LUCRAM LA: 101 VASLUIENI pentru 100 de ani! 
De ce 101?
Ar fi o alta incercare, dupa … 77… Noduri culturale, Dictionar selectiv, 2018, care sa sintetizeze prezenta in cultura nationala si a lumii a unor contemporani dintre cei mai reprezentativi, activi, deci vii, in 2018. Lista alfabetica a acestora poate sa nu sugereze indestul contributii la cultura nationala de la taran (Ticu Rosca), la academician… de fapt al academicienilor (inclusiv A.O.S.R.) frecvent prezenti in Agora: Ionel Miron, Constantin Toma, C.D. Zeletin, Avram D. Tudosie… . Treptele dintre acestia sunt ocupate de foarte impunatoare personalitati vasluiene ca Th. Codreanu, D.V. Marin, Vicu Merlan, Laurentiu Chiriac, Mircea Ciubotaru, Nicolae Cretu, Toader Dima, Daniela Gifu, Lucian Valeriu Lefter, Valeriu Lupu, Elena Monu, Pavel Toma (…), cu doctorate in stiinte, universitari sau „de la tara”, cu alta serie de doctori in stiinte ca Marilena Hobincu, Oltea Gramaticu, Petru Ioan, sau profesorii cercetatori Costin Clit, Th. Pracsiu, Dan Ravaru, poeti recunoscuti ca Petrus Andrei, Gabriela Ana Balan, Simion Bogdanescu, Mihai Apostu, Daniela Oatu, prozatori de inalta valoare ca Ion Gheorghe Pricop, Val Andreescu, jurnalisti de rang national ca Lucian Pârvoiu, Catalin Striblea, alti ziaristi ca Nicolae Cristian Lapa, primari cu eficienta culturala de la Rebricea (Valerica Radu), Lipovat (Valerian Hriscu), Berezeni (Toader Dima), sefi de institutii cu marcata prezenta in viata spirituala ca Ion Briscaru, Ionel Armeanu Stefanica, ...meseriasi, adevarati specialisti ca Ioan Cristian Modoranu (Vaslui), parlamentari, primari, pictori, monografisti si restul pâna la peste o suta. Daca tot e CENTENAR, noi, la suta, ne oprim…!
Aceasta rapida trecere in revista nu poate acoperi un continut de sute de pagini. Subliniem aspecte esentiale pentru cântarirea contributiei concrete la culturalizarea si spiritualitatea locului:
1. MUNCITORII DE AICI, de la roate, adica din mijlocul unei populatii despre care se ilustreaza in presa numai elemente negative (violatori, betivi, hoti, puturosii de serviciu ai natiunii), drept care aici s-a rasturnat nu caruta ci multe camioane cu prosti… Vorbim de contributii si munca de o viata, peste obligatiile vietii, ca surplus de energie si valoare exprimata public al celor doi mai mari („gemini” la Vaslui, Th. Codreanu, D.V. Marin), alti impunatori si valorosi contributori la progresul locurilor: Simion Bogdanescu, L. Chiriac, Th. Pracsiu, Gabriela Ana Balan, Costin Clit, Valeriu Lupu, Vicu Merlan, Avram D. Tudosie s.a.
MUNCIND AICI este meritul cu totul deosebit, esential, relevant. Cuprindem in Dictionar numai pe cei care si-au legat destinul de judet, au muncit aici, si au contribuit mai presus de puterile dar nu si de talentul lor lor la progresul concetatenilor.
2. Ne mândrim si cu ce n-avem!? Pentru ca, poate, un Emil Racovita, biolog-speolog din Soranesti (Danesti-Vaslui) dus mult prea departe, inclusiv la Polul Sud, poate se mai intorcea pe aici, unde avea o mosie impunatoare, poate, dintre zecile de personalitati mereu pomenite ca valori judetene unii se mai intorceau pe aici (ca si actorul Constantin Tanase, cu revista lui), dar cei mai multi dusi au fost, unii nici n-au mai recunoscut ca s-au ivit pe lume aici (mdeh, nobili!).
Dintr-un snobism nejustificat… ii tot amintim pentru Vaslui, dar ei n-au avut si nici nu au vreo contributie pe aici, nici macar, ca proprietari de pamânt, ori functii locale. S-au afirmat in orase mari sau in strainatate. Nu-i abuziv si nedrept sa-i tot luam ca reprezentantii nostri? Chiar daca au completat valorile nationale si mondiale, tot acolo, departe au activat. Lista e lunga, totusi, e de mândria noastra ca nasc si la Vaslui oameni!
DICTIONARUL NONVALORILOR?
Ar fi o incercare cu multe-multe discutii. Motivat de faptul ca au ajuns in posturi importante fara vreun merit (adica politic) niste fiinte care nu-si pot justifica prea bine salariul, ca repede cad in descurajarea provocata de societatea in care traiesc, faptul absolut real al nerecunoasterii valorii celuilalt din incapacitate, invidie, ura, dedulcirea la viata nonintelectuala, teama si tacerea neagra a momentului national (la 2018) toate tin de caracterul inovativ, dorinta de afirmare, capacitatea acelora. Si apoi, ar fi mult prea multe nume de nonvalori – dupa aprecierea noastra, evident subiectiva, - deci ar putea fi o nedreptate a unui autor care lasa posteritatii un lucru bine facut. Interpretabil sau nu dar real, existent. Clasarea de departe pe primul loc al unui plagiator care reuseste sa scoata cu sprijin politic unele carti, s-ar putea dovedi nefericita daca cei din viitor vor neglija, adopta, ori abandona acest mod de furt calificat. Noi dam seama de ale noastre câte scriem !!!
CARACUDA locala ar putea da comentarii savuroase. Dar, de ce sa-i desfiintam pe cei care incearca si ei, câte ceva, având un rol stimulativ? Nu ne trebuie un munte de maculatura pentru vreo capodopera? In intentia de a incuraja fenomenul putem sa-i acceptam cu indulgenta, pâna la urma, pentru comparatie… De aici se nasc si contestatarii. Cel putin vreun maruntel se scarpina ca magarul râios, cel putin un scrântit la cap poate comenta necuviincios, cel putin un inrait fara vreo realizare improasca murdarii. In presa provinciala sunt ziaristi de nimic si smângalitori betivi care se cred cu mult mai destepti decât in realitate: e si aici democratie, iar anonimitatea de pe internet e un rau necesar pentru creatia neantului.
ALT DICTIONAR „groso-modo” ar fi mult mai voluminos, pâna si ultimul prapadit in scris, ar vrea sa fie in el. Tocmai de aceea, bazati pe cei 61 de ani in jurnalism, pe cele 28 de carti scrise, pe munca de profesor de limba româna 4 decenii, pe recordurile mondiale si nationale in jurnalism si pe experienta conducerii unui grup de presa (unic…) noi am procedat cu raspundere la selectia valorilor vasluiene. Ne facem probleme ca n-am facut o selectie mai deasa, doar cu autori de talie nationala. Dar acesta este potentialul nostru spiritual-artistic astazi, in 2018. AICI si ACUM !?!
3. Toti cei inclusi in acest Dictionar al valorilor vasluiene au contacte, cel putin periodice, cu o masa de oameni, care sa ia, reia, sa constientizeze prezenta lor, aici, pe plaiuri vasluiano-moldoveano-românesti, ca pe un esantion national. In ce masura prezenta unui academician este comparabila cu a acelui lucrator in presa care FACE jurnalism cultural si „social-politic” e de analizat, pentru ca cei de aici pot face concret ceva, orice, dar aici, pentru cei de aici, dintr-un judet mereu vaduvit de valori (si) din cauza asta ramas sarac si infeudat. E drept ca in afara de agricultura nu prea sunt resurse pe aici, resursa umana de odinioara exportându-se sustinut in vest.
4. Credem ca oferim prezentului, spre analiza si meditatie, dar si viitorului, o BAZA motivationala, de ambitionare in munca tot pentru altii (ca si noi), ca modele pentru cei care tot mereu vin. Aceasta este fotografia valorica a momentului, a mediului in care ne invârtim, traim, FACEM!
5. UN DICTIONAR LA CENTENAR / deci o demonstratie ca aceasta generatie si-a impus amprenta asupra vremurilor, atât de nefavorabile, de regula, pentru ca oamenii n-au fost aparati decât de munca lor, mai presus de talentul lor, chiar genialitate locala, de osârdia lor pentru acel ceva care sa aseze pietre in calea uitarii, a timpului nemilos, a formarii noii culturi existentiale ca sfera noua, cu prea putina posibilitate de preluare a experientei din sfera veche, a Galaxiei Guttenberg.
6. NE INSCRIEM, ASTFEL, PE HARTA CULTURALA A LUMII.
7. Ne inscriem, hotarât, cu valorile ACTUALE si ALE NOASTRE intr-un segment din Coloana Infinitului Spiritual Românesc, si intr-o COLOANA A IUBIRII DE TARA despre care e posibil sa nu se mai auda, vreodata. Globalizarea este o realitate, clara, azi, ca si indoeuropenismul de de la inceputurile civilizatiei; munca noastra ar putea fi, astfel, in zadar.
8. Dar… daca, asa cum credem, istoria lumii si a românismului se va rescrie?
Iata de ce… 101 vasluieni pentru ISTORIE!



*

NOTE OBSERVATIVE
O scurta analiza, nu de texte , ci, a listei :
A. 1. Nu este o lista a elitelor, pentru ca urmarim dimensionarea in spatiu si timp, cu ce avem la indemâna pe baza de dovezi directe si concrete (opera) pentru o idee: stimularea celor de astazi, baza de studiu pentru cei de mâine,dovada muncii „nationale” la inceputul mileniului II.
2. Majoritatea celor inclusi intre 101… asuda asupra cuvântului românesc din talent-imbold-geniu, adesea câstigându-si existenta altfel, cu obligatii departe de conceptualitatea necesara. Chiar un ziarist nu opereaza cu limbajul academic, un dr. in alte stiinte decât filologie nu exprima profesia, gaseste metafora si frumosul in alte preocupari.
3. Un tablou reprezentativ trebuie sa ofere imaginea concreta a realitatii spirituale, deci variatie, spontaneitate, fixate, inghetate pentru interpretare ulterioara.
B. Noi ne gândim la ce ar reprezenta astazi jurnalismul cultural din care ne extragem seva, stiind ca dintre cele 4 stiluri literare, cel mai accesibil este cel jurnalistic. Tare ne indoim ca exista sau va exista vreo alergatura serioasa pentru celelalte stiluri, deci pentru comunicare numai pentru initiati, in conditii de noua cultura existentiala cu robotizare, hrana sintetica, dragoste schematizata (!), mari probleme sociale. Putem vorbi de pe acum de culturi paralele (laic – bisericeasca, urbana – oraseneasca, metaforica - ori computerizata, exacta, inteligenta artificiala). Dar in viitor ? La sfârsitul romanului „Zapada pe flori de cires” vorbeam de bi-sentimentul de dragoste, care, paradoxal are confirmari in actualitatea lui 2018.
C. De la taran la academician !
Dictionarul „101 ….” va fi un fel de mozaic, nu in planuri multidimensionale ci cât se poate de reale, cu opiniile si valorile cele mai diverse, fara a putea fi, vreodata complete ci in functie de accesul nostru la informatie.
Incercam SA FACEM ceva util astazi si in viitor!


[ add comment ] ( 99 views )

<<First <Back | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | Next> Last>>