Radacinile Continuitatii 
Prieten de peste 30 de ani, Stefan Boboc de la Pungesti de loc, reface vechiul si publica noul roman “RADACINILE CONTINUITATII” (editura Pim, Iasi, 2008, 294 pagini).

Mi-a facut o mare placere sa-l revad, la Iasi, cu ocazia Congresului International de Istorie a Presei. Arata bine, dar mult mai bine arata volumul prefatat de prof. Dan Ravaru care-i observa caracterul memorialistic, cu elemente de Saga si Bildungsroman dar care, sigur, “reprezinta in totalitatea sa taranimea de pe Valea Racovei”.
Desi nu i-am recitit cartea, nu ma pot impiedica sa va rog, sa va indemn sa gasiti aceasta carte izvorata de la pamantul nostru cel spre fiinta si tare bucuros ca Fanica al meu si al nostru SCRIE, adica FACE si lasa si altora nume bun, frumos si drag.
Stefan Boboc-Pungesteanu mai are multe de scris!

[ 10 comments ] ( 85 views )
Lumea noastra, incotro? 

Chiar daca timpul nostru pentru meditatie e prea putin, cartea lui Alejandro Bullon mi se pare mai actuala decat oricand pentru ca prea avem sinucigasi, prea avem tot felul de derbedei, prea fugim de biserica si prea avem multe necazuri.
O prea ”cu folos zabava” cititul acesteia ne-ar scuti de multe intrebari inutile si de destule neplaceri.

[ add comment ] ( 11 views )
180 de ani de ISTORIA PRESEI 
Am prezentat judetul Vaslui, si pe mine, in Congresul International de Istorie a Presei, de la Iasi, intre 2-4 aprilie curent. Bine spre foarte bine! Au comunicat, in afara de oficialitati, 93 de cercetatori din 5 tari, din 27 centre universitare si din mai toate judetele tarii. ”Companie”extrem de valoroasa care m-a reconfortat si pentru care m-am simtit onorat. .
La sectiunea I ”ISTORIA PRESEI“ am expus al 5-lea dintre cei 58 argumentand existenta Curentului cultural-informational in dezvoltarea istorico-sociala a judetului Vaslui, am integrat MERIDIANUL si intregul grup de presa in istoria presei locale si nationale si am marcat apropiata aniversare de 140 de ani de presa locala, in contextul celor 180 de ani de istoria presei nationale.
Se considera cei 180 de ani de la aparitia Curierului romanesc la Bucuresti (8 aprilie 1829) scos de Heliade Radulescu si respectiv, Albina romaneasca, Iasi, 1 iunie acelasi an (cu caractere kirilice).Cu aceasta ocazie Asociatia Romana de istorie a presei, cu sediul la Cluj, a hotarat sa realizeze Dictionarul presei din Romania (unde vom avea 5 mentiuni) si Tratatul de Istorie a Presei. Sub egida aceleeasi Asociatii se va continua Revista Romana de istoria presei, ajunsa la anul III, nr.1/2009 (5 numere), editata la Constanta de Aurelia Lapusanu.

Sufletul acestei manifestari a fost prof. univ. Marian Petcu de la Universitatea Bucuresti, redactor sef, sprijinit de prof. dr. Ilie Rad presedintele Asociatiei.
Orice participant intr-un asemenea Congres simte imediat daca a facut ceva bun sau nu. Si dincolo de materialele de presa realizate (nu puteam pierde ocazia, nu?) am constatat pe loc buna primire a comunicarii ”Meridianul, fila din istoria presei vasluiene si nationale" aspect al presei de provincie ca miza importanta pentru istoricii de pretutindeni.
Am insistat asupra acestor elemente pentru a sugera dimensiunea de exceptie a Congresului (si cei din Austria si cei din Olanda au vorbit despre presa romaneasca si receptarea ei acolo!) cu dezvaluiri dintre cele mai interesante legate, pana la urma de istoria romanilor in Europa si amprenta culturala ce razbate in presa altor natiuni.
Martori la ce minunatii relateaza presa scrisa si mass-media despre romanii de peste granita, mi s-a parut necesar sa accentuam diversitatea si creativitatea noastra, a tuturor chiar, si in cadrul localismului cultural-informational (in forma de avant semnalata). Simtim o “lume” asezata cu radacini onorante si manifestari de premiat, nu de blamat. Cei de la Chisinau mi s-au parut mult mai stresati si obijduiti (iata-i rasculati !), cei din Bulgaria descurajati, cei din Ucraina neglijati si discriminati, nota in care constiinta valorilor noastre actuale si aportul la civilizatia lumii nu sunt de neglijat.
Am avut momente de mandrie si... incredere in noi si ai nostri.
Am credinta ca alergatura aceasta pentru pastrarea ”bucatii” din sufletul nostru merita efortul chiar daca e greu, foarte greu.
Congresul International de Istorie a Presei a insemnat un pic de ne-moarte a spiritualitatii vasluiene in context istorico-social-cultural-informational, absolut necesar a fi exprimata.
Facem si noi ce putem, sa nu ne reproseze inimile noastre. Si nici cei care vor veni.

[ add comment ] ( 42 views )
VASILE PAVAL, PRIMAR 
Caisii au inforit repede si prea frumos in aceasta primavara. Strazile din dimprejurul Primariei au capatat haina asfaltica noua, noua! Spre marea bucurie nu numai a locuitorilor de pe strazile D. Gherea, Frunzelor, Racovita, S. Haret s.a. ci a tuturor locuitorilor din municipiu.
Adaugand ca si parcurile ori parculetele (cum e cel de pe Frunzelor colt cu Dobrogeanu Gherea) au capatat “haine” si flori noi, ba chiar arbori ornamentali si... mai ales satisfactia de a-i vedea activi, pe maturatorii de strada, mi se pare o normalitate sa spun ca ing. Vasile Paval e PRIMAR.
Primar cum trebuie!
P.S. Sa n-aveti vreo grija ca-l voi lauda cand greseste.
Acum e bun si ma bucur pentru el, dar mai ales pentru noi toti.


[ add comment ] ( 12 views )
MERIDIANUL XI - Chiar asa ? 
Am afirmat ca principalul producator si sustinator al CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL ivit la cumpana dintre ani, secole si milenii, adica in preajma lui 2000 a fost si ramane Grupul de presa CVINTET TE-RA si implicit ziarul MERIDIANUL care a trecut cu fruntea sus in anul XI de aparitie.
Comentarii:
De la Monitorul ca mai serios, si cu oarecari merite, telefonic:
“Chiar poate fi adevarat ce-ati scris ! Ba chiar este. Dar nu trebuiau mai multi ziaristi locali printre valorile momentului ?” Adevarul ca Vremea noua, tot cu gandacii de balegar vechi, tace. Nici pe editia noastra electonica nu apare nimic. Dupa falimentele in serie si echipa de santajisti, ce-ar putea zice ? Obiectiv, cu problemele interne pe care le are, ramane rezervat ! Nu l-am gasit pe dr. Teodorescu, ocupat cu politica.
Din cenaclurile literare: la lansarea cartilor lui Val Andreescu, miercuri, 25.03: am citit textul comunicarii si mai toti au fost de acord. Ba, Val Andreescu, Marina Costea s.a. au afirmat ca fara imboldurile si autoritatea jurnalistica, stiintifica si sociala de la noi n-ar fi ajuns niciodata oameni de condei valorosi. Directorul Bibliotecii Judetene, prof. Gelu Bichinet a considerat comunicarea "scanare riguroasa a exploziei cultural-informationale de la Revolutie (1990) incoace. In aceasta perioada foarte framantata cand tot ce se rostea la televiziune (mai ales la TV.V. si Unison) avea statut de lege iar mesajele din presa cantareau enorm in orientarea fenomenului social-cultural-stiintific”.
Dintre "altii" : prof. dr ing. Avram Tudosie: "Ati surprins foarte corect si interesant atat rolul Dvs. cat si al Curentului cultural-informational in care m-ati inclus prin operele mele. E prima lucrare de sinteza pe aceasta tema pe care o cunosc, se vede gena ta de scriitor !" Lucian Onciu, director la Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui: "Nu se poate exclude contributia hotaratoare a TV.V. + Unison Radio + Meridianul, cum nu se poate infirma ceva din consideratiile prof. dr. D.V. Marin. Eu, ca martor si actant, confirm excelenta conlucrare cu acest Grup de presa si cu directorul sau ! Curentul cultural-informational vasluian e o certitudine si speram sa continue..."
Ilustrarea aprecierilor poate continua... ca dovada a existentei acestei miscari social cultural-informationale in plina dezvoltare ! Cartea TVV 15... explozia... e alta secventa demonstrativa...
Desigur, se pot, destui, intreba: de ce in frunte TV.V., de ce Marin, de ce Meridianul ? Din cei 12 care am cutezat sa visam pe 5 decembrie 1990, la post TV in Vaslui am ramas singurul. Din peste 500 care au cochetat cu "meseria" ori au ajuns jurnalisti, cu reputatie, doar cativa sunt aici, la roate, la haiala, la presiune, la lipsuri si la munca.
Un profesor pensionar, fost coleg cu mine, m-a intrebat ironic ieri: chiar ati creat si condus un curent cultural ? L-am intrebat ce-a mai scris si a raspuns ca a ramas doar cu 2 carti (manuale) de atunci de dupa 1989... Pai, Gigi, tu nu esti tot un spirit din acest CURENT ? La intamplare, un cetatean de pe strada, dupa salut imi raspunde sincer: "nu prea stiu ce e ala dar, sigur, daca sunteti si Dvs. acolo, e treaba serioasa !"
Ca un fel de concluzie:
Explozia CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL este o realitate care ne bucura pe toti, pentru ca in vremurile astea neprielnice "parlitii" din judetul Vaslui fac ceva mai presus de varsta, conditiile si timpul lor, dar nu si de talentul lor.
Sa dam nume (-s destule !) opere (nu toate de valoare dar toate-s autodepasiri ale autorilor) cenacluri (chiar sunt multe si marunte), institutii ? (care ar fi trebuit... s.a.m.d.) sau sa spunem clar: MERIDIANUL a adunat aproape toate numele mari, din judet, la creatie si productie, in ajutorul TV. Vaslui, Unison Radio Vaslui si Unison Radio Barlad, a mobilizat si... n-a criticat cultura. Am vazut ca toti creatorii locali au vrut, chiar daca n-au stiut, si atat au putut. Adica vorba lui I.H. Radulescu (180 de ani de la aparitia Curierului romanesc): "Faceti si nu stricati..."
Si aceasta ar fi partea scrisa (de noi sau altii) dar din munca reala cateva nume trebuiesc evidentiate: prof. Dan Magureanu (2 decenii director la Liceul de constructii "Ion Mincu"), prof. de matematica Romel Vicol (16 ani director la Liceul "{tefan Procopiu"), prof. matematica Jenica Durchi, Liceul "Mihai Eminescu" Barlad, prof. chimie Vasile Bahrim, etern adjunct la "Emil Racovita" si o armata (negalonata) de slujitori ai invatamantului (cu educatoarele "facem" an de an Tip-Top !)... Acestia sunt oamenii care au sprijinit constant aceasta miscare cultural-informationala ! Ca si Emil Rascanu, de 3 decenii director la Casa de cultura Vaslui sau Virgil Giusca de la Barlad.
In anul XI Meridianul, fara a fi revista culturala, fara a fi cotidian ESTE ilustrarea (grafica) scrisa si mai ales sintetica ba chiar si reprezentativa a tot ce s-a difuzat in TV.V. (Televiziunea Vaslui) ca imagine, sunet, emotie autentica sau prin posturile Unison ca eveniment imediat, cald, folositor... cu detasarea unui timp pentru deconectare.
Pana si noi ne-am autodepasit: Scripta manent !

[ add comment ] ( 5 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>