LA MULTI ANI, prieteni ! 
TV.V. - 5 decembrie 2015 - 25 de ani de la intemeiere.
Mai intai, aniversarile noastre: 26 septembrie 2015 - ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau a inceput anul XX de aparitie. E printre foarte putinele saptamanale, daca nu cumva singurul cu asemenea vechime din tara.
Pe 5 decembrie 2015 - o sarbatoare si mai importanta, inca nesarbatorita indeajuns pentru importanta sa in ISTORIA PRESEI romanesti. A fost (in eter) prima televiziune privata, cu Licenta 001/ TV din istoria cultural - jurnalistica a tarii! Vad ca unii sarbatoresc 15, 20, cel mai mult ca perioada 22 ani. N-am avut fonduri, ne-am sustinut singuri, ne-au felicitat niste prieteni, chiar ne-au impiedicat unii dintre cei care au beneficiat din plin de sprijinul video oferit. Cativa ne zambesc fals, ne pupa chiar, dar „ne dau” zdravan la picioare.
Ne-am sarbatorit si cu o carte de istorie si cultura „25 - TV.V.” de peste 300 de pagini, ne-am intalnit cu cititori la Lungani - Iasi si Barlad. Dat fiind ca fiecare carte are destinul ei, sper ca „25 - TV.V.” sa ofere contemporanilor si viitorimii date, informatii, momente autentice despre existenta acestui mijloc mass-media, rastimp de 25 de ani; la rascrucea dintre secole si milenii. Ca Grupul de presa care include TV.V. - Unison Radio Barlad - ziarul Meridianul si M.C.R. reprezinta Curentul Cultural - Informational Vasluian in expansiunea sa UNICA.
Alta sarbatoare: aparitia acum un an a revistei Meridianul Cultural Romanesc care zboara fericit in 4 continente... cu cateva sute de colaboratori si cu aprecieri de nevisat.
Astia suntem noi, cei bucurosi ca avem ce aniversa, apreciati si laudati.
Nu ma pot abtine sa nu mentionez cativa dintre prietenii nostri statornici, ei insisi cu realizari unice: dr. ing. Constantin Chirila de la Prisacani este intr-un cap de lista si pentru ca reuseste 3 festivaluri intr-o comuna, ca si Costel Iosub de la Tatarusi, o localitate din Mica Bucovina, cu oameni de isprava, cu sufletisti de mare calitate: tot cu 3 festivaluri intr-un an, cu cel mai impunator Festival al Obiceiurilor de iarna, din mediul rural. Nu poate lipsi ing. primar Gheorghe Pricopie de la Lungani, judetul Iasi, un inimos peste masura, sprijinit si de o competenta „doamna cu portofelul”, Marieta Gambuta. La Coarnele Caprei - Iasi e un primar de nota maxima, Constantin Grigoras, usor de inclus in topul edililor celor mai valorosi ca dr. Ioan Dorobantu de la Bogdanesti - Vaslui, Constantin Vieru de la Dumesti - Vaslui, Mihai Rebegea de la Codaesti - Vaslui, Valerian Radu de la Rebricea - Vaslui, primarul Constantin Bolohan de la Cristesti - Iasi si nu vrem sa-i uitam pe Gheorghe Tilibasa de la Glavanesti - Bacau, Gheorghe Andries de la Plopana - Bacau, Costica Anton de la Vulturesti - Vaslui, Costel Moraru de la Puiesti - Vaslui si destul de multi altii.
Desigur ca avem si exemple negative la Bals, Gorban, Popricani - judetul Iasi, Epureni, Suletea - judetul Vaslui.
Dar cum marea majoritate a primarilor din cele 3 judete cu care venim in contact ne sunt prieteni, ramanem cu parerea generalizata ca destui primari sunt iubitori de cultura si oameni adevarati.
Noi le dorim la toti, insa, multi ani cu sanatate presarata cu fericire si... reusita deplina in campania electorala de la mijlocul anului 2016.
Sa ne vedem, cu bine si cu nadejdile implinite !


[ add comment ] ( 9 views )
DESIGUR, 25 TV.V. 
Am fost invitat intr-o emisiune „speciala” a Doinei Secareanu la Media TV Barlad, marti seara. Scopul: cartea „25 - TV.V.”. De fapt a fost bunavointa acestei doamne sa-mi recunoasca „meritul de deschizator de drumuri” in media locala si nationala.
Cu cateva zile inainte, la Liceul „Mihai Eminescu” din Barlad, cu participarea si moderarea directorului Gheorghe Pricop, a avut loc lansarea cartii aniversative intr-un cadru adecvat in care au vorbit Petrus Andrei, Simion Bogdanescu, Vasile Chelaru, Petruta Chiriac s.a. Niciunul n-a pierdut nimic recunoscand si analizand succint importanta culturala, sociala, mediatica a celui mai cunoscut mijloc de presa din judet, lider timp de 25 de ani.
M-am simtit onorat ca Primaria Barlad, prin viceprimar, a inmanat diplome aniversative si de pretuire pentru Dumitru V. Marin, Val Andreescu, Ancuta Moldoveanu, Timona Balmus, Emil Lupu si Costel Nituc. Poate, curand o sa facem o asemenea sarbatoare si la Vaslui, unde dusmaniile sunt mult mai puternice si vechi si unde, pentru moment nu exista sala autorizata de ISU. Oricum, lansarea de la Lungani - Iasi si apoi la Barlad, va fi completata cu altele in scopul de a oferi MODELE. Se stie ca fara modele personale devii un nimeni, iar lipsa capacitatii de admiratie este un trist handicap chiar daca se impune periodic o anume demitizare.
In cazul de fata, cand mass-media nu mai e nicicum ceea ce am construit noi, cand „interesul” publicului merge catre femei despuiate, accidente, scandal si pitipoance fara minte, rememorarea unor realizari absolut notabile, tine de restituirea unor valori culturale si social-istorice; daca tot avem meritul deschiderii unor parti noi in viata spirituala romaneasca... Asa am crezut atunci ca e bine si, observam astazi ca am realizat tare bine, cu o tehnica rudimentara, cu sufletisti, nu profesionisti, cu imensa dragoste de neam si locuri...
S-ar putea sa se mai gaseasca vreunul cu invatatura pana la genunchiul broastei, sa rasara cu negatia. E chiar bine sa oracaie si dintre astia, dar sa si aiba vreun fel de merit!
In emisiunea tv cu pricina, am raspuns la intrebari cu ceva dificultate, inclusiv daca mi-am facut statuie. Raspuns afirmativ. Am preluat fragmentul lui Avi Tudosie din articol (si din carte): recordman mondial, cel mai vechi editorialist din tara, primul om de televiziune de dupa 1989, om de cultura remarcabil... Ce-ar mai trebui sa nu trebuiasca sa-l consideram cel mai valoros jurnalist vasluian din toate timpurile? (Avram D. Tudosie, 25 nov. 2015, pag. 292 din „25 - TV.V.”)
Va trebui sa ne mai referim la momentul TV.V. - 25, asa cum in numarul urmator trebuie sa ne ocupam de prima emisiune in eter, 24 decembrie 1990 - iata, tot cu 25 de ani in urma.
Prietenilor:
Recunoscand meritele unor inaintasi, nu numai ca nu pierzi, ci castigi serios in autoritate stiind ca valoarea personala creste cand stii cu cine te insotesti.
Adversarilor:
Faceti si voi ceva, macar egal cu ce-am reusit noi si voi fi primul sa va recunosc valoarea.
Asa cum am demonstrat in cartea „25 - TV.V.”, afirmarea spiritului vasluian in Moldova - Romania si prezenta peste hotare, tine de momentul unic in care s-a desfasurat Curentul Cultural Informational Vasluian. Un surplus de valoare pentru aceste vechi plaiuri romanesti.



[ add comment ] ( 26 views )
25 - TV.V. (4) NISTE... 
Momentul in care scriu aceste randuri e bulversant: o discutie cu un individ care crede ca cei 25 de ani de activitate jurnalistica ar fi de domeniul obisnuitului, neuitand „sa observe” ca televiziune la Vaslui nu exista, asa acum s-a dus pe calea ne-nturnata si radio Vaslui, cele doua unitati de presa carora le-am dat viata in 1990 (5 decembrie) si 1993. Ca acestea n-au avut nici o importanta pentru judetul in care traim...
M-am plans unui prieten care a izbucnit: „NISTE TAMPITI”, ramasi analfabeti indiferent de functia pe care o au...” sau, nu vor...
Alt preopinent din aceasta zi de miercuri mi-a reprosat ca, chiar in carti scriu prea mult despre Dumitru V. Marin, ca cititorii il considera un orgolios”. N-am avut decat raspunsul: „daca aceasta am facut... cum pot zice ca altul ar fi autorul? Si apoi daca nu mai sunt oameni de o asemenea calitate, cu un asemenea volum de munca si cu realizari de-a dreptul unice, sa nu-l nominalizam pe cel care le are, sub motiv ca lumea (proasta) ar carcoti sau barfi pe aceasta tema?”
Un altul, care zice ca-i si ziarist, spune senin: „ce sa citesc, doar cum va laudati Dvs.?”
Mi-am adus aminte de expresia cu tampitii: adica luand la cunostinta de zbaterea de un sfert de secol al unui jurnalist adevarat, retin numai ca asta s-ar lauda, sau elementele de educatie, cultura, turism, invataturile pe care s-a straduit sa le transmita ca si alte experiente de viata?!
Nu cumva selectand astfel, dovedesti mica intindere intelectuala, invidie, incultura, prostie? Sa zicem ca alpinistul pe Himalaya isi prezinta eforturile, batalia pentru performanta, uita pericolele. Deci, se lauda?
Sa intram in drepturi:
Daca nu stim ca s-au infaptuit realizari deosebite, ele nu exista?
NOI:
Constatam, de regula, fapte certe:
- Interviuri cu 9 presedinti de stat (englezul David Frost - doar 7);
- Prima televiziune privata din tara, autorizata: Licenta 001/TV;
- Primul Grup de presa (pana acum si singurul) din Moldova;
- Primul roman din istoria prozei vasluiene si alte 19 intaietati in judet.
Sunt argumente sa privim activitatea de un sfert de secol cu toata deferenta?
A nu sti, o intreaga generatie este cumva de lauda?
Incercam sa nu-i condamnam pe cei care nu stiu ce fac!
Dar nu putem sa nu incercam sa trezim la viata nu numai generatia pe care o reprezentam, ci si pe cea care vine in conditiile re-formarii nationale (cum o fi... ea?) a atacului criminal asupra Limbii Romane care nu pare a mai avea multe sanse sa reziste la „invazia” limbii unice? Am urmarit o perioada radioul national: muzica romaneasca e pe sponci, muzica populara pe cale de disparitie in programe.
Filmul romanesc e tare rar prezentat; pana si emisiunea TV a Iulianei Tudor („O data in viata”) are melodii si interpreti straini, ca sa nu mai zicem de „Vocea Romaniei” si alte emisiuni mai de Doamne ajuta cu frecvente atacuri la Limba Romana si la tara unde-si castiga painea: orice rau semnalat de ei „doar in Romania se poate petrece!” Patrihotii!!!
S-au implinit cei 25 de ani de televiziune la Vaslui, in tara, in Europa. Ei, si, vor exclama... niste tampiti...
Iata de ce manifestarile initiate de noi pentru evidentierea rolului jucat de organizarea aceasta intr-un sfert de secol, vor continua. Generatia prezenta ARE DREPTUL sa cunoasca realizarile deosebite in domeniul social, cultural, stiintific, jurnalistic ale unui grup mic, tare mic, dar cu efecte „de patrimoniu” pentru o multime impresionanta.
Macar ultima carte „25 - TV.V.” daca nu si altele demonstreaza prezenta vasluienilor in lume, pe spitele din roata istoriei.
Ce, nu mai semanam malai, pentru ca ni-l mananca pasarile?
M.C.R. este o dovada certa de mondializarea noastra intr-un proces pe care muritorii de rand nu-l pot opri.
Dar, mai suntem si noi aici cu armele noastre in slujba Limbii Romane!


[ add comment ] ( 8 views )
25 - TV.V. (3) - Ceasul lumii bate si la Vaslui 
La scara istoriei umane, Vasluiul este o picatura anonima dintr-un ocean.
In istoria nationala ar reprezenta inventariabil destul de putine fapte istorice (Batalia de la Vaslui) si personalitati de talie internationala (Emil Racovita, Guguianu, Vranceanu s.a.)
In momentul in care V. Alecsandri asemuieste eroismul national cu curcanii de la Vaslui, adica „noua si cu sergentul zece”, la 1877, dintre care pare ca numai unul se intoarce „pe drumul de costise ce duce la Vaslui” pretuit cum se cuvine de mandrul corp de oaste imparateasca (ruseasca), e vorba de eroismul taranilor care, insa, trebuiau sa treaca si in carti...
Infiintarea scolii tinutale (1841), a gimnaziului (1890), aparitia primelor ziare si reviste (in aceste locuri, ma gandesc la aria acestui judet), 1870, 1873, 1875, potentau afirmari ceva mai timide (desi speologul Emil Racovita impresiona o lume intreaga cu contributii stiintifice in plan national si mondial).
Arealul acesta a ramas mai mereu slab afirmat desi Cuza ajunge domnitor, Gheorghe Gheorghiu Dej - prim secretar PCR, alti cativa prim - ministri, ceva mai multi, ministri (de mai mare suprafata Constantin Anghelescu).
Momentul 1890 - 1920 e al afirmarii barladenilor care si-au luat embleme pe Gh. Rosca Codreanu, Iacov Antonovici, Tudor Pamfile, George Tutoveanu s.a.
Aproape in tot decursul secolului al XX-lea husenii au avut reprezentanti putini in Europa, dar destul de multi in viata social-cultural-politica si sportiva din tara.
Model educativ perpetuu M. Kogalniceanu, apoi Corneliu Zelea Codreanu a facut istorie (asta, poate, candva re-vazuta), ca si Mihai Ralea, sociolog, politician, om de mare cultura care s-a mandrit sa fie husean.
Oricat am incerca noi, ASTAZI, nume foarte mari, deosebit de impunatoare in vreun segment al evolutiei istoriei nationale par a fi greu de gasit. Este si acum greu de identificat genii locale, decat ca plecati de pe aceste locuri si productivi in centre importante ale lumii, cu folos redus pentru localnici.
Totusi, gasim ca momentul de afirmare a unor personalitati vizibile ramane ultimul deceniu al mileniului trecut si acest unul si jumatate din secolul al XXI-lea, care coincide cu afirmarea Curentului Cultural - Informational Vasluian, cu existenta unui post TV, a catorva posturi de radio, a ziarului Meridianul si altor catorva efemeride locale.
Revistele nesustinute corespunzator de oficialitati n-au adancimea, durata si valoarea necesara pentru a fi inregistrate in patrimoniul cultural national. Nici macar Acta Meridionalis a Muzeului de istorie „{tefan cel Mare” nu are atributele perenitatii prin circulatie nationala si cerinte internationale.
Pare curajos sa afirmam ca imprejurul mijloacelor de presa ale Grupului de presa Cvintet Te-Ra cu TV.V. - purtator de flamura, s-au adunat marile valori ale acestui judet?
Vom incerca sa argumentam si acum, desi de ani de zile publicam materiale despre Curentul Cultural - Informational Vasluian.
Lucrarea de fata nominalizeaza 50 - 60 de nume, din diverse domenii care au sau pot avea pretuire nationala. Nu sunt toti nici de o marime, nici de o varsta, nici de un interes egal. Dar, la un loc reprezinta efervescenta intelectuala dintr-o portiune de tara unde nu se intampla nimic, voci ale unui cor din care doar dirijorul poate alege pe cele reprezentative. Oricat de emotionala ar fi alegerea, numele unui critic si istoric literar si cel al celui mai mare jurnalist al acestor meleaguri, nu pot lipsi. Vorba lui A. D. Tudosie: turnurile Gemini ale judetului Vaslui raman Theodor Codreanu si Dumitru V. Marin.
Ar trebui argumentatii pentru cineva cu 47 de carti, profesor si recunoscut eminescolog?
Ar mai trebui subliniata importanta singurului grup de presa (TV - radio - ziar - revista) din Moldova, activitatea de scriitor, etnolog, jurnalist a celui de al doilea?
Revenind la o scara a istoriei nationale care se bazeaza pe valorile din teritoriu si constatand existenta puternicului grup cu asemenea voci autorizate, putem vorbi de contributii durabile, de patrimoniu, la Pantheonul romanesc?
O expresie hilara care se foloseste: istoria va decide.
In contextul in care insasi viata se schimba, limba romana este supusa unor modificari substantiale (criminale, chiar), tinand cont de deznationalizarea acestui candva vrednic popor (deci, globalizarea accentuata) si depopularea Romaniei, tinand cont de mutatia valorilor estetice catre cultura video si de internet, ca si de multe alte considerente, expresia „istoria va decide” este mincinoasa si termenul superfluu.
Numai ca istoria culturala a popoarelor va trebui sa atraga cumva spre studiu, macar ca cea mai frumoasa poveste, si atunci analiza unui segment din devenirea unor locuri (ca si a unei natii) e nevoie, subliniem, e nevoie sa dea certitudini ca si aici s-a facut ceva.
Lucrarea asta, recunoscuta sau nu, (dar) va fi „ceva” la indemana oamenilor de atunci, cu o alta conceptie, cu o alta viziune. Productia intelectuala de astazi va fi vatra mai mult sau mai putin fierbinte, dar BAZA DE PLECARE.


[ add comment ] ( 10 views )
NUMAI 25 TV.V. 
O sarbatoare de rang national.
Cum poate fi implinirea celor 25 (douazeci si cinci!) de ani a unui mijloc de presa dat fiind ca asemenea varste in media sunt rare, tare rare! Asa cum si plecarea pe 20 de ani ai ziarului Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau - Galati incepe sa fie UNICAT.
Reamintim ca:
- Pe 5 decembrie: 2015 se implinesc 25 de ani de cand s-a infiintat Televizuinea Vaslui, cu prima ei emisiune in eter pe 24 decembrie 1990. ~n plan national au disparut aproape toate studiourile locale, iar la Vaslui, dupa ce am vandut licenta la TV.V. si Unison Radio, acestea au disparut impreuna cu studioul familiei Popa, si ce a incercat Carmen Plesu si bucata din Antena 1 convinsa de Lili Trifu si... Est 1 din Barlad si...
Licenta 001/TV s-a topit, s-a dus pe o cale ne-nturnata!
TV.V.ro exista insa ca televiziune on-line inca de pe cand era TV.V. in eter deci imaginea moldovenilor (cateva sute de inregistrari) circula in toata lumea.
Grupul nostru de presa, in pofida „pupaciosilor”, se dezvolta, chiar la modul impresionant: M.C.R. se difuzeaza in 4 continente !
Nu inseamna ca o ducem usor pentru ca nimeni nu pune nici suflet, nici bani, unii ne denigreaza... mai ales ca-s gata sa dispara...
Rolul activ al Studioului de radio si televiziune Vaslui, importanta sa in dezvoltarea culturala a judetului, in care putem vorbi de Explozia CULTURAL - INFORMATIONALA, afirmarea sa in context national si chiar peste hotare e iarasi fapt de recunoscut.
Acum 25 de ani, abia sarbatorisem centenarul Liceului „Mihail Kogalniceanu” si tiparisem monografia acestuia! Cine sa se gandeasca la televiziune si cu ce?
Pe 5 decembrie ne-am reunit 12 persoane si apoi am trecut la treaba.
Pe 24, prima emisiune, 45 minute, redifuzata pe 25, de Craciun, dimineata intre orele 7:00-7:45. N-am exagerat cand am afirmat ca foarte multi dintre vasluieni s-au trezit cu noaptea-n cap sa ne urmareasca!
Vom scrie si alta data despre autoritatea, rolul si rezultatele obtinute de TV Vaslui. Acum semnalam o aparitia:
25 TV.V., cartea monografica, consacrata acestui moment important din istoria vasluiana despre care nici rauvoitorii nu vor evita sa scrie. Capitolele cartii de peste 300 de paginii reconstituie un trecut (social-cultural) care a impus Vasluiul cu valorile sale si cu studioul ei unic, printre apreciati, cautati, invidiati...
Alt studio tv local a aparut dupa 8 ani (aici) dupa 2 ani, la Iasi.
Aici s-au publicat interviuri cu 9 presedinti, 14 prim-ministri si sute de ministri si parlamentari, precum si mii de cazuri ale celor mai necajiti si mai nedreptatiti.
Va infatisam din cuprins:
- Introducerea poetului si scriitorului Petrus Andrei.
- Capitolul I. O istorie; II. Efecte culturale in forma continuata; III. Demostratii si reactii; IV. Dintr-o carte deschisa a acestui sfert de secol; V. Inalte aprecieri; VI. Confluente cultural - sociale; VII. Notele de azi... pentru mai tarziu; VIII. ADDENDA.
Asa ca... provocare: intr-o perioada in care ISTORIA NATIONALA nu mai prezinta destula importanta (globalizare, nu gluma!), istoria unor mijloace de presa si in primul rand a TV.V. ca o componenta esentiala a ISTORIEI CULTURALE a judetului Vaslui si a Moldovei, aceasta istorie va va intoarce in timp, va va stimula si mobiliza. Poate vom mai fi iar ce-am fost si mai mult decat atat!
TVV.ro, Unison Radio, ziarul Meridianul Vaslui - Iasi - Bacau - Galati si revista M.C.R., toate mai pot face istorie.
Sa nu se innece trecutul… cum scriau cronicarii.
*
Noi n-avem posibilitati sa ne sarbatorim la nivel national desi meritam ! Oricum, am fost sau vom mai fi. RAMANEM UNICI in cultura romaneasca.


[ add comment ] ( 44 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>