Care sanatate ?! 
Stramba situatie! De la cat nadajduiam in 1989 si la ce am ajuns azi, in domeniul sanatatii, e o diferenta incredibila. ,,Termometrul” starii de sanatate a tuturor e... farmacia! Dupa unii existenta farmaciei intr-o localitate deci la indemana, e o normalitate si tine de speranta de viata a cetatenilor.
Realitatea dura e ca in sectorul acesta al existentei... e explozie. In Vaslui, la peste 70.000 de locuitori erau 2 farmacii in 1990, iar acum, la aproximativ 50.000 de oameni sunt 26! Mai fiecare comuna are si ea cel putin o farmacie (ca peste tot). In Iasiul zilelor noastre au aparut zeci si zeci de asemenea unitati care, pana la urma, ar trebui sa ne imbunatateasca starea de sanatate. As!!!
Multele milioane de medicamente nu exprima ca cifra, varietate si efect, nici ca numar de unitati de desfacere, decat starea de imbolnavire grava a romanilor.
Ati citit bine: boli multe, grave, costisitoare, ca stare de fapt concretizata in vanzarea, cu reteta ori fara, cu compensare, ori fara a oricarui medicament incepand de la anticonceptionale (si antisida) pana la antidiabetice si anticanceroase. Se vinde intr-un fel de furibunda alergatura dupa castig, banii de la stat si mai ales ai populatiei, se strang binisor, intr-un mare procentaj din cosul familial in portofelul intreprinzatorilor pe felie. E usor de recunoscut boomul din afacerea cu medicamente, asa ca o supozitie, daca in 1990 luam o pastila pe zi, acum inghitim 26!
Sa nu-mi spuneti ca toate... fac bine! Adaug ca cele mai multe determina un rau si mai mare, daca nu cumva destule complicatii.
Sa nu credem ca multe pastile, siropuri, unguente nu sunt contrafacute, ,,supra impozitate”, daunatoare la 3 boli ca sa ne vindecam de una!
Desigur, daca n-ar fi fost banos comertul (ca asta e) cu mijloace de atentat la sanatate, n-ar fi avut explozia asta! Daca...
Veti spune ca e necesara medicatia in formele ei autorizate. Chiar ca asa-i! Dar cum se face ca asta e atat de profitabila cand, dintotdeauna, sectorul trebuia subventionat. Stati ca a inflorit si pe internet acest comert cu sanatatea romanilor. A inflorit si evaziunea fiscala, a crescut ,,impozitarea” benevola a fiecarui cetatean, dat fiind ca cel mult 2% nu iau vreun fel de drog (betivii, pe unde-i incadram?).
Constatam deci, inmultirea farmaciilor, desfacerea exponentiala a hapurilor si pastilelor (oarecum generic pentru orice fel de medicament), automedicatia (pentru ca multi nu mai ajung la specialisti), saracirea tuturor si mai presus de toate atentatul la sanatatea… nationala!
Am vrut sa scriu despre conditiile in care se asigura asistenta medicala la Spitalul de urgenta. {i la Iasi, si la Vaslui e… cumplit. Intr-o singura sala de 4/6 sunt 4-6 paturi cu un culoar de trecere ingust unde medicii consulta pacienti cu goliciunea la vedere, cu ranile insangerate, cu pozitii ,,ginecologice” pentru ca multi TREBUIE sa le acorde interventii de urgenta! N-au cabinete!
La UPU si la Chirurgie (consultatii) Vaslui este cu totul inimaginabil. La cat este de degradant, descurajant si descalificant, oamenii astia ca dr. Emanuel Toma, Carmen Piseru, Marian Pacurariu, Felicia Atanasie, {tefan Gonta s.a. isi merita in fiecare zi o decoratie si un plus de pretuire.
Deci... care sanatate? Pai asta pe care n-o prea avem, cu foarte multi farmacisti si multi medici eroi care, cu stiinta, mana si competenta lor ii fac pe oameni sa spere ca dau ani vietii si mai multa viata anilor.


[ add comment ] ( 29 views )

<<First <Back | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | Next> Last>>