ZIARISTII si viata lor, azi ! 
Peste tot in lume breasla aceasta are un anumit staif, dar viata grea.
Peste tot in tara sunt multi si prost platiti; cateva exceptii la numarul lor nu inseamna mare lucru. Cei, cam 200, din judetul Vaslui ar fi "reprezentati" de cei a-mintiti in cartea Meridianul – Axa cultural – informationala, ca mai talentati si indrazneti. As fi vrut ca la lansarea cartii, joi, 24 septembrie, sa-i am in fata si sa rostesc ceva cuvinte de apreciere si imbarbatare. As ! In afara celor de la TV.V. si Unison, n-a fost macar unul, unul dintre cei care se ingramadesc la lansarea unui anonim cu metafore furate ! Si eu care credeam ca ar fi careva interesat de autoritatea morala personala !
Stiu ca tot ce e ziarist in acest judet a trecut, fie si pentru o ora pe la TV.V. Asa ca pe multi i-am facut eu harnici si pe destui ... destepti, adica i-am incurajat si i-am ajutat sa se autodescopere. Jurnalisti cu adevarat sunt putini si foarte putini.
Ii re-starnesc acum, dar realitatea e si mai cruda: chiar cei potriviti pentru aceasta activitate sociala nu-si pot face meserie adevarata pentru ca depind de bani ! Ai oricui, pentru ca toti trebuie sa traiasca; pentru asta e in pericol coloana vertebrala a fiecaruia. Sistemul social este cel care-i condamna ! Sa mai aiba si alte preocupari culturale... nu se afla !
Criza e-n toate dar mai ales in randul celor care se vor "a - 4 a putere in stat". Vax! Scrisul e de porunceala ! Minte bine cel care spune altceva !
Foamea insa ii disciplineaza mai pe toti.
Pentru ca prea a disparut respectul pentru cei cu merite reale ! Ce-am castigat eu din incurajarea atator amatori decat ima-gine negativa ? I-am laudat si ei m-au hulit, i-am considerat demni de o carte care ramane... si ei ?
Poate recunoaste tampitul ca-i handicapat, si sa nu acuze pe altul ? Intr-o cearta celalalt e rau, intr-o nereusita altul e de vina. Negarea inaintasului face parte din normalitate fara ca individul sa se intrebe: in comparatie cu... eu cu ce-s mai bun ?
Situatia actuala a presei vasluiene este dramatica, daca nu falimentara. Tot a vrut Basescu desfiintarea presei. Cu resursele din judet, un singur ziar si un singur grup de presa e prea de ajuns ! Nici in aceasta situatie nu stim cat vom mai exista sau cat vom mai fi liderii de presa.
S-ar putea sa sara vreun nichipercea de pe aiurea sa spuna ca nu-i asa ! Va previn ca e mult mai rau ! Dar cine rezista acestei incercari va fi mult mai puternic (peste 3 – 4 ani).
Pe scurt:
a) La banii care sunt, vor fi falimente !
b) Presarii din judet, buni sau rai, vor avea viata grea.
c) "Ziaristi din toate zarile, uniti-va !" Hm !
d) Orice se va intampla, Curentul Cultural – Informational vasluian a fost reprezentat de acest grup de presa iar in vremurile care vin nu va mai fi posibila aceasta explozie de ordin cultural, informational, comunicational si UMAN.
In viata lor de astazi ziaristii vasluieni mai respira !


[ add comment ] ( 15 views )
CRIZA ... in epicriza (!) 
CRIZA ar fi nume de rau, greu si saracie, o stare generala de lipsuri generatoare de somaj, nesiguranta si... sinucideri ! Epicriza e un termen medical care inseamna informatiile generale pentru medic in vederea stabilirii diagnosticului. Titlul ar insemna ca inca nu suntem in criza adevarata care a devenit subiectul politicienilor (fara solutii) si... vantul din buzunarele carpite.
Cred ca aceasta cadere in gol nu s-a incheiat si ca principalul vinovat pentru apasarea suplimentara pe care o resimtim cu totii e Traian Basescu, mereu pus pe rupte in loc sa colaboreze cu Tariceanu. La nivel de judet putem invinui pe cineva ? Dupa optica nou-capitalista, cei mai vinovati suntem noi, dar putem injura in liniste guvernul ! Tot asa, e atata libertate incat oricine poate muri de foame, ... dar liber !!!
Pot fi liberi, liberi cei care nu vor sa munceasca, dar... fura !
Pot fi tare liberi somerii de la Moldosin, Mecanica, Varotex si aud ca si la I.A.M.C. – Badotherm e gata !
Si mai liberi (sa tremure !) cei care-s gata sa fie dati afara desi au salarii tare mici. Cam pe aproape sunt si patronii lor care vad rodul muncii topindu-se (dar nu-si pot lua nici "zile libere").
Cam liberi sunt cei care-si pot transfera conturile in strainatate. Cei mai liberi sunt... hotii, dar si alde Patriciu, Voiculescu, Becali s.a. Prin inchisori, smenarii si praduitorii au cele mai putine griji !
Al dracului libertate si asta: cultivi porumb si-l poti vinde cu 82 euro tona (peste 0,3 lei kg!), cartofii 50 – 60 bani (en-gross), strugurii 50 – 80 bani, vinul mai ieftin ca berea si apa minerala. Oricat de performanta, agricultura pierde !
Economia, PIB-ul, finantele... ce sa zic ! Ii felicit pe astia de la finante ca au salarii mari, ocupa locurile fruntase pe tara pentru ca-i saracesc pe oameni. Stiti cate intreprinderi s-au auto-suspendat (1020, radieri - 209) si cate au falimentat in 2009 ? Real nu stie nimeni pentru ca marea majoritate sunt in faza de disparitie !
Invatamantul... vorba tiganului: of, of, of !
Cultura din judet ? Bani n-are, personaj de promovare pe sponci, tineret care sa apara in vizor, nici; stiti ce se intampla cu cei ramasi dintre producatorii de cultura (destui spala vase sau duc plosca prin strainatate !) de pe plaiurile moldave: daca altii tipa de foame, ei scriu de foame ! Cam asa e si prin alte parti, unde o lansare de carte e eveniment local !
Apropo, azi in sala Consiliului Judetean, ora 15,30 "masa rotunda social – literara" inseamna lansarea a 2 carti si spectacol cu valori locale. Sa dea Dumnezeu sa nu fie dintre ultimele manifestari de acest gen, Curentul cultural – informational local se disipeaza vazand cu ochii !
Revenind, la toate acestea se adauga caderea presei (de oriunde !). Primariile nu pot sustine publicatii, Consiliul Judetean e in afara, marii intreprinzatori inregistreaza pagube imense. Cine si de ce sa sustina presa locala ? Doar cei care-s din ce in ce mai nemultumiti de relele sociale si-s satui de necazuri. Sunt subiecte cu duiumul dar nu-s bani pentru publicatii si mass-media.
Intrebarea e, cand se va opri alunecarea !
Afirmam ca nu suntem decat in "epicriza" momentului de CRIZA sociala, umana, culturala, de educatie, etc. etc.
Cea mai mare criza e, insa, cum spunea si Episcopul Corneliu, in ceea ce numim OMENIE.


[ add comment ] ( 14 views )
CRIZA e-n toate ! 
Ma intereseaza ce simtim noi cei loviti de criza, nu cei care cred ca trece pe langa ei. Ma interesez de amaratul care n-are ce manca si atunci trebuie sa fure sau sa dea in cap cuiva. Sustin pe, la fel de, amaratul care a jertfit si sanatate si familie, si liniste pentru vreun fel de afacere cu nadejdea ca-si va asigura un viitor (eventual o batranete linistita) si-si vede pierduta munca, putin cate putin sau toata dintr-o data. Mai jelesc pe cei care au muncit o viata si-si vad sfarsitul prin foame... !
Criza asta e un razboi; al nostru ca oameni in putere, neatinsi de gloante dar cutremurati de evenimente, dardaind de nesiguranta si... saracie.
Am scris, cu multe luni in urma, ca a inceput DARDAIALA NA}IONALA, bine dirijata spre noi din exterior, prost gestionata de un guvern bun de... cascadorii rasului ! |stia au compartiment de prognoze si programe, au informatii si, uneori, minte, azbuchea cartii ! Daca au stiut asta de ce "au programat" cate 2 alegeri pe an ? De ce au lasat agricultura prada stihiilor si au desfiintat (cu stiinta?) productia (sens generic) romaneasca ?
Spre capitalism, am inteles; sa vindem pe nimic altora Petrom, B.C.R., Telefonia nationala, Rulmentii, sa falimentam sumedenie de intreprinderi ca CFS, Varotex, Mecanica... s.a., s.a. Dar unde s-au dus banii ? De ce nu stim cat, macar, s-a furat ?!
Din datoria nationala zero, ne apropiem acusi de suta de miliarde.
Ne spun guvernantii ca suntem in criza, ei sunt in criza de solutii, noi in criza existentiala; natiunea in razboi cu foamea.
Iata ce-si asuma guvernul Boc:
- Sa distruga si mai tare cata agricultura mai avem. Cred ca si ei stiu ca ultimul care moare intr-o tara infometata este taranul (ca mai are bors cu stir !). In afara de ceva fonduri europene, care unitate agricola e pe profit ? Unde esti, ma, ala din judetul Vaslui, sa ma inchin la tine !
- Sa continuie dezinteresul pentru industrie. Am umblat destul ca sa vad ca mai niciuna nu e competitiva european sau mondial...
- Turismul e ? Pai nu veneau de peste mari si tari la Marea noastra, la Geriatrie, la munte, la ape vindecatoare s.a.m.d. Trebuie sa-si arate sanii si coapsele Elena Udrea Cocos, sa avem imagine trasnet in loc de servicii ?
- Acum e la rand INVATAMANTUL. Asta se re... formeaza de 2 decenii, se prosteste tot de atata, arunca afara "materia cenusie" si da pe banda elevi cu nota zece care nu stiu nici de cinci. Tot asa cu autoritatea lui; iar cu plata e de groaza ! La asa bani, asa invatamant... dar, e rau, rau, rau, ca nu mai avem COMPETENTE !
- E criza... de sentimente ! Imponchiosat, neguros, incordat, coltos si saracit in simtiri, oricare devine... rau sau ne-agreabil. In afara de tinerii ceva mai inconstienti; cati viseaza frumos cand n-au ce manca ?!! E si un paradox: la TV vad sex si violenta, in realitate lehamite si violenta interlopilor ! Poetii... pe unde-s; muzicienii ? (cati au curaj ?), cartea (ca un cult ?) pe unde-i ? (Pai, in calculator !). Mamaliga sa traiasca !
Bucurati-­va, totusi ! Ce urmeaza e si mai si ! Ca au altii grija sa fie asa.
V-am intrebat cu vreun an in urma: cum trecem de razboiul asta ?
Peste 1.000 de intreprinderi au dat faliment, acusica alta mie !
Si totusi, ce facem, oameni buni ? Munca nu trebuie sa aiba valoare ?
Criza, e clar, e in toate ! Chiar si in ce va plange maine la soare !


[ add comment ] ( 10 views )
MESAJ (II) 
In jurul Grupului nostru de presa se aduna constant valori, in valurile transformatoare, e usor de demonstrat. Ramane actuala precizarea din cartea din 2006, TV.V. – 15 ... explozia cultural – informationala din judetul Vaslui:
"Demersul nostru se bazeaza strict pe realitatea care impune ca principale realizari in aceasta perioada:
- Dezvoltarea si diversificarea vietii social - culturale si economice, ca exponent SC CVINTET TE-RA fiind un grup modern si modernist sub varii aspecte.
- Introducerea informatizarii (de la telefoanele analogice cu disc la celulare, calculatoare, internet) si nu numai.
- Realizarea unei anumite constiinte de sine a acestei populatii dar si stirbirea, neglijarea sau anularea valorilor locale (un exemplu: parlamentari, straini de aceste locuri);
- Situarea intr-un angrenaj (circuit) national sau mondial a unor valori locale: destui dintre vasluieni s-au afirmat in Bucuresti, in tara sau peste hotare; un fost deputat de Vaslui (Traian Basescu) ajunge presedintele tarii, o deputata din Vaslui - parlamentar european, alti alesi ca parlamentari de Vaslui ajung in functii importante, destui tineri din judet lucreaza la mari companii nationale, in lume, destule talente in diaspora.
Credem ca:
a) Televiziunea Vaslui si celelalte mijloace de presa ale Grupului reprezinta si un important element de continuitate si diversitate.
b) Este emblematica situarea ca lider de opinie in constiinta publica a primei Televiziuni din Moldova (TV.V.).
c) Prin aceste mijloace mass-media si ziarul MERIDIANUL exista un cronicar permanent, este parcurs un segment de istorie locala. Este adevarat, o istorie marunta, detalii ale istoriei neamului dar reprezentativa pentru un esantion al populatiei romanesti.
d) Prin unitatea de vederi a celor 4 mijloace de presa (TV.V. era mai putin fara radio si ziar) s-a creat un model cultural ilustrativ.
e) Aici s-a creat o adevarata scoala de jurnalisti, oriunde s-ar afla ei astazi !
MERIDIANUL e un ziar... rezumativ ! Adica sintetizand ceea ce a aparut mai reprezentativ in Televiziunea Vaslui, si din ce s-a difuzat pe posturile de radio Unison (Vaslui +Barlad) ca si viata publica la zi.
Un ziar... cat un ziar adevarat, dar si cat o revista de cultura datorita paginii permanente consacrata localismului creator.
Un ziar, din an II (martie 2000) bisaptamanal, trisaptamanal, saptamanal care insoteste istoria mijloacelor mass-media din judet, dar mai ales ilustreaza curentul cultural-informational devenit emblematic prin reunirea celor mai de seama creatori din judetul Vaslui.
Un inceput de secol si mileniu framantat (dupa Revolutie !) in care curajul si mai ales munca a prilejuit formarea si avantul localismului creator cu rezultate de exceptie.
Ne bucuram ca am fost in centrul evenimentelor !
Incercam deci, un crampei de monografie a timpului care poate trezi nostalgii la cei de aici si… poate mentine din spiritul national la miile si miile de conjudeteni din toate colturile lumii ... Pentru ca:
Granitele limbii romane nu se mai suprapun cu cele de stat.
In context mondial vasluienii nu contam, in cel european am fi vreo virgula, pe plan national macar un cuvant. Cat de cuprinzator si apasat, veti decide Dvs. !
Noi gandim si simtim romaneste nu numai pentru cei de aici ci si pentru cei de departe; nu numai pentru astazi ci si… pentru viitor.
Cat vom reusi ?".



[ add comment ] ( 11 views )
ATENA+ ATENA 
Am revazut Grecia, evident ATENA – capitala si, desigur, simbolul national Acropole. Am "revazut" si zeita protectoare ATENA, intelep-ciunea intruchipata ...
Dus acolo sa simt si sa gandesc, desi puteam doar sa beau si sa mananc, am fost alaturi de F.C. Vaslui, o echipa care ne poate aduce mari satisfactii morale, cu un finantator deja vestit; dar reporterul din mine s-a simtit obligat sa va ia parteneri pe Dvs., stimati telespectatori (sper ca ati vazut emisiunea de duminica, 30 august), ascultatori (auzit, transmisiile in direct) si cititori.
Pe scurt, principalele impresii:
- Acropole e principalul obiectiv turistic, simbolul vitejiei si maretiei de odinioara a Eladei. Astazi tara are aproape 10 milioane de locuitori, dar in fiecare zi, 11 milioane de turisti, din toate colturile lumii, care vin sa vada acest monument unic al lumii, urca muntele aproape toti, platind biletul 12 euro. (in scurt, numai aici, e un buget national...)
- Infrastructura e perfect pusa la punct, cu pana la 12 benzi pe sens ! Milioanele de masini polueaza dar... exista ! Tot felul de artificii arhitectonice infrumuseteaza un oras plictisitor in sine prin geometria veche, strazi inguste, multe mii de semafoare si galagie infernala. "Desenele" smintitilor, graffiti, uratesc substantial cladirile.
- Cel mai urat centru din lume: Omonia are un platou de vreo mie de m.p. cu W.C. in mijloc, cercurile olimpice (aproape neobservabile), tot felul de drogati si amatoare de servicii sexuale. In apropiere, magazine, magazine (de lux) si carciumioare foarte stilate, cu servicii perfecte, dar si preturi mari.
- Motociclisti foarte multi: motociclete de toate preturile, cu nebuni de diferite grade, viteze considerabile, intamplari ciudate. M-a socat ca un proaspat accidentat de pe micul bolid avea o gaura cam de 20 mm. deasupra fruntii, i-am observat bine, bine gaura, dar el gesticula cand il ridicau cu salvarea ! N-am crezut vreodata ca un om mai poate fi constient dupa o asemenea borta in cap.
- Romanii... prapaditii neamului, pe acolo. Slugi si cersetori, iar care au vreo slujba onorabila nu se recunosc din aceasta natie. Tragedii si indiferenta: o tiganca din Murgeni (cu copil) batuta crunt de alt cersetor din Sibiu pentru locul de cersit; un vasluian, Cretu Stefan din Trestiana, inselat de un antreprenor grec de doua ori: sa munceasca trei luni in Maroc si sa-i dea lichidarea doar jumatate din promisiune; un cantaret in cinci limbi din Bucuresti, strangea cate 18 – 19 euro pe zi intr-o palarie, in fata Academiei...
- Turismul exceptional organizat cu valorizarea monumentelor istorice. Anticii au facut, cu adevarat ceva (din ce-au acumulat): monumente impunatoare, de regula din marmura, si... legendele Olimpului. Cu astea au asigurat existenta unui popor... cat va exista aceasta manifestare omeneasca numita turism. Cine nu vrea sa vada Partenonul, Meteora, insulele, Pireul... ?
- Echipa noastra a fost un mesager luminos, chiar daca a pierdut cu 3-0.
- Olimpics Stadion e o bijuterie arhitectonica, filigran pe cer. E si o adevarata industrie. Sute de oameni isi castiga existenta in acest complex de sanatate si sport. Cele doua etaje si forma elipsoidala asigura o acustica perfecta, comparabila cu a vechilor arene, Karaiskakis sau cu Panathinaikos.
- Am filmat vacarmul organizat in Golful Pireu cu adevarat centru de afaceri, stadionul Olympiakos. E viata, afaceri si... evaziune serioasa acolo, ca si in portul viu animat chiar la 2 noaptea. Sportul ca afacere e profitabil in tara aceasta in care, daca nu stii engleza, esti pierdut.
- Delegatia noastra a fost respectata pretutindeni si l-am filmat pe Adrian Porumboiu alaturi de boss-ul de la A.E.K. Atena. Al nostru e un tip popular si foarte afectuos cu echipa. Al lor, cu 8-10 insotitori si distant.
- Cristi Dulca, antrenorul F.C. Vaslui, a promis ca ai nostri vor lupta ca la Podul - Inalt. Mi-a placut, dar... poate, altadata si asemenea victorie !
- Despre arta greaca, parcuri, divertisment, hoteluri se pot scrie multe. Turul Atenei cu omnibusul (cu 18 euro) e la fel de interesant ca cel din Paris sau Londra. Ce mai, stiu sa-si vanda marfa !
- Ce-am putea invata noi ? Macar cum sa ne organizam, cum sa facem turism intr-o tara cu mult mai frumoasa ca a lor.
Si, de ce nu, cum sa traim mai bine !


[ add comment ] ( 10 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>