„PREVIZIONARE” pentru SIMPOZION… 
MĂRTURISIRE: a organiza Simpozion internațional la Vaslui, e greu-greu. Trebuie să țineți cont că totul, absolut totul, cade în sarcina unui singur om. Îl fac însă din dorința de a continua o acțiune de succes (suntem la ediția a VIII-a) prin care se aude/vede locul pe care l-am ridicat în cultura lumii, prin operă, revistă, activitate. Îl mai fac spre a dovedi că chiar la 81 de ani slujesc, în continuare, municipiul acesta care mă ocultează cu o diabolică perseverență. Acțiunea în judecată a contestatei directoare de Muzeu e o altă încercare de acest fel: după ce mă scoate afară dintr-o manifestare publică, tot ea mă cheamă în proces.
NOUTATE: este un Simpozion Internațional, nu spun că e unic, pentru că și cei cu atribuții culturale pe bani mulți-mulți și cu salarii babane, au chemat de prin țări străine reprezentanți de valoare. E unic, totuși, pentru că e organizat de o persoană, doar una, cu sprijin moral al câtorva inimoși. La prima strigare ar fi peste 81 de persoane puse în mișcare de ideea de cultură, în prima joi de după Paște. Zic „peste” pentru că unii, zic ei, vor trece pentru saluturi și urări, așa cum mi-a comunicat prietenul și poetul Petruș Andrei.
SPECTACOL garantat pentru cele 3 ore, prin cuvintele participanților, prin acordarea diplomelor, prin prezența unor valori interpretative cu multe carate. Cel puțin ieșenii, în frunte cu Dan Teodorescu anunță o garnitură de aur cu 30 de oameni. Vom avea și de la noi artiști nu glumă.
PRESTANȚĂ națională asigurată de cei de la UZPR, de reprezentanta Academiei Române, de mari și foarte mari scriitori, publiciști, interpreți etc., etc. pentru valoare ar fi putut fi doar vreunul mai important, dar, sperăm noi, sunt nume foarte mari în desfășurătorul pe care-l aveți sub formă de program.
PRESTANȚĂ INTERNAȚIONALĂ asigurată de universitarul Vasile Șoimaru (un prieten mult stimat, deputat/Chișinău), de doamna Bucico (Bălți) și ai fi venit și acad. Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți, dacă n-ar fi războiul din Ucraina. Au fost invitați toți prietenii noștri de peste mări și țări, adică din cele 4 continente, 32 de țări, dar cum despre importanța orașului Vaslui, n-au prea auzit… Au auzit, văzut, citit (ori au fost publicați de noi) de Meridianul Cultural Românesc, despre ziarul nostru Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău, despre TVV, cea cu Licența națională 001/TV. Tot așa, s-a auzit de nume mai mari de pe aici, de la noi, puține, dar prezente în Agora.
REGRETE: destule. În primul rând că suntem în perioada de vacanță și ne vor lipsi elevii de prin școli și licee, că după pandemia asta unii „au dispărut”, că e o sărbătorire imediat după Paște, că tot nădăjduim la susținere financiară, ș.a.
SATISFACȚII: a face ceva de această anvergură poate fi numai ca excepție. După cele 1488 de interviuri cu mari personalități din România și din afara ei, după interviurile cu președinții de stat, cu prim-miniștrii și mulțime de politicieni, iată mai putem prezenta publicului, presei, iubitorilor de cultură ceva mai deosebit, semn că și la Vaslui „nasc oameni” care să-i afirme valoarea. Și cât vor avea nevoie cei care mereu vin de această bază cultural-spirituală…?!?
Iarăși zicem: putem avea pretenția că punem o cărămidă la Pantheonul Național.


[ add comment ]

<<First <Back | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Next> Last>>