ANIVERSAM si ne reorganizam ! 


14 ani si o luna de la primul numar al ziarului de fata !
In perioada cand a capatat contur din ce in ce mai evident Curentul Cultural - Informational vasluian, cand functiona din plin SCOALA de presa, D.V.Marin, ziarul acesta a ilustrat corect, competent si plenar aproape tot ce s-a petrecut, inregistrand ca martor scris mediul si momentul actiunilor.
E destul sa rasfoiti colectia si sa observati cate nume mari s-au afirmat aici, aici unde li s-a deschis mintea, capacitatea de intelegere si de creatie a multora dintre cele peste 500 de persoane care au activat si pe aici.
Este drept ca in multe randuri ziarul a sprijinit campania electorala a lui Dumitru V. Marin, fie si candidat la Primarie, la Consiliul Judetean, la Senat sau Camera Deputatilor.
Este adevarat ca au semnat in pagini ori au realizat transmisii radio sau reportaje TV si nechemati ori aiuriti.
Si mai adevarat este ca eu am fost aici in bataia vrajbelor si furturilor si jigodeniilor de tot felul. A fost si este foarte greu, dar … cati mai pot face atatea intr-un secol ?
Aniversam ani, ne mandrim cu ei, ne ingrijoreaza "ce vine".
Drept care noi aparem on-line atat cu TV.V., cat si cu Unison Radio Barlad si, evident, cu Meridianul. Ne gandim la mai multe editii on-line, adica informatia zilnica pe internet, dar mai putine editii tipografice.
Murdoch, cel mai mare patron de ziare din S.U.A. a proorocit ca in 15 ani nu vor mai aparea ziare pe hartie !!!
Presiunea financiara e teribila in judetul Vaslui.
Speram, totusi !!!
Dupa 14 ani, MERIDIANUL e tribuna Curentului Cultural - Informational si a Scolii de presa. Inca !





[ add comment ] ( 10 views )
Se impun … concluzii ? (II) 


Pare hazardat sa-i zicem institutie culturala unei manifestari periodice (la 2 ani) sustinuta oficial de o institutie culturala de stat indiferent cum s-a numit ea de la Reforma administrativ - teritoriala (1968). Cum insa multi au denumit-o astfel, sa argumentam suplimentar.
Pentru ca devenise o stare de asteptare de spirit, de creatie:
a) Pregatirea pentru Festivalul Umorului "Constantin Tanase" era intrerupta doar aproximativ 1/2 an nu numai in judet, dar toate formatiile premiate aveau (vechi sau nou) repertoriu bine asezat, evolutie scenica. Inainte de '89 elementul de impaunare pentru un premiu, sau o analiza la minister, ori in forurile partidului era organizarea si rezultatul la acesta, la Vaslui.
b) Participarea. Mai intai: la nivel de judet, partidul, cultura, sindicatul, U.T.C., Cinematografia s.a. isi afirmau dreptul de co-organizatori. Cel putin un deceniu dupa '89 s-a consumat din AUTORITATEA obtinuta.
Formatiile locale aveau stimulentul maxim, selectarea si mai ales premii, la Vaslui.
Autoritatea concursului genera pregatiri (ca pentru un mare concurs, in toata tara), dovada ca se ingramadeau constant peste 20 de judete (prin institutiile lor culturale). Cand a devenit international, nu numai CARICATURA (grafica) i-au conferit acest caracter, ci participarea unor formatii de estrada din Brazilia, Portugalia, Franta, Republica Moldova etc., cu evolutii ceva mai altfel, dar cu tenta satirica.
Se spunea ca are baza in mase, si era adevarat. Sa socotim ca la nivel de judet participau (obligatoriu) interpreti, cupletisti, brigazi sau grupuri satirice, adica mii de oameni.
Sigur, nu toate de calitate, dar existau. Chiar daca in tara erau formatii mai putine, dar aveau reprezentativitate iar recunoasterea prin premiu era AUTORITATE.
Subliniem: rascolirea unei bune parti din populatia tarii era de notorietate iar lansarea, aici, a unor mari talente (amintite adesea) era confirmare in plan profesional mai ales… sub "egida" lui Valentin Silvestru.
c) Organizarea si desfasurarea erau model si tineau de capacitatea localnicilor. Laudele nu par deloc nemasurate astazi.
d) Rezultatele erau benefice si foarte diverse:
- marii artisti stimulati si multi prezenti iar nepoftitii (de Silvestru) imbufnati si nedreptatiti. Si partidul era in frunte!
e) Ecourile in presa erau favorabile desi nu lipseau si notele critice. De aceea ii aflam in trecere prin Vaslui si pe consacrati si neconsacrati.
f) Valentin Silvestru avea o mapa cu mentiuni de presa din mai multe tari din lume. Am vazut cu ochii mei articole in limba rusa, limba engleza, franceza, portugheza. Dupa ce au participat cei din Sao Paolo (Brazilia) ori Vaslui n-a mai avut energia, ori i s-a pus in vedere "sa termine cu capitalistii astia" care-i invatau rau pe romani si in special ce e libertatea …
g) Repertoriul urmarea sa dezvolte constiinta de clasa si educatia socialista. Am ascultat un comentariu la radio Europa Libera in mare bataie de joc la adresa organizatorilor vasluieni. Dar existau si momente de slobozenie, de libertate fie ea si supravegheata. Ce efective de politie si securitate se concentrau la Vaslui …!
Sugerez ca internationalizarea urmarita de Valentin Silvestru in limitele impuse nu era posibila datorita textelor (care trebuiau avizate) si a ingradirii libertatii de exprimare.
h) Dupa Revolutie, liberalizarea democratica a expresiei a lasat fara suflu FORMATIILE si a slabit interpretarea individuala. Afirm fara grija dar responsabil, ca umorul slab si "sexual" adesea pornografic promovat de trupe ca Vacanta Mare, Voua etc. la diverse posturi tv centrale este sub valoarea premiatilor de la Festivalul Umorului "Constantin Tanase".
i) Festivalul Umorului "Constantin Tanase" inca nu si-a gasit noua formula definitorie si nu a redescoperit obiectul muncii, ceea ce duce la starea de instabilitate si nesiguranta.
In anul 2010 s-au implinit 130 de ani de la nasterea lui Constantin Tanase, 65 de ani a trait si … 65 de ani de la moartea sa, cat este de necesar si acum...!!! Festivalul Umorului "Constantin Tanase" a implinit 40 de ani pe 3 iulie (deci si 2 luni, la data aparitiei acestei carti) si a fost rodul unor cautari pentru o emblema (culturala) cuprinzatoare si reprezentativa a judetului Vaslui, care era sarac si prapadit si atunci ca si acum. Un fel de ironie a vietii, ca un mare comic sa fie ales patronim pentru flamanzii de pe aici. Marea cantareata Maria Tanase a fost patronim pentru un mare festival de muzica populara la Craiova prin anii 1972, 1974 (la care am fost in juriu, ca folclorist) si reluat din cand in cand (Tanase era "nume de denumit pe saraci").
Concluzia finala: Festivalul National al Umorului “Constantin Tanase” EXISTA !


[ add comment ] ( 15 views )
SARBATORIM:ACEST MERIDIAN 
Primul numar al acestui ziar a aparut joi, 26 septembrie 1996, tiparit la Bucuresti intr-o mie de exemplare. S-a vandut ca painea calda, noi mai avand azi doar un exemplar, in care Sergiu Andon (publicist ... si parlamentar) declara ca fusese "strapuns ca un fluture in insectar de acul invizibil al meridianului locului". Articolul program l-am publicat in numarul trecut.
In numarul 2, joi, 3 octombrie 1996, am completat programul de INDEPENDENT si IMPARTIAL dar dupa numarul 4 am fost, practic, absorbiti de Meridian - Bucuresti, asa ca aparitiile din 1997 au fost sporadice.
Mai altfel s-a vrut seria noua din martie 2000. Programul e pe deplin valabil si astazi, cand aniversam 12 ani de la debut:
ALT MERIDIAN
Ar fi un ziar care ”vede”, ”aude” si reproduce realitatea locului spre corecta informare a populatiei din zona, alaturi de Studioul de Televiziune si reteaua Unison Radio.
Echidistanta, obiectivitatea, in egala masura, comprehensiunea pentru necajitii soartei, vor fi emblematice.
Ne dorim ca acest (bi)saptamanal cu mai putina politica, dar cu stiri, informatii, divertisment si... ce-ar mai dori cititorul, sa fie cel mai bun prieten pentru fiecare in parte si pentru toti la un loc.
MERIDIAN Vaslui-Barlad ar fi astfel ilustrarea adevarului de zi cu zi asa cum ne-am propus la prima lui aparitie, in septembrie 1996. Nu concuram pe nimeni, ci doar sprijinim un drept fundamental, cel al informatiei. Nu va fi nici usor, nici comod, dar ne bazam pe sprijinul oamenilor simpli si cinstiti.
Ca intotdeauna, speranta afirmarii sta in puterea noastra de munca.
Va vestim deci, de Buna Vestire 2000, ca la „prietenul de care ai nevoie” (TVV), ”adevaratul prieten” (UNISON RADIO), se adauga de azi MERIDIAN, ziar pentru cei care vor, pot si trebuie sa stie.
Suntem alaturi de Dumneavoastra, oameni buni ! Si, adaugam atunci ca si astazi.
Prof. Dr. Dumitru V. Marin


[ add comment ] ( 8 views )
ANIVERSAM ACEST MERIDIAN 



Joi, 26 septembrie 1996, a aparut "independent, impartial", primul numar din MERIDIAN, Vaslui - Barlad. Un act de mare curaj, intr-un an electoral, cu un articol program foarte succint: Un ziar care vede, aude si reproduce realitatea spre corecta informare a populatiei din zona. Echidistanta, obiectivitatea in egala masura comprehensiunea pentru necajitii soartei vor fi emblematice. Un hebdomadar cu prea putina politica dar cu stiri, informatii, divertisment si... ce-ar mai vrea cititorul care se poate adresa la cel mai bun prieten. Dorim ca MERIDIAN-VASLUI sa nu poata fi decat ilustratia adevarului de zi cu zi. Cu incredere in izbanda am trecut... la MUNCA! exprima ambitia unui grup, a unor oameni, de a rea-liza ceva deosebit in viata comunitatii, pentru oamenii acestui loc. Intr-un fel, aparitia unui al treilea mijloc de presa fusese anuntat de Teleradioeveniment (1993) cu numar unic.
Numarul 2/1996 aduce precizarile necesare pentru cititori (vezi reproducerea articolului program si in volumul TVV - 15 … explozia …) prin care se observa varietatea si complexitatea domeniilor abordate. Spatii speciale s-au acordat campaniei electorale - formatiunii UNC care propunea pentru Camera Deputatilor pe Marin Dumitru, iar pentru Senat, Octavian Ciobota din partea M.E.R. si … Festivalului Umorului, editia a XIV-a, 7 - 20 octombrie 1996.
Si in prima parte a anului 1997, MERIDIAN, considerat tot anul I, dar editat de "Meridian Press S.R.L.", si-a incetat aparitia deoarece publica prea multe stiri nationale.
Din martie 2000, Meridianul de fata isi face datoria catre cititorii vasluieni ca bisaptamanal, cotidian, trisaptamanal, bisaptamanal si saptamanal !
MERIDIANUL de fata este arhiva (vie) pentru TV Vaslui, Unison Radio Vaslui si Barlad ca si pentru aceste locuri uitate de lume, O SINTEZA a principalelor evenimente locale si a evolutiei societatii romanesti.

FESTIVALUL UMORULUI (VIII)
Se impun... concluzii ?
In fapt concluziile se degaja din textele prezentate: ca unele informatii sau expresii se suprapun... asta inseamna confirmare. Adevarul este o gradina inflorita (inca) imbatatoare (prin amintiri) si apetisanta (pentru gloria ei). El, ADEVARUL despre acest moment prelungit, unic, poate fi egalat numai de Curentul Cultural Informational (mai scurt, mai dens, mai spectaculos si... cotidian) poate are si alte fete decat cele pe care le-am putut dezvalui noi. Una din completari ar putea fi Albumul... Centrului judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (fost Casa Creatiei) azi condus de Lucian Onciu si alcatuit de Lucian Lefter (acest tanar istoric si etnograf deja de valoare la cei 33 de ani ai sai; Zapodenii s.a.) cu postfata de Dan Ravaru.
Veti putea completa si dumneavoastra daca veti vrea si veti putea; ramane sa stiti.
OBSERVATII DE FINAL:
- Mai toti colaboratorii inserati (ca martori, executanti, etc) au strecurat o nota de concluzii.
Prin urmare noi, poate, reusim sa le sintetizam.
- Observati si dumneavoastra, termenul de alcatuire a fost scurt... Dar cati si cat de repede au raspuns! Nu toti, fireste, unii au refuzat si discutia cu autorul!
- Numarul intemeietorilor e... mic si varsta mare. Putini si valorosi insa, pentru ca doar foarte putini tineri (angajati la "cultura") promitatori au ajuns si autoritati recunoscute prin OPERA, nu numai prin activitate practica, de altfel de toata lauda, la multi.
- Nu merita recunostinta niciunul. NICIUNUL. Si eu si ei (ne-)am facut datoria, am produs intelectual sau (si) material, am FACUT ceva... remunerat.
Surplusul de suflet, inteligenta, perseverenta, munca, talent (si bani), chemare se observa dincolo de sarcinile de serviciu. Nu-mi place sa-l amintesc pe Dumitru Bran, deoarece a nenorocit sau izgonit din judet pe multi (prof. dr. Coriolan Paunescu, azi la Galati, e un exemplu) dar a avut o putere imensa atatia ani la Partidul unic si iata cativa au rezistat. Nu-mi place nicicum de biciul partidului in forma lui politica ("Doamne" nu....) dar au fost acolo si au meritul de a fi mentinut un mod de educare pentru conjudetenii nostri: Festivalul.
Si cei de azi (adica, de dupa '89) au cam acelasi merit. Cu alte mijloace, alta ideologie, alta mediatizare (prompta prin TvV, Unison, Meridianul) si ceva, ceva in presa locala, alte conditii. Ar fi destul sa-i incurajam in continuare pentru oricat de putin pot face... dar, SA FACA!
Oare Valentin Silvestru (daca traia) ar fi reusit sa faca mai multe in acesti ultimi 10 ani?


[ add comment ] ( 11 views )
FESTIVALUL NATIONAL AL UMORULUI "CONSTANTIN TANASE" AUTORITATEA (VII) 
Sa ne intelegem:
Castigul cultural spiritual era al intregii natii romanesti pentru ca in minivacantele lor scriitorii mari si mici se stimulau reciproc, ii stimulau pe cei de pe loc, si prin popularizare la radio, tv, ziare si mai ales prin spectacolele in toata tara si pompau sangele cald al creatiei. Nu chiar intamplator si nici pentru vreun pahar de vin (damigenele erau la mare putere) marii scriitori ai vremii formulau expresiile cele mai laudative. Pentru un cronicar al acestor decenii e mult mai usor sa nominalizeze absentele decat sa aminteasca o lista foarte lunga de participanti, crema culturii (socialiste) nationale.
Ierarhizand cumva:
a) dintre cei din afara judetului, Valentin Silvestru se detaseaza (si) pentru ca era autoritar, competent, era (si) selectiv, promova mari valori sau promisiuni de valoare.
Stefan Popa Popa's are merite indiscutabile mai ales unde este, (credem), cel mai bun: caricatura. Pe cheltuiala sa a organizat numeroase expozitii la Vaslui si in judet.
Ioan Massoff fara de care AFIRMAREA nu era posibila. Acest teatrolog (3 volume de Istoria Teatrului), secretar literar la Teatrul de revista "Constantin Tanase" a trimis afise, invitatii, scrisori de multumiri (si pe mine personal) la toate marimile vremii incepand cu Dumitru Popescu - Dumnezeu, Radu Beligan si l-a ambitionat pe Valentin Silvestru. Inceputurile fara el n-ar fi dus la AFIRMAREA rapida si recunoscuta.
b) Dintre "localnici"
Se detaseaza prin durata influentei ca seful propagandei de partid, ca presedinte (cativa ani) la Comitetul de Cultura si Educatie Socialista ("trimis de partid sa asigure educatia socialista a maselor" - 1974), un tractorist ajuns in functie importanta de partid, Dumitru Bran. Avea cel mai numeros personal in subordine si nimeni nu-l infrunta fara riscuri maxime, in primul rand sa-si piarda slujba. Asmutea insa, caraliii care-i luau in primire pe "sabotori" sau "reactionari".
Inalt, flegmatic, dezagreabil si la vorba si cand zambea, cu un usor defect de vorbire, era taios si foarte exact. Era greu de convins, dupa care punea tot sufletul si avea tot felul de relatii pe verticala si pe orizontala. {ef al propagandei multi ani era mai puternic decat cel de la cadre si chiar decat secretarul II iar cuvantul sau conta (hotarator).
La prima editie n-a avut nici o contributie.
La urmatoarele, birocrat din maruntaiele partidului, din umbra, controla si citea totul si nici o cuvantare a cuiva nu se rostea fara s-o fi vizat "tovarasul Bran" consultat zilnic si cand manuia "cultura": Comitetul de Cultura (subordonat Comitetului Judetean); Casa Creatiei (subordonata CJCES), sectorul cultura de la sindicate (Al. Vatafu), sectorul cultura si invatamant de la UTC, Directia Cinematografica, Librariile, Teatrul, Caminele culturale, Bibliotecile si numerosi "activisti voluntari" (jumatate din functionarimea judetului).
Ca duritate l-a depasit doar efemera presedinta Elena Condrea - o veritabila unealta comunista. Pentru ca "aplica neabatut linia partidului", Elena Condrea i-a idiotizat pe multi! Aceasta a schimbat multe destine atat la cultura cat si la invatamant chiar in agricultura unde era mentinuta si din interese oculte, nu numai ca era foarte muncitoare.
Nu exista subordonat s-o simpatizeze si chiar cu Valentin Silvestru s-a certat si l-a indepartat un timp. Dura si lipsita de delicatetea feminina era teroarea Partidului Comunist in expresie manageriala.
Nu stiu ce rezultate de creatie a inregistrat si nici cati adulatori au mai cautat-o, in afara de "limbagii" si delatori nu stim de aprecieri onorante, n-a rostit nici un cuvant despre cultura in ultimii 21 de ani.



[ add comment ] ( 15 views )

<<First <Back | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | Next> Last>>