ZAPADA, POEZIE, VISURI ... SI GRIJI ! 


Iarna aceasta este mai frumoasa, desi pare mai grea decat in ultimii 20 de ani.
Zapada mai multa "in seriale" genereaza senzatia de siguranta pentru ziua de maine, pentru tot ce inseamna camp si mancare, desi crescatorii de animale (cati mai sunt?) au frisoane cu asigurarea nutretului dupa un an secetos.
"Totu-i alb, pe camp, pe dealuri, imprejur, in departare" (Vasile Alecsandri) si sufletul nostru insetat de frumos trebuie sa se opreasca, fie si o clipa, pe albul imaculat care sa-i aminteasca macar atat : frumosul e in noi, in fiinta iubita care poate rasari "din negurile vremii" sau din bucatarie, este in ceea ce reusim sa facem pentru minte, inima si spirit (destul de putin, de fapt) deoarece greutatile existentei ne coplesesc adesea; si nu neaparat un viscol trebuie sa ne aduca in tihna casei cu focul care palpaie in soba ... sau catre noi insine".
Chiar daca n-am avea pe cineva drag, atat de deosebit incat sa ne poarte spre vis si visare, el trebuie inventat ...; Ea "atat de frageda te-asameni / Cu floarea alba, de cires / {i ca un inger dintre oameni / In calea vietii mele, iesi" (Mihai Eminescu) nu poate fi indepartata de decorul unic al unei zapezi proaspete, ca simbol, ca aspiratie. Cine nu poate simti e un condamnat al soartei.
In serile din urma cu ninsoarea molcoma, cu linistea de dupa sarbatori, mai multi si-au putut permite clipa de visare si ... poezia vietii.
Si daca n-au reusit, s-au lipsit chiar pe ei si pe ai lor de o portie din frumos.
Traiasca sarbatorile, dar au si trecut, de acum iarasi la griji !
Cumpaniti, sa constatam ca la nimeni nu putem cere ajutor !
Bugetarii tremura vartos, stiind ca acolo, undeva, cineva face sapaturi pentru concedierea unora. De aici, interventii, nepotisme, cadouri, lichelism. Acum se simt directorii (politici) in exercitiul functiunii, indreptatiti sa-si recupereze cheltuielile electorale.
Deci, de la ciocolata, la milioane, orice-i bun. E mai greu la Consiliul Judetean unde-s oamenii pe posturile lor, cu climatul familial si profesional, si oricine-i dat afara ... e pe suferinta. In rest, la "deconcentrate" politica portocalie face noua randuiala, "reforma" mult promisa prin re-formarea gastilor si microstructurilor.
Agricultorii nu mai au nici de doi bani speranta in ajutoare ! Chiar in numarul de fata vorbim si de speranta fondurilor europene, ca guvernul nostru n-are de unde. Zootehnia e in groapa rau, cultura mare pe mare pierdere, lista cu facilitati anulata, via ingropata (vinul mai ieftin ca apa, sucul sau berea !).
Daca vine si anularea ajutoarelor de la 416, ori legea 76, borsul cu verdeturi re-devine hrana nationala, evident ecologica !
Industria ? Poate alta, ca la Vaslui e jale. Numai cu IRB nu se face primavara.
Serviciile legate de hrana populatiei trebuie sa sufle si pe timp de razboi. Dar nu inseamna ca nu sunt probleme foarte serioase.
Sportul, cultura, loissir-ul ? Ultimul aspect nu figureaza in agenda romanului. Alergatura pensionarilor de la o piata la alta pentru 1 ban castig e generalizata, fuga tineretului de munca e oficiala, cultura e numai de la televizor, cartea provoaca mari dureri de cap (la citit sau invatat).
Cam demoralizant, nu ?
Si iarasi ajungem la momentul scurt de relaxare si bucurie a sufletului : zapada pufoasa si linistea alba pentru portia de simtire omeneasca.
Ce ne-am face fara asta ?




[ add comment ] ( 11 views )

<<First <Back | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | Next> Last>>