"A venit" Zapada ! 
Unde sunt zapezile de altadata ? Iat-o pe prima. Pufoasa si ... multa.
Minute in sir gandul nostru ramane in admirarea peisajului reintineritor ca imagine, dorinta de viata, nadejde ...
Sentimente diafane, ochi sclipitori si tainici, patima sangelui, zvarcolirea trupului, potolite de frigul nu prea mare dar patrunzator care aminteste ca poti sa visezi totdeauna, chiar cat de mult, dar sa te multumesti cu ce ai, eventual cu ce ai reusit in viata.
Intinderea alba da voie gandului sprintar, dar racoarea opreste expansiunea necontrolata intr-o umanitate dintr-odata mai frumoasa datorita primei zapezi ...
Viata prozaica ne obliga sa avem grija de vite si alte animale, de porumbei sau alte pasari, de albine sau agricultura, de lanturile de masina (sau cauciucuri), de serviciul la care ajungem mai greu, dar multumiti sufleteste si ... mai productivi.
Nu stim care va fi ultima zapada a anului sau din viata noastra.
Nu stim, de destule ori, sa ne inseninam pentru ceva, cum nu stim niciodata cat de masurata sa fie bucuria.
De ce sa nu ne bucuram cu adevarat, de prima zapada ?


[ add comment ] ( 10 views )
UZP – 90 de ani ! 

Sambata 12 si duminica 13 decembrie 2009, s-a marcat implinirea celor 90 de ani de la infiintarea primei Uniuni Profesionale, in somptuosul sediu al BNR. Amfitrion, purtatorul de cuvant si consilier al guvernatorului Mugur Isarescu, jurnalistul Adrian Vasilescu.
Cel dintai intre egali a fost (si ramane) presedintele Uniunii Ziaristilor Profesionisti, prof. univ. dr. Mihai Miron, care a organizat impecabil intalnirea Comitetului Director si Simpozionul Aniversar, asigurand si starea de gratie creativa, necesara intr-o intrecere a ... spiritului
- S-a emis si butada "cat de putini am fost, si, cat de multi am ramas" cu referire la cei 4.400 de ziaristi legitimati, s-au exprimat ingrijorarile pentru viitorul jurnalismului romanesc; s-au luat initiative laudabile, am scaparat minti in incercarea de comunicare personala. Prof. univ. Marian Petcu a informat despre mersul Dictionarului Presei Romanesti, despre Revista de Istorie a Presei si aparitia volumului de Studii si cercetari, vol. 2, an 2, 2009.
Pentru noi, cei din Vaslui, au existat cuvinte de apreciere si ... o medalie aniversara pentru presedintele filialei Vaslui (si Bacau) Prof. dr. Dumitru V. MARIN, ca semn de recunoastere a importantei contributiei sale.
Pana la urma, important e ca in cadrul acestei Uniuni Profesionale, avem ceva de spus, si merite recunoscute, ca sa nu mai vorbim de schimbul de experienta si optimismul infuzat. Speram sa revenim.


[ add comment ] ( 10 views )
Expozitia parnaiasilor ! 
Penitenciarul are lumea lui pestrita, dura, murdara, rea.
Aici se aduna, de regula, ce e mai urat intre oameni, uneori si rataciti de o clipa sau mai multe. Vietasii, homosexualii si criminalii reprezinta hazenia pe pamant. Pretutindeni !
Dar,
Exista si aici sensibilitate, talent si visare. Omul nu poate fi atat de animalizat incat sa nu spere.
Cred ca Expozitia "Traditii si Obiceiuri" deschisa intre 15 – 21 decembrie 2009 la Casa Corpului Didactic Vaslui, infatiseaza tocmai aspecte ce pastreaza fondul bun al oamenilor rai, din fire sau pe moment.
Icoane sculptate (Hamtariu Florin, Belecciu Vasile, Ungureanu Vasile), Icoane pictate (Marcu Victor – Marian) si Masti (Ungureanu, Aftinici, Boboc, Balaban, Iosub, Barbu si Constantin Ungureanu) ar fi rezultatul coordonatorului de program, fostul ziarist, Catalin Luncanu, ajuns paznic la hoti.
Mi-au placut cuvintele de incheiere ale directorului adjunct Eusebio Brinza, o prea placuta cunostinta pentru mine:
"Felul cum ii privim si tratam, ne reprezinta ca civilizatie. Asadar, avem de ales: ori le intindem o mana de ajutor, ori ii ajutam sa revina printre noi ca cetateni responsabili si utili, ori le intoarcem spatele si ii condamnam sa fie clientii permanenti ai penitenciarelor. Noi decidem ..."


[ add comment ] ( 7 views )
RECITAL DE CRACIUN 

Impreuna cu parinti, rude, ziaristi "am inregistrat" invitatia prof. Galina Parfeni, de a fi prezenti in sala de auditii a Bibliotecii Judetene.
Deci, marti, 15 decembrie 2009, ora 17:00, cam prea racoare in sala plina si cu cei 18 copii interpreti, dintre care 16 au interpretat 1 – 2 piese la vioara sau, cei mai multi la pian, am ajuns la a IV-a editie, la Recitalul de Craciun, care a fost o rara reusita.
Desigur, ca mai pretentiosi, apreciem evolutiile dezinvolte ale Andradei Trufia (clasa a V-a) si Alex Gabriel Trufia (clasa a IV-a), magicieni deja ai pianului si deja cu premii prin concursuri. Copilasii acestia, toti 16, au cel putin doua calitati: sunt seriosi, si, un grad de buna pregatire.
"Multe flori sunt / Dar putine / Rod in lume or sa poarte / Toate bat la poarta vietii ..." (Eminescu) si acestia bat zdravan clapele pianului.
Cati dintre ei se vor si impune ?
Niste copii, ai unor parinti acolo si ei, cu niste sustinatori, cu ceva nume isi prezerva un loc in suflet pentru tarzia inseninare cu muzica clasica ! In valtoarea vietii in care, inevitabil, intra micii interpreti de astazi, macar amintiri frumoase vor avea, daca nu cumva talentul ii va obliga sa izbandeasca.
Asta si datorita prof. Galina Parfeni, care stie, vrea si poate SA FACA. Adica are har, chiar daca n-au destul sprijin.
Si ca interpreta, Galina e chiar profesionista. Am ascultat "Lebada" (Saint – Saens) si "O sara la stana" de Ciprian Porumbescu: numai cuvinte de lauda.
Sa va tina Domnul patima, Doamna, si voua copii ai bucuriei ! Tuturor, Craciun Fericit, nu numai anul acesta ci la multi, multi ani !


[ 1 comment ] ( 12 views )
Interviu sentimental: MA RETRAG ... 

Interviu sentimental:

MA RETRAG ...

Rep. (R) 28 aprilie 1941, comuna Podu – Turcului ?
Rasp. (r): M-am ivit printre pamanteni, intr-o dimineata de Duminica Tomei.
R: Ceva studii ?
r: Folclorul, generale, liceale, 2 facultati, un doctorat in etnologie, scoala lumii.
R: Venetic in Vaslui ?
r: Desigur, ca si 3/4 dintre concitadini. Din 1970, tot pe aici, profesor, inspector, jurnalist, manager, politician, parinte, cetatean ...
R: Ce partide, in afara de P.C.R. ?
r: Unul singur ... ecologist fuzionat cu Actiunea Populara, fuzionat cu P.N.L. Consilier judetean.
R: Din 1989, 4 legislaturi, e ceva.
r: Niciodata balamagiu, totdeauna activ, negativist dar constructiv.
R: Va cunoaste lumea ...
r: Desigur, oriunde merg sunt recunoscut, cat e respect, teama sau altceva ... dar sunt salutat !
R: Am auzit si de o revolta a elevilor ...
r: Au fost mai multe: cand trebuiau sa invete, cand am trimis sa studieze pe fiicele comunistilor de la Kogalniceanu. Crezi ca am fost vreodata "gluga de coceni" ? N-am avut an fara premiu national !
R: La Revolutie ?
r: Am fost in piata centrala imediat dupa ora 12:50, in Comitetul judetean de Partid, am transmis la Radio Iasi.
R: Tranzitie ori cultura, sau afaceri ?
r: De toate, mai ales indrazneala, risc, realizari ! Munca si tot munca !
R: Dusmani ?
r: Multi, dar toti valorosi si foarte puternici.
R: TV.V. – ul ?
r: Mare indrazneala: "s-ar putea sa nu mearga, dar, daca iese ?" {i Televiziunea Vaslui a devenit emblematica: Licenta 001/ 6 ianuarie 1993, prima din Moldova (a 3-a din tara). De pe urma TV.V. n-am adunat decat multa autoritate morala si calatorii in lung si lat.
R: Unison Radio era ceva nou ...
r: Desavarsea, implinea, exprima restul de viata de dupa imagine. Mai ales ilustra efervescenta cultural – sociala in preajma noului mileniu prin mobilizarea tineretului in jurul unei tribune si dovada libertatii prin cuvant.
R: "Meridianul" e chiar axa culturala ?
r: Nuante: "Meridianul" Vaslui – Barlad e axa judetului Vaslui, mai ales culturala; ziarul "Meridianul" e pagina creativa permanenta, e rezumatul materialelor difuzate la TV.V. sau Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad, e oglinda vie a principalelor evenimente sociale din ultimii 11 ani. Acusi trece in anul 12.
Cred ca intreg Grupul de Presa este expresia Curentului cultural – informational, si prin natura lucrurilor am fost in centrul evenimentelor. Nu se poate nega ca am fost lideri de presa.
R: Nu prea sunteti modest ... !
r: Ba sunt foarte modest. Nimeni si niciodata nu va mai putea face ce-am realizat eu, pentru ca mediul si momentul nu se poate repeta aidoma. Ziare, carti, televiziune, radio nu e clar ?
R: Argumente, nu vorbe, nu-i asa ?
r: Sa existi ca profesor de referinta peste 2 decenii (profesor, director, inspector) si peste 20 de ani sa reprezinti in judet, in oras, in tara si in lume breasla pestrita, incontrolabila si ... "variabila" a ziaristilor e dificil, frumos, benefic !
R: Cum adica benefic ?
r: Pai, daca aproape toti ce-s in judet presari au trecut pe la noi; daca am incurajat constant tineret, batranet, harnici si puturosi, destepti – tampiti, cinstiti si hoti, valori si non - valori ... este CEVA ? Pe multi i-am facut eu harnici si talentati !
R: {i, ce ?
r: {i mai sunt vreo 150 de autori, peste 300 de carti tiparite, peste 60 de reviste.
R: Schimbam registrul, mai iubiti ?
r: Bineinteles, am si eu legenda mea, buna, rea, reala sau nu, dar daca dragoste nu e, ce mai e ?
R: Mai faceti afaceri ?
r: Mai pot, nu-mi lipseste, mintea, indrazneala, optimismul si conditia fizica.
R: Ati facut multe la viata Dvs. Enumerati cele mai importante momente.
r: Multe: in 1944, toamna, l-am salvat pe tata de la moarte. Rusii voiau sa-l impuste pentru ca nu le-a dat vinul, vitele si cand ridicau pustile, m-am repezit la tata si n-au mai tras.
In 1955 – La Concursul de literatura la Bacau, l-am invins pe Fanus Neagu si altii ...
In 1971 – Am dat mana cu Ceausescu, la Vaslui. Pana in 1989 mi-a intins mana de 3 ori.
Doctoratul si cartile au insemnat ceva. {ase intalniri cu presedinti de stat, este, nu.
Cel mai important moment din cariera politica: 2 decembrie 2001, la Budapesta, eu conduceam delegatia ecologistilor romani, preopinent Iosckha Fischer, ministrul de externe al Germaniei, care propunea Constitutia Europei ... Dar nici lansarile de candidati la parlament (3) sau primarie (3) n-au fost de ici de colo. Am trei copii foarte buni.
R: La cate ati realizat, ce ... mai ... faceti ?
r: Mai am destule de realizat, dar deocamdata MA RETRAG ~N ISTORIE


[ add comment ] ( 26 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>