MODELE DE VIATA ! 
„Zilele Meridianului” (generic vorbind) se organizeaza cel putin lunar, in diferite judete, cu intensitati diferite, cu oameni diferiti, cu mijloace foarte diferite dar si cu un reper clar: oferta de modele de viata in cadrul unor manifestari social-culturale.
La peste 18 ani de la aparitie (septembrie 1996) saptamanalul de fata e foarte prezent in judetele Moldovei si in curand vom pasi si in Basarabia.
Sambata, 8 noiembrie, de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, ne-am aflat la impunatorul Camin Cultural din Frumuselu, comuna Glavanesti, judetul Bacau, unde destoinicul primar Gheorghe Tilibasa, sprijinit de profesoara Tatiana Galan, de familie, de cetateni, a sarbatorit atribuirea numelui „poet Sergiu Adam” scolii generale din Frumuselu.
Inca alte doua atribuiri de nume la alte doua scoli apropiate si lansarea monografiei Tatianei consacrata satului natal, ca si intalnirea cu scriitori si alte personalitati marcante in prezenta a circa 100 de participanti (in sala si afara) au implinit ziua culturala si hramul localitatii.
La intalnirea cu cei din Frumuselu si din tara a fost prezent modelul, adica Sergiu Adam, generalul Gheorghe Berdan si invatatorul Spirache Florea, a fost ISTORIA in semnul ei afectiv si inaltator, mai toti evocand nume, situatii, atitudini, fapte care mai sunt si in constiinta publica.
Ca moderator, primarul Gheorghe Tilibasa a fost la inaltimea sarbatorii de suflet, acordand culturii (locale) timpul si consideratia necesara, prin reprezentantii care au luat cuvantul. Dintre musafiri: Vilica Munteanu, Dumitru V. Marin, Ioan Danila.
VIITORUL, adica semnele pentru viitor au fost evidente prin prezenta elevilor scolilor, a cadrelor didactice, a momentului poetic si a... deputatului Ioan Melinte. Educatia prin prezenta modelului este cea mai durabila. Sigur !
Poezia lui Sergiu Adam (recitata de grupul de elevi), interviul realizat si proiectat pe ecran de catre conf. univ. Ioan Danila a implinit intentia initiala: prezenta altfel, a fiului acestor locuri carora le aduce recunoastere prin realizarile sale. Sector de felicitari pentru bunul nostru prieten,inimosul universitar din Bacau.
Limba Romana in forma ei actuala, n-a fost vreo preocupare a cuiva, dar am relevat `n cuvantul meu asaltul pernicios al neologismelor tehnice care se infiltreaza odata cu viata moderna, de import.
Nivelarea lingvistica nu e foarte departe si e in defavoarea limbii, asa cum internetul este in defavoarea specificului national, a supravetuirii poporului roman. Nu „cant” prohodul ci suntem in plin prohod al acestui pilon al existentei nationale: limba. Cum nimeni, dar absolut nimeni nu poate decat sa constate, fara a putea lua masuri... e de ajuns sa ridicam din umeri ?
Chiar sunt mandru ca in cele 12 luni am realizat 14 momente dintr-o batalie pentru Limba Romana. Penultima a fost pe 26 octombrie 2014 la Tepu, judetul Galati, despre care pot sa zic, absolut meritata pentru folcloristul Tudor Pamfile, culegatorul „firelor de aur”, a mitologiei si a etno-folcloristicii romanesti. Sufletista Gina Obreja a sustinut un demers care sper sa nu ramana unic!
Subliniez:
a) Ziarul nostru are si o functie complementara prin sustinerea atator creatori, intr-o pagina speciala, de aproape 2 decenii !
b) Organizarea zilelor social-culturale intr-o societate aflata mereu in trap, din ce in ce mai saracita, indiferent de sustinerea locala, nu ne aduce castig material. Suntem constienti ca e vai de Cultura Romaneasca, daca asteapta numai fonduri de la stat.
c) Facem si noi ce putem intr-un iuresal existentei cu repere morale extrem de instabile (si vulgare!). Poate picatura noastra nu se pierde.
Esential:
Suntem intr-o batalie cu timpul intr-un mediu ostil. Credem ca putem fi de folos generatiei prin modelele pe care le oferim, prin cartile noastre, prin ziar.
Pana la urma, orice „erou al timpului nostru” isi pierde actualitatea.
Asa ca suntem „acoperiti” de Eminescu: „unde vei gasi cuvantul ce exprima adevarul?” Deci ... sa ne modernizam!
*
Deleni - Iasi: 6 decembrie 2014 - Simpozion INTERJUDETEAN, la Caminul Cultural si alte momente de mare atractie.

[ add comment ] ( 23 views )
DE PESTE 18 ANI ... MERIDIANUL ! 
A trecut peste noi data aniversativa de 18 ani de cand exista acest ziar (26 septembrie 1996).
Poate unora, 18 ani de existenta li s-ar parea un moft! Va asiguram ca este un unicat in materie, nicaieri in tara numita Romania nu exista o asemenea publicatie care s-apara „la ceas” [i in atatea judete. Mai mult, din 1996 [i pana acum au tot disparut publicatii, dintre care unele cu pretentii si nici cele 3 ziare din judetul Vaslui nu se simt deloc bine.
Incercarile noastre de a impune o publicatie locala au inceput in 1990, cand in afara de Monografia Liceului „Mihail Kogalniceanu”, in afara de infiintarea Televiziunii Vaslui, am scos nr. 1 al revistei ,,Vlastarul”, serie noua. Aici am expus liniile directoare pentru Curentul Cultural - Informational de astazi, constienti ca „marile valori ale umanitatii au izvorat si din cerinta sociala, dar mai ales din cautari, zbucium, chin personal, si CHEMARE, la portia noastra de lupta pentru frumos” (p. 27). TELERADIOEVENIMENT (nr. 1, 1994) a emis si programul primului numar din Meridianul, 26 septembrie 1996. Acesta ar fi trebuit sa devina arhiva scrisa a celorlalte mijloace mass-media: TVV (infiintata, 5 decembrie 1990) si Unison Radio Vaslui (1994) si Barlad (1994). Chiar din 1996 si mai ales din anul 2000 ziarul acesta a devenit meridian cultural prin pagina consacrata pana astazi. Asa se face ca n-a existat aparitie de valoare, n-a existat vreun scriitor vasluian (si moldovean) sa nu se bucure de spatiul editorial necesar.
Realizarile noastre in acesti ani sunt cu mult peste rand in toata Romania.
- Este cu adevarat independent.
- Se difuzeaza in fiecare joi, in 4 judete.
- A gazduit interviuri, relatari, date despre marile personalitati din tara si de peste hotare: 9 presedinti de stat, 14 prim-ministri, sute de parlamentari si ministri.
- S-au facut transmisii in direct din 32 de tari.
- S-au organizat „Zilele Meridianului” in judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Galati, numai in ultimele 12 luni fiind 14 simpozioane interjudetene, de rasunet.
- Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau este o cronica vie si un observator fidel de viata social-culturala din Moldova si de pretutindeni.
- Colaboratori de marca incepand cu academicieni (Eugen Simion, Ion Pop de Popa), universitari, mari nume din jurnalismul romanesc (prof. dr. Mihai Miron, Alexandru Ionescu etc.), minstri (Alexandru Mironov) etc. etc.
Daca in perioada comunista, a existat UN SINGUR ziar, Vremea Noua (Vaslui, 1968) devenit Adevarul de Vaslui (8 mai 2001) si iarasi Vremea Noua, dupa 1989 au mai licarit Gazeta de Est (vreo 30 de numere), Monitorul de Vaslui, Obiectiv, Pareri Tutovene (1992), Barladul (1996), Jurnalul Vasluian (1995), Oferta Pagini medicale; ca foite locale, alte vreo 57 de titluri. Ca reviste literare rezista greu Ecouri Literare si Barladul literar, cu cativa ani de la aparitie.
De departe la acest „Meridianul” a colaborat tot ce a fost mai valoros din judetul Vaslui din mai toate domeniile de activitate. Cu ceva mandrie scriem ca in conducere se afla un doctor in stiinte (Dumitru V. Marin), un mare poet, prozator si jurnalist, Val Andreescu, o asistenta manager Anca Moldoveanu si de foarte curand „ucenicul” Andrei Lucian Anton. Un alt doctorand, Ionut Horeanu de la Iasi, iar de la Barlad Timona Balmus si Emil Lupu. Lista colaboratorilor e foarte intinsa si nu mai insistam.
La cei peste 18 ani de la aparitie, putem vorbi de o realitate descurajanta. Presa scrisa nationala e gata sa dispara, carte nu se mai citeste, emisiunile culturale de tinuta sunt absente. Noi suntem foarte prezenti si destul de apreciati ca sa speram la existenta si in anii urmatori.
Daca tot n-am sarbatorit in septembrie 2014 (sa nu uitam ca primul ziar, Semanatorulu de la Barlad a aparut in 27 septembrie, dar 1870, primul ziar Albina Vasluiului, 1875, Vocea Husilor in 1873), daca n-am avut timp de aniversari ci de Omagiu Cartii Vasluiene sau de Zilele Meridianului in judetele Iasi si Galati, ramanem cu satisfactia unei existente agitate dar pline cu actiuni in folosul oamenilor.
Cand atacurile concentrate asupra Limbii Romane (si a poporului nostru) sunt atat de evidente, noi continuam o aspra lupta! Batalia pentru Limba Romana.


[ add comment ] ( 14 views )
PREZIDENTIALELE 
Cum vad eu prezidentialele de anul acesta? O intrebare care s-a pus in 3 sate din judete diferite. Deci, un punct de vedere personal.
a) Sunt 14 candidati, li se spune impropriu „prezidentiabili” pentru ca 8 dintre ei n-au nici o sansa iar inscrierea pe buletinul de vot nu inseamna decat publicitate pe care au platit-o astfel: „Catindatul”... (oricare din cei 8) ar fi putut crede ca-l poate depasi pe primul clasat? Cine? Cand?
b) „O adunare linistita” in realitate, o cataleala pe posturile TV. Dupa disparitia acestui sarpe de dudau, numit Dan {ova (nu am vazut unul mai veninos ca acesta!) a ramas cu atacurile electorale Elena Udrea. Oricat de activa, femeia aceasta n-are nici ea vreo sansa. Desi „tata” Traian o tot impinge inainte. Monica poate dansa si pe sarma ca tot n-ajunge nici la locul III la care s-a abonat un tradator numit Tariceanu. In cele 2 zile de campanie nu vad rasturnari de clasament (pentru ca este si diferenta... de puncte).
c) Cine l-a sfatuit pe Melescanu sa-si piarda slujba lui buna si banoasa de la comanda SIE ? L-am intervievat (la APR) pe Teodor Melescanu, un lord, un tip deosebit, tocmai de asta, aruncat de ai lui si PSD, care se simteau mereu umiliti. Il respect, am scris frumos despre el in cartile mele dar, clar, n-are rand anul acesta in marea politica romaneasca, nu este loc pentru inteleptul Teodor Melescanu tocmai din motive de valoare!
d) Sondajele, mai mult sau mai putin aranjate, ii dau pentru turul II pe Ponta si Johannis, aproape firesc, Ponta se va detasa in castigator si in turul II prea multa (si eficienta) campanie, exagerat de multe cheltuieli, scarboasa campanie negativa impotriva neamtului, care neamt are exact aceeasi problema ca si pesedistul: care pierde pleaca din fruntea partidului.
Dat fiind ca Victoras Viorel este la mana baronilor, e greu sa piarda. PSD ar trebui sa fie partidul saracilor dar ce reprezentant al acestui partid e... sarac? La pensia lui nici taica Iliescu nu mai e sarac si cinstit.
e) Victor l-a lucrat pe Crin in foi de vita, de asta PSD aproape a desfiintat PNL. „Marele partid” e ogarjit rau si tuseste gros. Asteapta salvare de la electoratul care nu primeste nici macar promisiuni! Daca ar obtine 30%, ar mai spera la ceva, dar toti cei care vin din urma, in special Tariceanu (ca prim ministru mi-a facut onoarea sa vina la Vaslui sa ma sprijine in campania electorala din 2008. Deci, ar trebui sa-i port simpatie) vor trece pe partea presedintelui PSD care are cu ce-i multumi imediat si in perspectiva!
f) Nu m-ar mira ca intre 2-16 noiembrie sa reapara USL! Adica Ponta pupat Tariceanu (indepedentul!). Ma rog, e jocul ielelor pe care-l interpreteaza Calin, cu picioarele incaltate subtire pe jarul de dupa palalaie! Nu-l vad pe „primul Calin” altfel decat pe Melescanu. Meritul lor e dat de miscarile vazute si nevazute intr-o politica de toate cafelele!
g) Nu exclud ca in primul tur Ponta sa ia peste 50% si sa ne asigure astfel cu mai putine cheltuieli.
h) Hm!!!
Alegerile aceastea apasa greu visteria tarii. Tot ce vedem (si in aer) si auzim e tot pe munca cetateanului de rand. Ca unii dintre ei reusesc sa ia cate un post intr-o comisie de alegeri, e tot mita electorala.
Hai la vot, ca dupa aceea va fi si mai greu! Foarte greu!
*
Sarbatorire de vis la Tepu, judetul Galati.
Multumesc tuturor pentru noua distinctie
de Cetatean de onoare.

[ add comment ] ( 23 views )
MERIDIANUL... TUDOR PAMFILE: Hai la Tepu cu grabire, Duminica! 
In cei 18 ani de la aparitia Meridianului de Iasi-Vaslui-Bacau, am scris adesea despre aceasta mare personalitate a culturii romane. Ofiterul folclorist a fost prea putin cunoscut pana in 1989 (deh, mosier, reactionar, desi a trait la inceputul secolului trecut), iar de atunci, opera reeditata este insuficienta. Ne pandeste un foarte mare pericol: daca insasi Limba Romana este in pericol (si este!) daca existenta natiunii este amenintata, Viata si OPERA lui Tudor Pamfile mai pot fi in centrul atentiei? Afirm, clar: da! pentru ca face parte din Pantheonul national, din forma principala de cultura a neamului. Folclorul, etnografia, mitologia, opera literara, revistele si ziarele tiparite EXISTA !
Trebuie sa fac unele precizari, chiar si in acest editorial: Tudor Pamfile s-a nascut pe 10 iunie 1883 si a murit la Chisinau pe 16 octombrie 1921 si a editat revista de folclor ION CREANGA intre 1 august 1908 si 1 iulie 1921, adica exact 13 ani, cu numere mai tarzii in timpul razboiului. Ofiterul a participat si pe frontul Primului Razboi Mondial (la Trotus-Oituz), dar a contribuit decisiv la re-patrunderea Limbii romane in Basarabia unde a coordonat 5 publicatii in calitatea sa de atasat cultural. Romanul adevarat a editat carti pentru moldoveni inclusiv cu caractere chirilice, a promovat istoria si literatura romaneasca. Etnograful a avut o viziune complexa si completa asupra cercetarilor inca din 1913 cu vestitul (si unicul) plan de culegere a ,,firisoarelor de aur” pe care l-a urmarit Revista Ion Creanga in cele 18 sectiuni acoperite. Mitologia romaneasca (Sarbatorile la romani, Diavolul invrajbitor al lumii, dar mai ales I. Dusmani si prieteni ai omului, II. Comorile, apoi Vazduhul... etc., etc.) raman contributii unice a caror valoare creste odata cu trecerea timpului.
Cele 50 de volume identificate cuprind de la cantece de tara, Cimilituri si pana la povestiri istorice si mai ales istorie propriu-zisa (in revista Miron Costin) si alte productii populare.
Subiectul privilegiat in toata activitatea mea etnofolcloristica, Tudor Pamfile, revista Ion Creanga si restul muncii sale intr-o viata consacrata valorilor nationale pieritoare, afectivitatea pentru un important personaj istoric, se pot lesne observa.
Incepand cu ora 10:30 vor fi prezenti scriitori din judetul Vaslui si din judetul Galati (Tecuci si Tepu). Va fi prezenta si redactia ziarului si va fi lansata cartea ,,Marin D. V. - Om, opera, prezenta - (II)”. Vor fi interpreti si folcloristi. Va fi un spectacol al Centrului Cultural „Tudor Pamfile” din Tepu, ,,Cununita Tepului”, cu invitati de onoare si acordare de Diplome. E un alt Simpozion Interjudetean de amploare, sprijinit si de Primaria Tepu.
E o altfel de promovare a valorilor locale, in context national.
Speram sa fie o sarbatoare a spiritului atat pentru invitati, cat si pentru concetatenii din Tepu.
*
Voiam sa comentez si alte manifestari din cadrul Festivalului Umorului. Din pacate, cu oricare am discutat, n-am aflat vreun punct de vedere si nici vreun interes pentru ce-ar fi putut sa fie ori sa se realizeze peste 2 ani. Exista, deci, o stare de lehamite ba, chiar de respingere a actului cultural cu directia de mers: prostitutia politica, prostitutia romaneasca, lipsa unor idealuri in intimitatea fiecaruia. I-am intins un ziar unei vanzatoare pe strada principala, aproape nici nu s-a uitat la el si mi-a raspuns ca si politistul de acum cateva saptamani: ,,ce sa fac cu el, nu-mi trebuie.” Cu asemenea oameni ajungem repede la nenorocirea sociala cand fiecare poate spune „vai mie!”
Nu stiu daca actele culturale initiate de noi au destula eficienta dar cu certitudine incercam din rasputeri sa sprijinim limba si fiinta noastra nationala! (subiect deschis).


[ add comment ] ( 14 views )
FESTIVALUL DE UMOR, fara Umor (!) 
La fiecare doi ani tip sa-mi afirm dreptul de organizator la primele editii ale acestei Institutii culturale, de sprijin permanent al brandului cultural cel mai cunoscut pentru judetul Vaslui. Acum, dupa ce a disparut ceva din sufletul lui Adrian Porumboiu, echipa de fotbal FC Vaslui, mai ramane sa ne mangaiem cu ce am initiat in 1970. 44 de ani am alergat, gandit, scris despre Festivalul National al Umorului ,,Constantin Tanase”. Din echipa de atunci mai sunt 2 supravietuitori: Dumitru V. Marin si George Stoian. Vezi si ,,Memorialul Umoristic” al lui Dan Ravaru.
Un actoras, ajuns directoras, cu ceva pile in oras a considerat ca noi am expirat uitand ca intreg Grupul de Presa i-a fost... nas.
Propunerile si discutiile cu el au fost neglijate de acela, deci n-a admis vreun fel de implicare. Unii spun ca altcineva ar fi ridicat paravanul, dar el e vinovatul.
Personajul asta a deturnat esenta manifestarii dinspre organizarea confruntarilor artistice inspre agentia teatrala, cu aducerea unor trupe slabe si foarte slabe, dupa mintea lui necesare pentru un anume public de subdezvoltati. Vasazica, cei din Consiliul Judetean gasesc ceva fonduri de sprijin si asta aduce actori si trupe nici macar de 2 lei! El a pre-vizionat spectacolele si dupa criterii numai de el stiute le-a adus pe scena vasluiana.
- Piese straine, nici macar acelea bune, pentru a ,,sustine” limba romana si umorul! ,,Doctor fara voie” al lui Moliere din secolul al XVII-lea ar fi bun pentru secolul XXI; sau ,,Hronicul... gainarilor”! Ce interese are ,,mestesugarul” nostru? Ce idei favorabile ar fi sa prezinte ,,spectacol” Radu Gheorghe sau Razvan Vasilescu, care, in afara de trivialitati... n-au existat! Stupefiant !
- Sa credem ca am revenit la scalambaielile bulevardiere transferate pe scena vasluiana? Asa rau am ajuns? La comedii pentru tampiti? Deci, Stagiunea teatrala, mare bulibaseala.
Concursul de interpretare e alt fiasco... Din 18 numere, jumatate reprezentate de minori si premiul cel mare acordat unui copil de clasa a VI-a; Cand Nelu Norocea de la Vetrisoaia avea 9 ani a fost preferat, nu se putea prevedea ca va ajunge doar sofer in Brasov. Andrei Filibiu, ce va ajunge? Publicul ,,select” din Negresti se giugiulea printre scaune cand se prezenta ,,Show pe ei!” sau Alina Rosca striga pe scena ,,jos pantalonii”! Ce mai, a fost un ,,spectacol pe cinste” cu tot felul de poante rasuflate sau aforisme trunchiate... Unde esti tu, George Stoian, sa le arati cum se face spectacolul...!
Au reaparut aplaudacii: Niste tineri organizati (nu pe degeaba) sa-si rupa mainile aplaudand, spectatorii la iesire. Daca acestia n-aveau ce aplauda de pe scena cred ca erau aplaudati pentru rezistenta lor disciplinata, in numele respectului pentru teatru.
In perioada electorala, chiar ca au prins la public aplauzele pentru cei care vor sa distruga ce-am fondat noi. Asta observa si maestrul Stefan Popa Popa’s si multi altii. Unde esti tu, Ioan Mancas ?!
Martor la mai toate editiile, pot scrie ca doar sectiunea pentru literatura a fost bine organizata. Si o nota de trecere pentru Poama junior cu sperantele sale. Domnule presedinte Buzatu, chiar n-ati analizat ce se intampla cu Festivalul Umorului?
*
FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI
SAU CONTRA LIMBII ROMANE CU PIESE STRAINE !
Festivalul Umorului (romanesc!) cu... comedii bulevardiere straine! Sau: Masca sub Semnul ingerului, pentru subdezvoltati!
Hronicul gainarilor - o superprostie din care se astepta rasul spectatorilor pentru humorul care sa vina de la Chisinau. Macar, pe acolo sunt gagauzii.
Dineu cu prosti - umorul lui Malaele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru si acoperire de o piesa frantuzeasca, uneori cu replici nimerite. Infiorator cati bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, ca era piesa ,,lu’ masa!” Ce-i pe scena, nu-i public, nu?
Liniste, sarut, actiune! - straina si ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l ingroapa pe Pavel Bartos, un fel de regizor al nimanui. Umorul se lasa asteptat prea mult de la o trupa tanara si fara orizont!
Pensiune completa - un fel de brambureala cu actori slabi pentru privitori fara cultura. Noroc de invitatia (pe bani destui) de la Vaslui, sa aiba si necunoscutii, astia ce sa joace pe scena! Incredibil de slabi, si acesti repeziti!
Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e infatisata de niste necunoscuti la Vaslui. Umorul sa traiasca, chiar daca nu-l avem!
Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomima pana la super-saturatie. Daca familia Huluba se oprea la steep, era bine, totusi cred ca Dan Puric (cel foarte destept) si-a gasit cum sa distreze neinitiatorii de la Vaslui. Ca altfel astia ca formatie, someaza si merg doar pe unde mai pot.
Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirati. Radu Gheorghe s-a ingrasat la trup si a slabit... la talent, iar Razvan Vasilescu ramane doar cu performanta de a-si fi aratat organele sexuale in aparitii publice (filme). Ca talent... de unde? ,,Horror” au zis, la iesire, spectatorii. La fel vicele judetului!
ARTA: nici macar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezerva n-a aratat ceva. Au incercat si ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
Doctor fara voie, ca alcatuire speciala pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce daca e Teatrul de la Barladul nostru? Tot piesa straina ca atac direct la Limba romana! Tot foarte prost regizata si grotesc jucata!
Net culturi, net limba romana, la cap de lemn ii mai trebuia cap de oaie, sau invers!
Un Festival cu o stagiune teatrala salvata, oarecum, de Sorin Poama si ai lui in ,,Sala Studio”. Cel mai clar festival de umor, fara umor !

[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | Next> Last>>