Judecati… si primavara! 
In ultimul timp am fost antrenat intr-o serie de dosare de judecata, trebuind sa fiu prezent in sali din Iasi, Vaslui, Barlad.
Lume destula, certuri ca la usa cortului, cauze diverse, cele mai grave cu crima din inconstienta! Niste baietandri, probabil cam prosti au pus mana pe cutit si acum regreta, regreta. Unul dintre ei a reclamat ca l-au facut „fetita”! Divorturile sunt la mare putere mai ales dintre cei care au plecat la munca in strainatate si cele ramase acasa. Unui judecator din Vaslui i-a trebuit o ora si jumatate sa-l audieze pe un barbat venit din Anglia sa-si ia fetita cu el, niste tiganusi s-au tot terfelit dupa ce au trait impreuna cateva luni. Sala de judecata e o lume trista pentru ca cei care vor sa se bucure de viata fac nunti nu divorturi. Miercuri a fost ziua mea de documentare in cazuri sociale deci si… saracie!
Poate voi reusi candva sa sugerez atmosfera apasatoare si dezarmanta, cu oameni gata sa renunte la nadejdile vietii si care au renuntat la haina „culturala” si se arata preocupati de ultimii banuti pe care-i pot smulge cuiva cu care au impartit casa, patul, viata, sperantele. Fiecare impricinat este un fel de strigat in pustiul „pasilor pierduti” cu nadejdea de a fi auzit de cineva: poate, poate…
Marele florentin Dante isi imagina ca la intrarea in iad ar fi o inscriptie: „lasati orice sperante, voi care intrati aici”! In salile de judecata sufletele sunt traumatizate sau mutilate, si doar arareori mai rasare soarele.
Ar fi simplu: sa nu ajungeti la judecati, oamenilor! Dar cum adevarul e unul singur si fiecare are dreptatea lui, dintotdeauna unde au fost oameni au fost si… judecatori! Alta parere: timpul consacrat-consumat acordat unor dispute judecatoresti e chiar un timp pierdut. Invitam la meditatie!
Si totusi…
Insine suntem in cautarea unei dreptati pe care cu foarte mari greutati o vom obtine. La Barlad exista un grup de interese care dicteaza hotarari si sentinte dinainte stiute. Un grup de hoti dirijati de actualul primar din Ciocani, Gheorghe Calin, au devalizat o firma cu peste 5 miliarde si 300 de milioane lei vechi. Un procuror Iorga a reusit dupa 5 (cinci) ani de „cercetari” sa constante o paguba de 5000 lei si sa-i scape pe infractori. Oricate reclamatii s-au facut… au fost degeaba.
Judecatoria, Tribunalul, Curtea de apel au mii de procese In care se inchid intre copertile unor dosare destine, destine, destine.

*

De Martisor si Ziua femeii (veche si inspirata idee) toti acei care mai cred In frumusete, noblete, demnitate, dragoste pot Intreprinde (cIt pot) cate ceva sa-si asigure si astfel partenerul de taria sentimentului lor. Sunt dintre cei care cred ca barbatul perpetueaza specia, deci el are rolul important, determinant si hotarator.
Dar gradina in care cresc florile vietii, acea altera pars saditoare de pasiuni, visuri… si viitor, deci femeia este posesoarea marilor daruri ale vietii. Pana la urma simbol care inmanuncheaza tot ce are mai nobil In sufletul sau OMUL.
La multi ani tovaraselor noastre, cu gandul cel mai bun insotit de un ghiocel… permanent!


[ add comment ] ( 14 views )
FE-MARTE, PROTESTE, SPERANTE! 
Cu exceptia marilor demonstratii impotriva ordonantei care voia sa-i scape pe penali (hm! 600.000 de oameni intr-o seara in toata tara!), nu prea au fost zvarcoliri impresionante care sa puna pe jar tara.
„Fe-martie” era luna de iarna care ingrozea la propriu populatia romaneasca zdrentaroasa si fara mamaliga-n casa, pentru ca oamenii preferau sa nu-i zica pe nume ”februarie” ci oarecum cu frica si deznadejde cu un nume luat de la tiganii robi. In ultimii zeci de ani groaza nu se mai justifica intrucat nici furtuni de zapada, nici geruri mari, nici viscole… „unde sunt zapezile de alta data?” (P. Verlaine)!
Pentru ca vremea a fost blanda au putut sa sara atatea sute de mii de oameni in apararea democratiei. „In subsol” a existat si valul de saracire a tuturor romanilor pe care inca nu-l percep indeajuns destul de multi! Din cauza ca alerg destul de mult in teritoriu stiu prea bine starea de spirit a diverselor categorii din populatia Moldovei.
Daca, daca 2% dintre preopinenti n-au in cursul unei convorbiri de doua minute despre viata lor expresia „e greu dom’le, e greu”. Circa 20% adauga si o injuratura. Starea de saracie care se accentueaza ii tintuie pe sarmanii romani ca slugi in Europa si in lume.
Sperantele sunt totusi prezente ca stare de spirit. Unii cred ca reusesc pentru ca mai au porumb in coser, altii cu cateva vite, ceilalti cu salarii modeste. E absolut sigur insa ca va urma o inflatie moderata si, poate, o apropiere de cuantumul civilizatiei europene.
*
Republica Moldova
Basarabia devine rana purulenta si nevindecabila a regiunii. Nazdravanul promoscovit Igor Dodon indreapta cu pasi siguri bucata asta romaneasca inspre Moscova. Cred ca tradatorul acesta va reusi in scopul lui intunecat si nadejdile unioniste se prabusesc una cate una si definitiv. Adio Unire!
*
M.C.R 7-8 e pe piata, e expediata la unii, inmanata la altii, urmeaza lansarea (spre popularizare si promovare a personalitatilor) in cateva locatii. Va vom tine la curent.
Am primit aprecieri din Australia, Passau – Germania, din Italia. Suntem constienti ca o asemenea revista cu fonduri private (ale mele!) chiar nu mai exista. Numarul semnatarilor a crescut la aproape 400.
E cu adevarat ceva, nu?
Ne gasiti si pe internet si la biblioteci… si la sediu!


[ add comment ] ( 18 views )
Valori nationale in judetul Vaslui 
In ultima perioada am meditat asupra valorilor care ne reprezinta astazi si care cu destula siguranta vor ramane reprezentative pentru acesti ani.
Am zis sa aplic niste criterii de valoare, printre care: 1) In ce masura munca sau produsul muncii fiecaruia este cunoscuta in plan european, national sau macar in Moldova; 2) Activitate cultural-sociala, politica sau economica care sa fie benefica acestui judet, cunoscuta, recunoscuta (sau, mai putin), comentata, domenii aplicate. 3) Durata si 4) Influenta (reactii).
Desigur, e o intreprindere dificila, cu reactii imprevizibile, comentarii si negari. Dar, bazat pe destul de vasta mea experienta, pe o analiza cat de cat obiectiva, pe articole din presa si manifestari publice directe, imi pot permite macar scurte pareri. M-as bucura sa existe comentarii care sa conduca la adevarul acestui timp, pe care-l parcurgem. Nu cred in fantasmagoria ca „istoria va decide...” Personalitatile timpului care se impun atentiei, la prima vedere sunt: Gh. Alupoaie (prof., sculptor afirmat), Val Andreescu (poet, prozator, jurnalist, epigramist), Mihai Apostu (poet, cu mai multe volume publicate), I. Baban (poet, prozator, profesor-fost inspector, autorul catorva carti importante), Laurentiu Chiriac (dr. in istorie, cu studii si volume), Costin Clit (prof. cercetator istoric, indrumator al unor reviste, printre care “Prutul”) , Th. Codreanu (profesor dr., prozator, filozof al culturii, unul dintre cei mai mari eminescologi ai Romaniei), Nastase Fortu (pictor suprarealist), Marcel Guguianu (sculptor de renume international), Valeriu Lupu (dr. in medicina, cu volume publicate, dar si excelent analist si comentator al fenomenului literar istoric, cu inedite comentarii despre M.Eminescu), prof. dr. Dumitru V. Marin (mare jurnalist, autor al primului roman reusit din istoria culturala a Vasluiului, peste 20 de volume publicate, conducatorul celui mai important grup de presa din toate timpurile, organizator de unice evenimente culturale), Gruia Novac (profesor, conducator al revistei “Baaadul literar”, autor de importante eseuri, prezentator de spectacole), Th. Pracsiu (profesor, fost inspector, autorul catorva carti, exeget si cunoscut critic literar), Ion Gheorghe Pricop (poet si mare romancier), Dan Ravaru (activist cultural cu lunga activitate, istoric al culturii locale, respon-sabil pentru cateva marunte publicatii locale), Avram D.Tudosie (prof. dr.inginer, oenolog, autor de carti si monografii, creatorul vinului “Busuioaca de Bohotin”), poate, Valentin Silvestru.
Consider ca cele mai cunoscute valori din judetul Vaslui, care au reprezentativitate nationala si chiar de referinta europeana sunt: eminescologul Th. Codreanu, cel mai valoros jurnalist din toate timpurile, prof. dr. Dumitru V. Marin si creatorul “Busuioacei de Bohotin”, prof. dr. ing. Avram D.Tudosie.
Argumente:
Toti 3, indeplinesc toate cele 4 conditii;
Toti acestia au realizari apreciate peste hotare: “Busuioaca de Bohotin” se vinde in Europa si se afla in rafturile unor magazine din Canada. Cartile lui A.D.Tudosie se citesc si azi, unele au retete pentru producerea de vinuri, altele cuprind meditatii legate de viticulture sau snoave, glume, intamplari cu mari personalitati ale neamului. A fost indrumatorul multor generatii de elevi. “Podgorii si vinuri in judetul Vaslui”, “Studiul comparativ al soiurilor...”, “Via si vinul in literatura”, ar fi doar cateva dintre cele aproape 20 de carti publicate. Vinoteca e unicat!
Th. Codreanu, este un creator efervescent, prodigios si neasteptat in asocierile sale, foarte prezent la manifestari culturale in toata tara. Ca professor in Husi a indrumat generatii de elevi catre studiul aprofundat al limbii romane, iar cele peste 65 de carti sunt dovada inaltelor sale preocupari stiintifice. “Eminescu- Dialectica stilului”, “Complexul Bacovia”, “Caragiale – abisal”, “Transmodernismul”, “Dialoguri pilduitoare” s.a. sunt dovezi pentru un monument Codreanu.
D.V. Marin ca recordmen mondial prin interviuri cu 9 sefi de stat, 14 prim-ministri, papa, patriarhi romani etc. transmisii din peste 32 de tari din 4 continente, isi depaseste in mod evident contemporanii, chiar din Romania. Opera sa vasta – de la reportaj, la roman, de la editoriale la istorie culturala, de la studii literare la volume etnofolclorice cu valoare definitiva, n-au atras destul de mult atentia. Dar cele peste 20 de volume tiparite, “Tudor Pamfile si Revista Ion Creanga”, “Zapada pe flori de cires”, “Prima clasa”, “Ceausescu... regele Mihai, TVV – istorie si cultura” si altele...” raman reprezentative pentru un mediu si un moment anume din Istoria Romaniei; adaugam Grupul de presa unic prin durata si complexitate in Moldova, toate acestea ii confera autoritatea de a fi cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile. Dintre toti vasluienii prof. dr. D. V. Marin a avut cea mai mare prezenta si reprezentare internationala ca om de presa, ca politician, ca intreprinzator media cu singura scoala de presa din tara (varfuri: Catalin Striblea, Lucian Parvoiu s.a.). Prezenta la BBC n-a fost decat una dintre confirmari.
Anii care vor urma vor prilejui afirmarea si altor personalitati acum nominalizate sau nu. A se observa ca nu am facut referiri la cei plecati peste granita, din lipsa de informatii. Poate, se va anunta vreun reprezentant si dintre acestia.
Pana la urma, demersul nostru este menit sa provoace, chiar sa provoace discutii si alte opinii din care cei care mereu vin sa-si alimenteze fie localismul creator, fie si noua forma de patriotism, in contextul globalismului, a modificarilor in substanta limbii romane, a fauririi unei alte culture „existentiale” si alta organizare statala.



[ add comment ] ( 24 views )
Seceta si ... Monarhie(!?) 
Editorialele mele de aproape 26 de ani se
straduiesc sa dezbata probleme actuale la limita dintre
simtamant si realitate cu exemple practice.
Unele dintre ele au atras atentia unor mari
personalitati, dar mai ales a cititorilor, dintre care multi
il citesc mai intai pe acesta. Actualitate:
1. Jocurile Olimpice Rio Brazilia 2016.
Pana la incheierea editiei... nici o medalie pentru
romani. (Evolutii slabe, neasteptate, rusinoase. Cel
putin echipa de handbal fete e cea mai ... deziluzie! Ca
fost sportiv de performanta, care n-am cedat ,,din pod”
nici cand imi pocneau oasele stiu ce inseamna competit
ia, degringolada , raspunderea. La handbal au fost
ultimele doua caracteristici. A fost un meci de chin
pentru toti romanii (cum a fost si infrangerea CSMS la
Botosani).
Dintre cei aproape 100 de romani ajunsi la Rio
cu masa, cazari, transport, diurna si emotii pana in
prezent niciunul nu e de valoare olimpica.
E pacat de atatia bani pierduti, de prestigiul
sifonat, de iesirea noastra in lume. Au dres mohorul cu
Muntenegru 25-21. I-as pedepsi exemplar pe vinovati!
2. Seceta e... in Moldova, iar.
Sub parjolul din ultima luna de zile se usuca
totul: la 2 ha de porumb ar fi 4-5 babe de copt, la 2
hectare de floarea-soarelui (doar cat porumb) ar iesi
vreo 100 de kg. Dar nu mai e iarba pentru vite si vegetat
ia necesara unei productii agricole si implicit in
zootehnie. Nici primele n-au vreo realizare pentru ca
lucerna (a 3 - a) nu mai creste, porumb nu e. Cu
ce sa creasca?
Umbla vorba de ajutoare de la guvern: la cat fura
guvernantii si parlamentarii, la ce contracte inrobitoare
avem, de unde?
3. Monarhia pierde Romania
Raman de-a dreptul interzis de intensitatea cu
care s-au repezit unele posturi de televiziune asupra
subiectului ,,moartea reginei”!!!
O absurditate fara seaman! N-a fost o zi, o zi
macar, regina Romaniei, n-a stiut decat doua cuvinte in
limba romana si nu cred ca a facut ceva pentru
Romania. Nici nu stiu daca a locuit cat de cat pe
pamanturile romanesti.
Subiectul e grav pentru tv si alte mijloace media
sau presa serioasa. E nou si permite cele mai nobile
inchipuiri, cele mai ,,curajoase” cauze si evocari.
Familia regala, cat exista in Republica Romania
n-are alt rol decat de a fi un subiect mai altfel. Pot face
eu insumi numeroase comentarii. Cred insa, ca:
INTR-O REPUBLICA se promoveaza regalitatea
(ca) impusa de altii!? Tot felul de fripturisti si
inconstienti promoveaza o alta forma de organizare de
stat: REGALITATEA, desi TOATA LUMEA, in
toate continentele toti vor REPUBLICA!
Am trait un pic si cand era monarhia prezenta.
Erau prea multe framantari sa aiba ceva de spus in fata
comunistilor. Dar parintii mei (si... Marin Preda)
spuneau ca n-a fost bine pe timpul regelui.
Vocile republicane pot si trebuie sa afirme
normalitatea vietii intr-o republica abia in consolidare
si din ce in ce mai buna organizare. In loc sa vorbim de
acel parlament cu cel mult 300 de locuri, vorbim de
,,beneficiile” monarhiei!
E un bun prilej ,,sa exultam” pentru un personaj
care nici nu ne-a cunoscut, nici nu ne-a invatat limba si
nici nu nu cred ca va reprezenta ceva in istoria noastra.
Vorba Dianei Popescu (Stuttgart): ,,Dumnezeu s-o ierte
, dar nu a fost regina Romaniei!”


[ add comment ] ( 37 views )
NE PURTAM prin tribunale ! 
Cred ca problema zilei, marea problema a zilei este SECETA, de care ne tot plangem de cativa ani. In ultimul deceniu, partea a doua a verii este destul de secetoasa ca sa ne ingrijoreze serios. Daca odinioara luna lui cuptor era calduroasa nu caniculara, era ceva mai lipsita de ploi care inverzeau campurile dar erau de Sfantul Ilie si doar de Schimbarea la fata (6 august) ne uitam la frunzele care se ingalbeneau la copaci, dupa acest front de ploi (care ,,faceau” porumbul), zic august era ,,culesul fasolelor si fructelor”, navala harbujilor si a strugurilor!
La 1 august 2016 suportam o extraordinara „invazie” de pepeni impanati cu pesticide si medicamente, unii zic de Bailesti si alte localitati oltene; dar mirosind de la distanta a medicament…
Cine mai seamana pepeni in Moldova e un falimentat pentru ca intre timp oamenii se satura de inghitit porcarii si nu mai cumpara! Consumam zilnic pesticide in cele mai variate forme prin caise, prune, pepeni, porumb sau oricare alt aliment.
Grijile noastre sunt insa legate de eficienta muncii, deci sumele care ne permit sa existam. Dupa cum stiti, radio exista, ziar exista, revista exista si… uitati-va pe TVV.ro!
Dar:
Suntem nevoiti sa ne judecam cu niste hoti pe care un procuror de la Parchetul Barlad se straduie de peste 4 ani sa-i scoata basma curata! Astia au furat peste 5 (cinci) miliarde de lei vechi (530.000 lei), cam 5 apartamente si ,,mesterul cu legea” le da cate 1.000 de lei amenda si-i face scapati.
Se sperie gandul, cum un om al legii poate face asa ceva dupa amanari si amanari (4 ani!). Drept care am facut plangerea necesara. Dar mai ales publicam si sub forma de scrisoare deschisa aceasta plangere oficiala.
Am mai scris despre ,,ghemul de interese de la Barlad” in Meridianul de joi 26 noiembrie 2015, observand ca Mugurica Rotaru introducea intr-o hotarare fara cale de atac, o fraza referitoare la armele de foc. Prevedea… terorismul, saraca!
Deci avem de lupta chiar cu cei care aplica sau interpreteaza Legea !
Mai avem un proces cu UPFR-ul la Tribunalul Bucuresti. N-o sa dam publicitatii continutul cererii de apel. Dar tot cam asa se petrec si acolo niste lucruri: judecatorii asculta doar o parte stiind ca sunt inamovibili. Oare cat se va mentine anomalia asta ca cel care judeca prost, partinitor sau incompetent, sa nu raspunda legal?
Si oamenii astia au niste salarii… uriase, cu totul nesimtite!
Mai avem proces cu Consiliul Judetean Vaslui.
Am participat la un concurs de proiecte si oamenii lui Buzatu au gasit calea sa nu ne sprijine revista INTERNATIONALA MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC. Cum sunt incurcate caile Domnului si in judetul Vaslui, nu credem ca vom primi curand „aprobarea legala”, adica o constatare ca indeplinim conditiile de participare.
Ne place la nebunie bataia de joc a Comisiei care a analizat cererea si proiectul: ,,speram… ca veti mai participa la asemenea concursuri”. Da, la anul si la multi ani!
Asadar, ne luptam cu seceta, cu rautatile omenesti, cu neputintele noastre si ale altora!
*
Pe 26 septembrie 2016 se implinesc 20 de ani de la aparitia ziarului MERIDIANUL Iasi - Vaslui - Bacau.
*
Pregatim nr. 7 din Meridianul Cultural Romanesc.


[ add comment ] ( 24 views )

<<First <Back | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | Next> Last>>