FRUMOSII NEBUNI AI COMUNELOR NOASTRE ! 

Se spune ca un nebun nu e si prost. Dimpotriva !
Se mai spune ca vreunul care realizeaza acel ceva care depaseste puterea de intelegere a omului de rand "e nebun", dar nu peiorativ, ci, ca sfideaza regulile si modul obisnuit de viata. De regula exista o admiratie secreta pentru acel cineva care are si o stabilitate financiara si intelectuala dar mai FACE si ALTCEVA de care beneficiaza toata comunitatea. E cu atat mai respectat cu cat nu are functie publica (pentru care s-a pierdut stima si a ramas amenintarea).
Din pacate numarul acestora este mic, in scadere, ba chiar, pe cale de disparitie.
Din cele 86 de unitati administrative din judetul Vaslui, putem enumera pe degete astfel de oameni cu autoritate morala, realizari artistico - muzeistice sau prezenta nationala (ori, macar judeteana).
Generate de ansamblul de manifestari de la Vetrisoaia "Macnea 75", randurile de fata ar fi o, doar una, consemnare a catorva indrazneti, chiar foarte aprigi, cu autoritate in judet. Sa fie clar, nu vreun betiv care mai zmangaleste hartia si se crede romancier, poet, pictor sau cine stie ce artist !
Voiam sa incep cu Petrus Andrei, un profesor - poet care face onoare targului Puiesti. El are poezie adevarata, prezenta impunatoare si talent.
Andrei Dumitru din Pogonesti, e din ce in ce mai singur dar a reusit un muzeu local si sa-si mentina grupul de coristi; Costache Marcuta se tine aproape. Aurel Spataru din Viisoara tine in spate ansamblul "Voinicelul" cu zeci de elevi stimulati in concursuri, prof. Mihai Andon din Berezeni e dintre cei care "face" dupa sufletul lui: ansamblu la camin, creatie personala … pentru el, autoritate artistica pentru comuna. De la Chircesti, com. Miclesti, prof. Vasile Cozma scoate o revista, intretine un grup folcloric, e o autoritate locala (nu publica, ci individuala !)
Marin Rotaru, dintr-un sat amarat, Giurcani, a strans mii de obiecte pentru Muzeu, a realizat 100 de numere dintr-o revista locala ELANUL, intr-o singuratate inspaimantatoare pe care o numeste "academie" … Temistocle Diaconu din Padureni reuseste cu un ansamblu artistic + echipa de fotbal.
Din Vaslui i-as mentiona pe prof. Ioan Parfeni (un tip modest si de treaba care mai scoate cu elevii o revistuta sezoniera) si Galina Parfeni, o interpreta sensibila si tare talentata. Am scris despre Daniela Adam si Muzeul ei de la Muntenii de Sus … si Dan Ailincai cu "Viata satului" Valeni (sprijinit de Dan Ravaru si Gheorghe Safir).
Se detaseaza vetrisoianul Ion Macnea. La cei 75 de ani e activ, viguros, limpede. Si-a lansat duminica trecuta (27 iunie) trei carti intr-o adunare de peste 300 de invitati.
Muzeul personal e o adevarata bijuterie, in orice caz, unicat in judetul Vaslui. Despre acesta se poate vorbi numai laudativ. Dar … cati concetateni ai sai ii recunosc valoarea, ii viziteaza muzeul sau ii citesc vreo carte ?
Ion ii aduna pe cenaclistii vasluieni (unii se cred … artisti !), a adus ansambluri, a invitat personalitati mari din cultura, literatura si arta nationala ! Cheltuieli materiale, de timp, de suflet … impresionante. Bine, tare bine ca si-a demonstrat harul de A FACE !
Nu "vorbim" de cei cu atributii oficiale acum.
Pana la urma "rarefierea" acestor indrazneti este ilustrativa pentru regresul Curentului Cultural - Informational pe care l-am semnalat ca foarte real in acesti ultimi 20 de ani in judetul Vaslui, sprijinit constant de Grupul de presa si ziarul Meridianul. Cu toate vremurile grele insa, acesti frumosi, care nu sunt nebuni, reusesc evenimente, opere, fapte cu mult mai presus de conditia lor dar, clar, nu si de talentul + chemarea lor de viata !
Suntem bucurosi sa putem consemna cat mai multe astfel de nebunii ! Cu indrazneti pe care unii ii considera mari nebuni din micile noastre localitati.


[ add comment ] ( 25 views )
MANIE … 

Pamantul se lucreaza cu manie si nadejde !
Anul acesta a fost exceptional pentru agricultura si doar neatentii (ca mine), nestiutorii sau puturosii nu vor scoate recolte bune.
Cu peste 20 de ani in urma, unul Barladeanu, atragea atentia ca agricultura poate fi primul sector performant din economia noastra. Noii politicieni au distrus-o, inclusiv prin vanzare, dar mai ales prin politica preturilor. Asa ca dupa ani si ani … o bruma de speranta (pentru potolul cel de toate zilele), cu manie si nadejde … la pamant !
Prin magazine bate vantul tare dusmanos. In 8 magazine, marti, pana la ora 11:00, nu intrase nici un cumparator, la cauciucuri, ieri nu se vanduse nimic. La second-hand-uri rar si slab se mai vinde ceva. Patronii tremura, vanzatoarele si mai tare. Mai toti micii intreprinzatori disponibilizeaza din personalul putin pe care-l au. Tremura binisor si cei cativa intreprinzatori mari din judet. Pentru comercianti si producatori nu poate si decat manie si deznadejde.
Pensionarii par sa se miste cel mai mult, desi sunt cei mai varstnici. Desigur, protestele lor nu prea pot fi auzite nici de Basescu, principalul vinovat, nici de guvernul marioneta (prea-plecat si incompetent). Personal, nu stiu alt vinovat decat pe presedintele recent votat (bravo, celor care l-au sustinut) care a intretinut starea conflictuala si apoi dicteaza din ce in ce mai mult si mai rau. Asta ca sa apropie momentul de dictatura.
Revenind la pensionari, presedintele lor pe judet zicea ca e atentatul criminal la adresa vietii lor. Ioan Stamate era foarte hotarat si considera ca protestele, judecata (inclusiv la CEDO) trebuiesc urmate ! Cu toata mania !
Crescatorii de animale sunt … in plop. N-au cui vinde, nu prea au ce, doar 13 cereri acopera cerintele pentru obtinerea subventiilor. Sa ne miram de injuraturile la adresa "animalelor" (!) care-i necajesc ?
La televizor asistam la dezbateri dintre cele mai desantate, opozitia criticand, pedelistii si "independentii" aparand masurile guvernamentale ! Astia n-au nici o manie pentru ca n-am auzit sa li se micsoreze salariile si indemnizatiile. Auzim, in continuare de retributii nesimtite si de castiguri fabuloase. Ce-o fi facand ala care are 1 miliard pe luna, adica peste 30 de milioane vechi pe zi - SALARIU ? Ca, urmeaza masina la scara, ciubucurile, influentele, vizitele, etc. etc. … Astia-s maniosi ca-s luati la ochi de presa !
Mania cereasca vine si ea pe ici pe colo: ploua cu piatra sau furtunile si puhoaiele. Am trait astfel de momente de groaza si n-am priceput de ce Dumnezeu poate fi manios de vreme ce el poate ierta mai mult decat pacatuim noi.
Pana la urma noi, toti, traim razboiul acestei generatii numit criza, mai adanc decat alte popoare, datorita nulitatilor din conducerea tarii, datorita "ajutoarelor de stat" care-au secatuit visteria pentru puturosii natiei (crasmele-s pline si acum, toicarii - cei care vand cu toiul si pe caiet o duc bine !), atrasi la vot, datorita vanzarii tarii si a bunurilor ei.
Eu cred ca sute de ani vom ramane datori vanduti si nici STATUL EUROPEAN nu ne va scapa.
Ramanem totusi, cu nadejdea chioara, dar si cu toata MANIA !


[ 2 comments ] ( 34 views )
MAI CU FOLOS … ZABAVA ! 


De cand ma stiu, ritmul vietii mele este foarte alert. Cand vad prin crasme sau betivi la marginea santului, ma intristez mult.
Lunile astea trebuie sa alergam mult mai mult pentru ca ce facem azi nu mai e egal cu maine, ce trebuie strans azi se pierde poimaine, ca ne loveste criza si mai tare !
Avea dreptate cronicarul sa spuna ca "nece este mai cu folos, zabava decat cetitul cartilor" si iata, in judet sunt evenimente cultural literare notabile, printre care subfiliala Uniunii Scriitorilor in judet e recunoasterea Curentului Cultural - Informational vasluian, de care vorbim cu destula mandrie (ca fiind in centrul ei). Alegerea la varf a lui Theodor Codreanu si Theodor Pracsiu e si o satisfactie pentru mine, cei doi fiind nominalizati in Meridianul - Axa Cultural - Informationala, cu o contributie de mare valoare.
Cultura promovata in aceste zile de Biblioteca judeteana, muzeu sau cenacluri cu efigia lui Mihai Eminescu face cinste si lui Cassian Maria Spiridon si celor doi Theo si lui Andriescu, Apostu, Bogdanescu s.a.
Cetitul cartilor e o zabava folositoare oricand.
Dar fanul se pierde, albinele roiesc, porumbul e in dudau, pestele e lipsa, vitele ar fi … favorite. Cand sa ai timp de toate ?
Suntem sub zodia timpului care nu mai are rabdare, deci, intr-o vesnica graba: Avram D. Tudosie vrea sa scrie cat mai mult, noi vrem sa facem si management si apicultura, si agricultura, Porumboiu isi aduce spanioli cu care sa realizeze si mai mari performante fotbalistice cu Vasluiul (ce lovitura de imagine cu Caro acesta, de la Real Madrid !), altii vor sa-si realizeze volume tiparite mai repede si cat mai multe s.a.m.d.
Din pacate sunt si dintre cei care n-au destul timp decat sa bea sau sa taie frunza la caini. Viitorul lor e in cel mai deplin anonimat si destula saracie !
O veche vorba zice ca pentru a trai o zi rege, trebuie sa muncesti sase ca un sclav. Pilda in sine nu se prea poate aplica, dar realitatea crunta e ca fara multa munca nu e nici o satisfactie, fie ea doar un gratar sau ceva mititei la iarba verde.
Care ar fi deci, cea mai cu folos zabava in actualitate ?
Televizorul, adica ore multe, sub orice motiv - nu e. Sportul, care practic nu-l mai practicam, nu e; cultura spirituala, si aia pentru cel mult 1% din populatie, nu pare; agricultura … e jale. Se pare ca nu avem raspuns !
Totusi, trebuie sa fie ceva mai profitabil. Ca sa-l descoperim, trebuie sa ne cunoastem pe noi insine ca sa ne axam pe sectorul nostru (individual) cel mai productiv.
Sa fie mai cu parale … zabava.


[ add comment ] ( 28 views )
ZIUA ZBORULUI sau intalnirea absolventilor ! 


In piata civica din Vaslui, adica la statuia lui Stefan cel Mare, miercuri, 9 iunie, s-au reunit absolventii liceelor vasluiene intr-o ultima adunare ca elevi si intalnire cu oficialitati locale. Vreo 1000 de tineri inca obisnuiti cu scoala (de care vor sa … si scapa !), inca disciplinati cu aere de teribilism (unii), asteptand sa … intre in viata.
Mai ales, imbracati cat de frumos a putut fiecare, ca la mare sarbatoare.
Si, si mai important, cu emotii unice !
Intr-o voliera cresc porumbei albi, rotati. O pereche a crescut un superb exemplar care zilele acestea a inceput timid sa zboare pe distante mici, dupa ce saptamani intregi a invatat sa-si controleze aripile si coada. La prima saritura era sa-l inhate pisica. Absolventii astia au invatat 12 ani (deci au 18 - 19 ani) sa se stapaneasca, sa invete, sa viseze, sa planga, sa rada si mai ales ce si pe cine sa iubeasca. Poate !
Sper ca au descoperit cum sa fie frumosi, sensibili, importanti si ca au o anumita vocatie ! Ca betiv ajunge oricine !
Sper sa fi inteles ca nimeni, dar, nimeni, nu-i asteapta cu flori si fanfare si au un mare noroc de iubirea adevarata a cuiva. Marea majoritate e carne de tun pentru tot felul de "intreprinzatori" incepand cu industria sexului (ce fete frumoase am vazut !) si terminand cu beneficiul cersetoriei.
"Multe flori sunt …" in piata publica, dar cate-n lume rod or sa poarte ? (Nu-i vorba de rodul pantecului, ca la asta mai tot prostul se pricepe !)
Inteligentia vasluiana s-a imprastiat in lume. Dintre ACESTI destepti, cati vor ramane localnici si cati vor intelege ca nu-i va imboldi nimeni sa fie inteligenti si creativi ci doar la munca fizica, ori de rutina, ori … sex !
Copiii acestia sunt, de azi, aruncati in viata ca grauntele pentru rod. Mai destepti, mai prosti, mai frumosi - urati, mai educati sau nu, vor descoperi dusmania vietii (repede !) vor invata sa nu cracneasca si nu vor vrea sa fie liberi, ci doar sa, aiba loc de munca !
Poate vreunul cu steaua lui - norocoasa - am vrea si cu luceafarul lui … sa-si gaseasca rostul pe care-l viseaza si sa nu se trezeasca ratat peste un timp ori inselat de viata cu ale ei. Cati vor gandi la suflet cand e batalia cu foamea ? Cam 10% din vasluieni au cunostinta de momentul (o mie de prezenti, cate 2 parinti, ceva frati) care trece observat doar de ei. De fapt toata viata lor va depinde numai de ei.
Dincolo de ceva filosofie a vietii, entuziasmul, cu tipete si fluieraturi din piata publica, a insemnat o despartire a fiecaruia (oricate juraminte ar face) de tot ce-a fost, de inocenta, de prieteni dezinteresati, de … multe. S-a produs (evenimentul) cu cantece (inclusiv cor) cu vorbe, dar vorbe ale profesorilor, cu urarea primarului, cu uniforme si sepci speciale cu … suflet !
Ca porumbelul din voliera si ei se vor trezi in cusca vietii (mereu altfel decat in filme) si daca uita ca homo homini lupus - sunt pierduti (ca sfasiati de pisica !) incepand cu "bacul" pana la care au mai ramas doar cateva zile.
E frumoasa o ZI A ABSOLVENTULUI si noi le dorim realizari frumoase, viata alba, dragoste cat incape, reusite care sa-i inalte si pe ei si pe noi.
Drum bun in viata, copii !


[ add comment ] ( 22 views )
BUCURIE PESTE TRISTETE - sau invers ! - 


Miercuri la pranz Casa Corpului Didactic a lansat volumul de fotografii si impresii (de la fata locului) ale unor personalitati de suprafata intelectuala, intr-un ALBUM original.
Pe acelasi palier aniversarea lui Teodor Pracsiu care a tipat pentru prima data pe 2 iunie 1946 si care are cuvinte lamuritoare si de valorizare pentru multi conjudeteni in calitatea sa de critic literar si de arta, de mare autoritate.
Ascultand si meditand la ce-a spus si ce-a cantat lumea (VOCES - admirabil grup vocal, bravo Cristin Ciubotaru) am fost incantat sa se confirme (direct si implicit) Curentul Cultural - Informational vasluian pe care-l promovam si noi prin grupul de presa. Cele peste 300 de carti, cu peste 150 de autori (si interpreti valorosi), si cele peste 60 de publicatii nu-s decat dovezi concrete ale localismului creator cu recunoasteri nationale. Theodor Codreanu, Theodor Pracsiu, Dumitru V. Marin deja sunt valori de dictionare sau sinteze cunoscute. Dr. Constantin Teodorescu, Ioan Baban, Avram D. Tudosie, P.S. Corneliu, Dan Ravaru si mai ales Marcel Guguianu sunt pilonii acestei elevate miscari moldave. Toti acestia au avut (si au) posibilitatea sa influenteze destine umane prin ce-au spus, scris, indrumat, salarizat, premiat. Cineva spunea ca acesta este manunchiul de valori a judetului.
BUCURIA Momentului este data si de revarsarea sufleteasca a tineretului scolar (la sfarsit de etapa) in serbari si alte manifestari specifice (e nemaipomenita aceasta doamna profesoara, Anusca - Doglan Elena, care organizeaza a XXVI-a (!!!) editie a Festivalului international de gimnastica si dans "Prietenia …") prin care mii de copii transmit incredere si speranta pentru ca:
TRISTETEA e prezenta ! Cine nu poate sa tina cont de situatia grea a tarii (datorita unor guvernanti incompetenti) cu taierea salariilor (25%) si pensiilor (15%) si evidenta regresiune economica. Grijile se inmultesc, datoriile cresc, sperante se naruiesc. N-am ajuns la bors cu stir, dar, la ceapa da, la mamaliga stramoseasca si la apa de izvor, ...
Veti zice ca inca nu e cel mai rau. Dar … de ce sa suferim toti din cauza unor hoti ? Cine a mai vazut ca un scarta - scarta pe hartie sa ia un miliard pe luna (altii si mai mult) cand salariul minim e de 600 lei ? O fi societate bazata pe inegalitate sociala dar astia sunt platiti din bani publici !
Grevele mai mult sau mai putin fasaite nu vor rezolva mare lucru, protestele-s cu securisti acoperiti si cu "ordin" de la prefectura, revoltele-s imposibile; doar am votat pe portocalii ! O. Goga: "la noi, sunt cantece si flori …/ si multa jale-n casa !"
"Florile recunostintei" ca manifestare organizata de Casa Corpului Didactic are un fel de motto: ridicati privirea si dati aripi bucuriei !
Cumpaniti fiind, nu ne putem lasa coplesiti de tristete iar bucuriile sa fie masurate ca niste firisoare de aur peste acest nisip miscator. Pana la urma si alternanta lor face bine spiritului nostru.
De fapt, traim vreme de rastriste si e un noroc sa mai avem si bucurii. C-asa-i viata !




[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | Next> Last>>