OF, OF, OF ! 
Intr-o snoava, evident populara: Un tigan vine cu o carte postala la un caporal care stia carte: ,,manca-ti-as, scrie asta la familia mea!” Gradatul gaseste creionul chimic, se aseaza la masa si asteapta: ,,ce sa scriu, ma?” Dupa un timp soldatul zice: ,,scrie...of!” Mai trece un timp: ,,mai scrie un of”. Dupa un alt timp: ,,mai scrie un off!” Iar asteptare: ,,ce sa mai scriu, ma?” ,,Apoi, domn capural, ramane cat ai scris ca inteleg ei ai mei cum o duc eu aici...!”
Dupa cum se stie, redactorii Meridianului bat coclaurile judetelor Iasi - Vaslui - Bacau.
Cei care ne indeamna sa tot scriem ,,of”, ba chiar de mai multe ori, sunt primarii, de toate culorile care n-au banii necesari pentru proiecte incepute, intocmite sau visate. Oftatul lor se aude de la Costesti - Iasi la Gohor - Galati sau la Podu Turcului - Bacau. Alesii chiar ar vrea sa demonstreze electoratului capacitatea si vointa lor. Dar...
Prevederile bugetare sunt din ce in ce mai reduse, la mai toate capitolele, in special la invatamant si cultura. Marea majoritate n-au directori de Camin cultural iar daca unele bibliotecare reusesc greu cate ceva e de domeniul marilor sacrificii iar ziua comunei e realizare exceptionala cu fanfara, cantareti, discursuri, promisiuni.
Agricultura - durerea romanilor! OFF!
Locuri de munca... OF, OF!
Nivelul salariilor - OOOF!
Iata, cum putem concluziona repede: Vai de mama noastra!
OF, OF OF, ce mai politicieni avem!!!
Cine si pentru ce sa ne auda ca toti oftam? Nici in biserica n-are rost pentru ca si aceasta adevarata putere in stat (acum depaseste forta armatei) a devenit vector electoral.
Ajunge daca, doar, oftam? OF!


[ add comment ] ( 20 views )
Poetul George Bacovia... selectionerul (!) 
Si, a fost editia de toamna a Bacalaureatului. Si a trasnit cu subiectul la limba romana: George Bacovia! Si, le-a cazut cerul pe cap (si in cap) celor care n-au prea pus mana pe carte... si 80% dintre participanti au picat...
Limba romana ca proba de BACALAUREAT, adica acel examen la care tinerii sa dovedeasca nu numai maturitate trupeasca, ci si intelectuala, un fel de punte nu prea ingusta care desparte valoarea de nonvaloare (adica incearca!), mai mult un drumeag spre afirmare in viata. Limba nationala, cea a parintilor si stramosilor, cea mai sigura cale de comunicare a devenit puntea suspinelor pentru niste tineri care nu realizeaza duritatea proverbului ,,ai carte, ai parte”. Bac-ul, cu acest obstacol (devenit imens, de groaza, de netrecut) care pana la urma este capacitatea de exprimare, isi imprastie spaima nu prin matematica cea rece, nu prin alte obiecte ,,mai usoare” ci prin metafora cea calda si fierbinte care in loc sa-i duca spre fericire pe tineri, ii imbraca in ,,camasa de gheata”. Cine-ar fi crezut?!
Sunt intre 20 si 40 de subiecte (scriitori si opere) care se pot insusi in atatia ani de scoala sau chiar in tot atatea zile, ca sa fie temeinic retinute. T. Arghezi, G. Bacovia, L. Blaga, G. Calinescu, M. Eminescu, M. Sadoveanu, N. Stanescu, L. Rebreanu sunt din cartea de capatai a acestei natii numita Romania. Daca nu se stie nimic despre valorile de baza care reprezinta un neam in concertul artistic al lumii, de ce ,,sa treaca” acei care-si refuza efortul personal, mandria personala (,,ce prost e un ala fara Bac!”) si integrarea in randul oamenilor cu glagorie la cap?
Pana la urma, severitatea unui asemenea moment e absolut necesara!
Poetul bacaoan, la 133 de ani de la nastere, a fost selectionerul (iertati-mi apropierea cu fotbalul...) national care a dat voie doar la 20% dintre absolventi inscrisi sa paseasca mai mandri intr-o viata cu multe necunoscute. Trebuie spus ca subiectul ,,George Bacovia”, oricum s-ar formula el, e dintre cele mai usoare, accesibile... Dar cand limba romana e supusa unui proces de alterare, cu pretentii - dezvoltare - e sustinut de insusi sistemul de invatamant, cand ideea efortului personal si mai ales a creativitatii (in orice plan) e pierduta in spatiul capsunarilor si al muncii necalificate, cand ispita metaforei nu exista intre liceenii indragostiti de trupuri si nu de minti, in aceste conditii Bacovia devine munte greu escaladat.
Ca fost profesor de liceu atatea decenii, care am apreciat particularitatea fiecarui scriitor, nu pot decat sa indemn: inapoi la carte, la studiu.
Veti spune ca nu-i trebuie amaratului, Bacovia, cand impinge la roaba sau tine de sapa! Ignoranti veti putea zice ca stiinta de carte e inutila cand europenii ii asteapta pe tinerii nostri sa-i ingrijeasca pe batranii lor sau si mai rau, acum cand suntem subjugati si sub talpa lor, cand dimineata bem ,,ce-ai”, la pranz mancam ,,cum pot” iar seara ,,gem” pe niste pamanturi ale acestei tari blagoslovite de Dumnezeu.
Ca sa ne pastram, ca sa-i infruntam pe astia, ne trebuie LIMBA ROMANA si MULTA STIINTA DE CARTE, ca altfel tinem doar de coada harletului.
George Bacovia i-a selectionat pe cei care pot ajunge in fruntea societatii: ,,si aud materia plangand” si care nu trebuie sa ramana ,,singuri”. Oricare dintre marii nostri scriitori putea fi arbitrul la Bacalaureat.
In toamna bacoviana s-a dovedit ca avem nevoie de limba romana.


[ add comment ] ( 20 views )
DRACOVENIA MOMENTULUI: campania electorala 
In vreme de recesiune (nedeclarata) am sustinut intr-un an 3 randuri de alegeri in 2012. Anul acesta avem 2. Tot din alegeri in alegeri aruncam banii pe apa sambetei pentru ca ,,democratia” nu bolboroseste de multa ce e, bogatia nici vorba sa ne dea afara din casa.
Romanii pierd destul din propria bunastare sa nu aprecieze porcaiala politica, punctata de tot felul de dezvaluiri (si) mereu subtitrate, ,,soc, socante, extraordinare” etc.
Europenii au stiut bine ce castig au dupa primirea noastra si ne-au tras presul: tineretul pleaca, populatia imbatraneste, viata spirituala se dilueaza, limba romana e in mare suferinta.
,,Asta e mersul istoriei”, veti zice. Ce-i drept nu ne putem lupta cu globalizarea si uniformitatea... pamantului! Chiar nu putem!
Dar am fi putut face ca maresalul Antonescu, cel care a facut alianta cu nemtii ca acestia sa nu ia tot (cum au facut apoi rusii) ci sa le cedeze cat mai putin din averea si trupul tarii. Cu niste intelepti in frunte am fi dat inapoi pas cu pas si nu sa ne pierdem identitatea si fiinta nationala ca in prezent. Am trecut de la comunism la capitalism cotropitor, care are campuri si dealuri parloage care fixeaza preturi de batjocura pentru produsele romanesti, care jongleaza cu banii tarii in folosul lor. Dezbina si domneste... acum!
Candidati peste candidati care sa demonstreze ce democratie avem noi! Cu cat mai multi, cu atat mai neuniti, cu atat mai multe cheltuieli, cu atat mai multa emigratie. Toata floarea romanismului (cu bacalaureat sau nu), catre sters fundul acelor imbatraniti de aiurea, catre farame din profitul pe care-l obtin strainii.
La noi? Hai la batalia electorala. Victor Ponta poate sa stea linistit ca nicicum ,,dreapta” galagioasa n-o sa-i poata face ceva. Iohannis, Udrea, Tariceanu par pericole doar pentru adversarii pesedistului. Destept partid e asta: ii ia gratis pe toti nehotaratii stiind ca si la alegerile locale viitoare tot 90% vor fi realesi. Mai ceva ca la Congresele lui nea Nicu, mai liber si mai nesustinuti de procentaje, pentru ca doar in jur de 35% din populatie va participa.
Observati ca fata goala de la pagina 5, sexualitatea si violenta de pe la televiziuni e inlocuita de aberatiile candidatilor. Iaca, mai nou si doua femei (era sa le zic, dupa traditie, muieri) care n-au copii, n-au griji si atunci vin sa moara de grija poporului roman!
Valul de indecenta in exprimare si comportament e cam la inceput dar neasteptat de violent. Pensionarii au ce comenta si poate stiu ca, de fapt, ei vor desemna pe urmasul lui Basescu. E ca si cum ar injura de mama pe unul pe care nu-l pot otanji cu furca, nu-l pot manji cu vorba si scuipa cu naduf: da’, duceti-va la mama dracului si lasati-ma.
Si copiii nu mai invata pe la scoli sau facultati.
Si scoala de diplome functioneaza.
Si fug mai toti care incotro dupa vreun furtisag sau o coaja de paine.
Si politicienii devin tot mai corupti.
Dracovenia dracului, alegeri ne tot trebuiau!
Si noi suspinam: ce vremuri am mai ajuns!


[ add comment ] ( 27 views )
SANTAMARIILE... noastre! 
Privesc mai multe pliante intocmite de Primarii din judetele Iasi - Vaslui - Bacau. Multe, diverse, atractive.
Am pus la plural (titlul) pentru ca ziua de 15 august e sarbatoare religioasa, e principala zi de distractie a inceputului de toamna si intr-o varietate continutistica demna de toata lauda. Informatia din media centrala ca aproximativ 2.800 de localitati praznuiesc de S=ntamaria mare se confirma (ca procent) si in spatiul moldovean, mai ales in cele 3 judete. O oarecare individualizare doar pentru anul Brancoveanu marcat prin Simpozionul stiintific ,,Vasluiul si epoca medievala” de la Muzeul judetean Vaslui (felicitari directoarei Ramona Mocanu si dr. Laurentiu Chiriac).
Ziua comunei de Sf. Maria n-am putut-o urmari decat in cateva localitati si scriem de la bun inceput ca toti primarii organizatori isi merita laudele. ~n conditiile marilor greutati financiare, caldurii excesive, penuriei de competente si a indiferentei sau chiar rautatii omenesti, efortul alesilor merita toata atentia noastra:
Laza - Vaslui: primarul Emilian Agafitei a infatisat o varitate de manifestari incepand de la fotbalul juvenil si pana la Simpozionul stiintific ,,Cunoasterea trecutului” si Lansarea de carte a romancierului Val Andreescu in care prezenta colegilor de la ,,Pastorel” Iasi a insemnat sustinerea valorii adevarate.
Pe sesul cu lunca lui de salcii a fost prezenta cea mare pentru a vizita Muzeul Rodicai Bulboaca, a asista la concursul de placinte, gogosi sau expozitia celor de la Bacesti de unde Ion Briscaru a trimis si obiecte de valoare confectionate manual dar mai ales cateva doamne de reala competenta in acest Centru medico - social si bineinteles alte cateva zeci de chioscuri si mai multe standuri - expozitie cu vanzare. Fumul de mititei, placinte, carnaciori a implinit un decor absolut vivant.
Bivolari - Iasi: prietenul nostru Liviu Teodorescu a avut un program extenuant, chiar daca distractia s-a produs in parcul ,,Badarau”. Cu o zi inainte noi am filmat chioscurile, zumzaiala organizarii, pregatirea terenului de fotbal etc.
Tiganasi - Iasi: Iulian Chirila, primarul isi dadea sufletul prin Iasi, dupa achizitii, vicele (istet baiat!) inspecta corturile si chiscurile. Se anunta marea sarbatoare de vinerea trecuta.
Costesti - Vaslui: Silvestru Carjontu era in mijlocul oamenilor, repede stransi de fanfara de la Valea Mare cu alamurile ei. Evident ca pe scena construita anume langa Caminul Cultural (ce muzeu frumos si complet au oamenii acestia!) s-au produs artisti de toate felurile si marimile.
Dodesti - Vaslui: sufletistul Victor Popa le-a asigurat concetatenilor si celor veniti de prin alte parti o zi de distractie si o prezenta notabila a comerciantilor. ,,Facem ce mai putem in aceste conditii grele” ne-a declarat primarul.
Murgeni - Vaslui: primarul Ioan Buta a considerat ca zilele de socializare si distractie pentru miile de oameni ,,e bine, dar nu destul!” (vom reveni).
Tatarusi - Iasi: un primar foarte ambitios intr-o comuna foarte bine cotata ,,cultural”. A sprijinit ,,Zilele rezervatiei forestiere Tatarusi” la vatra satului ,,la cruce”, cu o prezenta remarcabila a unor artisti de renume. Printre prezentatori n-a lipsit Codruta Filip - o mare speranta ,,artistica” a comunei. Ca si alta data, consemnam cu placere inclinatia spre cultura a primarului Gheorghe Dima, si pentru cinstirea unui mare folclorist invatatorul Alexandru Vasiliu - Tatarusi.
Ivesti - Vaslui: alt foarte mare sufletist, primarul Dumitrache Nistor care a adunat formatii, artisti si cam 1.000 de participanti la sarbatoarea comunitatii. Lansarea tinerilor talente, provocarea ansamblului din Ivesti, afectiunea pentru oameni, ba si mobilizarea celor de la CARP Barlad ,,Elena Cuza” care au premiat cupluri cu peste 50 de ani de casnicie, parca il fac pe primar erou de poveste.
Pochidia - Vaslui: cu Marius Ciocan in frunte, cu mic si mare, la Salceni, pe scena si pe terenul de fotbal multi prezenti si multi artisti noi sau consacrati. Voie buna si buna primire inclusiv pentru reprezentantii politicienilor sau ai Consiliului judetean.
Concluzii: - sarbatorile nepolitizate;
- prezenta numeroasa a cetatenilor;
- organizari diverse si bine puse la punct;
- cinstire credintei, valorii, oamenilor.
Putem sa nu laudam asemenea Primari?


[ add comment ] ( 36 views )
VEHICULELE ELECTORALE ale momentului 2014 
Prezidentialele vin ca o fatalitate, dupa alte randuri de alegeri in care tara (de fapt guvernantii) au cheltuit copios pentru afirmarea democratiei. Cat de multa ,,democratie” este cand posibilitatile de exprimare ale indivizilor s-au ingustat pana la 2 pareri dominante pe care omul de rand le poate adopta (ori e alba, ori e neagra, dar nici neagra nu poate fi pentru ca tot despre oranduirea capitalista vorbim, deci doar nuante la vreo culoare...). Castigul noii oranduiri este acest ,,audiator altera pars” care nu inseamna schimbarea de esenta a oranduirii ci interpretarea unor idei sau atitudini ale oamenilor care nu pot iesi din ideologia timpului: banul si profitul. Pana la urma oricat de multi candidati vor fi, exprimarea e inspre ,,bunastarea tarii” cu solutii care de care mai ,,colorate”. Apropo de culori, anul acesta se vor infrunta rosul cu galbenul.
Oricat s-ar stradui un independent, fara forta partidelor se zbate absolut degeaba. Intr-o ordine generata de raspunsurile primite in teren, lista pentru Cotroceni e urmatoarea: VICTOR PONTA, cu PSD in spate, partidul bogatilor (baronilor) ,,pentru” cei saraci. Ma indoiesc daca alde Nastase, Oprisan, pitorescul Mazare s.a.m.d. chiar se dau de ceasul mortii pentru saracimea tarii. Raspicat pare glasul lui Klaus Iohannis, un neamt inclestat, nu prea bun vorbitor dar care da sentimentul de incredere si multa siguranta. Pe Crin l-au terminat, dar apare cepeleagul Predoiu care vorbeste foarte bine si e foarte logic. Locul II e deci al lui Iohannis care chiar poate sa-l bata pe Ponta.
La distante mari se afla Cristian Diaconescu si Calin Popescu Tariceanu.
Primarii cred ca acesta din urma va avea soarta lui Melescanu sau Stolojan si ca deocamdata n-are nici o sansa chiar daca sprijinul PSD e atat de evident. Iepurasul de dinaintea elefantului are stigmatul de tradator asa ca ,,lumea electorala” nu se inghesuie deloc.
Catarama, Gadea si altii vor notorietate, stau si stau prost cu sansele, indiferent de cate bazdaganii vorbesc.
SUNT DOUA VEHICULE ELECTORALE in scena; din pacate cu semnificatii negative: BASESCU e curajos si activ (la cate razbunari il asteapta!) si multi ,,rosii” bat tobele a decapitare.
VOICULESCU este insa lestul PSD. Felix Voiculescu va atarna foarte greu in procentele celui mai organizat partid din Romania si daca Ponta nu ajunge presedinte, din cauza lui nu va fi, oricat l-ar sustine Antena 3. Restul prezidentiabililor nu vor avea proiectile de aceeasi valoare!
La mijlocul lunii august 2014 ,,plecarea lui Basescu” (deocamdata PMP-ul lui e anonim) si puscaria lui Voiculescu sunt subiectele majore care permit celor doi din frunte (Ponta si Iohannis) sa se ,,infrunte” in spatele scenei, si pana serviciile nu vor interveni, pana biserica nu va binecuvanta mai abitir pe vreunul, nicicum nu se poate spune care este marele favorit. Pentru ca nici nu se pot anticipa scorurile electorale ale celorlalti care vor permite vanzarea - licitatia din culise.
Cum alte vehicule electorale (doar regale... daca?!) nu se intrevad, cei doi negativi vor fi protagonistii si nu candidatii.
Mult nu mai este, dar vai mama noastra cat vom patimi!


[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | Next> Last>>