MERIDIANUL CA VECTOR CULTURAL 
Din 1996, cu o mica intrerupere, ziarul nostru isi face simtita prezenta in judetele Moldovei. Chiar in cadrul mai restrans al unui judet, importanta sa de arhiva scrisa (pentru TV.V. si Unison Radio Barlad, azi) este de necontestat. Redactorii sai bat judetele Iasi si Vaslui in lung si lat si consemneaza mai ales elementele pozitive ale vietii sociale si din activitatea primarilor. Seriile de interviuri cu primarii au dus la cunoasterea si recunoasterea publicatiei ca bine ancorata in realitate, fara rubrici de scandal sau femei goale. Tabloidizarea nu poate fi decat o forma de slabiciune a presei.
Sub auspiciile Meridianului s-a organizat acea manifestare rarisima din 25 octombrie 2013, ,,Omagiu cartii vasluiene”, dupa ce a sustinut (organizat) si popularizat numeroase actiuni de difuzare a cartii, zilele comunelor si oraselor, explicarea legilor etc.
Actiunea Zilele Meridianului isi propune organizari in diverse comune (la camine culturale, scoli, biblioteci) a intalnirilor cu scriitorii, lansari de carti, dezbateri cu redactori si alti invitati.
Astazi suntem la Harlau. Prin complexitatea manifestarilor, prin prezenta unor oameni de cultura si a unor creatori recunoscuti speram in asigurarea unui EVENIMENT CULTURAL. Participa la simpozion 4 scriitori din judetul Vaslui si 5 din judetul Iasi care vor sa se adreseze unui public ales si cu preponderenta, tanar. Multumim primarului Constantin Cernescu pentru sprijin.
Peste o saptamana omagiem pe I. L. Caragiale la Prisacani, unde se vor afla, din nou, scriitori din cele doua judete in incercarea de a convinge ca viata e mai frumoasa cu ajutorul metaforei. ~n ambele cazuri se va lansa volumul de interviuri ,,Primarii, ca niste oameni acolo, si ei” si se vor face donatii de carti si mai ales se vor produce scantei intelectuale prin ,,infruntarea” dintre scriitorii care au in locul floretei metafora sau versul inspirat, dulce sau taios ca in cadrul epigramei.
Prin pagina sa culturala, de 16 ani, Meridianul sustine Curentul Cultural – Informational Vasluian ca manifestare nu particulara ci emulativa si unica prin manifestarea localismului creator. Prin ancorarea mai puternica in arealul iesean se pot diversifica mult mai mult caile de actiune.
In conditiile in care presei scrise i se subtiaza posibilitatea de a rezista in piata general culturala, imbinarea editiilor on-line cu cele tipografice tine de porunca unor vremuri care ameninta insasi limba si existenta nationala.
Asadar facem si noi ce putem dupa o porunca a lui Ion Heliade Radulescu in 1829, ,,faceti si nu stricati”. Aparam drepturile noastre la existenta si promovam limba romana intr-o batalie care nu trebuie sa fie decat un succes.
Tuturor cititorilor si colaboratorilor nostri le dorim sanatate si cultura!


[ add comment ] ( 32 views )

<<First <Back | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | Next> Last>>