Festivalul Obiceiurilor pe 2013, Iasi, Vaslui 
Date: 14 decembrie 2013 la Iasi, 15 decembrie 2013 la Vaslui.
Participare: Public – la Iasi, aproximativ 2.000 (in sala si afara);
– la Vaslui, 15.000 (in pia]a). Numar nedefinit de privitori in timpul defilarilor.
Reprezentativitate: Iasi, nota 9, Vaslui, nota 6.
Valoare stiintifica: 2 (doi).
Valoare statistica: 9.
Valoarea spectaculara maximizata si maxima.
Autenticitate sub orice limita.
Valoare educativa buna, nu lipsita de interes.
Statistic: aproximativ 1.000 de interpreti (cu oficialii lor), la Iasi, tot atata la Vaslui, ca participanti pe scena.
Vreme: excelenta.
Castigul, dupa capacitatea de intelegere a fiecaruia.
Organizare – la nivelul autoritatii CJCTPCPV, foarte buna.
Estetica uratului, exceptional de real ilustrata.
REACTII in public, organizare, participare.
Am asistat la o golanie a organizatorilor: au adus datele de desfasurare la mijlocul lunii decembrie, sa aiba vacanta mare, libera, cand era normal ca asemenea desfasurari de forte si de cheltuieli sa fie intre Craciun si Anul Nou. Sefii de la cele doua Consilii judetene s-au lasat pacaliti. Iata, de ce in expunerea sintetica exista nota 2 pentru valoare stiintifica si autenticitate incredibil de redusa. Alaiurile toate n-au respectat nicicum traditia satului, ci au fost doar reuniri de formatii cu regii foarte proaste ale unor conducatori de formatii preocupati sa iasa ei in fata, ba, chiar sa fie anuntati cu surle, cor, muzica...
Cum sa aduci interpreti nepregatiti adunati la ingramadeala pe baza a ce stiau odata. Cativa au avut drept masti sperietori din piele iar culmea, a atins-o cel care a pus femei sa joace capra! Jocul e greu, particularitatea lui evidenta iar femeile l-au deformat serios. Atentie instructori, nu va bateti joc de comorile satesti sub motivatia mincinoasa ca ,,asa e la noi...”. La care voi, stricatorilor?!
Fara primari cred ca nu iesea mare lucru, dovada ca directori de camine culturale nu exista sau n-au autoritate. Cea mai usoara formatie artistica pentru o comuna e o asemenea datina - obicei pentru ca interpretii pot fi culesi de pe strada. Alcatuirea unor alaiuri mari, de pana la 70 de persoane n-a fost decat ambitia acestora. Cand totul s-a legat logic si normal ca la Cozmesti – Vaslui, Osesti – Vaslui, Miroslovesti – Iasi, Todiresti – Vaslui, a rezultat un spectacol, subliniem spectacol placut si chiar interesant, pentru ca publicul asta a urmarit, alaiurile de alaiuri intr-o succesiune ca la fereastra gospodarului.
Dar, NICIUNA dintre formatii nu a respectat criteriul autenticitatii. Nicaieri intr-un sat de 100 de gospodarii n-ar fi sa umble de An Nou, 40-50 de persoane.
In plus, niciodata nu se vor imperechea atatea alaiuri, pentru ca fiecare umbla dupa banii si libertatea lor.
La reprezentativitate, festivalul de la Iasi a castigat detasat pentru ca au participat colindatori din Cernauti (mititei si urgisiti, cu gura cascata dupa tot felul de mascati, dar prezenti aici), Budesti – Maramures, colindatori in alb cu fete luminoase care au umblat cu chiraleisa, aproape uitata, Vaculesti – Botosani cu colinde si plugusor, Vama, colindatori Dolhesti, Capu Codrului – Suceava cu familia Gh. Catargiu in prim-plan (capre, caiuti, urs s.a.), Piatra Soimului – Neamt (ansamblu frumos si cochet), Monor – Bistrita Nasaud, cu ,,BALTAGUL” lor de 40 de persoane, si primit cu alte aplauze un ansamblu din Chisinau condus de un conferentiar universitar.
Din judetul Iasi, Tatarusi, Lunca Pascani, Fantanele, Parcovaci, Miroslovesti (buni, buni), Helesteni, Scobinti si cu invitati vasluieni – Todiresti (total, 18, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi).
Pe scena din fata Casei de Cultura Vaslui au evoluat 28 de formatii, foarte diverse si ca numar si valoare.
Tin sa remarc doar cativa primari mari sufletisti: Mircea Scutelnicu (Garceni), Hristache Sima (Cozmesti – Vaslui), Grigore Lefter (Osesti), Petrica Simiuc - Todiresti – Vaslui, pe Hara Constantin de la Helesteni (Iasi) si Gospodaru Ionut – Miroslovesti, Iasi.
Festivalul obiceiurilor ca eveniment cultural traditional e necesar sa se mentina si chiar daca ar fi mai multe lipsuri, EXISTENTA lui tine de pastrarea fiintei noastre nationale si nu-l putem decat incuraja.
La Anul si La Multi Ani !


[ add comment ] ( 44 views )
PRIMARII … de azi ! 
In consideratiile urmatoare nu intra nici acei primari nascuti suparati, nici cei care ar putea fi monumente de... neputinta ca sa nu zic prostie (putini, dar...e!). Din cei 3.187din tara si aproape 200 `n cele 2 judete (Iasi si Vaslui) marea majoritate se incadreaza in limitele pe care le accept pentru includerea intr-un context semnificativ.
De mai multa vreme scriu despre RETEAUA NATIONALA de educatie cetateneasca alcatuita din televiziune – bar – crasma - scoala - administratie respectiv primarii si functionarii locali ca exemple aplicate de conduita... vizibile. Cred ca din ce in ce mai mult institutia primariei trebuie sa devina activ factor educational, drept care un pilon stabil ar fi primarul!
Sa nu cread ca careva ca-s topit dupa acei alesi ai pacatosilor de oameni, uneori pentru un leu, o galeata, un carnat, pe baza asta ei devenind niste ingamfati, cu dispret pentru simplul cetatean, deci fatarnici (ca-i mint) si constienti de valoarea lor sociala. Nu ma preocupa decat oamenii cu valoare de simbol, deja dobandit! Cei cu mai multe mandate, cei cu opera, cei cu realizari impunatoare, cei cu ingeniozitate, aplicatie, constienta la munca administrativa devenita profesiune, hobby, chemare.
Din amalgamul asta rezulta primarii adevarati care ,,acopera” consideratiile mele care nu pot fi nicicum laude ci constatari care sugereaza mediul si momentul in bransa.
Desigur ca am si eu febletele mele exprimate deja in interviurile facute care:
- Sunt realizate ,,la cald”, fara pregatiri, instruiri, inspiratii suplimentare. De aici si inadvertentele pe care le-am lasat asa, sa comunica emotia timpului si locului, chiar autenticul.
- Fara personalitati locale nu putem face educatie. Sunt si dintre cei care sapa vreo groapa cu acul, dar multi sunt ilustratii vii de demnitate, comportament, arta, personalitate: C. Sacaleanu, Gh. Pricopie, L. Teodorescu, C. Cernescu, Al. Ivanuca, Gh. Cazacu, V. Buzatu, D. Prigoreanu, D. Nita, C. Chirila, Gh. Hritcu, Gh. Rotaru s.a. Urmati de mai tinerii I. Vatamanu, C. Lupu, V. Baeanu, G. Istrate, D. Pantazi, D. Rotaru, C. Zamfirache, V. Parlog s.a.
Desigur, sunt si cativa, cu totul depasiti de timp la care voi reveni !
Sa scriu despre Tomesti, Ion Neculce, Ruginoasa, Mironeasa s.a. unde, practic, nu exista primari, pentru ca niciodata nu i-am gasit?
- O carte de interviuri (,,nepieptanate”), un dialog despre realitatile comunelor si oraselor se infatiseaza ca UN DOCUMENT absolut REAL, pentru astazi si pentru viitor. N-am ce sa fac daca vreunul nu are capacitatea de a intelege.
M-am straduit sa asigur si componenta educativa a unor asemenea materiale de presa, care, in carte cu mii de exemplare, dobandesc ceva din VESNICIA ... DE AZI, adica infatiseaza omul reprezentativ, starea comunitatii, visurile de viitor si... omenescul cotidian.
- Veti observa ca fatalmente, intrebarile se repeta dar raspunsurile (si) prin continutul lor – niciodata. Ba, chiar va invit sa observati cat de ascutiti la minte sunt unii primari, pentru ca am inregistrat si pe cativa cu care nu-s mandru sa-i cunosc.
Document sociologic, ilustratie a framantarilor sociale si omenesti, cartea pe care v-o oferim poate fi si criticata: n-am reusit mai mult.
Dar, toti EXISTAM!
Ca o picatura din VESNICIA... DE AZI!


[ add comment ] ( 39 views )
PRIMARII: VESNICIA… DE AZI! 
Am realizat in ultima perioada mai multe interviuri cu primari de la commune iesene si vasluiene. Intr-un asemenea moment am realizat ca multi, daca nu foarte multi se cred... vesnici !
Sa fie de bine, e de rau...? M-am intrebat.
Exista o varsta la care orice om se crede vesnic, adica nici vorba de indoieli, frica de moarte, de viata, de aproapele sau. Am ajuns sa cred ca e foarte bine asa:
a) Cu increderea in ziua de maine, omul e chiar liber, poate sa se gandeasca la proiecte, dragoste, realizari.
b) Calitatea vietii este superioara. Cum ar putea sa fie productiv un primar nascut suparat care (astfel) nici nu s-ar putea intelege cu oamenii dimprejur...
c) Concetatenii (alegatorii) au nevoie de unul de-al lor care sa-i reprezinte, la care sa alerge si cu o problema personala si ,,comunitara”. Mai mult, sa se poarte cum le e portul si sa se exprime cum le e vorba.
Deci, omul de jos si cel de pe alte trepte superioare il pot alege si sustine pe mai indraznetul dintre ei, mai inteleptul locului, mai bogatul de aproape si care se exprima repede, usor, fluent, convingator. Daca locuitorul de pe plaiuri moldovene e vesnic... purtatorul sau de cuvant nu trebuie sa fie decat la fel.
In treacat observam ca in limba romana actuala se petrec schimbari mari, portul si purtarea se aliniaza unor influente generate de cultura video (adica televiziune), ca Traditiile si obiceiurile raman adesea numai cu numele, ca istoria se pierde si ca, chiar pamantul, cel de azi e altfel decat cel de acum un secol (nu va mirati, disparitia padurilor, erbicidarea solului... au schimbat ceva? Vestitul lup mai exista pe undeva?) Folclorul, adica intelepciunea poporului, nu mai e nicicum acelasi de acum un sfert de secol darmite de un secol sau mai mult!
Imi place versul blagian ca vesnicia s-a nascut la sat, dar numai cine nu vede darapanaturile, casele parasite, pamantul nelucrat in contrast cu case mari si foarte mari, cu elemente de urbanism si manifestarile de ,,cultura moderna” prin baruri si crasme ar putea crede ca acolo, undeva, mai e ceva... vesnic.
Pana si reteaua nationala de educatie e mai ales in baruri si crasme. Chiar daca exista si in sistemul de invatamant mereu reformat si deformat.
Primarii dedicati nu pot sa nu observe asta.
Primarii vechi (cativa chiar de la 1990 incoace) deja sunt profesionalizati pentru administratia care imbina cerintele instructiunilor oficiale cu manifestarea blajina a populatiei. Cei noi inteleg repede cat si cum isi pot asigura... un nou mandat (asa ca la alte alegeri vor fi foarte putini... schimbati).
Traim un alt moment al devenirii societatii adica al mediului (cf. H. Taine) in schimbare. Cultura nu mai are ramificatiile necesare chiar daca s-a inlesnit exceptional comunicarea.
Oamenii reprezentativi ai acestor timpuri sunt primarii de oriunde ar fie ei. Unii se pot considera spuma societatii, altii ,,alesii poporului” (e nuanta depreciativa!) dar toti TREBUIE sa fie vizionari. Si interesati.
Vesnicia lor... e AZI! Acest timp de zile, luni, ani, dar prin problemele oamenilor, cu toate pacatele lor, mereu in timpul real al existentei lor.
Neaparat semanatori de credinta in biruinta.
Neaparat oameni!
*
M-am gandit sa dau cateva nume care impresioneaza prin vechimea lor, prin ambitia lor (uneori nemasurata, pana la lacomie), de vointa, de pricepere etc.
Ce-ar fi sa urmariti interviurile realizate sa-i vedeti cum vor sa fie si asa cum sunt: primarii – lei, ca niste oameni, acolo, si ei !


[ add comment ] ( 42 views )
CARE FARMACII... 
...Preiau grosul cererilor de medicamente, marea majoritateavand medici dedicati si loiali care-si trimit pacientii la firma aia ca-i mai nazdravana ca oita barsana...
Care farmacii ca sa fie asa de multe si sa-si scoata cheltuielile, trebuie sa aiba profit, care la randul lor depind de fidelizarea clientilor si mai ales a medicilor, sa aiba desfacere s.a.m.d. De care (farmacii) incep sa fie dependenti cat mai multi oameni care sa inghita hapuri si droguri, sa se imbolnaveasca tot mai multi ca asa-i societatea de consum. Nu tot pe aceste elemente se bazeaza si magazinele naturiste? Ca sa nu le includ si pe cele online, ,,minunatele” care-si trimit bolile contracost si contrafacute si pe bani multi! (O pomada din 3 plante, cam de 10 lei o plateste omul 72, si nici ca are vreun folos).
In sfarsit, care farmacii depind de spitale si spitalizati...
Despre aglomeratia din spitale se vorbeste mult, de demult si degeaba. Tot sistemul e imbarligat, confuz, mereu in reforma (ca si invatamantul) cu practici in afara gandului curat, cu interese… multiple. Se spune ca in groapa, in spital si la inchisoare nu merge nimeni cu placere. De aceea eu le urez la prieteni sa n-aiba nevoie de doctor si de popa ca avem pe urmele noastre tot felul de agenti care vor dovezi pentru procese, ori pentru fisc!
Am primit zilele trecute o instiintare de la Finante (stat... in stat pentru parlamentari si spagari) ca as avea 82 de ari de gradina. Daca ma gandesc la cat de mare-i gradina Domnului, inseamna ca am si eu prin grija fiscului! Asa ca sar repede de la sanatatea cu IMPOZITELE ei specifice adica darea pe medicamente, operatii, confort fizic, la cresterea taxelor si impozitelor, aproape anuala, minimala, obligatorie...
Ma intorc la spitale si medici, cu individualizare la Spitalul de Urgenta Vaslui. E drept ca aici unitatea e in reparatii, modernizari, cheltuieli de cativa ani si vor mai urma alti cativa. Numarul bolnavilor nu scade ci dimpotriva.
Si atunci de ce primiri – chirurgie si UPU – din cadrul acestuia sunt doar o bataie de joc? Exemplific:
Chirurgie: camera de 4x6 (aproximativ) cu 4 (-6) paturi, cu masa pentru medici, adica cel putin doi care se zbat pentru un colt pe care sa-si scrie retetele si care n-au asistenta si care TREBUIE sa intervina la o afluenta de bolnavi cu rani, rupturi de oase, infectii care cer bisturiu, oase bolnave sau scranteli. Lume necajita. Medici ca cei amintiti in numarul trecut isi aplica stiinta fara pansamente, fara solutii dezinfectante, fara aparatura de minima interventie. Adica pun si ei mana dar tot voia lui Dumnezeu sau mila sa vindeca sau amelioreaza.
Si chiar ca dr. Gonta, Pacurariu, Toma, Piseru (la UPU) s.a. sunt exceptionali! I-am considerat eroi!
La UPU e aceeasi situatie dar intr-un spatiu mai mare, pentru ca mai incape si o targa!
Si atunci?
Cum sa-i criticam pe oamenii care fac tot ce pot sa-i ajute pe oameni!
Cum sa-l criticam pe manager care face tot ce poate...
Cum sa fim de acord cu sistemul acesta care distruge pasiunile unor medici, distruge increderea in viitorul bolnavilor, mai ales a celor care nu au cu ce sa mearga la unitati private!
Intrebam in numarul trecut ,,care sanatate?”. Acum ar fi ,,care farmacii?”, dar tot la sanatate ajungem, adica la sistemul care ne pune in pericol!!
Inca o data: CARE SANATATE?!

[ add comment ] ( 38 views )
Care sanatate ?! 
Stramba situatie! De la cat nadajduiam in 1989 si la ce am ajuns azi, in domeniul sanatatii, e o diferenta incredibila. ,,Termometrul” starii de sanatate a tuturor e... farmacia! Dupa unii existenta farmaciei intr-o localitate deci la indemana, e o normalitate si tine de speranta de viata a cetatenilor.
Realitatea dura e ca in sectorul acesta al existentei... e explozie. In Vaslui, la peste 70.000 de locuitori erau 2 farmacii in 1990, iar acum, la aproximativ 50.000 de oameni sunt 26! Mai fiecare comuna are si ea cel putin o farmacie (ca peste tot). In Iasiul zilelor noastre au aparut zeci si zeci de asemenea unitati care, pana la urma, ar trebui sa ne imbunatateasca starea de sanatate. As!!!
Multele milioane de medicamente nu exprima ca cifra, varietate si efect, nici ca numar de unitati de desfacere, decat starea de imbolnavire grava a romanilor.
Ati citit bine: boli multe, grave, costisitoare, ca stare de fapt concretizata in vanzarea, cu reteta ori fara, cu compensare, ori fara a oricarui medicament incepand de la anticonceptionale (si antisida) pana la antidiabetice si anticanceroase. Se vinde intr-un fel de furibunda alergatura dupa castig, banii de la stat si mai ales ai populatiei, se strang binisor, intr-un mare procentaj din cosul familial in portofelul intreprinzatorilor pe felie. E usor de recunoscut boomul din afacerea cu medicamente, asa ca o supozitie, daca in 1990 luam o pastila pe zi, acum inghitim 26!
Sa nu-mi spuneti ca toate... fac bine! Adaug ca cele mai multe determina un rau si mai mare, daca nu cumva destule complicatii.
Sa nu credem ca multe pastile, siropuri, unguente nu sunt contrafacute, ,,supra impozitate”, daunatoare la 3 boli ca sa ne vindecam de una!
Desigur, daca n-ar fi fost banos comertul (ca asta e) cu mijloace de atentat la sanatate, n-ar fi avut explozia asta! Daca...
Veti spune ca e necesara medicatia in formele ei autorizate. Chiar ca asa-i! Dar cum se face ca asta e atat de profitabila cand, dintotdeauna, sectorul trebuia subventionat. Stati ca a inflorit si pe internet acest comert cu sanatatea romanilor. A inflorit si evaziunea fiscala, a crescut ,,impozitarea” benevola a fiecarui cetatean, dat fiind ca cel mult 2% nu iau vreun fel de drog (betivii, pe unde-i incadram?).
Constatam deci, inmultirea farmaciilor, desfacerea exponentiala a hapurilor si pastilelor (oarecum generic pentru orice fel de medicament), automedicatia (pentru ca multi nu mai ajung la specialisti), saracirea tuturor si mai presus de toate atentatul la sanatatea… nationala!
Am vrut sa scriu despre conditiile in care se asigura asistenta medicala la Spitalul de urgenta. {i la Iasi, si la Vaslui e… cumplit. Intr-o singura sala de 4/6 sunt 4-6 paturi cu un culoar de trecere ingust unde medicii consulta pacienti cu goliciunea la vedere, cu ranile insangerate, cu pozitii ,,ginecologice” pentru ca multi TREBUIE sa le acorde interventii de urgenta! N-au cabinete!
La UPU si la Chirurgie (consultatii) Vaslui este cu totul inimaginabil. La cat este de degradant, descurajant si descalificant, oamenii astia ca dr. Emanuel Toma, Carmen Piseru, Marian Pacurariu, Felicia Atanasie, {tefan Gonta s.a. isi merita in fiecare zi o decoratie si un plus de pretuire.
Deci... care sanatate? Pai asta pe care n-o prea avem, cu foarte multi farmacisti si multi medici eroi care, cu stiinta, mana si competenta lor ii fac pe oameni sa spere ca dau ani vietii si mai multa viata anilor.


[ add comment ] ( 29 views )

<<First <Back | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | Next> Last>>