A P R I L I S T I I 
…77… confluente literare cu semnale amicale ar fi un alt titlu la Dictionarul selectiv pe care suntem gata sa-l lansam pe piata cat de curand. Avem pretentia ca chiar va fi ceva unic in peisajul literar romanesc si cu indelungate reverberatii peste hotare, ca cei care vor fi cuprinsi… in CUPRINS, vor fi, prin opera lor marturisitori ai acestui moment rarisim (daca nu unic) in care sa argumentam ca revista MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC, ziarul Meridianul… grupul de presa, conducatorul lor, au intins o retea culturala a carei margini numai Domnul o cunoaste (pentru ca fiecare dintre cei nominalizati o prezinta altora si altora); 414 colaboratori din toata lumea sunt, doar pana acum, doar in 13 numere.
Precizare importanta: e opera de mecenat, nimeni nu a sponsorizat cu ceva pana acum iar asa numitele „organe locale” pun piedici…
De ce „aprilistii”?
Dintre cei 77 de selectionati, 7 sunt nascuti in luna aprilie (aprilisti, nu?), si pot alcatui numai prin opera lor volume impresionante si mai ales cu mare durabilitate in timp. Unii chiar vor fi embleme ale timpului lor, pentru o ramura social-culturala! (In aprile s-au nascut Timur Lenk, Shakespeare, Lenin, Emil Cioran)
Va propunem aprilisti:
DAN RAVARU, (n. 3 aprilie 1941) din ce in ce mai bine recunoscut pentru volumele sale publicate, pentru activitatea sa pe taram social, pentru patrunderea in domeniul cultural vasluian. „Provine dintr-o veche familie romaneasca, cu radacini de peste 300 de ani in judetele Prahova si Neamt… licentiat in 1965… profesor la liceele din Puiesti si Negresti… din 1979 si pana in prezent activeaza in cadrul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui”. Pe ultima coperta a ultimului sau volum apar publicate exact 18 carti, dar D. R. a sprijinit ca nimeni altul miscarea artistica de amatori, a sprijinit publicatii si persoane, a sustinut conferinte pu-blice etc.,etc.
MIHAI HAIVAS (n. 6 aprilie 1941) prof. de matematica o viata, epigramist cunoscut si recunoscut in Iasi, membru al Asociatiei literare Pastorel Iasi, chiar cu functii de conducere, cu numeroase volume tiparite, editor, printre altele, al revistei de umor Booklook, colaborator la ziare si reviste, prezenta in viata culturala a Iasului.
DUMITRU V. MARIN (n. 28 aprilie 1941), deschizator de drumuri in presa moderna, intemeietorul singurului grup de presa din Moldova, romancier, reporter, editorialist, autor a doua recorduri mondiale, 6 nationale, 26 judetene, promotor in cultura si presa, cu peste 60 de ani de la debut, 28 de carti scrise, revista Meridianul Cultural Romanesc mentinuta prin eforturi proprii (de toate felurile). Candidat in alegeri pentru consilii locale, judetene, la Camera Deputatilor, Senatul Romaniei, sef de partid peste un sfert de secol, profesor, intreprinzator, doctor in stiinte filologice. Scoala de presa de pe langa TVV a ramas unica. Transmisiile in direct din 32 de tari, 4 continente, prezenta cultural-ziaristica in tara si peste hotare ii asigura calitatea de cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile (v. Istoria enciclopedica a Jurnalismului din Romania).
JIPA ROTARU (n. 28 aprilie 1941), comandor (in marina), prof.dr. in istorie, autor a zeci de studii si carti, cu prevalenta despre al doilea Razboi
Mondial, rolul lui Ion Antonescu, situatia Romaniei din sec. al XX-lea, etc.
EUGEN DEUTSCH, (Iasi, 26 aprilie 1933), poet, epigramist, conducator de revista, opera impresionanta in peste ½ secol (autor a 23 de volume).
GEORGETA PAULA DIMITRIU (Iasi, 28 aprilie 1929), medic, poeta, epigramista, membra ALPI (vom completa ulterior).


[ add comment ] ( 9 views )

<<First <Back | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Next> Last>>