25 - TVV 
Si, totusi, poate peste ceva ani, cineva va cerceta istoria culturala a neamului romanesc, a judetului Vaslui, a vreunei localitati.
Va constata, absolut sigur, ca TVV (Studioul de Televiziune si Radio) a avut un rol determinant in schimbarea mentalitatii colective, in educarea populatiei prin promovarea cuceririlor civilizatiei popoarelor, prin implementarea noilor concepte despre audio-vizual si in genere, despre lupta pentru supravietuire intr-o societate concurentiala. Mersul lumii nu l-au dictat oamenii de presa ori literatura, integrarea Romaniei intr-un proces de globalizare s-a facut chiar impotriva vointei ei, pentru ca mai marii lumii ne voiau, sub ascultare, ca in organizarea bisericii.
In perspectiva acestui sfert de secol apare ca evident ca oaza de latinitate a fost inclusa de grapa istoriei, a evolutiei umane, in pamantul cu lume care stapaneste pamantul, gaurile in care mai salasluieste traditia specifica urmand a se inchide ca niste rani acoperite cu implanturi. Pe cale de disparitie sunt, deci, piloanele existentei nationale (teritoriul, folclorul, traditiile) si mai ales limba romana alterata decisiv in aceasta generatie.
Pare o absurditate sa credem ca istoria nu va mai interesa pe nimeni? Ar fi absurd sa concepem ca insasi limba romana va pieri? In cateva decenii! Limba noastra care suporta o crima culturala in desfasurare.
Cat ar trebui sa speram in rezistenta culturii nationale in batalia cu timpul?
Ca initiativele culturale mor odata cu timpul si cu oameni lui e ISTORIA TELEVIZIUNII VASLUI, n. la 5 decembrie 1990.
Prima televiziune autorizata din Romania (licenta 001/TV), in eter, a disparut astazi, continuarea ei online pierzandu-se intre milioanele de emisii prin retelele de socializare. Dar, daca promotorii mai exista, mai sunt si influente social - culturale, prin acest organ de presa cu autoritate istorica. Si e adevarat ca intreprindem acest demers cultural - istoric fara credinta ca va fi util cititorilor de peste timp.
Dar... sa fie, decat sa lipseasca. Cronicarii, doar banuiau ca-s martorii istoriei nationale si bine-au scris pentru istoria neamului.
*
A cazut guvernul Ponta !
Inca in 1840 Mihail Kogalniceanu observa in „Dacia Literara” ca politica e mijloc de neunire, vrajba, neintelegere.
Mie, personal, cred ca activitatea politica mi-a adus mai multi dusmani decat toata activitatea de ziarist sau de manager.
Prin urmare, schimbarea stapanilor o fi bucuria nebunilor, dar nu a mea; dar s-a vazut ca prea multe mii de bucuresteni au manifestat impotriva guvernarii lui Victor Ponta. Satisfactia oamenilor este si a mea pentru ca guvernantii acestia ne-au inglodat in datorii pe multi ani, ne-au inventat noi taxe si impozite, au nenorocit in intregimea ei agricultura (Parca numai pe asta?!)
Coruptia e la mare afirmare !
Au tot afirmat ca au bani pentru a asvarli in dreapta si in stanga, s-a furat inca pe atata si... romanii sufla tare greu. Revolta scrasnita a celor 25.000 (si alti din tara) a avut efectul: demisia. Odihneasca-se in pacea inchisorii toti penalii cei tare multi aflati si la guvernare.


[ add comment ] ( 6 views )
S-A DEMONSTRAT... ! 
1. Aniversare de 19 ani a ziarului Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau.
2. Lansarea nr. 3 a Revistei Meridianul Cultural Romanesc.
3. Omagiu Cartii Vasluiene (editia a II-a), un exceptional succes !
Luni si marti (26 - 27 octombrie 2015), de cei doi Sf. Dimitrie, chiar am sarbatorit prin munca, eforturi (de toate felurile), minte si inima.
Sa exemplific:
Luni, 26 octombrie, orele 10:00 - 11:00: Prezenta scriitorilor, alcatuirea expozitiei de carte (115 titluri), prezenta elevilor (si a catorva profesori) de la scoli si licee vasluiene.
Orele 11:00 - 13:00: Dupa saluturi oficiale, scurte prezentari ale unor personalitati; premii si diplome, s-a intrat in dezbaterile anuntate in programul ceva mai bogat, pentru ca au luat cuvantul si autoritati in materie „neprogramate”, dar cu toata simpatia primite din Iasi, Bacau, Barlad, Husi, Vaslui.
Orele 13:20 - 14:30: Turul municipiului Vaslui; masa.
Ora 18:00 - Barlad, interviu la Unison Radio Barlad (transmisii directe).
Miercuri, 27 octombrie, Bacau - Liceul „Mihai Eminescu”, Simpozion interjudetean foarte reusit, aplaudat, cu scriitorii Alexandru Ionescu (Bucuresti), Ioan Danila, Dumitru Braneanu (Bacau), Dumitru V. Marin, Val Andreescu (Vaslui). Tot lansarea numarului 3 a Revistei Meridiaunul Cultural Romanesc, popularizarea Meridianului Iasi - Vaslui - Bacau si mai ales, afirmarea localismului creator prin autoritati cultural - literare.
Daca:
- Au participat 51 de scriitori din judetele pomenite;
- Au vorbit peste 20 de personalitati;
- Au ascultat aproximativ 100 de elevi; la Barlad, ascultatorii Radio Unison.
- S-a realizat un act cultural de mare autoritate prin demonstratii vii de valoare, expozitia complexa de carte si schimbul cultural sprijinit de ALPI Iasi;
- S-a demonstrat inca o data existenta Curentului Cultural - Informational Vasluian, din neincredere contestat de unii concetateni inclusi in desfasurarea lui;
Atunci:
Grupul nostru de presa (TVV online, Unison Radio Barlad in eter si online, ziarul Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau, online si tipografic, revista Meridianul Cultural Romanesc) s-a impus ca principalul martor cultural al momentului, autorizat pentru o zona importanta a tarii.
Noi n-am cheltuit nici un ban de la stat !
Prezenti direct in aceste zile sau in spatiul virtual, am demonstrat forta noastra si implicarea intr-o batalie crancena: sustinerea Limbii Romane impotriva crimei culturale in forma continuata impotriva pilonului national al existentei romanesti: Limba Romana.


[ add comment ] ( 5 views )
RE-START CULTURAL 
Incercam. Poate suntem prea ambitiosi, dar rezultatul nu poate fi decat pozitiv. In esenta, vrem sa stimulam dezvoltarea localismului creator, sa impulsionam tineretul catre cultura si apararea limbii romane.
Poate destui nu observa ca adevarata valoare si actuala cultura romaneasca este sustinuta de generatia a-III-a, binisor rupta de aspiratiile tineretului, a adolescentinei ambitii si in genere, amprenta tehnicista a momentului.
Cauza (sau cauzele):
Capitalismul inseamna pretutindeni alergatura dupa banii ca platforma de viata (si intretinere), nu neaparat goana dupa avere. In domeniul culturii si creatiei literare n-a existat cam niciodata posibilitatea de avere, independenta, chiar daca s-a batut moneda pe aceste notiuni. Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, si, poate Liviu Rebreanu au avut averea care sa le asigure linistea creatiei. In jurnalism s-au facut speculatii despre cateva nume mai mari, caricaturistii si pictorii au murit saraci.
Alta cauza rezulta din politica impusa de realitati ale guvernelor care n-au prea si nici nu sunt preocupate de cultura - literatura - arta - jurnalism.
Personalitati de exceptie sau genii in aceste domenii sunt de numarat pe degete intr-un secol ! Plecand de la un binom al valorii - compusa din opera si avere, gasim destul de greu exemple reprezentative fie si pentru un judet.
Adevarul momentului este clar: navala pe internet in tot felul de platforme, cu tot felul de creatori (de la smangalitori la talente „pline”), de regula din generatia a-III-a, inca activa.
Innoirea culturala (la nivel general) nu se poate face de catre actuala artocratie (incerc un termen nou: creatia in arta literara de catre alesii momentului plecand de la uzatul termen meritocratie). Criticabil, nu?
Drept care se practica in plan larg plagiatul, infloritor pe internet, vizibil in judetul Vaslui prin plastograful Nicolae Ionescu - istorie.
Si atunci ?
Meridianul Cultural Romanesc si-a propus de la bun inceput apararea limbii romane si incurajarea noilor talente.
De 19 ani ziarul Meridianul de Iasi - Bacau - Vaslui are pagina cultural-artistica si se mentine fara muierea goala de la pagina 5 sau scandalul obisnuit in atatea tabloide ! si gustat de minti inguste.
De 25 de ani (pe 5 decembrie T.V.V. implineste 25 de ani de la infiintare). Grupul de presa (inca unic in judetul Vaslui) nu s-a deslipit de creatie si formele ei evoluate. Practic nu exista nici un creator din judetul Vaslui (si nu numai) fara sa fi publicat si la noi. Deci, incurajare directa !
De alti ani buni ziarul acesta este unul dintre cele mai bune (si premiate) din tara; spunem ca are o echipa cu adevarat valoroasa.
Am organizat „Zilele Meridianului” in cele 4 judete si alte multe, multe actiuni culturale interjudetene. Tot pentru Limba Romana.
SI TOTUSI:
Aparitia unor noi (si tinere) talente, de forta, intarzie sa se vada.
Limba romana este supusa unei crime culturale in forma continuata.
De ce am organizat Omagiu Cartii Vasluiene (editia a-II-a) ?
- Sa ne sarbatorim laureatii;
- Sa lansam Meridianul Cultural Romanesc, ca o mare victorie a noastra.
Poate ca:
Fiecare om are steaua lui, poate vreunul cu luceafarul lui…
Daca, macar o stea stralucitoare se iveste dupa asemenea incercari intelectuale ?


[ add comment ] ( 13 views )
VREM, STIM si putem face OMAGIU CARTII VASLUIENE 
In cateva judete din Moldova s-au organizat ample festivaluri culturale finantate de Consiliile judetene. Iasul si Bacaul au fost cele mai slobode pentru incurajarea concursurilor (de diverse tipuri si arte), intalnirilor cu public ale scriitorilor, simpozioane in care s-au intrecut in elocinta personalitati din toata tara. Oricum, acte si fapte culturale sprijinite corespunzator si bugetate asemenea.
Organizam deci, editia a-II-a OMAGIU CARTII VASLUIENE.
Nu i-am schimbat titlul pentru ca urmarim indeosebi cultul slovei, desi vor fi si alte elemente de cultura.
Contam pe sprijinul tuturor valorilor din judet, desi s-au anuntat scriitori si oameni de cultura din judetele Iasi, Bacau, Galati si Bucuresti.
CE VA FI:
Ora 10:00 - 11:00: Organizarea unor expozitii de carti (si reviste) mai ample, cu participarea directa a autorilor, a Centrului de informare si Conservare, a bibliotecilor. Cafeaua de dimineata, la Centrul de afaceri.
Ora 11:00: - Deschiderea oficiala. Scurte interventii.
- Simpozion national: CARTEA - PRINCIPALUL MIJLOC DE CULTURA.
Opinii: - Crima culturala in forma continuata impotriva Limbii romane (Prof. dr. Dumitru V. Marin - Vaslui).
- Presa in actualitate (Prof. dr. Alexandru Ionescu - Bucuresti).
- Prezenta cartii in public (Expert Mihaela Babusanu - Bacau).
- Biblioteca umoristica si reprezentarea ei (Comandor Mihai Batog - Bujenita - Iasi).
- Biblioteca, tipar si online (Prof. Gelu Voicu Bichinet - Vaslui).
- Alte interventii (cuvantul scriitorilor prezenti).
Ora 13:00: Insertii muzicale cu artisti si formatii locale.
- Cateva surprize, speram placute.
Ce urmarim:
a) Incurajarea creatorilor locali prin prezenta lor acolo si confruntarea directa cat si prin alcatuirea unui volum spre tiparire.
Initierea unor forme concrete (si practice) pentru utilizarea corecta a limbii romane.
Publicarea in presa a interventiilor.
In intregimea lui OMAGIUL trebuie sa fie o pledoarie pentru limba romana (si neamul romanesc) supusa acum unui asalt pernicios din toate partile.
Prin prezenta unor mari personalitati culturale in cadrul manifestarii se ofera cadrul firesc pentru infatisarea adevaratelor modele contemporane.
Invitam scolile si liceele sa-si trimita copiii sa invete.
Credem ca Vasluiul poate avea sansa unui salt cultural.


[ add comment ] ( 15 views )
FIR- AR ! 
In numele unor cititori, a unor mici intreprinzatori, a unor amarati de proprietari, a numerosi (foarte, chiar) ziaristi si in numele intregii clase de mijloc, am injurat si eu bine, un regim reprezentat de un presedinte caruia, ca deputat de Vaslui, i-am luat primul interviu televizat. Traian Basescu si-a adus aminte toata viata de asta.
Am injurat si blestemat atunci, pentru ca se inasprisera fiscalitatea, coruptia, abuzurile si... viata noastra ! Observam si atunci ca exista un ciclu al vietii: cand noi sub vremuri, cand vremurile peste noi! Din pacate, prea rareori fericite.
Anii din urma ne-au adus deasupra natiei pe Victor Ponta. Sa nu credeti cumva ca politica economica nationala o face Klaus Iohannis !
Ei... prim-ministrul asta se lauda ca are bani la buget, accepta salarii nesimtite la unitati de stat, mareste uimitor beneficiile parlamentarilor (deci, si ale lui), cheltuieste nesabuit cu deplasarile lui, ale camarilei, ale parlamentarilor (vedeti ca pleaca la plimbare in Brazilia...). A aparut si o Ordonanta cu maririle de salarii (inegale fata de parlamentari).
Toate acestea inseamna bani. Bani multi si foarte multi, daca ne gandim si la furturile din averea statului. De unde ?
Pai, cerealele se platesc cu preturi de nimic. Au crescut taxele si impozitele, s-au inventat dari noi (inclusiv impozitul pe ciubuc), s-au introdus majorarile „necesare”. Munca functionarilor si a angajatilor la stat e platita la un nivel ridicol.
A scazut puterea de cumparare la un nivel greu de acceptat.
Sa ne mai intrebam de traiul decent ?
Observam ca exodul romanesc este ne-stavilit. Acum cu emigratia din Siria (s.a.) va scadea nivelul castigurilor in vestul cel laudat.
Deci si nadejdile se vor subtia.
Sa recapitulam: cheltuieli mari ale statului (explozie, chiar), impozit si taxe in „evolutie”, saracie mai accentuata, venituri mai mici si... viata fara medicamente! In curand bors cu stir ! Ca tot zic astia ca are specii bune de consumat; lasam troscotul ?
Si atunci, cum putem noi gafai sub atata povara sociala, cum rezistam ca oameni (care n-au timp de suflet in alergarea pentru trup). Mai putem striga cumva: Ponta si ai tai, va bateti joc de noi. Ne-ati saracit cu totul.
Ne putem gandi si la cuvinte mai aspre...
Fir-ar !


[ add comment ] ( 12 views )

<<First <Back | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | Next> Last>>