REFUGIUL SARACIEI: 1. In cultura 2. In... Arsenie Boca! 
Constatare: se intāmpla astazi ca nivelul de cultura, respectiv nivelul de folosire a limbii romane, scade considerabil (atacul la limba romana e substantial, energic si de neinlaturat) si ca multimi de oameni cauta izbavire in gogosi de tipul Arsenie Boca (adica si putinta de a se impaca cu Dumnezeu si ceva zile mai sanatoase). Mai este o recunoastere a hotiei ca stare fireasca, respectiv ca o latura a concurentei pentru realizarea in viata (asta e pe toata scara sociala, necunoscuta si neblamata. Nici in carcotelile de pe la colturi nu mai exista onoare, cinste, corectitudine, cuvant. Cuvantul de ordine e „fura si fugi!”).
Scaderea nivelului general de cultura are un efect paradoxal: generatia veche tot scrie si tot publica, tineretul nu se prea vede. In comparatie cu creatorii varstnici care asalteaza redactiile, tineretul e NESEMNIFICATIV.
Oare, peste destui ani, tot asa se va intampla, adica mai batranii se vor revarsa in literatura, cu noua limba romana?
Cum ROMANIA CULTURALA de azi e parte insignifianta a spiritualitatii, se creeaza momentul celor mai saraci cu duhul, acela patronat de un preot cu har, un fel de sfant creat, dar nu un facator de minuni, care preot, ba apare intr-o icoana plangacioasa la Puscasi - Vaslui (ce atitudine superba a avut primarul Nicolae Ignat!) sau nu stiu prin ce colturi de tara (inclusiv cu profanarea mormantului), cand un fel de fanatici povestesc despre minunile... Chevron! Cam aceleasi caracteristici ale „miscarii”.
Interesanta e reactia bisericii: „lasa-i pe oameni sa creada ce vor” si pare a nu se amesteca, desi sunt oarecari foloase. Legenda cuviosului e in folosul ortodoxiei, a cresterii autoritatii bisericesti si pana la caderea ei, totul e normal, mai ales la vanzarea lumanarilor, iconitelor, altor produse proprii. Cand pe la televizor mai apare cate un propovaduitor cu fata de Scaraotchi (ca zilele acestea la Antena 3), cred ca tot norodul e multumit.
Pana la manipularea „poporului” de jos e mai putin de un pas.
In realitatea spirituala romaneasca mai exista destui „fosti” care-s creatori adevarati, iar in generatia 40 - 50 de ani devin niste uitati care se ingramadesc aprig pe net.
Noi, care vrem sa descoperim talente, aproape n-avem pe cine, iar puntea dintre seniori si tineri este extrem de subtire! Asa ca m-am bucurat indestul cand am descoperit batausii cu metafore ca Gabriela Ana Balan (comuna Alexandru Vlahuta - Vaslui) sau Lucian Iliescu (Iasi). Or mai fi dar nu-i prea stim!
Si una si alta dintre aceste manifestari social - intelectuale sunt generate de SARACIE si neputinta, urmate de lehamitea nationala in viata politica.
Si una si alta se vor topi intr-un val de proteste sau macar intr-o agitatie interna controlata de partidele care vor tot arunca faramituri pentru demonstranti. Sau vor trimite scutierii care sa vegheze democratia pumnului!
Atat cat putem noi observa, mai rau si mai greu ca in aceasta perioada nu a fost de la Revolutie incoace! Debuseul in cultura (idealism, curat) sau in cultul lui Arsenie Boca este benefic social pentru tot felul de hoti nationali si de mincinosi electorali!
Si cred ca acestia nu se vor schimba si nici nu vor face gesturi impotriva parlamentarilor hoti (nici macar ca eticheta!), care-si voteaza pensii nesimtite! Saracii nu pot vota impotriva hotilor, pentru ca hotia ar fi azi stare normala!
Refugiul in cultura pe net, in credinta mincinoasa ca icoanele plang avan, sau convingerea ca hotia nu mai e vreun pacat, asigura linistea si pacea sociala actuala! Sa speram ca nu definitiv!


[ add comment ] ( 25 views )

<<First <Back | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | Next> Last>>