MEREU... EMINESCU... MEREU... 
Model de limba artistica; model de simtire romaneasca si omeneasca; model de perseverenta si, mai ales, model de lupta cu cuvantul cu care a construit zacamantul diamantifer pe care-l utilizam astazi !
Un om care nu stie sa se exprime oricat ar fi de bogat sufleteste nu poate fi o valoare nici pentru ai lui, nici pentru altii.
De aceea citim, citam, recitam opera lui Eminescu.
Am scris ce-am si crezut: Mihai E... dascal de suflet de vreun secol si jumatate si va mai ramane, in vreme, pana cand il va "repeta" pe {tefan cel Mare: noi il vom putea intelege dar el nu pe noi. Pentru ca limba veche si-nteleapta e in dezvoltare, si modificare, imbogatire; pentru ca vremurile se schimba ca si moda si gusturile; pentru ca mediul si momentul lui Mihai Eminescu devin istorie pentru o natiune care trebuie sa se mentina intr-un imperiu european.
Multe dintre cuvintele, versurile si simtirile poetului nostru national vor deveni vechi daca nu si uitate. Dar DRAGOSTEA simtita (prin poezia lui) sau exprimata intr-atatea forme in creatiile sale va fi comunicata, la fel, si peste un mileniu.
Vrem sa ramanem oameni... nu putem fara Eminescu (stiut sau nu).
Vrem sa fim stralucitori sau numai valori in lume... nu se poate fara E.M.
Vrem sa vorbim limba romana...
Pana la urma, nimic... fara Mihai Eminescu
Mereu... Eminescu... Mereu...


[ add comment ] ( 10 views )
DARDAIALA... profesionala ! 
A INCEPUT ... de luni bune de zile, DARDAIALA NA}IONALA ! Implica si pe toti ceilalti, fara neam sau preferinta. N-am auzit om in ultimele trei luni, sa nu se planga cat de greu e ! Nimic nu se misca !! De vina-i Criza ! Adica razboiul acestei generatii.
De vina sunt, insa, idiotii nationali ! Cum sa votezi in parlament:
1) 2 3 campanii electorale pe an ,cu cheltuirea in prostie a banului public ?!
2) Masuri impotriva propriei agriculturi, cand se stie ca populatia trebuie hranita si asta e un domeniu economic de de reviriment. Unde e protectia produselor proprii ?
3) Dari suplimentare pe TOATA populatia ! Fumaritul s-a botezat "Taxa forfetara", fiecare unitate, productiva sau nu, sa dea bani la bugetul tarii pentru ca tampitii neamului sa-si vada de treburile oneroase ! Balamagiii parlamentari, adica cei care ridica mana la comanda fara sa clipeasca si fara sa cracneasca daca li s-ar confisca pantalonii isi fac datoria cu mare osardie stiind ca patru ani sunt la adapost !
4) Dicteul automat al Uniunii Europene care a hotarat sa le dam degeaba, petrolul cu Petrom cu tot, Bancile (cu BCR cu tot) si alte bogatii nationale. In "politica" asta se plaseaza mai toate greutatile asupra alor nostri si nicicum pentru ei. Aveam nevoie de supapa Romania, pentru ca ei, sigur, stiau ca vine criza pentru ca au auzit de stranutul de la Washington !
Chestiunea e ca avem de tremurat bine, bine, toti. Falimentarea micilor intreprinderi (cu gramada) se vede de la distanta !
Spuneti-mi si mie, care domeniu merge ?
Economia locala ... nu mai e ! Plamanul Barladului, Uzina Rulmenti Barlad aproape a inchis ! Unde "duduie" ceva ?
Turismul ? Care ? Ai nostri care mai pleaca in strainatate ? Sau amaratii locului care fac foame in Europa ? Sau hotii care-si au salasuri prin marile capitale europene ?
Invatamantul: e ... stationar. Dar, pariez ca urmeaza caderea.
Cultura ? Aoleu, valeu, prapadenie ! Noroc de cativa indrazneti care mai deturneaza fonduri pentru sarbatoarea satului !
Presa: care n-are datorii, s-o vad ! De aceea chiar si noi ne reducem pagini, ore, forte. Ramanem cu speranta ca trecem puntea !
Dardaiala profesionala: a) pentru fiecare profesie, om sau familie; b) adica acea teama permanenta si apasatoare (ce, stress !) justificata de imposibilitatea de a aduna banii ! c) "sport" national, adica pentru toti si in toate momentele zilei. Efect:
- Redivivus dusmania generala
- Judecati cu ... palme, bate, pistoale ... judecatori, avocati.
- Inarmarea institutiilor. Ati vazut ca sub pretext antiterorist se planteaza peste tot aparate si jandarmi ? Deci vor fi miscari sociale unde mascatii si tunurile cu apa vor fi ... la interventie.
Profesionala, personala, nationala a izbucnit o molima absolut reala: Azi pentru ziua de maine si macar vreo doi ani ... Teama si DARDAIALA !
*
Sugerati solutii !



[ add comment ] ( 10 views )
Primarul Vasile si Primarul Jan, in mare intrecere ! 
- Vaslui, la cald !
O simpla traversare a Vasluiului il arata pe inginerul Vasile Paval intr-o competitie asumata pentru imbunatatirea infrastructurii. Vremea prea calduroasa pentru agricultura, ca si pentru noi toti, e prielnica ... asfaltului (de turnat).
Nu stiu cum va evolua politic si administrativ acest domn inginer care deocamdata a invatat sa taca ! Mi se pare ca bine tace si bine face. Strazile ne trebuiesc la toti, iar saracia e si la Primarie. Cand cu toate astea, ceva se misca, ne bucuram mult.
Primarule, da-i inainte !

- Husi, tot asa !
Jan Ciupilan ne surprinde zdravan. M-am entuziasmat cand am vazut cum a schimbat fata primariei. Mai, sa fie, pana acum nu se putea ?
In diverse locuri din oras asfaltare si lucrari in caile de acces !
Dintr-o discutie cu inginerul Jan Ciupilan am inteles ca acesta este doar un inceput si ca are curajul marilor initiative. Avand in vedere ca tot ce a spus pana in prezent are acoperire in fapte, nu pot crede decat ca Husul are noroc de un adevarat primar.
Tot inainte, badita Jane !
* Stimati PRIMARI, avem nevoie de voi ca semanatori de credinta si de nadejde in biruinta.
Dumitru V. MARIN


[ add comment ] ( 13 views )
Scurta ISTORIE A PRESEI LOCALE (IV) de dupa Revolutie 
Tin sa atrag atentia asupra dificultatilor unui asemenea demers care poate starni cele mai vehemente reactii. Cartea "MERIDIANUL axa Curentului Cultural Informational" este facuta sa ramana (sunt paginate 403 pagini), prin urmare orice precizare a cuiva este de mare utilitate.
Precizez ca cele ce urmeaza se bazeaza pe perceptiile subsemnatului actant in evolutia presei locale, ca importanta componenta a miscarii culturale locale, prin urmare pot fi si subiectiv. Tocmai, multumesc pentru orice fel de reactii... comunicate.
Cand Pracsiu si ai lui i-au gasit numele de "Adevarul" pentru fostul "Vremea Noua" care-si traise traiul, au mizat pe numele sonor, pe dorinta de innoire si schimbare si o slaba speranta ca nu va reaparea "Adevarul" de Bucuresti din fosta "Scanteia".
Ziarul trebuia sa apara oricum, si tuturor lucratorilor le tremurau nadragii stiindu-si functia de organe ideologice si de purtatorii de drapel ai socialismului. Desi a condus 17 ani ziarul, Vasile Avram a fost foarte bucuros sa fie uitat.
Tonul ziarului local a fost mereu ponderat, calm, cu frica de cuvantul curajos, polemic si acuzator, fiecare stiindu-se cu bubele comunismului. Pana la urma a fost un beneficiu, Theodor Pracsiu nemairezistand "dezbaterilor fara oprelisti" (dar cu vechea garda liberalizata) iar Constantin Jomir a mentinut tonul de comunicare... pasnica. Cat a condus cu adevarat principalul ziar local saptamanal, bisaptamanal, cotidian a fost eclectic si... cu autoritate morala. In ultimii ani, micul "Adevarul" a devenit o foita de scandal si... de partid (PNL iar in ultimele luni PDL) cu "ziaristi" de duzina. Pana si Gelu Irimia s-a declasat.
Primul ziar democratic (si ca politica editoriala si ca libertate de expresie) a fost Gazeta de Est, saptamanal cultural istoric (1990) unde sef era prof. Paul Munteanu, mare vicepresedinte F.D.S.N. si cam repede zburatuit de pe acolo de acei care au stiut sa faca toate cartile. Cine scria cu adevarat era Ion Iancu Lefter, Mihai Vicol, Ion Enache; Paul era mielul de taiat. Semnalul il arunca in fata pe Vasile Barbu, un tip fermecator si placut, dar cu condei iute. A aparut in 1991 1992. Ambitiosul Dumitru Huma, fost si pe la cestelalte isi gaseste si colaboratori si sponsori, si scoate intre 1993 1995 "Jurnalul de Vaslui" (schimbat in 1995 in "Jurnalul Vasluian") care in pofida unor colaboratori ca Theodor Pracsiu, Theodor Codreanu, Ion Gheorghe Pricop s.a. n-are nici linie, nici forma, nici culoare. Cu intermitenta si fara curajul unei intreprinderi adevarate s-a stins in ano-nimat. Pana in 1994 au mai aparut Oferta (1990), Obiectiv (minigazeta, 1991), Vocea Husului (cateva numere, 1991), Pareri Tutovene (1992), Lysp (!), Podgoreanul, Liberalul, Monitorul oficial al judetului Vaslui, Teleradioeveniment, Apollo...
Monitorul de Vaslui apare "independent" dintr-o retea cu o anumita politica, Director Irina Sadici, dar ziarist adevarat Catalin Lenta iar in devenire Viorel Oprea, Clara Bisoc si altii. Dintre cei care produc ceva in jurnalism este Romeo Cretu (mare critic al lui Dumitru V. MARIN) si alti 2 3 angajati cu vana de reporteri. Oricum in 1994 a avut cea mai eficienta lansare chiar de catre Grupul de Presa al carui Director a fost pe ne-merit discreditat (adica TV.V. si Unison Radio). Pe 16 august 2001, din interese economice se scindeaza aparand "Info-mo-nitorul" si apoi "Obiectiv".
E interesant destinul acestuia din urma, prin trecerile succesive in proprietatea cuiva si prin ziaristii care-si castiga destul de cuminti painea aici.
Alte publicatii pana in anul 2000: Arcasii, Ethos, La Steaua, Meridianul (I, 1996), Clepsidra, (1997), Hora din Strabuni (o foaie pentru un festival disparut), Academia Barladeana (2000) si alte cateva.
Anul 2000: reapare, ca An I, Meridianul de Vaslui, Barlad, Husi (bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, saptamanal) care a indeplinit cel putin 3 functii: Arhiva (prescurtata) pentru TV.V. si Unison Radio Vaslui, document scris, atribute culturale (nu i-a lipsit pagina consacrata culturii locale) si "informatie, opinie, publicitate". Dintre "celelalte" : Est Expres (2001), Est (2001, revista de cultura), Sperante (Lic.1), Taine (LMK) dar mai ales Barladul, saptamanal (in activitate), Orizonturi (Scoala Ge-nerala Chircesti), Adevarul Literar (2006) s.a.
Peisajul local al presei actuale nu foarte divers, este astazi, din pacate, sub semnul incertitudinii, datorita crizei mondiale cu foarte grave consecinte locale.

[ add comment ] ( 16 views )
Scurta ISTORIEI A PRESEI LOCALE (III) 
Sloganul marxism - leninismului era "proletari din toate tarile, uniti-va!". Si nu s-au unit. Nici saracii, nici bogatii. Dar banul ii uneste pe toti intr-o lupta surda, nemiloasa si distrugatoare, obligandu-ne si pe noi toti sa gandim global, producand local. Dar cine stie, acum, cum va fi presa viitorului sau literatura de peste un secol, nu ideatie, ci macar forma de manifestare ?!
"Explozia..." fie ea si culturala este determinata de ceva anume si in cazul judetului Vaslui nici vorba de... bogatie. Ba, dimpotriva! Dupa Revolutie s-au trezit la libertate si smangalitori de hartie, nu chiar chinuiti de talent, dar cu ceva de spus (in scris). Dintr-odata mari talente fara nume nu putem semnala pentru ca scrisul nu e la porunca iar valoarea se obtine prin exercitiu oratoric, ideatic, jurnalistic, scriitoricesc. Desigur avem cunostinta ca si in alte judete s-au napustit "in presa" chemati si nechemati. O bibliografie din Caras - Severin inregistreaza sute de ziare, "ziare", foi, foite, notite cu tot felul de nume fara vreun fel de reprezentativitate nationala (total, 316 publicatii) asa cum si Dictionarul profesorului Ioan Baban despre miscarea literara locala include nume fara vreun fel de renume, numeric impresio-nante, valoric slabe sau nule. Subliniem munca de Sisif a prietenului nostru de o viata, cu care, intr-un timp am activat pe taram cultural.
Intrebari cu... retorica!
De cand un "mare merit" e ca X este presedinte de cenaclu literar ? Sau are vreo 100 de epigrame publicate ? Sau din an in Paste ii apre vreun articolas intr-o foita oarecare ? Sau ca a fost primar, deputat? Sau, chiar daca are 10 volume de maculatura ?...
Ne pare firesc sa tinem cont de CINE are bibliografie dar ii face si pe altii sa-si ridice meritul, deci si bibliografiile lor ! Asadar consideram ca aceste 5 criterii au suportul autoritatii si valorii in timp, si pe plan local si pe plan national.
Principalele observatii generale, valabile pentru aceste 2 decenii: Economic, puterea judetului Vaslui a slabit semnificativ pana la disparitie. Mari intreprinderi ca Movas, Mecanica, Abrom, FUC, Confectia, Vasconstruct, Moldosin, care exportau produsele lor pe tot globul, au disparut, falimentate mai mult intentionat. Fostii angajati, fie si-au schimbat meseria, fie au plecat la munca in strainatate, Confectii..., in Lohn! Cei aproximativ 455 000 de locuitori din judetul Vaslui trebuie sa fie "dinamici", ca si cei 70 000 din municipiul Vaslui.
Agricultura socialista a disparut. S-au ridicat cateva proprietati cu acumulari masive de teren si cultivare corespunzatoare dar marea majoritate a suprafetelor de teren nu sunt lucrate, domeniul agricol fiind absolut necompetitiv si neprofitabil. Parloaga este "cultura" nationala iar balaria preponderent vasluiana. Ar fi un semn de redresare in pomicultura (suprafete plantate mai mult decat pana in 1989) si zootehnie. Populatia de la sate este foarte imbatranita si sistema de masini agricole cvasi-inexistenta pentru cele aproximativ 6844 ha arabile.
Comertul, oarecum stationar, se realizeaza in ultima perioada prin mall-uri, complexe mari comerciale, care alearga dupa profit mare la cetateni saraci. Micii comercianti ca si piata taraneasca sunt pe cale de disparitie.
Serviciile inregistreaza un fel de dezvoltare impusa de dinamismul fortat de politica Aociala. Datorita slabelor rezolvari din domeniile prioritare salarizarea e slaba si nesigura.
Viata politica se stabilizeaza ireversibil. Imediat dupa '89 se inregistrau la un moment dat 48 de partide, in 2004, 16 18 iar la ultimele alegeri parlamentare (2008) au ramas 3: PSD, PD-L si PNL (UDMR nu prea are etnici maghiari in judet).
Invatamantul s-a tot reformat in aceste 2 decenii desi corpul profesoral se mentine de buna calitate. Cele 16 licee din judet, scolile cu clasele de arta si meserii si generale au beneficiat de edificii noi si dotari pentru informatizare ( si in raport de interesul managerilor). In topul realizarilor ar fi Liceul "Stefan Procopiu", director Romel Vicol, si Liceul "Mihail Kogalniceanu".
Viata sociala s-a linistit in ultima perioada cel putin pentru 2 cauze:
a) Populatia apta de munca se misca destul de liber in Europa ( doar suntem in Uniunea Europeana); daca la orase, e oarecum echilibrata, la sate e foarte imbatranita.
b) Exodul tiganilor care si-au gasit salasuri prin alte parti ale continentului. Etnia isi pastreaza marea sa prolificitate !
Nivelul de trai in judetul Vaslui este unul dintre cele mai scazute din tara, se afirma ca e pe ultimul loc. La sate alimentul de baza este tot mamaliga (taranii practica munci agricole cu forta animalelor, agricultura de subzistenta). Judetul se afla alternativ, pe locurile 1 3 la somaj, resursele naturale (ar fi trebuit sa fie agricultura !) inexistente. Pana si de centrale eoliene abia se intereseaza lumea. S-au realizat ceva elemente de infrastructura cu fonduri europene si un numar impresionant de constructii mai ales prin privatizari fabuloase si prin bani adusi... din afara de cei care au muncit in strainatate.
Viata sociala devine deci din ce in ce mai linistita, cu un tineret neantrenat in mari proiecte (de orice fel) asadar, neinteresat si doar cu cativa intreprinzatori tineri si foarte tineri. Si... ambitiile cele mai diverse !
Sportul: In acesti ultimi ani, rezultatele cele mai cunoscute sunt cele din fotbal. Echipa F.C. Vaslui a patruns pana in semifinalele Cupei UEFA (cu Slavia Praga, 2008) si in anul competitional 2008/2009, are un lot valoros care asalteaza locurile fruntase in clasament. Finantatorul echpei este economistul Adrian Porumboiu, fost arbitru international.
Echipa de handbal HCM Vaslui, (sub conducerea reputatului tehnician, Liviu Gugles) face mari eforturi (lipsa finantatori) sa se mentina in liga I, dupa ce multi ani a activat in Divizia Nationala.
La Taekwondo sportivul Marcel Miron a obtinut locul I la europene si locul I pe echipe.
La atletism prof. Viorica Pintilie "a mai scos", dupa Larisa Arcip, o campioana, Mirela Lavric, junioara care bate recordurile de seniori si se claseaza pe podium in Europa. Gimnastica vasluiana a slabit considerabil alta Andreea Raducanu, campioana mondiala si olimpica fiind greu de descoperit.
Viata culturala nu inseamna numai Teatrul "Victor Ion Popa" din Barlad, nu numai Casele de Cultura din municipii si orase (cu destul de slaba individualitate, ele insele devenind complexe comerciale) si aici se impun 2 mari animatori, Emil Rascanu si Virgil Giusca, ca si Caminele Culturale (cu personalitate pe cale de disparitie) pe langa care sunt diverse ansambluri culturale (Padureni si Viisoara, mai ales), si, cluburile elevilor din municipii, mari formatoare de talente. Cercurile si cenaclurile literare, nu multe dar marunte, ofera ocazii dezbaterilor pe profil desi sunt "ocupate" de varstnici. E o ruptura evidenta intre generatii, cea juna lipseste cu desavarsire. Discotecile, nu prea sunt deloc de cultura si educatie. Ca pretutindeni in lume, "cultura" se niveleaza, creatia artistica si folclorica dispare datorita televiziunilor. Homo videns e o realitate pregnanta dar perdanta a acestui timp.
Populatia tanara nu participa la doza de cultura oferita de muzee (memorabila activitatea sustinuta de Muzeul "Stefan cel Mare" din Vaslui, director Ioan Mancas) cum nu se inhama, decat partial, la datoria vietii: MUNCA !

[ 1 comment ] ( 34 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>