PRESEDINTII TARII, DEPUTATI, PRIMARI… 
In cateva zile apare cartea ,,Ceausescu - Basescu, Mitterand, Snegur - Iliescu, Lucinski - Constantinescu, Regele Mihai I, - evocari de reporter -” pe care o categorisesc drept interesanta!
Am avut privilegiul sa intervievez acesti sefi de stat si sa dau de cateva ori mana cu Ceausescu, sa stau de vorba cu 14 prim-ministri, cu multi-multi dintre deputati (inclusiv cu ,,bureti” uscati) dar mai ales cu primari din aproape toata tara si mai toti din judetele Iasi si Vaslui.
Din aceste experiente (fiecare interviu e o experienta) a rezultat deja cartea cea cu titlul de mai sus si am editat ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” (Iasi, Ed. PIM, 2014, 338 pag.), nominalizand 50 de edili locali. Cartea se vede, se poate citi, ca si altele ale mele, pe internet.
Ma intreb adesea cat foloseste celor de azi rodul incercarii mele de a fi folositor prin sfat, cuvantul scris, pildele de la cei care-mi raspund. Cineva a zis ca sunt citit pe net, ba carcotasii de pe acolo imi arunca expresii nesarate; altcineva ca editorialele-s oricum citite de lumea buna, fiind edificatoare si incitante; cativa, ca presedintele Consiliului judetean Vaslui, Dumitru Buzatu, ca il citim de fapt numai noi doi si in sfarsit lumea flamanda nu mai citeste presa.
Nu raspund nici la ,,spadasinii” de acest fel, nu-mi fac probleme cu negativistii de oriunde ar fi pentru ca tinand cont de ce ar spune, ar fi sa nu faci vreodata ceva, asa cum stand in fata televizorului si vazand prapadul de pe aiurea nu iesi din casa in linistea si frumusetea de afara, nu-ti faci treaba sau datoria. Mai scriu odata ca in 1955, elev navetist la Podu-Turcului, am fost acoperit de zapada, in troian, si a fost un mare noroc sa dea cineva peste mine dar si alti nameti din localitatile pe unde am fost nu m-au speriat.
Vrand ne-vrand am ajuns la actualitatea zilei: iarna, la noi, dar atat!
Ceva precizari in cazul celor doua carti:
In ,,evocarile de reporter” se poate vedea atitudinea lui Ceausescu in umbra lui Stefan cel Mare, prestanta lui Ion Iliescu si pericole la care a fost expus, drumul spre ,,marea performanta” a prezidentiabilului Traian Basescu, indoielile lui Emil Constantinescu, rusofilia lui Lucinski, rolul lui Mircea Snegur etc. Altii cu aceeasi sansa nu cunosc; si-i tare greu de aflat jurnalisti care sa chestioneze atatia sefi de stat, uneori in mare pericol ca in Transnistria lui Igor Smirnov, ,,delimitata” cu oaste, tunuri, tancuri de Republica Moldova… M-am gandit adesea daca am avut destula putere de sinteza sa expun ceea ce e semnificativ si… document istoric. Cine citeste, se poate exprima.
Revin un pic la PRIMARII… cartea pe care o lansam azi la Prisacani, dupa o saptamana de la ,,Zilele Meridianului” la Harlau.
Orice carte e un act de curaj iar primarii sunt severi stapani pe ei, critici la adresa altora. Discutiile, insa, le-am condus eu si au raspuns bine, cuprinzator, pentru ca nimeni nu ma obliga sa-i includ intre cei mai reprezentativi 50. ,,Radiografiile” din volum servesc azi acelora care stiu sa citeasca si in viitor acelora invatati sa gandeasca. Foarte sigur e un document de epoca in care democratia e asumata in limitele unei tranzitii pe terminate.
In titlu am mentionat presedinti de stat, deputati, primari; prima si ultima categorie sunt intre coperti. Urmeaza categoria cea mai putreda a societatii cu absorbantii de fonduri (ce salarii frumoase si-au facut!), unii dintre ei poltroni, cariergii lipsiti de personalitate. E un MOZAIC absolut aparte! O sa-l vedeti.
De ziua lui Caragiale ION penita de aur care ne prezinta lumea de azi intocmai ca pe vremea sa (ori invers!) fara dusmanie ci umana, permisiva si mereu criticabila, de ziua sfantului prozei si dramaturgiei nationale, sper sa avem la Prisacanii primarului doctor in stiinta Constantin Chirila, cu adevarat un eveniment cultural !


[ 2 comments ] ( 36 views )

<<First <Back | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | Next> Last>>