Raul care... mai vine! 
Sa ne intelegem: nu raul care este, ci suplimentul de peste putin timp urmare a unor masuri destabilizatoare cu aspect de masuri benefice.
Ce-a vrut Guvernul prin dublarea salariilor si maririle de poveste?
A vrut sa faca pas hotarator pentru adoptarea Euro ca moneda unica: sa articuleze preturile romanesti cu cele din UE. Masura curajoasa, unica si distrugatoare pentru privati si mai ales pentru agricultura. Abia exista un fel de echilibru social cu inegalitatile lui: spre exemplu un litru de motorina = aproximativ 14 kg de grau!!! Acum acelasi litru de motorina va ajunge la 18-20 kg de grau si numai in conditiile unor corective la pretul cerealelor (caci altfel se poate ajunge la cantitati mult mai mari).
Daca nu stiati a disparut carnea romaneasca de porc! E interzisa vanzarea acestor animale in iarmaroace, crescatoriile-s pe butuci, abatoarele-s inchise. Am trecut zilele trecute pe la un binecunoscut fermier de pe Valea Prutului, Constantin Tiron. Omul acesta nu traieste in lux, desi da de mancare la un numar de oameni iar familia lui roboteste toata ziua la ferma Sarata. A avut multe oi, multi porci si destule animale sa fie fermier adevarat.
Acum lichideaza ferma de crestere a suinelor (porci si scroafe) pentru ca n-are cui vinde si n-are cum comercializa carnea de porc. E ultimul din tot judetul Vaslui care mai are cateva exemplare. Deci crescatoriile de porci... dispar definitiv.
Nici la vite nu e mai roz. Septelul nu mai este nici pe jumatate, iar perspectiva este zero, virgula! Laptele de la populatie nu mai e datorita restrictiilor de la UE. Fabricile de lapte „mai sufla” pe baza unor complexe, dar nu mai au zile multe. Dispar ocupatiile traditionale romanesti! UE am vrut, asta avem: vin din import, carcase poloneze,ceapa din Maroc, rosii turcesti imbracaminte pur sintetica.
Deci guvernul mareste pensiile si salariile;
Dar omoara privatii si agricultura; iar inflatia care urmeaza va afecta viata pensionarilor care vor trebui sa plateasca mai mult decat acum pentru minimum de alimente si de medicamente.
Viziune catastrofala?
As vrea sa fie doar o viziune si nu o realitate care arata ca orice marire de salarii (dintotdeauna) a dus la pusee inflationiste; cresterea salariilor in mediul privat devine problema mare, mare nenorocire si prapastie pentru cei ce inca mai rezista. Daca preturile la cereale si la celelalte produse agricole nu cresc (tot la interventia statului) atunci agricultura e in deplin faliment.
Cel mai mare rau este insa cu forta de munca; asa in prezent e criza. Prin disparitia unor ramuri agricole (zootehnia in special) dispar si posibilitatile pentru defavorizatii sortii, prapaditii care trebuie sa manance.
Emigratia devine obligatorie pentru cei care n-ar vrea sa fure sau sa iasa la drumul mare. Batranii se tot duc, tinerii s-au tot dus in vest, copiii uita de limba romana. Patriotismul... dispare. Inca nu s-au scris ode si nici odiseea UE dar in ceea ce ne priveste putem ofta adanc pentru „ce a fost”!
Nasterea unei noi culturi existentiale e implinita.
Se demonstreaza ca actul „de bine” al regimului Dragnea, omul cel mai puternic in Romania de azi, are efecte dramatice in planul realitatilor romanesti.
La Raul care este mai vine alt Rau si apoi, un si mai mare Rau.


[ add comment ] ( 16 views )
SCURSURILE SOCIETATII – la mare cautare! 
Scursura = ultima urma perceputa dintr-un material presat, (sau) urme nedefinite si nesigure percepute din personalitatea umana ar fi un fel de definitie a unei paturi sociale cu care avem destul de a face in contemporaneitate. Unul Capreanu, poreclit asa pentru ca in afara de betii, ploduri si furturi, atat a reusit sa aiba la viata lui, o capra (caprean) nu era obraznic decat cu cei pe care-i intalnea la podul peste Zeletin si-i ameninta ca-i omoara daca „nu dau tot”. Drept care a lasat cei 14 copii pentru puscarie.
Un asemenea om era rar, tare rar pe vremuri si oameni din 7 sate il evitau, copiii lui scheunau de foame sau erau primiti slugi la gospodarii care-si amenintau copiii lor ca daca nu muncesc destul sau nu invata ajung fara capatai ca ai lui Capreanu.
Sintetic realitatea timpului nostru este urmatoarea: bogatii (cu sau fara probleme penale), politicienii (astia-s cei mai activi), micii intreprinzatori (care gem greu cu multime de probleme), agricultorii (care-si asigura mamaliga din exploatarea unor terenuri) cu cele mai mari deznadejdi din viata lor, generate de agricultura traditionala pe cale de disparitie.
Fiecare categorie sau patura sociala isi are scursurile societatii (capitaliste, de tranzitie) asa cum orice animal de pe lumea asta are paraziti!
Nu parlamentarii fac obiectul randurilor de fata desi nu-l pot numi pe cutare fost lipitor de afise ajuns deputat si care timp de 3 mandate n-a combatut in vreo sedinta decat cu juramantul. In rest tace, nu face nimic, dar isi sporeste averea: mut ca pestele cu miros specific precum dihorul! Nici celelalte categorii, ci doar acei care fura si fug.
A facut ocolul internetului afirmatia ca-s prea multi antrenati in actiunea fura si fugi, ceea ce transforma hotia in sport national.
Dintotdeauna in viata comunitatii au fost si rebuturi omenesti: minte putina, infirmitati, anomalii genetice, curve si... hoti!
Asistam astazi la revalorizarea acestor specimene care au invatat sa nu munceasca, beau, se bat, fura. Din cauza ca cei mai muncitori, cei cu simtul masurii si mai ales cei cu glagorie la cap au plecat peste hotare, micii intreprinzatori trebuie, chiar trebuie sa-si faca treaba cu tot felul de scursuri, culmea, cu destui alienati care vor sa fie considerati astfel.
Nu e vorba de cei de la L. 416, adica oameni in nevoie si pentru care statul cheltuieste destui bani; nu de cei care cauta un loc de munca mai bine platit, dar muncesc cinstit si-si respecta cuvantul.
Un tanar, Tigances, de 24 de ani, blond, doi copii facuti de concubina sa Iancu (unul din jud. Bacau, cealalta din jud. Iasi, cum s-or fi „inturlucat” numai ei stiu) sunt primiti la o ferma unde au de toate si ar fi trebuit sa pastreze graul, orzoaica, porumbul, pasarile, animalele. Lucian Tigances iese la crasma si anunta ca are de vanzare toate acestea si ajunge pana acolo incat sa vanda un sac de lucerna de 1800 lei cu... 20 lei, sa dea 4 (patru) carute cu stiuleti pe 2 litri de vin, sa instraineze o vaca, s.a., s.a. Mai urca si pe tractor si provoaca pagube de circa 10.000 lei. „Harnica” sa concubina taie pasari pe care le pune la fiert intregi, cu pene si neeviscerate! Asa ca Lucian cel de 24 de ani, dupa ce cheltuieste 1.600 lei cu telefoanele fierbinti, mananca „borsul” gustos, facut de Vasilica, alaturi de cei 2 copii. Cum sa nu-i vina chef de bautura?
Treaba... de ce?!
Altul, Macovei, era paznic! Nu prea pune osul la treaba pentru ca noaptea pazeste sa nu fie prinsi cei care fura din curte!
Si un „intelectual”, Ion P., saboteaza, fura, distruge si... dispare!
Si altii, destui, vin o zi, doua, inhata ce pot si... dispar!
Astia nu-s cumva cele mai moderne scursuri ale societatii?
In conditiile cumplit de grele intr-o agricultura „tradata” cu populatie imbatranita, cu tineret plecat... cum sa dam inainte?
Cu scursurile care au invatat sa ceara salarii de politist?


[ add comment ] ( 28 views )
Jaful ca actualitate * FURA SI FUGI! DEVIZA =„Emblema” timpului nostru! 
FURA SI FUGI!
DEVIZA =„Emblema” timpului nostru!
E greu de precizat care e mai daunator: jaful ar fi o sustragere de valoare mare, o lovitura financiara o data sau de doua ori din munca altuia. Hotia poate fi in forma continuata si se bazeaza pe fatarnicie, necinste, jigodenie. Ambele se practica asiduu in Romania de azi si par a se intensifica. In conditiile in care populatia tot saraceste hotii se inmultesc, jafurile la fel, ,,cresc” omorurile si sinuciderile. Vai de cei care au acumulat ceva bunastare ca hotii fara frontiere isi fac mendrele.
Politia?
Aceasta a inceput sa nu mai existe, oricum nu prea, in mediul rural. Daca gospodarul il prinde pe nemernic sub motivul cercetarilor politienesti ,,gradatii” de toate felurile ii fac scapati. E cazul agentului de la Ivanesti, Florin Condurat, care a facut ce-a facut si dupa aproape patru luni nu a luat nici o masura; ba il bruftuluieste binisor pe pagubit ca n-a fost in stare sa-si apere avutul.
Jefuitorii sunt la toate nivelurile sociale.
a)Statul: o lege care incaseaza intai amenzile nenoroceste jumatate din populatie.
b)Codul fiscal e un sabotaj national: daca n-ai depus o hartie ca declaratie pentru impozite fac astia niste impozite si taxe... homerice! Asta o fi relaxare fiscala sau nenorocirea contribuabililor?
Voi reveni!
Reiau editorialul trecut precizand ca prapaditul ala cu doi copii, Tigances si concubina lui, au organizat un jaf ca la carte si s-au retras cu prada in comuna Horgesti - Bacau.
*

Sebastian Ghita, parlamentar si mogul de presa a furat cat a putut din averea tarii si „s-a topit” de la Craciun incoace. Dat fiind ca 1/3 dintre parlamentari au probleme penale inseamna ca astia fura, nu se incurca. Noi platim!
Dar platim alti multi hoti pe care-i ajutam sa traiasca.
De nivel intelectual: „Parfene al meu” imi face 5 luni ziarul de fata, castiga aproape 10.000 lei, mai fura cateva sute de la chiriasi, cateva zeci de la vanzatorii de ziare, plangand de mama focului ma mai tapeaza de cateva sute, ma indatoreaza la agenti comerciali si ... ati ghicit: dispare ca magarul (ce este!)
Si ca sa-si faca bine treaba imi goleste calculatorul, distruge programele, fura elementul ajutator!
Parsivul de Parfene procedeaza ca un hot ordinar!
La Barlad l-am dus pe unul Macovei din Capusneni care a aparut in fata masinii ca sa-i dau de lucru.
Hot mai profesionist ca asta, mai rar.
In vreo 3 luni a furat peste 1000 kg. de cartofi; un aparat de stropit (2.800 lei), alte unelte, benzina, motorina.
La Ivanesti, un cetatean cu 2 copii a vandut pe 2 kg de vin, 2 tone de porumb stiuleti, 500 de kg grau, circa 100 de baloti de lucerna si altele... A ajuns pana acolo incat sa dea un sac cu lucerna cumparat cu 1800 lei, doar cu 20 lei! Halal afacere a lui Lucian al nostru. Ca sa implineasca a mai vandut vreo 20 de baloti de lucerna cu 30 lei!
Si are 2 copii.
Si are nevasta muncitoare.
Ce-or fi gandind oamenii astia?
Pana la urma tragem concluzia ca furatul e sport national in Romania si ca de la parlamentar la vacar cam toti fura cand prind un loc unde ar trebui sa traiasca bine o viata.
Cat de valabila e deviza Fura si fugi!!!


[ add comment ] ( 14 views )
FURA SI FUGI! DEVIZA =„Emblema” timpului nostru! 
Sebastian Ghita, parlamentar si mogul de presa a furat cat a putut din averea tarii si „s-a topit” de la Craciun incoace. Dat fiind ca 1/3 dintre parlamentari au probleme penale inseamna ca astia fura, nu se incurca. Noi platim!
Dar platim alti multi hoti pe care-i ajutam sa traiasca.
De nivel intelectual: „Parfene al meu” imi face 5 luni ziarul de fata, castiga aproape 10.000 lei, mai fura cateva sute de la chiriasi, cateva zeci de la vanzatorii de ziare, plangand de mama focului ma mai tapeaza de cateva sute, ma indatoreaza la agenti comerciali si ... ati ghicit: dispare ca magarul (ce este!)
Si ca sa-si faca bine treaba imi goleste calculatorul, distruge programele, fura elementul ajutator!
Parsivul de Parfene procedeaza ca un hot ordinar!
La Barlad l-am dus pe unul Macovei din Capusneni care a aparut in fata masinii ca sa-i dau de lucru.
Hot mai profesionist ca asta, mai rar.
In vreo 3 luni a furat peste 1000 kg. de cartofi; un aparat de stropit (2.800 lei), alte unelte, benzina, motorina.
La Ivanesti, un cetatean cu 2 copii a vandut pe 2 kg de vin, 2 tone de porumb stiuleti, 500 de kg grau, circa 100 de baloti de lucerna si altele... A ajuns pana acolo incat sa dea un sac cu lucerna cumparat cu 1800 lei, doar cu 20 lei! Halal afacere a lui Lucian al nostru. Ca sa implineasca a mai vandut vreo 20 de baloti de lucerna cu 30 lei!
Si are 2 copii.
Si are nevasta muncitoare.
Ce-or fi gandind oamenii astia?
Pana la urma tragem concluzia ca furatul e sport national in Romania si ca de la parlamentar la vacar cam toti fura cand prind un loc unde ar trebui sa traiasca bine o viata.
Cat de valabila e deviza Fura si fugi!!!


[ add comment ] ( 17 views )
Par... sivul si potlogarul Ion! 
Viata noastra economica si cea spirituala este napadita de tot soiul de specimene care polueaza viata celor mai multi dintre noi. Exista o moda a infractionalitatii oarecum eficienta pentru ei: fura si fugi! De la un asemenea obicei nu se da in laturi nici vreun smangalitor modern care a ajuns cu merite speciale ca participant la evenimentele din 1989... sa–l vezi cum se da el mare revolutionar pentru ca a participat la o adunare cu scriitorii la Chisinau! Ce mai, revolutionar sadea, fara vreun alt merit decat ca era si el pe acolo, si ca a obtinut certificatul de revolutionar (indiferent de cale). Mde, o fi avut si el ceva visuri atunci. I-am oferit prapaditului asta posibilitatea sa castige vreo 10.000 de lei cu plata in avans de 1.500 pentru ca trebuia sa-si plateasca dusmania din familie; pentru ca chiar daca are peste 70 de ani nu are nici macar surorile sau copiii de partea lui, de lacom ce este. Noroc de o basarabeanca de treaba care-l mai suporta si de care vrea sa divorteze. Ca altfel n-are pe nimeni pentru ca se comporta neomeneste. M-a induiosat, plangand la mine in redactie ca e tare nenorocit, sa-l inteleg si sa-l ajut sa-si plateasca datoriile, respectiv sa-i dea bani surorii care il executa cu executorul judecatoresc. Acest Hagi Tudose care vinde case si teren in spatele primariei are un caracter infiorator; o executa si pe sora-sa, dar-mi-te pe cei cu care vine in contact. M-am intrebat de ce n-are nici un prieten si am aflat pe pielea mea dupa ce a procedat exact ca ultimul smenar, golindu-mi calculatoarele, furand orice, de la bani pe ziare, pana la chirii, unitate de calculator, alte maruntisuri, indatorandu-ma la partenerii comerciali! A cerut intotdeauna banii inainte ca la curve, a cerut la 2-3 zile, a luat mai mult, cu mult mai mult decat merita. Si, totusi, a plecat cu furatul, exact ca tiganul care a trecut pe aici, ca amarata proasta de 18 ani care doar la furat se pricepea, ca idiotii fara scoala care fura de la stani sau ferme.
Am meditat daca sa–l fac astfel cunoscut lumii. Pentru ca fenomenul „fura si fugi” este in mare desfasurare, poate-i ajut pe altii sa nu mai fie jefuiti de asta, mai ales ca acest blatist se da drept om serios, se da intelectual, ba chiar si poet: l-am lasat sa-si publice cateva facaturi in „Meridianul” si am avut incredere sa-i dau o functie in redactie. Din pacate, din coada de caine n-am putut scoate sita de matase. Si-a umflat buzunarele si... s-a topit in ceata ca magarul, nici nu mai raspunde la telefon! Pai, sa nu-i mut dintii cand il intalnesc? Mare pacat ca un om care pare serios are narav de potlogar! Revolutionar–potlogar-borfas! Neinstare sa faca ceva la viata lui, crezand ca asa se instareste. Ion cel cu valoare ZERO, de care nu vreau sa mai aud in viata mea. Potaia !


[ add comment ] ( 8 views )

<<First <Back | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | Next> Last>>