23 AUGUST - cel trecut... 
Prof. dr. Gheorghe Buzatu scria, spunea, convingea ca cel mai mare patriot al momentului „insurectiei armate” a fost maresalul Ion Antonescu. Un fost ministru al sau, din Tepu de loc, Ion Mandru, reproducea afirmatia maresalului ca nimeni „sa nu creada ca a inchinat Tara Romaneasca lui Hitler, dar a avut de ales daca acela lua totul ca un cotropitor sau tocmai salva tara si averea ei, oferindu-i cat mai putin.”
Asta e spus-o in Consiliul de ministri, dupa care a afirmat ca poate lua oricine initiativa de a schimba pozitia Romaniei. El stia de demersurile de la Cairo.
Tocmai un iubitor si aparator al Romaniei mari a fost impuscat de romani din ordin rusesc (dupa prizonierat in Uniunea Sovietica).
Regele Mihai I a actionat exact cand avea succesul asigurat si maresalul stia ca va fi arestat, cand s-a dus la Palat.
Pana de curand, stiam ca marea insurectie armata de la 23 august 1944, ar fi fost infaptuita de Partidul Comunist (cam vreo 1.000 de persoane in toata tara), aspect posibil numai cu participare sovietica; si mai de curand, ca partidele istorice si-au exercitat rolul, iar in ultima perioada, ca regele ar fi declansat (si condus!) actul istoric. Mai e foarte putin si in locul Partidului Comunist va fi regele Mihai, care sa fi declansat insurectia impotriva sa (!!!)
Pana la urma, la un sfert de secol de la Revolutie, tot in ceata istorica ne aflam si tot ciosmolim acte si fapte ipotetice „pe spinarea” asasinatelor timpului si a miilor de morti pe campurile de lupta, in deportari, in pogromuri si atacuri miselesti. Neamului intreg ii sunt ascunse numeroase fapte patriotice si actiunile directe pentru scurtarea razboiului.
Mai marii lumii `nsa, fac istoria lor luminoasa intunecand pana si cioburile noastre de adevar. Totusi, sa ne bucuram: viitorul va fi si mai intunecat.
Bubuitul tunurilor, infioratorul zbor al bombardierelor, strigatul mortii urmand imediat dupa intoarcerea armelor, ar fi de fapt, rezistenta eroica si glorioasa pentru care eroii romani n-ar trebui uitati. Interludiul de la 1989 face parte dintre valurile istoriei cu efectul negativ de astazi !
Ne intrebam daca 23 august 1944 a insemnat o pagina neagra in istoria Romaniei ?
Stiu ce a urmat, am trait vremurile, am avut contributia generatiei noastre la construirea socialismului. Asa erau vremurile si noi am fost ingenunchiati de val.
Ce putem face azi ?
*
Un impatimit primar „face” la Prisacani - Iasi, un festival de 3 zile (!) cu cateva sute de invitati, programe educative, sportive, folclorice si intalniri de suflet. Constantin Chirila, doctor inginer agronom, dar mai ales primarul de azi al comunei, se dovedeste, de departe, cel mai bun primar din judetul Iasi.
De 21 - 23 august 2015, pe malul Prutului, nu s-au auzit bubuituri de tunuri, suier de bombe sau vaiete de raniti (desi, au fost momente de reamintire), ci formatii de dansuri, de cantareti, de sportivi, de bunavoie, de viata, dupa cum erau in derulare manifestarile propuse.
Ce-a realizat acest primar inzestrat cu harul de a face, poarta amprenta unicitatii, si mai ales ca odinioara era o comuna cu foarte slabe resurse proprii.
De la srapnele, la pasi de dans, de la urlete la cantece, de la moarte, la viata, au trecut peste 7 decenii.
Generatia asta care vrea sa zboare, n-ar trebui sa uite zbuciumul de atunci, chiar daca e cu 3 generatii mai inainte: A fost moment de mare cumpana.
Pentru ca avem nevoie de istorie, de eroi, de modele, de noi insine !
Un erou pedepsit al acelui timp a fost maresalul Ion Antonescu, multi eroi ai timpului nostru sunt de aminti doar daca reusesc actiuni ca dr. ing. Constantin Chirila dintr-o prisaca istorica - Prisacani de Iasi. Sau Gheorghe Gurzun, la Ciortesti, sau Ion Dorobantu la Bogdanesti.
Si noi am defilat, iarasi, acolo, de 23 august 2015.


[ add comment ] ( 18 views )

<<First <Back | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | Next> Last>>