PREZIDENTIALELE 
Cum vad eu prezidentialele de anul acesta? O intrebare care s-a pus in 3 sate din judete diferite. Deci, un punct de vedere personal.
a) Sunt 14 candidati, li se spune impropriu „prezidentiabili” pentru ca 8 dintre ei n-au nici o sansa iar inscrierea pe buletinul de vot nu inseamna decat publicitate pe care au platit-o astfel: „Catindatul”... (oricare din cei 8) ar fi putut crede ca-l poate depasi pe primul clasat? Cine? Cand?
b) „O adunare linistita” in realitate, o cataleala pe posturile TV. Dupa disparitia acestui sarpe de dudau, numit Dan {ova (nu am vazut unul mai veninos ca acesta!) a ramas cu atacurile electorale Elena Udrea. Oricat de activa, femeia aceasta n-are nici ea vreo sansa. Desi „tata” Traian o tot impinge inainte. Monica poate dansa si pe sarma ca tot n-ajunge nici la locul III la care s-a abonat un tradator numit Tariceanu. In cele 2 zile de campanie nu vad rasturnari de clasament (pentru ca este si diferenta... de puncte).
c) Cine l-a sfatuit pe Melescanu sa-si piarda slujba lui buna si banoasa de la comanda SIE ? L-am intervievat (la APR) pe Teodor Melescanu, un lord, un tip deosebit, tocmai de asta, aruncat de ai lui si PSD, care se simteau mereu umiliti. Il respect, am scris frumos despre el in cartile mele dar, clar, n-are rand anul acesta in marea politica romaneasca, nu este loc pentru inteleptul Teodor Melescanu tocmai din motive de valoare!
d) Sondajele, mai mult sau mai putin aranjate, ii dau pentru turul II pe Ponta si Johannis, aproape firesc, Ponta se va detasa in castigator si in turul II prea multa (si eficienta) campanie, exagerat de multe cheltuieli, scarboasa campanie negativa impotriva neamtului, care neamt are exact aceeasi problema ca si pesedistul: care pierde pleaca din fruntea partidului.
Dat fiind ca Victoras Viorel este la mana baronilor, e greu sa piarda. PSD ar trebui sa fie partidul saracilor dar ce reprezentant al acestui partid e... sarac? La pensia lui nici taica Iliescu nu mai e sarac si cinstit.
e) Victor l-a lucrat pe Crin in foi de vita, de asta PSD aproape a desfiintat PNL. „Marele partid” e ogarjit rau si tuseste gros. Asteapta salvare de la electoratul care nu primeste nici macar promisiuni! Daca ar obtine 30%, ar mai spera la ceva, dar toti cei care vin din urma, in special Tariceanu (ca prim ministru mi-a facut onoarea sa vina la Vaslui sa ma sprijine in campania electorala din 2008. Deci, ar trebui sa-i port simpatie) vor trece pe partea presedintelui PSD care are cu ce-i multumi imediat si in perspectiva!
f) Nu m-ar mira ca intre 2-16 noiembrie sa reapara USL! Adica Ponta pupat Tariceanu (indepedentul!). Ma rog, e jocul ielelor pe care-l interpreteaza Calin, cu picioarele incaltate subtire pe jarul de dupa palalaie! Nu-l vad pe „primul Calin” altfel decat pe Melescanu. Meritul lor e dat de miscarile vazute si nevazute intr-o politica de toate cafelele!
g) Nu exclud ca in primul tur Ponta sa ia peste 50% si sa ne asigure astfel cu mai putine cheltuieli.
h) Hm!!!
Alegerile aceastea apasa greu visteria tarii. Tot ce vedem (si in aer) si auzim e tot pe munca cetateanului de rand. Ca unii dintre ei reusesc sa ia cate un post intr-o comisie de alegeri, e tot mita electorala.
Hai la vot, ca dupa aceea va fi si mai greu! Foarte greu!
*
Sarbatorire de vis la Tepu, judetul Galati.
Multumesc tuturor pentru noua distinctie
de Cetatean de onoare.

[ add comment ] ( 23 views )
MERIDIANUL... TUDOR PAMFILE: Hai la Tepu cu grabire, Duminica! 
In cei 18 ani de la aparitia Meridianului de Iasi-Vaslui-Bacau, am scris adesea despre aceasta mare personalitate a culturii romane. Ofiterul folclorist a fost prea putin cunoscut pana in 1989 (deh, mosier, reactionar, desi a trait la inceputul secolului trecut), iar de atunci, opera reeditata este insuficienta. Ne pandeste un foarte mare pericol: daca insasi Limba Romana este in pericol (si este!) daca existenta natiunii este amenintata, Viata si OPERA lui Tudor Pamfile mai pot fi in centrul atentiei? Afirm, clar: da! pentru ca face parte din Pantheonul national, din forma principala de cultura a neamului. Folclorul, etnografia, mitologia, opera literara, revistele si ziarele tiparite EXISTA !
Trebuie sa fac unele precizari, chiar si in acest editorial: Tudor Pamfile s-a nascut pe 10 iunie 1883 si a murit la Chisinau pe 16 octombrie 1921 si a editat revista de folclor ION CREANGA intre 1 august 1908 si 1 iulie 1921, adica exact 13 ani, cu numere mai tarzii in timpul razboiului. Ofiterul a participat si pe frontul Primului Razboi Mondial (la Trotus-Oituz), dar a contribuit decisiv la re-patrunderea Limbii romane in Basarabia unde a coordonat 5 publicatii in calitatea sa de atasat cultural. Romanul adevarat a editat carti pentru moldoveni inclusiv cu caractere chirilice, a promovat istoria si literatura romaneasca. Etnograful a avut o viziune complexa si completa asupra cercetarilor inca din 1913 cu vestitul (si unicul) plan de culegere a ,,firisoarelor de aur” pe care l-a urmarit Revista Ion Creanga in cele 18 sectiuni acoperite. Mitologia romaneasca (Sarbatorile la romani, Diavolul invrajbitor al lumii, dar mai ales I. Dusmani si prieteni ai omului, II. Comorile, apoi Vazduhul... etc., etc.) raman contributii unice a caror valoare creste odata cu trecerea timpului.
Cele 50 de volume identificate cuprind de la cantece de tara, Cimilituri si pana la povestiri istorice si mai ales istorie propriu-zisa (in revista Miron Costin) si alte productii populare.
Subiectul privilegiat in toata activitatea mea etnofolcloristica, Tudor Pamfile, revista Ion Creanga si restul muncii sale intr-o viata consacrata valorilor nationale pieritoare, afectivitatea pentru un important personaj istoric, se pot lesne observa.
Incepand cu ora 10:30 vor fi prezenti scriitori din judetul Vaslui si din judetul Galati (Tecuci si Tepu). Va fi prezenta si redactia ziarului si va fi lansata cartea ,,Marin D. V. - Om, opera, prezenta - (II)”. Vor fi interpreti si folcloristi. Va fi un spectacol al Centrului Cultural „Tudor Pamfile” din Tepu, ,,Cununita Tepului”, cu invitati de onoare si acordare de Diplome. E un alt Simpozion Interjudetean de amploare, sprijinit si de Primaria Tepu.
E o altfel de promovare a valorilor locale, in context national.
Speram sa fie o sarbatoare a spiritului atat pentru invitati, cat si pentru concetatenii din Tepu.
*
Voiam sa comentez si alte manifestari din cadrul Festivalului Umorului. Din pacate, cu oricare am discutat, n-am aflat vreun punct de vedere si nici vreun interes pentru ce-ar fi putut sa fie ori sa se realizeze peste 2 ani. Exista, deci, o stare de lehamite ba, chiar de respingere a actului cultural cu directia de mers: prostitutia politica, prostitutia romaneasca, lipsa unor idealuri in intimitatea fiecaruia. I-am intins un ziar unei vanzatoare pe strada principala, aproape nici nu s-a uitat la el si mi-a raspuns ca si politistul de acum cateva saptamani: ,,ce sa fac cu el, nu-mi trebuie.” Cu asemenea oameni ajungem repede la nenorocirea sociala cand fiecare poate spune „vai mie!”
Nu stiu daca actele culturale initiate de noi au destula eficienta dar cu certitudine incercam din rasputeri sa sprijinim limba si fiinta noastra nationala! (subiect deschis).


[ add comment ] ( 14 views )
FESTIVALUL DE UMOR, fara Umor (!) 
La fiecare doi ani tip sa-mi afirm dreptul de organizator la primele editii ale acestei Institutii culturale, de sprijin permanent al brandului cultural cel mai cunoscut pentru judetul Vaslui. Acum, dupa ce a disparut ceva din sufletul lui Adrian Porumboiu, echipa de fotbal FC Vaslui, mai ramane sa ne mangaiem cu ce am initiat in 1970. 44 de ani am alergat, gandit, scris despre Festivalul National al Umorului ,,Constantin Tanase”. Din echipa de atunci mai sunt 2 supravietuitori: Dumitru V. Marin si George Stoian. Vezi si ,,Memorialul Umoristic” al lui Dan Ravaru.
Un actoras, ajuns directoras, cu ceva pile in oras a considerat ca noi am expirat uitand ca intreg Grupul de Presa i-a fost... nas.
Propunerile si discutiile cu el au fost neglijate de acela, deci n-a admis vreun fel de implicare. Unii spun ca altcineva ar fi ridicat paravanul, dar el e vinovatul.
Personajul asta a deturnat esenta manifestarii dinspre organizarea confruntarilor artistice inspre agentia teatrala, cu aducerea unor trupe slabe si foarte slabe, dupa mintea lui necesare pentru un anume public de subdezvoltati. Vasazica, cei din Consiliul Judetean gasesc ceva fonduri de sprijin si asta aduce actori si trupe nici macar de 2 lei! El a pre-vizionat spectacolele si dupa criterii numai de el stiute le-a adus pe scena vasluiana.
- Piese straine, nici macar acelea bune, pentru a ,,sustine” limba romana si umorul! ,,Doctor fara voie” al lui Moliere din secolul al XVII-lea ar fi bun pentru secolul XXI; sau ,,Hronicul... gainarilor”! Ce interese are ,,mestesugarul” nostru? Ce idei favorabile ar fi sa prezinte ,,spectacol” Radu Gheorghe sau Razvan Vasilescu, care, in afara de trivialitati... n-au existat! Stupefiant !
- Sa credem ca am revenit la scalambaielile bulevardiere transferate pe scena vasluiana? Asa rau am ajuns? La comedii pentru tampiti? Deci, Stagiunea teatrala, mare bulibaseala.
Concursul de interpretare e alt fiasco... Din 18 numere, jumatate reprezentate de minori si premiul cel mare acordat unui copil de clasa a VI-a; Cand Nelu Norocea de la Vetrisoaia avea 9 ani a fost preferat, nu se putea prevedea ca va ajunge doar sofer in Brasov. Andrei Filibiu, ce va ajunge? Publicul ,,select” din Negresti se giugiulea printre scaune cand se prezenta ,,Show pe ei!” sau Alina Rosca striga pe scena ,,jos pantalonii”! Ce mai, a fost un ,,spectacol pe cinste” cu tot felul de poante rasuflate sau aforisme trunchiate... Unde esti tu, George Stoian, sa le arati cum se face spectacolul...!
Au reaparut aplaudacii: Niste tineri organizati (nu pe degeaba) sa-si rupa mainile aplaudand, spectatorii la iesire. Daca acestia n-aveau ce aplauda de pe scena cred ca erau aplaudati pentru rezistenta lor disciplinata, in numele respectului pentru teatru.
In perioada electorala, chiar ca au prins la public aplauzele pentru cei care vor sa distruga ce-am fondat noi. Asta observa si maestrul Stefan Popa Popa’s si multi altii. Unde esti tu, Ioan Mancas ?!
Martor la mai toate editiile, pot scrie ca doar sectiunea pentru literatura a fost bine organizata. Si o nota de trecere pentru Poama junior cu sperantele sale. Domnule presedinte Buzatu, chiar n-ati analizat ce se intampla cu Festivalul Umorului?
*
FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI
SAU CONTRA LIMBII ROMANE CU PIESE STRAINE !
Festivalul Umorului (romanesc!) cu... comedii bulevardiere straine! Sau: Masca sub Semnul ingerului, pentru subdezvoltati!
Hronicul gainarilor - o superprostie din care se astepta rasul spectatorilor pentru humorul care sa vina de la Chisinau. Macar, pe acolo sunt gagauzii.
Dineu cu prosti - umorul lui Malaele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru si acoperire de o piesa frantuzeasca, uneori cu replici nimerite. Infiorator cati bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, ca era piesa ,,lu’ masa!” Ce-i pe scena, nu-i public, nu?
Liniste, sarut, actiune! - straina si ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l ingroapa pe Pavel Bartos, un fel de regizor al nimanui. Umorul se lasa asteptat prea mult de la o trupa tanara si fara orizont!
Pensiune completa - un fel de brambureala cu actori slabi pentru privitori fara cultura. Noroc de invitatia (pe bani destui) de la Vaslui, sa aiba si necunoscutii, astia ce sa joace pe scena! Incredibil de slabi, si acesti repeziti!
Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e infatisata de niste necunoscuti la Vaslui. Umorul sa traiasca, chiar daca nu-l avem!
Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomima pana la super-saturatie. Daca familia Huluba se oprea la steep, era bine, totusi cred ca Dan Puric (cel foarte destept) si-a gasit cum sa distreze neinitiatorii de la Vaslui. Ca altfel astia ca formatie, someaza si merg doar pe unde mai pot.
Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirati. Radu Gheorghe s-a ingrasat la trup si a slabit... la talent, iar Razvan Vasilescu ramane doar cu performanta de a-si fi aratat organele sexuale in aparitii publice (filme). Ca talent... de unde? ,,Horror” au zis, la iesire, spectatorii. La fel vicele judetului!
ARTA: nici macar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezerva n-a aratat ceva. Au incercat si ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
Doctor fara voie, ca alcatuire speciala pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce daca e Teatrul de la Barladul nostru? Tot piesa straina ca atac direct la Limba romana! Tot foarte prost regizata si grotesc jucata!
Net culturi, net limba romana, la cap de lemn ii mai trebuia cap de oaie, sau invers!
Un Festival cu o stagiune teatrala salvata, oarecum, de Sorin Poama si ai lui in ,,Sala Studio”. Cel mai clar festival de umor, fara umor !

[ add comment ] ( 31 views )
FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI SAU CONTRA LIMBII ROMANE CU PIESE STRAINE ! 
Festivalul Umorului (romanesc!) cu... comedii bulevardiere straine! Sau: Masca sub Semnul ingerului, pentru subdezvoltati!
Hronicul gainarilor - o superprostie din care se astepta rasul spectatorilor pentru humorul care sa vina de la Chisinau.
Dineu cu prosti - umorul lui Malaele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru si acoperire de o piesa frantuzeasca, uneori cu replici nimerite. Infiorator cati bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, ca era piesa ,,lu’ masa!” Ce-i pe scena, nu-i public, nu?
Liniste, sarut, actiune! - straina si ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l ingroapa pe Pavel Bartos, un fel de regizor al nimanui. Umorul se lasa asteptat prea mult de la o trupa tanara si fara orizont!
Pensiune completa - un fel de brambureala cu actori slabi pentru privitori fara cultura. Noroc de invitatia (pe bani destui) de la Vaslui, sa aiba si necunoscutii ce sa joace pe scena. Incredibil de slabi si acestia.
Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e infatisata de niste necunoscuti la Vaslui. Umorul sa traiasca, chiar daca nu-l avem!
Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomima pana la super-saturatie. Daca familia Huluba se oprea la steep, era bine, totusi cred ca Dan Puric (cel foarte destept) si-a gasit cum sa distreze neinitiatorii de la Vaslui. Ca altfel astia ca formatie, someaza si merg pe unde mai pot.
Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirati. Radu Gheorghe s-a ingrasat la trup si a slabit... la talent iar Razvan Vasilescu ramane doar cu performanta de a-si fi aratat organele sexuale in aparitii publice (filme). Ca talent... de unde? ,,Horror” au zis, la iesire, spectatorii. La fel vicele judetului!
ARTA: nici macar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezerva n-a aratat ceva. Au incercat si ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
Doctor fara voie, ca alcatuire speciala pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce daca e Teatrul de la Barladul nostru? Tot piesa straina ca atac direct la Limba romana! Tot foarte prost regizata si jucata!
Net culturi, net romana, la cap de lemn ii mai trebuia cap de oaie, sau invers!
Un Festival cu o stagiune teatrala salvata, oarecum, de Sorin Poama si ai lui in ,,Sala Studio”.
D.V. Marin


[ add comment ] ( 14 views )
AR FI... 
La cate evenimente culturale sunt ,,in piata”, ne trebuie o scurta trecere in revista a acestora, evident si cu doza de apreciere personala.
FILIT - Iasi
A ajuns sa fie principalul eveniment cultural moldovean prin prisma concentrarii fortelor intelectuale din tara și din strainatate. Rezultatele meritorii ale acestei editii care sa se transforme in traditie, tin de varietatea manifestarilor, substanta lor si strangerea unor valori extra-nationale pentru schimburi culturale in prezenta publicului. Tot se lauda cu ,,echipa” lor prietenii nostri, asa ca... fara evidentieri. Inca.
Zilele (culturale ale) Bacaului includ numeroase actiuni ale altor buni prieteni care au ,,arcusul de la vioara” pe poetul si prozatorul Dumitru Braneanu. Vazand eforturile organizatorilor care mobilizeaza ansambluri, Filarmonica, tineri la Cros si mai ales tineret scolar la asistenta nu se poate sa nu-mi scape cuvinte de lauda. Mai impart niste laude pentru Carmen Mihalache, coordonatoarea aniversarilor legate de Revista Ateneu - Bacau. O toamna cu Zilele Bacovia si cu personalitati de marca umple spatiul cultural al municipiului cu dulceata limbii nationale comparabila parca oricum sugerand, aroma florilor de toamna si buchetul vinului in fierbere (ca tot n-am mai vazut nicaieri campanie de recoltare a strugurilor).
Festivalul Umorului de la Vaslui pare mai mult decat interesant in efortul organizat de a-i schimba profilul initial. In iulie 1970, la prima editie (am fost ,,alergatorist” la primele 3) scopul organizarii era (pentru) descoperirea si promovarea talentelor din judet si din tara, stimularea creatiei locale.
Ca om care am sprijinit 44 de ani acest Festival nu-mi pare prea fericita schimbarea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale in agentie teatrala. Oricum voi reveni cu concluzii.
Simpozionul interjudetean ,,Meridianul - Tudor Pamfile” - Tepu, judetul Galati
Aveti programul in interiorul ziarului. Trebuie sa va declar ca sunt tare multumit ca autoritatile locale, inimoasa Gina Obreja si directoarea scolii au percutat la timp sa celebram la timp disparitia unui monument al etnofolcloristicii romanesti - Tudor Pamfile, nascut la Tepu, 10 iunie 1883, decedat la Chisinau, 16 octombrie 1921.
Adevarat act de cultura pe 26 octombrie 2014, chiar la un centru cultural dintr-o comuna, tine de indrszneala, competenta, suflet. Invitatii de marca, expunerile, programul artistic impun atentiei noastre, din nou, ca centru cultural Tepu, de langa Tecuci.
Ziua recoltei
La scoala Sticlaria, comuna Scobinti - Iasi unde o directoare inimoasa isi sa-si educe elevii si sa-i impresioneze pe cetateni printr-un ansamblu de manifestari cultural-artistice si o expozitie cu produse agricole. Olga Hritcu ne-a vorbit cu dragoste si caldura despre oamenii locului, despre Constantin Curecheru, artistul popular, despre profesorul Costica Musei, pensionar, despre munca ei si a colectivului didactic. Pentru ca odinioara, la inceputuri, am fost profesor la Sticlaria, unde am lasat putin din sufletul meu,ma bucur mult sa aflu despre invatamantul de calitate din comuna Scobinti.
Un caz negativ: La Rachitoasa - Bacau pe primarul Ovidiu Ivanciu il doare in ,,cotul pisicii” de cultura locala. Inginerul mecanic ajuns primar nu da nici doi bani pe orice act cultural necesar a fi organizat si nu crede in rolul presei. si cand ma gandesc... la ceva laude in cartea mea recenta ,,Personalitati de pe Valea Zeletinului...”!

[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | Next> Last>>