Nebunii si PASIUNI 
Zilele acestea sunt mai ocupat decat de obicei pentru ca ne iese Meridianul Cultural Romanesc 1/13, pentru ca pregatim Dictionarul selectiv care sa sugereze miscarea culturala regionala cu raspandire in lume si atragerea unor mari personalitati, pentru ca ne gandim la Omagiu Cartii si Culturii Vasluiene.
Ma gasesc in situatia sa nu pot participa la cateva actiuni cu cartea, la care mi-ar face mare placere, din cauza ca trebuie sa muncesc mai din greu decat altii pentru mine si oamenii mei. Aceste actiuni cu public sunt de regula joia, cand eu am multi km. de parcurs.
Sunt tare bucuros ca am de munca, ca pot, reusesc sa antrenez in efort creativ multi oameni de pe multe meridiane. Veti vedea alt numar bun din Meridianul Cultural Romanesc.
M-am intristat mult sa vad ca un copil nimerit in presa ma ataca urat-urat pentru ca i-am cerut doar sa se prezinte ca ziarist… pentru viitor. M-am gandit ca scriind ceva urat despre mine si-a mai castigat vreo 2 – 3 cititori pentru fituica la care scrie. Chiar mi-e mila de el ca poate fi atat de plin de ura, de atat timp si in starea lui de lefegiu. Cum dracu’ poate fi asa putred un om?
Sa-l nominalizez? Pentru ce, tocmai de aia ma ataca, sa-si lege numele de al meu: „neputand sa te ajunga/ Crezi c-or vrea sa te admire?”. Copilul… Chiar mai credeam in el!? Va constata mult mai tarziu cat de tare a gresit.
Daca tot avem asa mult de munca, de realizat, de visat… sa ne pierdem timpul in mizerii?
Unii cu nebuneala, noi cu pasiunea.

*

Mi-a trimis un material amplu un adevarat senior al scrisului, Ioan N. OPREA din Iasi, un om in fata caruia merita sa ne inchinam pentru rafturile de carti scrise, pentru incurajarea atator oameni sa-si continuie confesiunile in scris pentru informatia scrisa despre oameni, locuri, pasiuni… viata. Indraznesc a spune ca mi-e un adevarat prieten de suflet. As dori sa-i fiu urmas. E cu adevarat un senior al scrisului romanesc.
Observa el cu indreptatire ca: „aproape saptamana de saptamana, alearga prin comune, se opresc la primarii, scoala, biserica ori in mijlocul satelor, si, cum am mai scris si spus, organizeaza si participa, cum ar fi lucratori la Consiliul judetean ori la prefectura, ceea ce noi, candva, numeam Consfatuiri cu cititorii si ascultatorii... a ceea ce realizeaza si raspandesc cei ce la singurul Grup de presa, Vaslui, – cultura de masa, dusa de ei pentru lumea satelor, fapt pentru care ii felicit, iar mai tanarului, nepotului meu, DVM, ii urez ca cele de primavara-vara de dupa 77... sa fie traite cu sanatate, multi ani.”


[ add comment ] ( 19 views )
13…77…IV/?! 
Daca am reusit sa va interesez cu aceste cifre, musai sa le si explic. Nu inainte de a va spune ca am solicitat unui ziarist o contributie pentru Dictionarul selectiv si m-am trezit cu debitarea unor ineptii, jigniri, denigrari inaccep-tabile pentru o carte de autor, pentru cineva care sustine totul din fondurile sale, cu investitii din sanatatea sa, din timpul sau, din linistea sa si a familiei. Il intreb, chiar, cine ar putea sa-i publice, pe banii lui, ineptiile unui frustrat cu acest act palpabil?
Zilele urmatoare iese de sub tipar revista interna-tionala Meridianul Cultural Românesc, An IV, nr 1 (13), cu alte câteva nume peste cele 397 de pâna acum. Numai din Asia n-avem reprezentanti, pentru ca nu stim limba chineza si nici japoneza desi gingasa colaboratoare a noastra, poeta Mihaela Babusanu (din Babusa, comuna Bacesti – Vaslui) ne trimite spre publicare versuri in stil Haiku. Sa ma credeti ca sunt tare mândru de existenta tipografica a unei Reviste internationale la… Vaslui, unde cam nimeni nu vrea sa ne ajute (oficialitati si personaje care se vor imbalona serios cu reusitele noastre… peste timp pentru ca acum sunt ingalate de dusmanie!). E clar ca vechii si noii semnatari vor face dovada de preaplinul vietii lor in opere memorabile care sa ilustreze capacitatea creatoare de pe un areal impresionant. Veti vedea un nr.13 reusit!
…77… Este titlul Dictionarului selectiv menit sa ramâna peste ani si decenii. Unic prin prezentarea perso-nalitatilor, prin recompunerea unui mozaic spiritual incepând de la taran pâna la academicieni, cu ilustrarea parerilor autorizate ale participantilor din interior la produsul intelectual caracterizant pentru un mediu si un moment al devenirii istorice. Vor fi numai 77 din cele câteva sute de personalitati, incluse si in dictionarul de colaboratori de la sfârsitul Meridianului Cultural Românesc. Spe-ram sa fie gata pâna la mijlocul lunii aprilie. Asadar urmariti …77…
Ce-i cu IV ?
E aproape simplu de ghicit: pe 27 aprilie, vineri, organizam Editia a IV-a a manifestarii de suprafata nationala „OMAGIU CARTII SI CULTURII VASLUIENE.” Ne bizuim, inca o data pe fortele noastre, dar am invitat primariile sa ne sprijine, incercam ceva si cu altii care nu ne-au sprijinit vreodata! E o posibilitate de a reuni elita judeteana in domeniul culturii prin expozitii de pictura – caricatura – sculptura, expozitii de carti, reviste, ziare, simpozion national cu comunicari si referate. Vom publica in fiecare numar programul acestei indraznete si unice mani-festari, de maxima densitate. Desigur si in M.C.R. 13.
…13, …77… si Editia a IV-a a Omagiului sunt certe dovezi de mare cultura?
*

Mi s-a imputat ca informarea dumneavoastra cu ceea ce facem ar izvori din orgoliul meu.
Hotarât: noi reusim mult peste posibilitatile noastre dar nu si peste puterea noastra de munca.


[ add comment ] ( 22 views )
Mai, sa fie… iarna! 
Tare am asteptat (si) iarna in sezonul acesta. A fot blanda de gerul Craciunului, calda de Boboteaza, destul de binevoitoare in rest. Tot sa fie asa o iarna.
Numai ca nicicum iarna n-o mananca lupul, asa ca de vreo cateva zile (ne) geruieste si ne infricoseaza: minus sub 10, turturi, dar zapada putina, iar furtunile si nenorocirile anuntate in tara sunt la noi, in Moldova, doar un fel de paturi reci care sa ne scoata mai putin din case, care sa ne tina cu promisiunile unei alte ierni mai viscoloase si cu zapezi ca altadata; acum nu e cald si bine, nu mai e nicicum iarna pe ulita, cam greu de imaginat frumoasa ca atunci…
Luam la cunostinta de gandurile pozitive ale guvernantilor pentru ca tare ar fi bine sa le transpuna in practica: programul tomata, purcei de soi pentru…noi, plata ajutoarelor prin APIA, promisiuni pentru agricultura.
Mai mult decat gerul de afara ne ingrozesc tampeniile pe care le transpun pe spinarea noastra prin masurile fiscale, balos acoperite de Olguta Vasilescu care ne minte in fata ca-s cresteri salariale si care a crescut cu peste 40% impozitele si taxele pentru angajatori. Propagandistic impozitele trebuie platite de angajati si tare-i vad pe mai toti luandu-si sarsanaua si asteptand la coada sa-si plateasca darile catre stat; ca toti stim, de moarte si de fisc nu scapa nimeni. In ceea ce ma priveste nu sunt de loc bucuros ca ma supravegheaza un cap de lemn si ma incaseaza un cap patrat care nu stiu cum sa ma mai dezavantajeze si sa ma nedreptateasca. Dar despre asta …data viitoare.
Ma tot minunez cum a putut spune O-Olguta ca patronii ii fura pe angajati. Cred ca era beata sau cu mintile prin Tenerife. Va sa zica mareste impozitele cu pe ste 40%, pune atata lume pe drumuri, provoaca o crestere de personal de mai mare dragul si, nu guvernanta fura, ci omul care nu stie cum sa-si mai salveze afacerea, prapaditul care nici sa mearga intr-un concediu nu poate pentru ca imediat ii dispare rodul muncii si nu mai are la ce se intoarce. Acest cap sec probabil nici nu stie cat dauneaza vorba ei proasta.
Cum se vede mai mult decat gerul ne face sa tremuram…Olguta.

*

– Aproape-i gata Meridianul Cultural Romanesc
– Apare dictionarul selectiv ...77...
– Omagiu Cartii si Culturii Vasluiene, vineri 27 aprilie


[ add comment ] ( 22 views )
OLGUTA – HOATA GUVERNULUI… HOT! 
O ministresa draguta, fosta actrita, fosta primarita Craiovei, fosta in combinatii matrimoniale, fosta… ce-o mai fi fost, ne strica aproape in fiecare zi placerea privitului la televizor, iar daca urmarim Antena 3 (era sa-i zic si eu Latrina 3), are loc destul, intotdeauna, la orice ora si orice dezbateri sa-si ingaleze teoria angajatorului hot: daca intreprinzatorul nu-i creste salariul angajatului atunci fura pe angajat. O tampenie mai mare e greu de auzit!
Statul insusi are calitatea de HOT pentru ca mestesugit sub marama cresterii salariului minim pe economie (o chisalita aberanta) mareste impozitele pentru intreprinzatori cu peste 40%, impachetand totul in asa numita trecere a obligatiilor fiscale de la angajator la angajat (o tampenie, acum patentata), cu o anemica si ipotetica, ba chiar mincinoasa crestere a salariului (sub 10%). Coroborat cu puseul inflationist, sinistru provocat prin maririle neacoperite de salarii, prin „libertatea primariilor” de a mari cat vor (nu cat pot) salariile primarilor si angajatilor, si acolo e baza functionarii statului, adica fidelizarea tuturor celor cu lefuri mari acum, o batjocura la adresa agriculturii unde kg de grau urmeaza a se vinde cu 35 bani/kg… Scurte observatii:
In conditiile in care forta de munca este insuficienta datorita absorbtiei europenilor, in care specializarea e la locul de munca si nu se mai gasesc specialisti, deci fiecare intreprinzator isi creeaza ceea ce are nevoie, cu tot felul de greutati si pierderi, vine acum statul sa-i deturneze cu salarii mai mari (care in fapt nu prea sunt) si sa creeze criza (asteptata) si in Romania aruncand in aer bruma de predictibilitate si stabilitate.In aceleasi conditii, in care pana si scursurile societatii pot fi atrase la munca, de nevoie, cum sa creasca productivitatea muncii? Ma intorc:
Olguta Vasilescu, frumoasa dar putreda, daca nu inconstienta ministru, ori nu stie, ori fura si din perceptia publica, simplu: cum sa poti crede ca omul ar putea lua 1900 lei pe luna, ar da fiscului (cel mai rau ca moartea pentru ca-ti ia banul si cand
nu-l ai, de mai multe ori in an, ori moartea e o singura data) cei 780 de lei (un salariu de pana acum), de buna voie bulucindu-se prin casieriile ANAF, unde-i asteapta functionari de-alde Alina Carabas ori Valentin Iordan, (Primaria Vaslui) adevarate capete patrate sau de lemn, care-ar apara, chipurile, legea pe care o aplica dupa poftele incapabililor si ratatilor (la astia voi reveni). E de asteptat un mare-mare val de oameni, care sa „beneficieze” de cateva procente de reduceri, care sa blocheze casieriile… Adica pun pe drumuri o natiune intreaga, numai sa-i amageasca prin crestere/ descresterea minimului asigurat. Daca la cimitir se duc poate o data pe an, de ce sa nu calce de mai multe ori prin clubul datornicilor. Mai schimba o vorba, mai injura zdravan pe politicieni si pe guvernanti, blestemand sistemul, trebuie sa-si pastreze conditia fizica si intelectuala, nu?
De fapt „revolutia lor” inseamna debilitarea economiei nationale si injosirea oamenilor, doar pentru a acoperi sporirea darilor, impozitelor si taxelor pentru gaura mereu mai mare si cu totul neagra din buget, tradarea neamului (care a asteptat cu totul altceva). Pe cetateni, ii mint si-i omoara incet (vedeti ce inflatie s-a provocat, doar in putine luni?), intreprinzatorii nu-si pot vinde produsele, nu pot face mariri de salarii, ca n-au de unde, a face agricultura e curata prostie, cu comertul nici vorba de castig, doar impozitele sunt mari, chiar mari. Anul trecut s-au hranit cu impozitele aberante pe cladiri (mare nenorocire pentru proprietari), anul acesta impozitele cu 40% mai mari), deci foamea este nepotolita, dar cresterea indemnizatiilor parlamentarilor de neoprit. Ma intreb iarasi, ce mama dracului face un demnitar sa aiba peste un miliard de lei pe luna? Ce-au facut fostii militieni sa iasa la pensie, la 42 de ani, cu aproape 100 de milioane lei vechi? Ce fac niste judecatori, adesea incompetenti, ca cei de la Barlad sa incaseze niste salarii nesimtite, cand cei de la sapa abia iau 1000 de lei? Unde-i grila de salarizare „unica” pentru o oarecare dreptate sociala? Unde e politica p.s.d. pentru oameni si nu impotriva lor? Unde-i racordarea… la Europa? Cum sa ne vina emigrantii inapoi?
Nu cumva statul e un hot fara pereche?
Nu cumva Olguta cea mincinoasa e mai mult decat putem noi spune, adica ea fura si banii si mintea romanilor care tin saracia de coarne si ea spune ca nu exista coarnele? Si ce campanii nationale, cu bani multi platite, ca nimeni n-o primeste pe degeaba ca trebuie sa traiasca si ei, ce minciuni sfruntate aruncate cu zambete cuceritoare?!
Am anticipat nenorocirile astea… dar ce solutii putem avea, ca miile de protestanti prin marile orase nu-i pot opri pe acesti zarghiti sa ne arunce in mizerie omeneasca… Din nou, cum pot face, astia, atata rau pentru noi, oriunde ne-am afla?


[ add comment ] ( 20 views )
IMPOZITELE, IN ACTUALITATE 
Am fost oprit, foarte amical, de un batranel simpatic si guraliv care sa-si reverse asupra mea un plus de simpatie; am fost foarte nedumerit ca-l vad dupa multi ani si mai ales viu (pentru ca-i fusese anuntat decesul): „ce mai faceti, dom profesor, de ce nu mai emiteti la televiziunea d-voastra, cum va mai descurcati cu sanatatea…” si tot dadea sa ma pupe cu bucuria unei prietenoase revederi neasteptate: am fost de mi-am platit impozitele, ca sa am reducere…”
Sincer, eram putin ingrozit, pentru ca-l vedeam ca sculat din morti si aparea ca in visuri cand unul de multa vreme prin campurile cu verdeata se tot fandoseste in mintea ta. Si, cel mai mult am avut senzatia ca omul s-a sculat din morti sa-si plateasca impozitele de care nimeni nu scapa…dar, si odata dus…/ sa se scoale pentru asta … Va mai spun ca am unele probleme cu fiscul vasluian unde cred ca s-au intalnit un cap patrat cu un cap de lemn, si inca nu stiu care-i cap sec. Oamenii astia n-au nimic omenesc in ei si pentru a-si apara salariile nesimtite isi spanzura si parintii. Voi reveni.
Guvernantii nostri au facut o magarie fara seaman pe seama unei promisiuni fara continut catre multime : au marit salariul minim pe economie de la 1450 la 1900 de lei, chipurile pentru angajati, de fapt punand un bir nou si foarte serios pe bietul angajator oricare ar fi el : din cresterea de 450 lei, angajatul ar lua aprox.60 de lei iar statul 390. Asa porcarie n-ar fi de crezut, dar mai e insotita de altele doua : il obliga pe angajator sa mai plateasca aproximativ 300 de lei si-i mai taie omului orice alt spor asa ca, una peste alta, nici vorba de crestere salariala. Olguta, sau cine-o fi cu mintea asta diabolica, ii impoziteaza astfel pe ruda pe samanta, si ii omoara pe multi, mai ales pe pensionari, prin puseul inflationist puternic si persistent: cine mai poate ,azi, cumpara, cu banii din noiembrie, marfurile de azi ? Dar, mor micii intreprinzatori, sufera si plang toti ceilalti.
Ba, Olguta cea mincinoasa se mai exprima, incalificabil ca „privatul il fura pe angajat” adica cel care-si intretine mica afacere cu exceptionale greutati, cel care suporta o impozitare mai mare cu 45%, cel care trebuie sa plateasca pentru un om 780 de lei, la salariul de 1900, l-ar fura pe omul sau…Cred ca era intr-un moment de idiotenie sau tampenie sa poata spune asta, fiindca toti, absolut toti, vor sa-si tina oamenii, toti sunt in concurenta cu statul care a facut lefuri mari nemotivate de crestere de sarcini, pentru un aparat administrativ mult, mult supraincarcat. In agricultura e jelanie mare : cum sa-ti acoperi cheltuielile cu productia veche, diminuata acum cu procentul impozitelor, cum sa poti plati motorina cu 20 de kg. grau/ litru?
Si totul pleaca de la idiotii din guvern (care vor sa normalizeze plagiatul, atentie Ionescule, scapi), care nu stiu limba romana, deci nici sensurile fundamentale, care nu stiu care-s marile probleme ale muncitorilor, pentru ca au fost la carat olita sefilor sau la lipit afise. Si, ne baga constant in nenorocire. In mormant chiar!
Merita sa te scoli din groapa ca sa le platesti impozitele?


[ add comment ] ( 19 views )

<<First <Back | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Next> Last>>