VREM, STIM si putem face OMAGIU CARTII VASLUIENE 
In cateva judete din Moldova s-au organizat ample festivaluri culturale finantate de Consiliile judetene. Iasul si Bacaul au fost cele mai slobode pentru incurajarea concursurilor (de diverse tipuri si arte), intalnirilor cu public ale scriitorilor, simpozioane in care s-au intrecut in elocinta personalitati din toata tara. Oricum, acte si fapte culturale sprijinite corespunzator si bugetate asemenea.
Organizam deci, editia a-II-a OMAGIU CARTII VASLUIENE.
Nu i-am schimbat titlul pentru ca urmarim indeosebi cultul slovei, desi vor fi si alte elemente de cultura.
Contam pe sprijinul tuturor valorilor din judet, desi s-au anuntat scriitori si oameni de cultura din judetele Iasi, Bacau, Galati si Bucuresti.
CE VA FI:
Ora 10:00 - 11:00: Organizarea unor expozitii de carti (si reviste) mai ample, cu participarea directa a autorilor, a Centrului de informare si Conservare, a bibliotecilor. Cafeaua de dimineata, la Centrul de afaceri.
Ora 11:00: - Deschiderea oficiala. Scurte interventii.
- Simpozion national: CARTEA - PRINCIPALUL MIJLOC DE CULTURA.
Opinii: - Crima culturala in forma continuata impotriva Limbii romane (Prof. dr. Dumitru V. Marin - Vaslui).
- Presa in actualitate (Prof. dr. Alexandru Ionescu - Bucuresti).
- Prezenta cartii in public (Expert Mihaela Babusanu - Bacau).
- Biblioteca umoristica si reprezentarea ei (Comandor Mihai Batog - Bujenita - Iasi).
- Biblioteca, tipar si online (Prof. Gelu Voicu Bichinet - Vaslui).
- Alte interventii (cuvantul scriitorilor prezenti).
Ora 13:00: Insertii muzicale cu artisti si formatii locale.
- Cateva surprize, speram placute.
Ce urmarim:
a) Incurajarea creatorilor locali prin prezenta lor acolo si confruntarea directa cat si prin alcatuirea unui volum spre tiparire.
Initierea unor forme concrete (si practice) pentru utilizarea corecta a limbii romane.
Publicarea in presa a interventiilor.
In intregimea lui OMAGIUL trebuie sa fie o pledoarie pentru limba romana (si neamul romanesc) supusa acum unui asalt pernicios din toate partile.
Prin prezenta unor mari personalitati culturale in cadrul manifestarii se ofera cadrul firesc pentru infatisarea adevaratelor modele contemporane.
Invitam scolile si liceele sa-si trimita copiii sa invete.
Credem ca Vasluiul poate avea sansa unui salt cultural.


[ add comment ] ( 16 views )
FIR- AR ! 
In numele unor cititori, a unor mici intreprinzatori, a unor amarati de proprietari, a numerosi (foarte, chiar) ziaristi si in numele intregii clase de mijloc, am injurat si eu bine, un regim reprezentat de un presedinte caruia, ca deputat de Vaslui, i-am luat primul interviu televizat. Traian Basescu si-a adus aminte toata viata de asta.
Am injurat si blestemat atunci, pentru ca se inasprisera fiscalitatea, coruptia, abuzurile si... viata noastra ! Observam si atunci ca exista un ciclu al vietii: cand noi sub vremuri, cand vremurile peste noi! Din pacate, prea rareori fericite.
Anii din urma ne-au adus deasupra natiei pe Victor Ponta. Sa nu credeti cumva ca politica economica nationala o face Klaus Iohannis !
Ei... prim-ministrul asta se lauda ca are bani la buget, accepta salarii nesimtite la unitati de stat, mareste uimitor beneficiile parlamentarilor (deci, si ale lui), cheltuieste nesabuit cu deplasarile lui, ale camarilei, ale parlamentarilor (vedeti ca pleaca la plimbare in Brazilia...). A aparut si o Ordonanta cu maririle de salarii (inegale fata de parlamentari).
Toate acestea inseamna bani. Bani multi si foarte multi, daca ne gandim si la furturile din averea statului. De unde ?
Pai, cerealele se platesc cu preturi de nimic. Au crescut taxele si impozitele, s-au inventat dari noi (inclusiv impozitul pe ciubuc), s-au introdus majorarile „necesare”. Munca functionarilor si a angajatilor la stat e platita la un nivel ridicol.
A scazut puterea de cumparare la un nivel greu de acceptat.
Sa ne mai intrebam de traiul decent ?
Observam ca exodul romanesc este ne-stavilit. Acum cu emigratia din Siria (s.a.) va scadea nivelul castigurilor in vestul cel laudat.
Deci si nadejdile se vor subtia.
Sa recapitulam: cheltuieli mari ale statului (explozie, chiar), impozit si taxe in „evolutie”, saracie mai accentuata, venituri mai mici si... viata fara medicamente! In curand bors cu stir ! Ca tot zic astia ca are specii bune de consumat; lasam troscotul ?
Si atunci, cum putem noi gafai sub atata povara sociala, cum rezistam ca oameni (care n-au timp de suflet in alergarea pentru trup). Mai putem striga cumva: Ponta si ai tai, va bateti joc de noi. Ne-ati saracit cu totul.
Ne putem gandi si la cuvinte mai aspre...
Fir-ar !


[ add comment ] ( 13 views )
ACTIUNEA si cateii ! 
Scriu editoriale din decembrie 1990, drept care-s considerat cel mai vechi editorialist din tara.
In ultima perioada am fost bucuros sa particip si sa scriu despre Ziua comunei, din judetele Iasi sau Vaslui. Nu voi inceta sa-i laud pe acei indrazneti care-si indeamna concetatenii la o zi de descatusare psihica, socializare ori petrecere: cu forte artistice locale sau formatii platite (greu!).
O zi sau mai multe, cu primarul (doar) sau alti invitati, cu manifestari de suflet sau numai de distractie, la asemenea (putine) manifestari, participa sute sau mii de oameni din comunitatea locala sau imprejurimi. Cum sa nu remarcam Festivalul de 3 zile (!!!) de la Prisacani, organizat de unul dintre cei mai valorosi primari din Moldova, dr. ing. Constantin Chirila, cum sa nu observam eforturile lui Vasile Astefanei din Baltati - Iasi, Mircea Scutelnicu de la Garceni - Vaslui, Costica Stupu de la Gagesti - Vaslui sau Ion Dorobantu de la Bogdanesti - Vaslui, Petrica Chiriac de la Duda - Epureni - Vaslui, Costel Moraru din Puiesti - Vaslui. Mai sunt si altii la fel de merituosi.
Am apreciat deosebit organizarea momentului pentru minte, inima si literatura, adica simpozioane cu tema istorica sau literara deoarece ofera si hrana spirituala (macar catorva) si nu se opresc la cele ale trupului, sarmale si bautura, dansuri si jocuri de artificii. Educatia „culturala” actuala e in mare, mare suferinta: organizatorii, adica primarii trebuie sa-si castige aprecierea cu sarmale, cozonaci si vin. Asta e traditia prezentei populatiei. Asa ca momentul „intelectual” e mai putin in atentie, organizat superficial.
Observand calitatea limbii romane de comunicare, vedem ca manelizarea `si face loc si aici, deoarece e o minima solicitare mentala a oamenilor. Drept care, personalitatile locale nu sunt luate in seama mandria locala e data de calitatea sarmalelor si nu a oamenilor reprezentativi. E o stare de fapt. Dar un exemplu: la Bacani, programul Zilelor Toamnei, a inclus in ultimul moment si o intalnire cu scriitori din judet: Val Andreescu, Dumitru V. Marin, Gabriela Balan, Vasile Fanaru, Lacramioara Ivan. Total 12 minute, dense si apreciate.
O batrana si urata ziarista nebagata in seama (BBC de Barlad) jigneste pe participantii de pe scena si lauda pe cei care s-au repezit la sarmale. Animalul asta cu pix inghitea zdravan mancarea pusa pentru musafiri dar n-aremarcat (n-are minte) nici calitatea poetilor, nici eforturile lui Fanaru, nici intentia primarului pentru realizarea acestui moment de suflet.
Cum s-ar zice, cateii de pe margine (o catea in acest caz) zmangalesc articole patimase in scopul deprecierii unor initiative bune sau foarte bune. Am observat asta si la alte publicatii.
Norocul cetatenilor e ca au primari care pot fi criticati (ca vor cateii) dar imping cultura locala, incurajeaza traditii, pun bine artistii in miscare. Cateii latra caravana condusa de primar... ramane in istoria localitatii. ACTIUNEA e totul !
*
In curand M.C.R. nr. 3 !


[ add comment ] ( 16 views )
Meridianul: Plecam... pe 20 ! 
Implinim 19 ani de la prima aparitie, sambata - 26 septembrie 2015, plecam deci, pe 20 de ani!
Doua decenii de prezenta, in istoria presei romanesti, un adevarat record national (vezi „Istoria jurnalismului”, Buc., 2011). De altfel, tindem sa fim recunoscuti si recordmeni mondiali prin cele 9 interviuri cu presedinti de sat si cu siguranta senatori de drept in tara prin cele 14 interviuri cu prim-ministri, sute de ministri si parlamentari, precum si cu cele mai importante fete bisericesti din acest ultim sfert de secol: papa Ioan Paul al-II-lea (Krakovia), P.F. Teoctist, P.F. Daniel, I.P.S.: Cassian (Montreal - Canada), Streza, Mitrofan, P.S. Corneliu si foarte multi altii.
Ziarul acesta, fost cotidian, bisaptamanal si acum saptamanal online si tipografic, este o arhiva vie si pentru tvv.ro si Unison Radio si, mai ales, pentru devenirea societatii romanesti inspre economia de piata. Este martorul corect al acestor vremuri.
Performante: interviurile cu marile personalitati al lumii (amintite), batalia pentru adevar si ceva dreptate, lupta pentru limba romana: a mentine in toti acesti ani pagina cultural e, chiar, alta performanta; colaborari cu mari personalitati ale tarii e un aspect unic.
Dinspre jurnalismul cultural s-a ivit de aproape un an Meridianul Cultural Romanesc difuzat in 4 continente, 23 de capitale, peste 100 de localitati din Romania, cu mari personalitati prezente in cele 150 de pagini.
Subliniez ca fie si numai existenta de 19 ani e o performanta nationala. Au publicat aici academicieni, profesori universitari, scriitori, poeti (romani si straini) si multi ziaristi adevarati. Fara a avea in cuprins fata goala de la pagina 5 sau rubrici de scandal, ziarul nostru este mandru de realizarile sale, pretuite si de Uniunea Ziaristilor Profesionisti. Viata reala cu problematica ei a fost, este si va fi prezenta in paginile publicatiei.
Ne dorim destul ca sa ramanem alaturi de voi, pentru ca sa nu se implineasca!
De sambata... mergem pe 20!


[ add comment ] ( 16 views )
DE SUFLET: Privighetorile ... 
Am stat pe ganduri daca din punctul dumneavoastra de vedere, merita sa ma ocup de aniversarea a 40 (patruzeci) de ani de la infiintarea unui ansamblu folcloric, frumos botezat: Privighetorile Zeletinului.
Cred ca merita:
1) Un ansamblu infiintat de un impatimit intr-o comuna cam de la marginea pamantului, e subiect de interes si... de urmat. Problema e ca nu prea mai vin „apucati” ca managerul si omul Nicolae Popa din Podu Turcului.
La sarbatoare, i-am daruit o fotografie din octombrie 1981, ca document istoric afirmativ pentru participarea formatiei sale la Sarbatoarea satului Giurgioana si intalnirea fiilor satului, organizata de Dumitru V. Marin. Scena de atunci, platforma fara obloane a unui autocamion, scoala de atunci nu mai exista astazi, satul imbatranit de azi mai are doar vreo 40 de familii (101 locuitori - vezi monografia).
2) In Caminul cultural din Podu Turcului s-a savarsit un fapt rar de cultura, cu destui invitati (majoritatea n-au mai venit) si cu putini cetateni ai targului. Au lipsit profesorii liceului, in frunte cu directoarea Mirela Balan, au absentat o buna parte din consilierii locali, n-a fost nimeni de la biblioteci. Cele vreo 40 de persoane prezente, au putut admira si o expozitie de pictura a inimoasei Letitia Oprisan, proaspat Cetatean de Onoare.
3) Programul gandit de Nicolae Popa a fost la inaltimea experientei sale. S-a vazut inca o data lipsa de sprijin dimprejur si cat se zbate Nicolae Popa sa mentina un ansamblu unic in toata Moldova.
4) „Prima clasa.../ Personalitati de pe Valea Zeletinului” (Ed. PIM, 2014) a devenit cartea de capatai pentru informatiile legate de cultura si realizarile spirituale de pe o arie de 7.200 km patrati.
Pe drept cuvant, Nicolae Popa si „Privighetorile Zeletinului” sunt printre varfurile locului, spre meritul intregii zone.
Suntem martori la eforturile celor de la Prisacani - Iasi, Baltati - Iasi, Ivesti - Vaslui, Focuri - Iasi si alte cateva localitati din Moldova sa initieze ori sa formeze o traditie culturala. La Podu Turcului exista traditia de peste 40 de ani.
Multumita Meridianului Cultural Romanesc, Ansamblul „Privighetorile Zeletinului” are si o popularizare internationala, pentru ca revista noastra se difuzeaza in 4 continente, 23 de capitale si peste 100 de localitati din Romania.
Indemnam primarii sa ne instiinteze prin persoane potrivite, si de alte manifestari de rasunet in organizarea Primariilor.
*
In curand, M.C.R. nr. 3/ 2015. Mai asteptam si alte materiale.[ add comment ] ( 15 views )

<<First <Back | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | Next> Last>>