CULTURA … unde ? De Ziua Culturii Nationale ! 
Cultura ar fi acel ansamblu de cunostinte, informatii, experiente si creatii care-l plaseaza pe individ in randul celor cu simtire, gandire si comportare mai aleasa, de invidiat sau de urmat. Ar fi un element definitoriu pentru partea cea mai inalta a societatii si unul dintre motoarele sociale alaturi de ,,intregul sambur: dorinta si marirea” (acele concepte filosofice ale lui Schopenhauer traduse magistral de Domnul culturii si poeziei romanesti).
Cultura, prin intermediul legendelor, traditiilor, obiceiurilor chiar a fost pana la aparitia cartii tiparite (galaxia Guttenberg) de cand nu poate exista om de cultura fara destule (niciodata indeajuns) volume consultate, asimilate, interpretate. Deci omul de cultura are si cu ce, zicem cap pentru minte!
Cultura actuala are nevoie de corective. Cati nu sunt oameni de stiinta, politicieni, oameni de afaceri, fara sa mai citeasca o carte? Nu credem nicicum ca o bruma de cultura il face pe intreprinzator investitor de succes.
Amendamentul se bazeaza pe doua realitati importante, imperioase: internetul si televiziunea, mai ales ultima fiind formatoare de opinie, comportament, conceptii de viata. (Internetul da multe si imediate informatii dar nu totdeauna exacte).
Exista CULTURA VIDEO, ori sexocultura, ori pornografia culturala, ori spectacolul ,,social” exploatand mizeria sau partea de jos a existentei cu apropieri dintre cele mai injositoare de primar, de instincte animaliere.
Sa zicem ca ne referim la scandal cu vreo Bianca buzata care trece din paturi si hoteluri, in modeling oferind acestei generatii, mai ales feminine, inca fara vreo cultura, ganduri sau modele de urmat. Candva, acum cateva decenii cine avea sub brat o carte isi castiga aprecierea de, macar, destept.
Si atunci ?
Sa umble cineva cu televizorul sub brat e de neconceput. Si mai drept e ca tabletele si telefoanele viitorului apropiat vor furniza televiziune la purtator…
,,Off…! De cand n-am mai citit o carte”, se afirma ,,foarte” adesea de catre toate categoriile de cetateni angrenate in asigurarea existentei materiale (si nu pot fi condamnati pentru asta). Dar…
…Nu exista zi sa nu stea in fata televizoarelor cateva ore, sau sa nu zaboveasca un pic la vreo crasma, uneori la o gazda...
…Nu se poate sa nu urmareasca vreo porcarie despre vreo fata, o stire despre vreun accident, vorbaria politica fara fond si forma la care se adauga batutul apei in piua la programele de sport.
…Nu se poate sa se limiteze pierderea de timp care ataca urechea, creierul si sufletul…
Deci notiunea de CULTURA, necesara pentru mentinerea UMANULUI din noi si continuitatii neamului trebuie adaptata - reformulata tinand cont de mediul si momentul actual romanesc sau global.
Unde vom gasi cuvantul ce exprima adevarul?
Multimea de jos care nu totdeauna e si proasta, nu asculta cuvintele inteleptilor, ca nu dau de mancare (parca ,,Bianca” da?). Oamenii de afaceri (cam 12%) ,,n-au timp”, vointa, nu simt nevoia stropului de cultura fie si locala, scriitorii isi vad de-ale lor ganduri si framantari (tare departe uneori de realitati). Atunci care devin promotori?
Ar fi angajatii de pe la stat, prost platiti, neluati in seama...
Incheierea mea duce la categoria reprezentativa: PRIMARII.
Ei se ocupa de administratia locala si au si echipa ajutatoare.
Ei sunt purtatorii vointelor si aspiratiilor locale.
Sunt MODELE urmate si cand sunt prezenti la manifestari specifice, si cand calca in crasme, si cand impart loturi de pamant. Nu degeaba am constatat in volumul ,,PRIMARII, ca niste oameni acolo, si ei” ca si institutia primarului intra in lantul educativ: televiziune - bar - scoala - biblioteca (uneori camin sau casa de cultura), unde, din fericire, au drept de decizie!
Unde cultura nu e, primar adevarat nu e !


[ add comment ] ( 31 views )
GATA cu sarbatorile! 
Greu a fost in 2012 cu seceta lui (si alegerile tare paguboase) si tare greu 2013 cu atatea angarale pe capul oamenilor care trebuie sa suporte regresul economic, social, cultural. Cultura, sanatatea si invatamantul au fost cele mai afectate iar agricultura rau inglodata. Cine crede ca veniturile in aceasta ramura economica au fost mai mari, ori nu stie, ori e incapabil sa priceapa ca injumatatirea preturilor a fost lovitura naucitoare. Ca sa fie la fel, vom plati alte taxe (si majorate), alte impozite, nu vom mai putea vinde laptele din gospodarii si in loc de 14 kg de grau pentru un litru de motorina vom plati 16. Asa ca oricum cheltuielile/ ha nu mai ies!
Neamul nostru cel deprins la munca, a rezistat cu prapadenia din agricultura, cu salariile mici, cu adaptarile din mers la U.E.
Exodul romanilor e mai mare decat se recunoaste si de fapt nu se stie dat fiind libera circulatie in Europa. Guvernantii nu au interes sa primeasca fonduri mai mici de la U.E. deci vom vorbi tot de vreo 20 de milioane de romani, cu ,,tendinta de crestere” spre 16.
Pana la urma n-avem incotro, fara munca nu se poate, de moarte si de fisc nu ne poate scapa nimeni, trebuie sa existam muncind pentru altii si sa suferim pentru noi si ai nostri. Cu sperante…
Sfarsitul lui 2013 si inceputul lui 2014 au fost… vacante. Sau cum vreti sa le numiti, ca oricum de mult n-am mai avut atatea zile libere nici muncind la stat, nici in mediul privat. Sa zicem ca asta a fost rasplata jertfei patriotice!
In sarbatorile de iarna 5 decembrie – 6 ianuarie am descoperit cat de numeroase, variate si interesante sunt manifestarile specifice. Am avut si timp, si ne-am si adaptat: am reinviat colindele religioase (in criza economica din secolul trecut s-au tiparit peste 200 de volume cu colinde), am luat la cunostinta ce s-a intamplat in politica sau de aventurile unor dezbracate si… am visat sa plecam in exterior!
A trecut Boboteaza, Sf. Ioan, am aghezmuit viile, vitele, pamanturile si dupa ce ne-am intrebat incotro o luam, trebuie sa trecem la treaba, ca, iarasi, fara munca nu se poate.
Masina de dat sfaturi ar fi gata sa functioneze dar prea putini ar trebuie sa mai fie dezorientati. Slujba rea sau buna, daca o avem, planuri in agricultura nu lipsesc, gandul la vreo carte… hm!
Asa ajungem grabnic la ideea ca ne zbatem pentru ce avem dar visam la ceva mai bun. Si cum s-ar putea altfel?
Noi, cei de la TVV.RO, ziarul Meridianul Iasi – Vaslui, Unison Radio Barlad, ne-am odihnit putin, cam cat toata lumea si ne intoarcem hotarati la munca. Si credem ca chiar aveti nevoie de noi, cu pozitivismul nostru, cu alergatura noastra, cu sufletul Dvs.!
E sarbatoare cat ai de mancare. Ca sa tot ai, alergi, visezi, reusesti.
Suplimentar, noi redactorii, mai reusim cate o carte – doua: anuntam iminenta aparitiei volumului de interviuri ,,PRIMARII, ca niste oameni acolo si ei”.
Pe 23-24 ianuarie ,,provocam” zilele ziarului Meridianul Iasi – Vaslui in Iasi si intr-o comuna din judetul Iasi. Nu uitam ca de 16 ani avem pagina de cultura iar Academia libera de umor ,,Pastorel”, in frunte cu domnul Mihai Batog – Bujenita, este langa noi. Scriitori avem, bani ne mai trebuie, public gasim… actiune sa fie. Si va fi.
Prin urmare, ca pentru toata lumea, gata cu sarbatorile, ura… si la munca!
Cam asa va fi in 2014, dar si la anul si LA MULTI ANI!


[ add comment ] ( 29 views )
BILANT SI PREVIZIUNI 
2013 s-a incheiat cu toate relele din el. Am dus-o, toti, tare rau (si cand parea ca din cauza recoltelor mai bune… e bine) pentru ca n-am prea facut parte din planurile celor mai mari, poate nici ale lui Dumnezeu. Poate a fost doar an cu ghinion desi cred ca tot din astia vom avea pana prin 2023. Dintre cele mai rele:
- Scaderea veniturilor, desi propaganda oficiala zice ca au crescut pensiile si salariile. Dar daca au crescut darile, serviciile, energia si inflatia, de unde nivel de trai?
- In judetele Iasi si Vaslui au falimentat asa de multe societati comerciale, ca ma intreb, cate au mai ramas, pentru ca de cele disparute nimeni nu mai poate da relatii. Am o lista din perioada de avant, cu multe premiate si prin topuri, care nici telefoane nu mai au. Ar fi prea putin sa dau doar cateva exemple…
- Lumea presei tiparite e… in epuizare! Vom avea liber on-line dar asta inseamna ca doar 10-12% din populatie va avea acces. De fapt, in marea ei majoritate, populatia nu e interesata de presa, cu atat mai putin de cea scrisa care trebuie si platita. Le-am intins gratuit cate un ziar la o asistenta de la cardiologie la ,,Parhon” din Iasi si la un militian (de circulatie) de la Vaslui: ,,n-am nevoie, ce sa fac cu el?” Sa le explic, vorba cronicarului, ca ,,cetitul e cea mai cu folos zabava”… cui? Ca tare tampiti pareau!
- S-a dezvoltat informatia prin televiziune, cu pierderea serioasa a timpului, pentru a afla ce a mai facut cutare curvulita sau vreunul din cei 600 de parlamentari (spagari).
- N-a cazut Basescu, nu s-a destramat USL, in teritoriu nu exista parlamentari pentru popor (vom publica un clasament cu puncte si zecimi de punct obtinute de alesii neamului).
- Lumea artei, teatrului, divertismentului (de valoare) a avut pierderi uriase in ultima perioada de timp. Rau e, ca din urma nu se vede vreo valoare!
2014. Ar trebui sa ne abtinem, ca acum, nimic nu pare sigur. Totusi:
- Va urma o criza a bancilor, care si asa s-au ,,evaporat”. Sedii inchise, personal redus, salarii prapadite, fondurile scoase, afara si la banca mama. BCR care parea cea mai sigura, va mai concedia oameni, va vinde active asa cum a redus ATM-urile. Treaba cu imprumuturile e stramba, rau!
- Se va accentua criza din media. Daca si ProTv se vinde pe bucati, cum ar rezista editiile tipografice ale ziarelor? Meridianul va rezista, macar vreo 3 ani, sa implinim
20 de la aparitie!
- Cartea tiparita devine raritate!
- Pentru europarlamentare si prezidentiale se vor dezarticula cele doua forte politice mari, cu serios castig pentru PSD. Desi pare ingenuu, Ponta, nu e! Vedeti cum i-a articulat pe liberali? Si Antonescu nu va ajunge presedinte! Il vor lucra ca la carte!
- Primarii vor fi atrasi sa-si exercite influenta la ambele alegeri. Tot cu bani, tot cu maririle sesizabile de taxe si impozite. De fapt asta asteapta si ei, ca de la alegeri n-au primit mai nimic cu care sa se dezvolte comunele.
- Nadejdea e la fondurile europene. Mi-e groaza sa spun cat ne infeudeaza (desfiinteaza) asta!
- Va continua exodul catre vest pentru ca aia au nevoie de sangele proaspat, sanatos al Romaniei care ramane din ce in ce mai batrana!
Numai Domnul mai cunoaste unde o sa ajungem!
*
Trist ori nu, raman un optimist.
Va doresc deci sanatatea necesara, bunastarea dorita, viata tihnita. Presarate cu putina fericire
nu numai la anul ci

LA MULTI ANI!


[ add comment ] ( 40 views )
Festivalul Obiceiurilor pe 2013, Iasi, Vaslui 
Date: 14 decembrie 2013 la Iasi, 15 decembrie 2013 la Vaslui.
Participare: Public – la Iasi, aproximativ 2.000 (in sala si afara);
– la Vaslui, 15.000 (in pia]a). Numar nedefinit de privitori in timpul defilarilor.
Reprezentativitate: Iasi, nota 9, Vaslui, nota 6.
Valoare stiintifica: 2 (doi).
Valoare statistica: 9.
Valoarea spectaculara maximizata si maxima.
Autenticitate sub orice limita.
Valoare educativa buna, nu lipsita de interes.
Statistic: aproximativ 1.000 de interpreti (cu oficialii lor), la Iasi, tot atata la Vaslui, ca participanti pe scena.
Vreme: excelenta.
Castigul, dupa capacitatea de intelegere a fiecaruia.
Organizare – la nivelul autoritatii CJCTPCPV, foarte buna.
Estetica uratului, exceptional de real ilustrata.
REACTII in public, organizare, participare.
Am asistat la o golanie a organizatorilor: au adus datele de desfasurare la mijlocul lunii decembrie, sa aiba vacanta mare, libera, cand era normal ca asemenea desfasurari de forte si de cheltuieli sa fie intre Craciun si Anul Nou. Sefii de la cele doua Consilii judetene s-au lasat pacaliti. Iata, de ce in expunerea sintetica exista nota 2 pentru valoare stiintifica si autenticitate incredibil de redusa. Alaiurile toate n-au respectat nicicum traditia satului, ci au fost doar reuniri de formatii cu regii foarte proaste ale unor conducatori de formatii preocupati sa iasa ei in fata, ba, chiar sa fie anuntati cu surle, cor, muzica...
Cum sa aduci interpreti nepregatiti adunati la ingramadeala pe baza a ce stiau odata. Cativa au avut drept masti sperietori din piele iar culmea, a atins-o cel care a pus femei sa joace capra! Jocul e greu, particularitatea lui evidenta iar femeile l-au deformat serios. Atentie instructori, nu va bateti joc de comorile satesti sub motivatia mincinoasa ca ,,asa e la noi...”. La care voi, stricatorilor?!
Fara primari cred ca nu iesea mare lucru, dovada ca directori de camine culturale nu exista sau n-au autoritate. Cea mai usoara formatie artistica pentru o comuna e o asemenea datina - obicei pentru ca interpretii pot fi culesi de pe strada. Alcatuirea unor alaiuri mari, de pana la 70 de persoane n-a fost decat ambitia acestora. Cand totul s-a legat logic si normal ca la Cozmesti – Vaslui, Osesti – Vaslui, Miroslovesti – Iasi, Todiresti – Vaslui, a rezultat un spectacol, subliniem spectacol placut si chiar interesant, pentru ca publicul asta a urmarit, alaiurile de alaiuri intr-o succesiune ca la fereastra gospodarului.
Dar, NICIUNA dintre formatii nu a respectat criteriul autenticitatii. Nicaieri intr-un sat de 100 de gospodarii n-ar fi sa umble de An Nou, 40-50 de persoane.
In plus, niciodata nu se vor imperechea atatea alaiuri, pentru ca fiecare umbla dupa banii si libertatea lor.
La reprezentativitate, festivalul de la Iasi a castigat detasat pentru ca au participat colindatori din Cernauti (mititei si urgisiti, cu gura cascata dupa tot felul de mascati, dar prezenti aici), Budesti – Maramures, colindatori in alb cu fete luminoase care au umblat cu chiraleisa, aproape uitata, Vaculesti – Botosani cu colinde si plugusor, Vama, colindatori Dolhesti, Capu Codrului – Suceava cu familia Gh. Catargiu in prim-plan (capre, caiuti, urs s.a.), Piatra Soimului – Neamt (ansamblu frumos si cochet), Monor – Bistrita Nasaud, cu ,,BALTAGUL” lor de 40 de persoane, si primit cu alte aplauze un ansamblu din Chisinau condus de un conferentiar universitar.
Din judetul Iasi, Tatarusi, Lunca Pascani, Fantanele, Parcovaci, Miroslovesti (buni, buni), Helesteni, Scobinti si cu invitati vasluieni – Todiresti (total, 18, la Casa de Cultura a Studentilor Iasi).
Pe scena din fata Casei de Cultura Vaslui au evoluat 28 de formatii, foarte diverse si ca numar si valoare.
Tin sa remarc doar cativa primari mari sufletisti: Mircea Scutelnicu (Garceni), Hristache Sima (Cozmesti – Vaslui), Grigore Lefter (Osesti), Petrica Simiuc - Todiresti – Vaslui, pe Hara Constantin de la Helesteni (Iasi) si Gospodaru Ionut – Miroslovesti, Iasi.
Festivalul obiceiurilor ca eveniment cultural traditional e necesar sa se mentina si chiar daca ar fi mai multe lipsuri, EXISTENTA lui tine de pastrarea fiintei noastre nationale si nu-l putem decat incuraja.
La Anul si La Multi Ani !


[ add comment ] ( 42 views )
PRIMARII … de azi ! 
In consideratiile urmatoare nu intra nici acei primari nascuti suparati, nici cei care ar putea fi monumente de... neputinta ca sa nu zic prostie (putini, dar...e!). Din cei 3.187din tara si aproape 200 `n cele 2 judete (Iasi si Vaslui) marea majoritate se incadreaza in limitele pe care le accept pentru includerea intr-un context semnificativ.
De mai multa vreme scriu despre RETEAUA NATIONALA de educatie cetateneasca alcatuita din televiziune – bar – crasma - scoala - administratie respectiv primarii si functionarii locali ca exemple aplicate de conduita... vizibile. Cred ca din ce in ce mai mult institutia primariei trebuie sa devina activ factor educational, drept care un pilon stabil ar fi primarul!
Sa nu cread ca careva ca-s topit dupa acei alesi ai pacatosilor de oameni, uneori pentru un leu, o galeata, un carnat, pe baza asta ei devenind niste ingamfati, cu dispret pentru simplul cetatean, deci fatarnici (ca-i mint) si constienti de valoarea lor sociala. Nu ma preocupa decat oamenii cu valoare de simbol, deja dobandit! Cei cu mai multe mandate, cei cu opera, cei cu realizari impunatoare, cei cu ingeniozitate, aplicatie, constienta la munca administrativa devenita profesiune, hobby, chemare.
Din amalgamul asta rezulta primarii adevarati care ,,acopera” consideratiile mele care nu pot fi nicicum laude ci constatari care sugereaza mediul si momentul in bransa.
Desigur ca am si eu febletele mele exprimate deja in interviurile facute care:
- Sunt realizate ,,la cald”, fara pregatiri, instruiri, inspiratii suplimentare. De aici si inadvertentele pe care le-am lasat asa, sa comunica emotia timpului si locului, chiar autenticul.
- Fara personalitati locale nu putem face educatie. Sunt si dintre cei care sapa vreo groapa cu acul, dar multi sunt ilustratii vii de demnitate, comportament, arta, personalitate: C. Sacaleanu, Gh. Pricopie, L. Teodorescu, C. Cernescu, Al. Ivanuca, Gh. Cazacu, V. Buzatu, D. Prigoreanu, D. Nita, C. Chirila, Gh. Hritcu, Gh. Rotaru s.a. Urmati de mai tinerii I. Vatamanu, C. Lupu, V. Baeanu, G. Istrate, D. Pantazi, D. Rotaru, C. Zamfirache, V. Parlog s.a.
Desigur, sunt si cativa, cu totul depasiti de timp la care voi reveni !
Sa scriu despre Tomesti, Ion Neculce, Ruginoasa, Mironeasa s.a. unde, practic, nu exista primari, pentru ca niciodata nu i-am gasit?
- O carte de interviuri (,,nepieptanate”), un dialog despre realitatile comunelor si oraselor se infatiseaza ca UN DOCUMENT absolut REAL, pentru astazi si pentru viitor. N-am ce sa fac daca vreunul nu are capacitatea de a intelege.
M-am straduit sa asigur si componenta educativa a unor asemenea materiale de presa, care, in carte cu mii de exemplare, dobandesc ceva din VESNICIA ... DE AZI, adica infatiseaza omul reprezentativ, starea comunitatii, visurile de viitor si... omenescul cotidian.
- Veti observa ca fatalmente, intrebarile se repeta dar raspunsurile (si) prin continutul lor – niciodata. Ba, chiar va invit sa observati cat de ascutiti la minte sunt unii primari, pentru ca am inregistrat si pe cativa cu care nu-s mandru sa-i cunosc.
Document sociologic, ilustratie a framantarilor sociale si omenesti, cartea pe care v-o oferim poate fi si criticata: n-am reusit mai mult.
Dar, toti EXISTAM!
Ca o picatura din VESNICIA... DE AZI!


[ add comment ] ( 37 views )

<<First <Back | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | Next> Last>>