INFORMARE PUBLICĂ (1) 
PRECIZĂRI:
Am depășit câteva bariere importante în activitatea noastră publică de peste 52 de ani în sprijinul culturii, jurna-listicii, vieții sociale din Vaslui, din județ, din România. Prin revista internațională M.C.R., prin ziar, prin opera proprie, prin prezența în Agora am reușit, credem, să ridicăm Vasluiul pe harta culturală a lumii. Și, nu ne-a sprijinit vreo oficialitate (ci tripleta absorbantă… ne-a sabotat cât a putut) ci doar prin eforturi și capacitate proprie am realizat totul.
Am încheiat cu succes primul Simpozion Internațional OMAGIU CĂRȚII ȘI CULTURII VASLUIENE, care a fost a VIII-a ediție din seria inițiată cu tot atâția ani în urmă. Din cei 91 „convocați” 67 au fost permanent în sală iar alți 11 au poposit un timp scurt. N-a călcat nici primar (deși nu-l mușca nimeni), nici președinte de Consiliu județean (că nu e campanie electorală), nici reprezentanți de ai lor. Șefii de la direcțiile cu atribuții culturale aflați sub amenințarea destituirii de către Buzatu, n-au îndrăznit să treacă opreliștea. Dacă-l pomenesc de bine pe careva îi fac un mare rău pentru că Buzatu îi rupe dacă vede sau află că i-a încălcat ordinele.
„ABSORBANȚII DEMOCRAȚIEI” locale nu pot fi decât aceștia care au ajuns în frunte (culmea, unii cu ajutorul meu!) și care au grijă pe de o parte să nu aibă concurență în partidul lor, și pe cât se poate, nici în opoziție. De aceea funcționează perfect pactul Buzatu-Tătaru de acum câțiva ani ca fiecare să nu-l calce pe coadă pe celălalt, în care fiecare își înlătură pretendenții ghiciți, cum e cazul lui Marius Arcăleanu „bine lucrat” de fostul ministru care câștigă bine-bine și ca parlamentar și ca medic la Huși. La Mitică în partid nu chiscuie nimeni. TRIPLETA ABSORBANTĂ în cultura locală include pe veșnica trezorieră de la partid, dictatoarea de la Muzeu (tare îndurerată că și-a pierdut pisica, Muza! Muza de la Muzeu a dispărut!!!) R. Mocanu care veghează cu mare grijă la viitorul formațiunii, adică la perpetuarea puterii lor. Eu le cad rău la mațe ăstora.
Simpozionul internațional a fost o mare reușită personală, cu fonduri personale, cu ocultare oficială, cu participare entuziastă a ieșenilor, băcăuanilor, bucureștenilor etc. și cu frumoase aprecieri din exterior.
ACȚIUNE:
Am înștiințat prin ziar, revistă, TVV-online și în câteva emisiuni locale de organizarea celei de a VIII-a ediții a Omagiului, am trimis zeci și zeci de emailuri, am convorbit telefonic, am primit sugestii-solicitări, într-un cuvânt ne-am zbătut să aducem lume bună (bun cultural) la Vaslui dorind încă o dată să INFUZĂM o brumă de cultură în locul acesta blestemat de D-zeu să ne plece valorile. Hemoragia materiei cenușii e… seculară și, probabil, se va tot menține, dacă în frunte vor fi tot murături de acestea. (Mare deosebire de Buzău, de pildă).
Am fost întrebat, mie ce-mi iese, din această muncă. Am rămas interzis pentru că aici se cheltu-iesc ceva bani, dar la noi doar câțiva firfirici în comparație cu miliardele pe care le mânuiesc instituțiile cu atribuții culturale, bani mulți-mulți, rezultate insignifiante. Singurul de talie națională este Festivalul Umorului, la care am pus umărul cel mai calificat începând cu anul 1970 (prima ediție, 3-5 iulie). Să se ivească vreun talent local? Cu aceștia din frunte… nu se află. Până și fost-vasluianul Radu Trufea, tânărul de mare talent, crește pe la Piatra Neamț.
Am cerut sprijin măcar pentru sală (unde să-i concentrăm pe oameni), la Consiliul Județean care ne răspunde sub semnătură olografă că sala e ocupată cu recensământul (dar joi, era goală), Primăria ne-a ținut în șah până miercuri la prânz pentru Centru cultural „Alexandra Nechita”, și cred că Pavăl a scrâșnit din dinți, dar nu era sala lui; și, țineți-vă bine, de la Muzeul Județean ni se răspunde abia pe 9 mai cu o adresă semnată de oameni tâmpiți sub semnătura Ramonei Mocanu: „vă aducem la cunoștință că la data mai sus menționată sala e ocupată” (probabil de pisicile Ramonei!, pe 28 aprilie, răspuns pe 9 mai!). Puteam să ocupăm spațiul de la Bibliotecă dar era insuficient pentru 91 de persoane anunțate. Menționez că am colaborat instituțional perfect cu Gelu Bichineț, directorul BJV.
DESFĂȘURARE:
Începând cu ora 10.00 s-au organizat expozițiile de caricatură, pictură, sculptură (Ghenghea și ai ei), de ziare și cărți, după ce fiecare a fost îmbiat să ciocnească un ou roșu de Paște și o cafea… de primire. Flori de măr, naturale, destule.
La ora 11.00, dr. Valeriu Lupu a rostit un cuvânt scurt și apoi l-a însărcinat pe amfitrionul Marin să preia conducerea (care s-a produs până la ora 13 când și-au intrat în rol Dan Teodorescu, președintele filialei ieșene LSR și delegat UZPR, cu Corina
Gherman și ai lui, 35 de personalități. Deci un alt spectacol pe cinste.
La ora 14.40 au fost invitați la o masă de protocol în centrul orașului lui Peneș Curcanul
(Alecsandri l-a nemurit). O atmosferă excelentă.
SPICUIRI:
Aproape tot ce s-a înfățișat publicului a fost de mare calitate. Prof.univ.dr. Daniela Gîfu, din partea Academiei-filiala Iași, a rostit și un cuvânt laudativ; îi mulțumim. Aproape la unison a fost apreciat simpozionul la care a participat profesoara de limba română și poeta Veronica Rusu BUCICO de la Bălți. N-a putut veni prof.dr. Vasile Șoimaru de la Chișinău și acad. Vasile Tărâțeanu de la Cernăuți, din cauza războiului din Ucraina. Au fost prezenți 16 vasluieni, printre care col. în rezervă Mihai Focșa în numele unei organizații obștești, un mare sufletist, Teodor Pracsiu, cel care i-a prezentat opera dr.
Valeriu Lupu, D.V. Marin care a moderat totul dar a și prezentat cărțile sale cu nr. 52, 53, 54 (ultima, Groparii culturii vasluiene), revista Meridianul
Cultural Românesc (nr. 29/2022) cu 834 de colaboratori din toată lumea, ultimul număr din ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău.
D.V. Marin a nominalizat premiile și Laureații concursului interjudețean pentru înfrumusețarea comunelor, respectiv, Constantin Zamfirache
(Grajduri-Iași), Ioan Corobuță (Lungani-Iași), Horațiu Cărăușu (Băcești-Vaslui), ca după o pauză și Premiile Revistei M.C.R./2021, Gabriela Ana Balan – Bârlad, Dan Teodorescu – Iași, Cătălin
Sîmpetru – Vaslui, iar din străinătate poeta și traducătoarea din Roma, Rodi Vinău.
O mențiune specială a fost pentru ing. scriitor Mihai Caba din Iași care a împlinit 80 de ani, cu toate considerațiile și felicitările.
Au primit Diplome de Onoare, de Excelență, de Participare și de Laureat toți cei menționați și toți participanții pentru contribuția lor la realizarea Simpozionului.
Din cuvântul participanților doar câteva spicuiri:
Dr. Valeriu Lupu, exeget, despre manifestare: „acțiunea de față poartă amprenta personalității prof.dr. D.V. Marin, semnul de valoare și reprezentativitate în lume. Facem și noi ce putem pentru cultura vasluiană”.
Prof.univ. dr. Daniela Gîfu, jurnalisă: „prin eforturile dlui DVM la Vaslui se săvârșește un important eveniment cultural, participarea e selectă și foarte valoroasă, realizare demnă de toată lauda. Prin ce face, Profesorul e unic în țară.”
Dan Teodorescu, președinte L.S.R. Iași, repre-zentant UZPR: „aveți noroc de un adevărat lider cultural în persoana dlui profesor, care are darul de a face și face bine și mult; păcat că nu e sprijinit. Noi am venit cu plăcere și interes, ca întotdeauna, și azi, realizare de excepție.”
Prof. Nicolae Popa, mentorul Ansamblului „Privighetorile Zeletinului” de peste 48 de ani: „îl cunoaștem de o jumătate de secol pe dl. prof.dr. care ne-a încurajat permanent, ne-a popularizat în lume, ne-a susținut moral și material. Aici suntem prezenți cu material video, astăzi, totdeauna alături de dl. prof.dr. D.V. Marin”.
Dr. Corina Matei Gherman, poetă: „sprijinim pe dl. Marin, deci cultura vasluiană pe care o reprezintă cu demnitate în țară și peste hotare.”
Teodor Pracsiu: „dl dr. Valeriu Lupu este un reprezentant de seamă al culturii vasluiene, onorat de acest valoros simpozion”.
Veronica Rusu Bucico, poetă, Bălți – R. Moldova: „Am venit cu mari eforturi la prieteni adevărați, pe care-i prețuim precum și ei ne prețuiesc. Revista dlui Marin ajunge și la noi; vă citesc unele dintre poeziile mele”.
Vlad Ioan Marin, nepotul profesorului, prezent și la tribună: „felicitări, bunicule și la mulți ani!”.
Col. rez. Mihai Focșa: „fără dl. Marin am fi mult mai săraci cultural, oricum e unic și la noi și în țară. Felicitări că e un unionist înfocat.”
Constantin Chirica, jr. ,autor la Ghidul Iașului ș.a.: „fost elev al d-lui profesor, la Măcărești, poate nu ajungeam așa dacă nu-l luam ca model…”
Ieșenii, aproape la unison: „felicitări, vom veni cu drag și altădată!”. S-a detașat scriitorul inginer Ilie Serediuc prin urări, afecțiune, sprijin moral. Doamna Martha Eșanu, monografist, critic literar și promotoare a literaturii adevărate a rostit tare frumoase cuvinte de apreciere, pentru care îi răspundem cu aceeași căldură. Nici profesorul vasluian Pavel Toma nu a făcut excepție, rapsodul popular Vasile Bulai chiar s-a întrecut pe sine la caval, fluier, ocarină, iar caricaturistul Nicolae Viziteu ne-a adresat o lungă scrisoare de mulțumire cu aprecieri pe care le vom reproduce altădată.
Interpretul Aurel Niamțu, cel cu golden buzz la „Românii au talent” a făcut destule aprecieri pentru participanți și propuneri pentru organizator. Mai remarcăm grupul de copii – familia Moise – foarte talentați și ambițioși.
E imposibil să reproducem mesajele de la atâția participanți.
Mihai Batog-Bujenița: „Stimate domnule profesor, Evenimentul de răsunet naţional Omagiul Cărţii Vasluene aflat, iată, la a VIII-a ediţie îmi prilejuieşte un firesc sentiment de mândrie fiindcă mă consider nu numai unul dintre cei care au participat la primele ediţii ci şi pentru că spiritual ne aflăm în această fastă zodie a culturii moldoveneşti, cea în care Vasluiul are rădăcini adânci. Vă felicit şi pentru această realizare, una din multele arondate vieţii dumneavoastră şi vă comunic regretul că, din motive personale, nu pot participa la această adevărată sărbătoare a sufletului.
Cu cele mai bune gânduri şi multă admiraţie.”
Mihai Caba: „La Mulţi Ani, cu sănătate şi continuitate luminoasă, stimate Domnule prof.dr. DUMITRU V. MARIN!
Cum bine se vede, aţi reuşit azi, 28 Prier 2022, să-l ridicaţi pe „3” la puterea a „4”-a, ceea ce înseamnă o performanţă personală, pe care o râvnim şi noi, cei din imediata Dv. apropiere, cei care vă iubim şi vă preţuim inepuizabilul demers cultural, etalat prin îndelungata şi laborioasa D-voastră activitate pusă în slujba Binelui şi Folosului comun.
Să vă ţină Dumnezeu pe mai departe ani îndelungaţi, la fel de roditori în cuget şi faptă, spre noi şi vrednice împliniri, străluminând în lume
Meridianul Cultural Românesc!

În faţa lui adânc eu mă înclin
Pentru demersu-i ce n-a fost în van
Şi iată că Dumitru V. Marin
E azi ... Dumitru V. Meridian!”


[ add comment ]

<<First <Back | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Next> Last>>