PE … MAINE ! Curentul Cultural – Informational Vasluian 
Care poate fi cel de vineri, 25 octombrie 2013 sau cel care se tot indeparteaza ca linia orizontului.
Mai intai, vineri: cam stiu cati scriitori, oficiali, elevi sau alte personae interesate vor participa la eveniment. E bine ! Am pregatit un program pentru minte, inima, literatura, divertisment. Dat fiind ca am obtinut sprijin si de la Consiliul judetean, sper ca intreg programul sa fie intocmai realizat. Se detaseaza Simpozionul national ,,Curentul Cultural – Informational vasluian” incepand cu ora 13:00, precedat de o expozitie de carte, incepand cu ora 10:00. Rotaria va sustine un program dupa ora 14:30, dar fiecare participant va incerca sa-si sustina propria partitura (in cel mult 3 minute) dupa principiul uite omul, uite opera.
Sa nu se inteleaga cumva ca e simpla lansare de carti pentru ca, in esenta, participarea unui atat de mare numar de creatori locali sau din afara judetului e foarte greu de realizat si cu siguranta va ramane unica in istoria culturala locala, pentru ca indraznim sa provocam o lume diversa, cu tot felul de ambitii, comportamente si capacitati, cu rare disponibilitati de timp.
Esenta:
Incercam ca cei prezenti sa socializeze (nu-mi place deloc termenul) si sa prezentam exemple pentru lumea scolara, elevi de la licee si scoli vasluiene fiindu-ne musafirii...
Numarul special al ,,Meridianului”, cel de astazi, va fi distribuit gratuit, sperand ca va trezi interes si mai ales discutii, multe discutii din care sa sara scanteia creatiei, a bataliei cu cuvantul !
Va avertizez ca nu va avea caracter politic desi am invitat si politicieni si dau ca exemplu pe doamna senator Gabriela Cretu, care are cateva carti de valoare, Corneliu Bichinet si multi altii. Cei anuntati in program vor fi autorii care cuteaza sa se expuna publicului !
Nadejdile mele de azi sunt legate de asigurarea confortului spiritual si personal pentru fiecare, drept care alte pareri... pe maine.
Legat de maine, cel din viitor:
Dupa cum vedeti si din materialele publicate alaturi, parerile sunt impartite, dar indeobste se recunoaste ca ,,explozia” literar – stiintifica si culturala din aceste decenii, in acest judet e cat se poate de reala si benefica. Cartile exista, scriitorii exista, ideologie (nu prea era nici nevoie), revista consacrata Curentului... nu prea rezista (cu cateva incercari).
Va avertizez ca vor fi sigur, surprize placute pentru dumneavoastra orideunde veti fi. Speram sa ne imbogatim mintea si la situl de pe langa biserica Sfantul Ioan, si la Muzeul judetean, si la Mausoleul Penes Curcanul.
Pana la urma, reusita (la care speram) maine se leaga de ce vom constata peste catva timp ca un numar atat de mic de oameni inmanuncheaza - cristalizeaza un monument spiritual care nu va fi recunoscut daca noi, cei de azi, nu-i cerem dreptul de existenta si valoare. Complexul de manifestari de pe 25 octombrie ar putea fi un certificat pentru alte timpuri.
Insist asupra punctualitatii pentru ca avem mare concentrare de spirit si daca nu se degajeaza... ies critici !
Va invit: veniti cu toata increderea, nu musca, nu sangereaza, nu dauneaza !
Pana la urma, e manifestarea dumneavoastra pentru dumneavoastra. La buna vedere !


[ add comment ] ( 31 views )
OMAGIU … zilei de azi ! 
Sunt zile in care trebuie sa multumim cuiva, Celui de sus, ca putem respira, ca ne doare cate ceva, dar ne miscam, in sfarsit, ca traim!
Asta ca suntem bine crescuti si multumim gospodinei pentru masa si trebuie sa ne multumim noua macar, pentru rezultatele muncii cu succes. Cand putem, o facem si cu banul...
Vedeti, in esenta, vreau sa scriu de satisfactia de a trai... si, cum fara munca nu se poate, de a munci. Omul fara ocupatie e gata de moarte. De ce atata munca? Pentru ca altfel nu se poate, sensul intregii existente este dragostea si roadele muncii.
Omagiu cartii vasluiene de pe 25 octombrie 2013 ar fi incercarea de a atrage atentia ca si aici sunt creatori de mare valoare care nu si-au gasit recunoasterea dintre cei de foarte sus, descoperiti candva de alti foarte de sus.
Ani de zile am afirmat ca pentru lumea dimprejur sunt importanti acei care imping vagonul social – cultural pe sinele istoriei aici, subliniez aici unde activeaza si disemineaza elemente de valoare nationala chiar daca sunt doar aspecte ale localismului creator. Intr-o suma nationala pot fi mai putin relevante dar dintr-o emulatie remarcabila e imposibil sa nu fie cineva de inaltimea spirituala a unui neam.
Am lansat o ACTIUNE de recunoastere a valorilor noastre intitulata astfel dar convocandu-i si pe muzicieni (domnule Marcel Iorga, astept materialul), artisti plastici, chiar interpreti mai mari si mai... putin compozitori (!?)
Dintre zecile de discutii, cineva mi-a reprosat ca umblu dupa glorie cu ce fac. Raspund: nu umblu, pentru ca o am! Le mai trebuie vreo 3 vieti unora sa faca atat cat am reusit eu! Si ce urmeaza, sper ca urmeaza, o alta dezlantuire creativa care nu poate fi decat in spatiul si timpul ,,de azi” si de maine! Ne trebuie actiune chiar daca cineva crede... alte bazdaganii!
Ce estimez ca va fi vineri, 25 octombrie 2013:
a) Prezenta unui numar mare, mare de creatori sau personalitati locale. Ecce homo ecce sua opera e cel dintai castig pentru cine vede, aude, judeca.
b) Buchet si esente umane si de personalitate (individualitate)! Din cate-i cunosc eu pe unii, ar fi careva sa vina sa vada, sa-si rasuceasca nasul si sa carteasca. Ei, si?
c) Comunicare (sincronic si diacronic), adica intre creatori (observati nu numai partea scrisa) si intre acestia si lumea tanara scolara.
d) Pentru elevi, modele si exemple care sa-i ajute sa se orienteze in viata.
e) Manifestare culturala ampla, unica.
In conditiile in care insasi limba romana e in stare de asediu (cu totul distructiv), noi indemnam la lupta cu cuvantul pentru a gasi drumul altei existente a acestui principal stalp al devenirii noastre istorice.
Avem nevoie de ,,batausi cu cuvantul” pentru ca momentul din timp pe care il parcurgem inseamna cumpana din care vom iesi ingenunchiati! Nu-i aceeasi treaba ca pe vremea turcilor, ci mai degraba in cea a romanilor care au desfiintat Dacia (atunci in sute, azi in cateva zeci de ani).
Asa ca AZI, e inca un timp pe care trebuie sa-l omagiem ca-l traim!
Ca putem sa fim noi insine.
Va astept vineri, pe 25 octombrie 2013, incepand cu ora 10:00.

[ add comment ] ( 29 views )
INDEMN SI ACTIUNE 
Pentru cine nu stie, subliniez ca vineri, 25 octombrie 2013, realizam, printre altele, un Simpozion National cu tema ,,Curentul Cultural – Informational Vasluian” consacrat, pana la urma, localismului creator.
Omagiu cartii vasluiene va reuni scriitori, autoritati critice, aspiranti la mana muzelor, public, estimam la aproximativ 200 de participanti in sala mare a Centrului de afaceri din Vaslui (la intrarea dinspre Barlad). Am convingerea ca si Conducerea Consiliului judetean Vaslui va fi prezenta, institutia pe care o conduce presedintele Dumitru Buzatu fiind co-organizatoare a manifestarii.
Participa cine vrea dintre scriitorii din judet, care sunt invitati sa depuna chiar de la sosire, ora 10:00, una sau mai multe carti personale pe care le pot dona Bibliotecii judetene sau si le pot recupera la ora 17:00, cand se incheie actiunea.
Incepand cu ora 13:00, se intra in dezbaterile propriu-zise, unii dintre participanti deja depunand notele scrise pentru aceasta. Ne gandim sa avem sectii in raport de genul artistic: poezie – proza, alte genuri (in raport de dorinta participantilor). Fiind multi, se va vorbi putin, esentialul ca fiecare sa-si prezinte opera si sa socializeze cu ceilalti.
Momentele muzicale vor fi asigurate de Clubul Elevilor Vaslui, care prin prof. Mirela Nistoroschi ne-a promis tot sprijinul.
Calitatea interventiilor ne preocupa de pe acum, dar nu avem nici o indoiala ca universitarii invitati, redactorii de reviste, autorii vor fi la inaltime, ei insisi multumiti de prestatia din cadrul simpozionului.
Pentru ca am dori sa atragem spre studiul limbii romane, in batalia cu cuvantul si la performanta, cat mai multi tineri, invitam de pe acum directorii de licee si scoli sa depisteze pe cei cu aptitudini, vointa, talent care sa vada MODELE printre cei prezenti.
Nu spunem ca va fi o lectie de limba si literatura dar un spectacol pentru minte, inima si literatura va fi. Petrecerea cu vorbe la care ne asteptam ar putea genera o anume emulatie creatoare, cat mai aproape si cat mai concreta. Oasptetii cei mai asteptati vor fi elevii de la care se asteapta sa continue pe cei care vor fi infatisati.
Dat fiind eforturile ce se fac atat de catre organizatori, cat si de participanti, nu ne dorim decat un dialog cat mai fructuos.
O actiune culturala rarisima pe aceste meleaguri care ar putea ilustra cel mai convingator ca, chiar daca n-ar fi existat acest Curent Cultural – Informational Vasluian, exista o miscare culturala de mare amploare, cea mai ampla de pana acum, care are toate temeiurile de a fi recunoscuta, apreciata, continuata.


[ add comment ] ( 29 views )
OSTENIM, a face! OMAGIU CARTII VASLUIENE 
M-au intrebat mai multi creatori locali de ce ne straduim sa realizam Omagiu Cartii Vasluiene pe 25 octombrie 2013. A fost si unul care credea ca mai bine bem de banii astia!
Programul e cel afisat alaturi, adica intre ora 10 si 17: Contam pe participarea celor vreo 40 de oameni de valoare locala si nationala si a unui numar de elevi de la scoli si licee vasluiene... Credem ca vom fi sprijiniti si de conducerea judetului, de primari, macar partial. Oricum, actiunea se va desfasura si vom avea participanti din Moldova si din tara.
Toti acestia comunicam starea productiei de carte dimprejurul nostru chiar daca numai prin expozitia de carte ad-hoc, largita prin ce depunem pe masa sa fie vazut, rasfoit, comentat, apreciat. Vine cine vrea, vorbeste cine poate, mai ales ca intre orele 13 – 16 va exista petrecerea cu vorbe si muzica.
Vrem o sarbatoare a spiritului plecand de la ocazia de socializare si, oarecum confruntare cu scantei ,,intelectuale”. Dezbaterile, sper, vor fi nu numai intre galonatii prezenti (cu cat mai multe carti = stele pe umar) ci si cu aspirantii la bunavointa muzelor care sa vrea sa se ia la tranta cu cuvantul pentru stralucirea vreunei metafore!
Scopul: - sa creem oarecare emulatie pe fiecare strat creativ;
- sa mobilizam dintre cei care mereu vin macar pe cativa care sa-si vada viitorul in lupta pentru limba romana.
Precizare: Actiunea, oricum se va face, pentru ca avem confirmari de la Bucuresti, Iasi, Bacau si din orasele judetului.
Consideratii:
Omagiu cartii vasluiene e sarbatoare de suflet si nu a trupului deci, mancare, bautura si chef subtire.
Sunt intalniri de suflet (ca cele de promotie) care nu se pot plati in bani dar provoaca sentimente aparte. Cand m-am intalnit la Montreal cu George Filip si Vasile, am lacrimat pentru tara, limba romana si familie. La Craiova am trait mai altfel dorul (existent) de tara si oameni … fara sa pot uita dusmaniile; la Baia Mare chiar am admirat neclintita hotarare de a fi roman. Pare patriotard?
Ei, atunci ne intalnim pentru sufletul nostru cu cat mai multi asemeni noua, nu neaparat sa punem tara la cale, ci sa ne luam cu mintile la tranta, pentru ca fiecare vrea sa fie mai ales.
Si apoi, de ce n-am observa ca vine toamna, inca una peste tineretile noastre dintotdeauna?!
Va invitam, la un regal de minte, inima si literatura pe 25 octombrie.
Dupa, nevoim a face si un volum cu aceste comunicari (dintre care cu unele am inceput in Meridianul), cu titlul provizoriu, ,,Curentul cultural – informational vasluian”, alt drum deschis localismului creator.
Reactia celor cu care am vorbit e foarte incurajatoare si optimista.
Unele autoritati locale s-au oferit sa ne ajute, cu ce pot.
Ne vom ajuta noi, mai abitir decat oricare altii si daca veti participa cu sufletul si cu trupul, nu avem decat a va multumi.


[ add comment ] ( 26 views )
LUPTA CU HOTIA - problema zilei! -  
Cel putin 3 elemente sunt de la inceputul lumii: hotia, curvia, lacomia. Printre visurile umanitatii exista si ,,a lumii-ntregul sambur: dorinta si marirea”, adica dragostea consumata si pozitia sociala cat mai inalta. Motorul social (ceea ce scrie, indreptatit, Eminescu in ,,Epigonii”) este insa FOAMEA, repet, FOAMEA pentru ca de la crearea omului totul, dar absolut totul in lume este determinat de nevoia de mancare (mai buna sau mai rea, dar care TREBUIE sa fie) si apoi ceva de acoperit golatatea.
Nu e nevoie sa facem nici un fel de teorie ca oriunde s-ar afla si cu orice aspiratii sociale ar avea, omul trebuie sa se alimenteze si sa aiba o sursa de existenta.
Ce se intampla daca n-are?
Cea dintai abatere sociala este FURTUL. Cu cat o societate e mai saraca (si mai dezorganizata) cu atat sunt mai multi hoti. Preacurvia se subintelege.
A doua este revolta. Stiu sau nu stiu, se bat intre ei sau pe altii, catraniti, aspri, rauvoitori si dusmanosi; oamenii se dezbina si se omoara. Rascoale si haiducie.
Razboaiele dau de mancare la populatie. E drept ca nu asigura paine si circ dar ce e in numele unei cauze (insusite de multime), e de fapt numai si numai pentru hrana si bunastare, chiar si in razboaiele religioase, unde bunatatea lui Dumnezeu era pe ultimul loc. Cucerirea de teritorii insemna tot hrana in plus...
Deocamdata, razboiul modern cu bombe atomice e de neconceput dar se observa conflicte regionale cu cumplite varsari de sange.
Ne intoarcem la ai nostri, in Romania de azi nefiind posibila o miscare sociala (ca-s scutieri bine antrenati si SRI stie si cum faci la toaleta), doar grevele, miscarile de strada mai nuanteaza revolta. Dar fenomenul de masa este HOTIA. Chiar e un merit sa furi fara a fi prins iar daca hotia e egala cu evaziunea fiscala starneste admiratie.
Gainarii sunt la mare ... desfasurare! In toate starile sociale hotomanii sunt prezenti.
In agricultura sunt acum la putere (cu un curaj nemaipomenit), hotii de diverse culturi (porumb, in primul rand, si cei de animale). Politia nu mai acorda nici o atentie celor care patrund neautorizat intr-un cotet sau o curte! Ba, chiar ,,aplaneaza conflictele” lasandu-i in pace pe hoti!
In industrie, cat mai e, macar un surub, o saiba, o piulita, sunt ... bune!
In comert e rapt, nu numai furt: pretul e orientativ, cantarul e aranjat, stapanul e furat, cumparatorul inselat, de la gram la kilogram si peste tot.
In asemenea conditii unde sa mai gasesti cinstiti, loiali sau credinciosi?
Pe unul {erban Sergiu l-am iubit ca pe copiii mei. S-a invatat sa nu munceasca, sa fure, sa distruga. A fost ,,ocupat” toata vara sa demonteze si sa fure din hale, garaje si aproape toata forja. Ce cinste si ce cuvant? N-avea nevoie de cheie (avea cateva zeci) n-avea invoire decat de la ... mama dracului.
Un asa hot de abil si priceput rar de gasit. Singurul incident in distrugerile si furtul in forma continua a fost atunci cand a scapat un motor electric peste laba piciorului si a stat in gips vreo luna de zile, dar concubina lui, Paula i-a fost de mare ajutor... Culmea, ca stia foarte bine ce face deci si-a luat masuri ,,de aparare” adica n-a prea lasat urme. Sa vedem ce zice politia vasluiana.
Chiar daca-si ia masuri de protectie, toata populatia sufera de pe urma acestui fenomen, pentru ca intreg sistemul e bolnav. Si atunci daca hotie nu e, nimic nu e (de facut...)!
Cum scapam, oare, de hoti?


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | Next> Last>>