S-A DEMONSTRAT... ! 
1. Aniversare de 19 ani a ziarului Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau.
2. Lansarea nr. 3 a Revistei Meridianul Cultural Romanesc.
3. Omagiu Cartii Vasluiene (editia a II-a), un exceptional succes !
Luni si marti (26 - 27 octombrie 2015), de cei doi Sf. Dimitrie, chiar am sarbatorit prin munca, eforturi (de toate felurile), minte si inima.
Sa exemplific:
Luni, 26 octombrie, orele 10:00 - 11:00: Prezenta scriitorilor, alcatuirea expozitiei de carte (115 titluri), prezenta elevilor (si a catorva profesori) de la scoli si licee vasluiene.
Orele 11:00 - 13:00: Dupa saluturi oficiale, scurte prezentari ale unor personalitati; premii si diplome, s-a intrat in dezbaterile anuntate in programul ceva mai bogat, pentru ca au luat cuvantul si autoritati in materie „neprogramate”, dar cu toata simpatia primite din Iasi, Bacau, Barlad, Husi, Vaslui.
Orele 13:20 - 14:30: Turul municipiului Vaslui; masa.
Ora 18:00 - Barlad, interviu la Unison Radio Barlad (transmisii directe).
Miercuri, 27 octombrie, Bacau - Liceul „Mihai Eminescu”, Simpozion interjudetean foarte reusit, aplaudat, cu scriitorii Alexandru Ionescu (Bucuresti), Ioan Danila, Dumitru Braneanu (Bacau), Dumitru V. Marin, Val Andreescu (Vaslui). Tot lansarea numarului 3 a Revistei Meridiaunul Cultural Romanesc, popularizarea Meridianului Iasi - Vaslui - Bacau si mai ales, afirmarea localismului creator prin autoritati cultural - literare.
Daca:
- Au participat 51 de scriitori din judetele pomenite;
- Au vorbit peste 20 de personalitati;
- Au ascultat aproximativ 100 de elevi; la Barlad, ascultatorii Radio Unison.
- S-a realizat un act cultural de mare autoritate prin demonstratii vii de valoare, expozitia complexa de carte si schimbul cultural sprijinit de ALPI Iasi;
- S-a demonstrat inca o data existenta Curentului Cultural - Informational Vasluian, din neincredere contestat de unii concetateni inclusi in desfasurarea lui;
Atunci:
Grupul nostru de presa (TVV online, Unison Radio Barlad in eter si online, ziarul Meridianul Iasi - Vaslui - Bacau, online si tipografic, revista Meridianul Cultural Romanesc) s-a impus ca principalul martor cultural al momentului, autorizat pentru o zona importanta a tarii.
Noi n-am cheltuit nici un ban de la stat !
Prezenti direct in aceste zile sau in spatiul virtual, am demonstrat forta noastra si implicarea intr-o batalie crancena: sustinerea Limbii Romane impotriva crimei culturale in forma continuata impotriva pilonului national al existentei romanesti: Limba Romana.


[ add comment ] ( 13 views )
RE-START CULTURAL 
Incercam. Poate suntem prea ambitiosi, dar rezultatul nu poate fi decat pozitiv. In esenta, vrem sa stimulam dezvoltarea localismului creator, sa impulsionam tineretul catre cultura si apararea limbii romane.
Poate destui nu observa ca adevarata valoare si actuala cultura romaneasca este sustinuta de generatia a-III-a, binisor rupta de aspiratiile tineretului, a adolescentinei ambitii si in genere, amprenta tehnicista a momentului.
Cauza (sau cauzele):
Capitalismul inseamna pretutindeni alergatura dupa banii ca platforma de viata (si intretinere), nu neaparat goana dupa avere. In domeniul culturii si creatiei literare n-a existat cam niciodata posibilitatea de avere, independenta, chiar daca s-a batut moneda pe aceste notiuni. Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, si, poate Liviu Rebreanu au avut averea care sa le asigure linistea creatiei. In jurnalism s-au facut speculatii despre cateva nume mai mari, caricaturistii si pictorii au murit saraci.
Alta cauza rezulta din politica impusa de realitati ale guvernelor care n-au prea si nici nu sunt preocupate de cultura - literatura - arta - jurnalism.
Personalitati de exceptie sau genii in aceste domenii sunt de numarat pe degete intr-un secol ! Plecand de la un binom al valorii - compusa din opera si avere, gasim destul de greu exemple reprezentative fie si pentru un judet.
Adevarul momentului este clar: navala pe internet in tot felul de platforme, cu tot felul de creatori (de la smangalitori la talente „pline”), de regula din generatia a-III-a, inca activa.
Innoirea culturala (la nivel general) nu se poate face de catre actuala artocratie (incerc un termen nou: creatia in arta literara de catre alesii momentului plecand de la uzatul termen meritocratie). Criticabil, nu?
Drept care se practica in plan larg plagiatul, infloritor pe internet, vizibil in judetul Vaslui prin plastograful Nicolae Ionescu - istorie.
Si atunci ?
Meridianul Cultural Romanesc si-a propus de la bun inceput apararea limbii romane si incurajarea noilor talente.
De 19 ani ziarul Meridianul de Iasi - Bacau - Vaslui are pagina cultural-artistica si se mentine fara muierea goala de la pagina 5 sau scandalul obisnuit in atatea tabloide ! si gustat de minti inguste.
De 25 de ani (pe 5 decembrie T.V.V. implineste 25 de ani de la infiintare). Grupul de presa (inca unic in judetul Vaslui) nu s-a deslipit de creatie si formele ei evoluate. Practic nu exista nici un creator din judetul Vaslui (si nu numai) fara sa fi publicat si la noi. Deci, incurajare directa !
De alti ani buni ziarul acesta este unul dintre cele mai bune (si premiate) din tara; spunem ca are o echipa cu adevarat valoroasa.
Am organizat „Zilele Meridianului” in cele 4 judete si alte multe, multe actiuni culturale interjudetene. Tot pentru Limba Romana.
SI TOTUSI:
Aparitia unor noi (si tinere) talente, de forta, intarzie sa se vada.
Limba romana este supusa unei crime culturale in forma continuata.
De ce am organizat Omagiu Cartii Vasluiene (editia a-II-a) ?
- Sa ne sarbatorim laureatii;
- Sa lansam Meridianul Cultural Romanesc, ca o mare victorie a noastra.
Poate ca:
Fiecare om are steaua lui, poate vreunul cu luceafarul lui…
Daca, macar o stea stralucitoare se iveste dupa asemenea incercari intelectuale ?


[ add comment ] ( 19 views )
VREM, STIM si putem face OMAGIU CARTII VASLUIENE 
In cateva judete din Moldova s-au organizat ample festivaluri culturale finantate de Consiliile judetene. Iasul si Bacaul au fost cele mai slobode pentru incurajarea concursurilor (de diverse tipuri si arte), intalnirilor cu public ale scriitorilor, simpozioane in care s-au intrecut in elocinta personalitati din toata tara. Oricum, acte si fapte culturale sprijinite corespunzator si bugetate asemenea.
Organizam deci, editia a-II-a OMAGIU CARTII VASLUIENE.
Nu i-am schimbat titlul pentru ca urmarim indeosebi cultul slovei, desi vor fi si alte elemente de cultura.
Contam pe sprijinul tuturor valorilor din judet, desi s-au anuntat scriitori si oameni de cultura din judetele Iasi, Bacau, Galati si Bucuresti.
CE VA FI:
Ora 10:00 - 11:00: Organizarea unor expozitii de carti (si reviste) mai ample, cu participarea directa a autorilor, a Centrului de informare si Conservare, a bibliotecilor. Cafeaua de dimineata, la Centrul de afaceri.
Ora 11:00: - Deschiderea oficiala. Scurte interventii.
- Simpozion national: CARTEA - PRINCIPALUL MIJLOC DE CULTURA.
Opinii: - Crima culturala in forma continuata impotriva Limbii romane (Prof. dr. Dumitru V. Marin - Vaslui).
- Presa in actualitate (Prof. dr. Alexandru Ionescu - Bucuresti).
- Prezenta cartii in public (Expert Mihaela Babusanu - Bacau).
- Biblioteca umoristica si reprezentarea ei (Comandor Mihai Batog - Bujenita - Iasi).
- Biblioteca, tipar si online (Prof. Gelu Voicu Bichinet - Vaslui).
- Alte interventii (cuvantul scriitorilor prezenti).
Ora 13:00: Insertii muzicale cu artisti si formatii locale.
- Cateva surprize, speram placute.
Ce urmarim:
a) Incurajarea creatorilor locali prin prezenta lor acolo si confruntarea directa cat si prin alcatuirea unui volum spre tiparire.
Initierea unor forme concrete (si practice) pentru utilizarea corecta a limbii romane.
Publicarea in presa a interventiilor.
In intregimea lui OMAGIUL trebuie sa fie o pledoarie pentru limba romana (si neamul romanesc) supusa acum unui asalt pernicios din toate partile.
Prin prezenta unor mari personalitati culturale in cadrul manifestarii se ofera cadrul firesc pentru infatisarea adevaratelor modele contemporane.
Invitam scolile si liceele sa-si trimita copiii sa invete.
Credem ca Vasluiul poate avea sansa unui salt cultural.


[ add comment ] ( 20 views )
FIR- AR ! 
In numele unor cititori, a unor mici intreprinzatori, a unor amarati de proprietari, a numerosi (foarte, chiar) ziaristi si in numele intregii clase de mijloc, am injurat si eu bine, un regim reprezentat de un presedinte caruia, ca deputat de Vaslui, i-am luat primul interviu televizat. Traian Basescu si-a adus aminte toata viata de asta.
Am injurat si blestemat atunci, pentru ca se inasprisera fiscalitatea, coruptia, abuzurile si... viata noastra ! Observam si atunci ca exista un ciclu al vietii: cand noi sub vremuri, cand vremurile peste noi! Din pacate, prea rareori fericite.
Anii din urma ne-au adus deasupra natiei pe Victor Ponta. Sa nu credeti cumva ca politica economica nationala o face Klaus Iohannis !
Ei... prim-ministrul asta se lauda ca are bani la buget, accepta salarii nesimtite la unitati de stat, mareste uimitor beneficiile parlamentarilor (deci, si ale lui), cheltuieste nesabuit cu deplasarile lui, ale camarilei, ale parlamentarilor (vedeti ca pleaca la plimbare in Brazilia...). A aparut si o Ordonanta cu maririle de salarii (inegale fata de parlamentari).
Toate acestea inseamna bani. Bani multi si foarte multi, daca ne gandim si la furturile din averea statului. De unde ?
Pai, cerealele se platesc cu preturi de nimic. Au crescut taxele si impozitele, s-au inventat dari noi (inclusiv impozitul pe ciubuc), s-au introdus majorarile „necesare”. Munca functionarilor si a angajatilor la stat e platita la un nivel ridicol.
A scazut puterea de cumparare la un nivel greu de acceptat.
Sa ne mai intrebam de traiul decent ?
Observam ca exodul romanesc este ne-stavilit. Acum cu emigratia din Siria (s.a.) va scadea nivelul castigurilor in vestul cel laudat.
Deci si nadejdile se vor subtia.
Sa recapitulam: cheltuieli mari ale statului (explozie, chiar), impozit si taxe in „evolutie”, saracie mai accentuata, venituri mai mici si... viata fara medicamente! In curand bors cu stir ! Ca tot zic astia ca are specii bune de consumat; lasam troscotul ?
Si atunci, cum putem noi gafai sub atata povara sociala, cum rezistam ca oameni (care n-au timp de suflet in alergarea pentru trup). Mai putem striga cumva: Ponta si ai tai, va bateti joc de noi. Ne-ati saracit cu totul.
Ne putem gandi si la cuvinte mai aspre...
Fir-ar !


[ add comment ] ( 17 views )
ACTIUNEA si cateii ! 
Scriu editoriale din decembrie 1990, drept care-s considerat cel mai vechi editorialist din tara.
In ultima perioada am fost bucuros sa particip si sa scriu despre Ziua comunei, din judetele Iasi sau Vaslui. Nu voi inceta sa-i laud pe acei indrazneti care-si indeamna concetatenii la o zi de descatusare psihica, socializare ori petrecere: cu forte artistice locale sau formatii platite (greu!).
O zi sau mai multe, cu primarul (doar) sau alti invitati, cu manifestari de suflet sau numai de distractie, la asemenea (putine) manifestari, participa sute sau mii de oameni din comunitatea locala sau imprejurimi. Cum sa nu remarcam Festivalul de 3 zile (!!!) de la Prisacani, organizat de unul dintre cei mai valorosi primari din Moldova, dr. ing. Constantin Chirila, cum sa nu observam eforturile lui Vasile Astefanei din Baltati - Iasi, Mircea Scutelnicu de la Garceni - Vaslui, Costica Stupu de la Gagesti - Vaslui sau Ion Dorobantu de la Bogdanesti - Vaslui, Petrica Chiriac de la Duda - Epureni - Vaslui, Costel Moraru din Puiesti - Vaslui. Mai sunt si altii la fel de merituosi.
Am apreciat deosebit organizarea momentului pentru minte, inima si literatura, adica simpozioane cu tema istorica sau literara deoarece ofera si hrana spirituala (macar catorva) si nu se opresc la cele ale trupului, sarmale si bautura, dansuri si jocuri de artificii. Educatia „culturala” actuala e in mare, mare suferinta: organizatorii, adica primarii trebuie sa-si castige aprecierea cu sarmale, cozonaci si vin. Asta e traditia prezentei populatiei. Asa ca momentul „intelectual” e mai putin in atentie, organizat superficial.
Observand calitatea limbii romane de comunicare, vedem ca manelizarea `si face loc si aici, deoarece e o minima solicitare mentala a oamenilor. Drept care, personalitatile locale nu sunt luate in seama mandria locala e data de calitatea sarmalelor si nu a oamenilor reprezentativi. E o stare de fapt. Dar un exemplu: la Bacani, programul Zilelor Toamnei, a inclus in ultimul moment si o intalnire cu scriitori din judet: Val Andreescu, Dumitru V. Marin, Gabriela Balan, Vasile Fanaru, Lacramioara Ivan. Total 12 minute, dense si apreciate.
O batrana si urata ziarista nebagata in seama (BBC de Barlad) jigneste pe participantii de pe scena si lauda pe cei care s-au repezit la sarmale. Animalul asta cu pix inghitea zdravan mancarea pusa pentru musafiri dar n-aremarcat (n-are minte) nici calitatea poetilor, nici eforturile lui Fanaru, nici intentia primarului pentru realizarea acestui moment de suflet.
Cum s-ar zice, cateii de pe margine (o catea in acest caz) zmangalesc articole patimase in scopul deprecierii unor initiative bune sau foarte bune. Am observat asta si la alte publicatii.
Norocul cetatenilor e ca au primari care pot fi criticati (ca vor cateii) dar imping cultura locala, incurajeaza traditii, pun bine artistii in miscare. Cateii latra caravana condusa de primar... ramane in istoria localitatii. ACTIUNEA e totul !
*
In curand M.C.R. nr. 3 !


[ add comment ] ( 23 views )

<<First <Back | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | Next> Last>>