ACTIUNEA si cateii ! 
Scriu editoriale din decembrie 1990, drept care-s considerat cel mai vechi editorialist din tara.
In ultima perioada am fost bucuros sa particip si sa scriu despre Ziua comunei, din judetele Iasi sau Vaslui. Nu voi inceta sa-i laud pe acei indrazneti care-si indeamna concetatenii la o zi de descatusare psihica, socializare ori petrecere: cu forte artistice locale sau formatii platite (greu!).
O zi sau mai multe, cu primarul (doar) sau alti invitati, cu manifestari de suflet sau numai de distractie, la asemenea (putine) manifestari, participa sute sau mii de oameni din comunitatea locala sau imprejurimi. Cum sa nu remarcam Festivalul de 3 zile (!!!) de la Prisacani, organizat de unul dintre cei mai valorosi primari din Moldova, dr. ing. Constantin Chirila, cum sa nu observam eforturile lui Vasile Astefanei din Baltati - Iasi, Mircea Scutelnicu de la Garceni - Vaslui, Costica Stupu de la Gagesti - Vaslui sau Ion Dorobantu de la Bogdanesti - Vaslui, Petrica Chiriac de la Duda - Epureni - Vaslui, Costel Moraru din Puiesti - Vaslui. Mai sunt si altii la fel de merituosi.
Am apreciat deosebit organizarea momentului pentru minte, inima si literatura, adica simpozioane cu tema istorica sau literara deoarece ofera si hrana spirituala (macar catorva) si nu se opresc la cele ale trupului, sarmale si bautura, dansuri si jocuri de artificii. Educatia „culturala” actuala e in mare, mare suferinta: organizatorii, adica primarii trebuie sa-si castige aprecierea cu sarmale, cozonaci si vin. Asta e traditia prezentei populatiei. Asa ca momentul „intelectual” e mai putin in atentie, organizat superficial.
Observand calitatea limbii romane de comunicare, vedem ca manelizarea `si face loc si aici, deoarece e o minima solicitare mentala a oamenilor. Drept care, personalitatile locale nu sunt luate in seama mandria locala e data de calitatea sarmalelor si nu a oamenilor reprezentativi. E o stare de fapt. Dar un exemplu: la Bacani, programul Zilelor Toamnei, a inclus in ultimul moment si o intalnire cu scriitori din judet: Val Andreescu, Dumitru V. Marin, Gabriela Balan, Vasile Fanaru, Lacramioara Ivan. Total 12 minute, dense si apreciate.
O batrana si urata ziarista nebagata in seama (BBC de Barlad) jigneste pe participantii de pe scena si lauda pe cei care s-au repezit la sarmale. Animalul asta cu pix inghitea zdravan mancarea pusa pentru musafiri dar n-aremarcat (n-are minte) nici calitatea poetilor, nici eforturile lui Fanaru, nici intentia primarului pentru realizarea acestui moment de suflet.
Cum s-ar zice, cateii de pe margine (o catea in acest caz) zmangalesc articole patimase in scopul deprecierii unor initiative bune sau foarte bune. Am observat asta si la alte publicatii.
Norocul cetatenilor e ca au primari care pot fi criticati (ca vor cateii) dar imping cultura locala, incurajeaza traditii, pun bine artistii in miscare. Cateii latra caravana condusa de primar... ramane in istoria localitatii. ACTIUNEA e totul !
*
In curand M.C.R. nr. 3 !


[ add comment ] ( 23 views )

<<First <Back | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | Next> Last>>