VALENTIN SILVESTRU sau prietenul fara prieteni 
Marti, 20 octombrie 2009, la "Arta" Muzeului Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui, Ioan Mancas, directorul acestuia, a organizat aniversarea, sarbatorirea si comemorarea lui Valentin Silvestru intr-o inlantuire de manifestari memorabile cu participare acceptabila (unde ne sunt elevii, oare ?), cu invitati de elita din Bucuresti, Iasi si Vaslui, cu presa destula. Nota generala ar fi stimularea interesului pentru viata si activitatea unui vasluian (cum s-a tot recunoscut Valentin Silvestru) care pare a fi uitat de mai toti pe care i-a ajutat si i-a facut oameni.
Cum "publicul cultural" la Vaslui e o mare problema, cei adusi de prin birouri, tare somnolenti si plictisiti, elevi de liceu – nimeni, cativa copii de la elementare si cativa mereu prezenti dar "fara productie", am ramas surprins (ca intotdeauna) ca Ioan Mancas FACE si realizeaza autentice acte culturale.
La aniversarea celor 85 de ani, a existat starea specifica din preajma lui Silvestru, seriozitate si (putin) umor.

S-A NASCUT la Vaslui

Dintr-un interviu de acum cativa ani buni, cu prilejul Festivalului Umorului, retin ca s-a nascut intr-un fel de casa taraneasca de la Podul Husului (avea si o fotografie), unde familia sa avea o bacanie. Tot o astfel de unitate comerciala, ca evrei destepti, tineau in targul Scanteia, unde mai ales tatal vindea la taraba. Cu umor, Valentin Silvestru spunea ca daca nu s-a nascut la Vaslui, atunci a venit pe lume in sania cu care venea mama de la Scanteia (a fost devreme zapada) sa nasca la oras.
Nu-si nega apartenenta, dar nu-i placea sa se vorbeasca.
A uitat de Vaslui un timp, ocupat sa tina, cu mare succes "Unda vesela", la Radio Romania, sa calatoreasca mult (era verificat de Securitate), sa scrie cronici teatrale, sa-si editeze opera ... sa traiasca. La a II-a editie a Festivalului (1972) l-am contactat (ca organizator) prin intermediul criticului si teatrologului Ioan Massoff care l-a solicitat pe Radu Beligan, vicepresedinte al Uniunii Mondiale a Teatrelor sa-l sune la telefon (Silvestru era o mare autoritate) si sa ma primeasca.
A acceptat imediat, a sunat la presedintele culturii de atunci, sa-l certe pentru ca trimite un inspector, pe mine, la el, cand il putea contacta direct ca marime ce era sau prin intermediul judetenei de partid. Ala m-a luat la rost de ce l-am atras in joc si pentru ca era evreu si pentru ca vreun cuvant al lui Silvestru conta prea mult, iar el avea probleme cu competenta. Cert, de la a II-a editie, s-a ocupat indeaproape, sa aduca in judet personalitati teatrale, artistice, muzicale si teatrele cele mai prestigioase.

FESTIVAL INTERNATIONAL, umorul la Vaslui

Credeti ca la noi, si atunci ca si astazi, se radea in hohote si erau scriitori – umoristi ? Nici vorba. Dar Constantin Tanase fusese de pe aici, Silvestru era de pe aici, si mai erau brigazi artistice la Laza si Vaslui.
Scriitori, nu, forte artistice, nu, casa de cultura, nu ...s.a.m.d. Dar era Valentin Silvestru care oriunde suna sau trimitea vorba, raspundeau toti prezent si s-au gasit fonduri locale pentru o manifestare de prestigiu. Chiar singura.
De la o editie la alta a crescut rolul lui Silvestru, care a invitat si formatii din strainatate, sa-l transforme in international si a insistat pentru Biblioteca de Umor, ca altfel ramaneam ca la Macea - Arad.


PRINTRE VALORI

La o editie a Festivalului a purtat dupa el 14 oameni si 6 teatre. Nici un presedinte de juriu n-a fost fixat fara voia lui. Il ascultau rebeli de tipul lui Fanus Neagu, Radu Beligan, Ioan Vova, Ion Caramitru s.a. iar la Vaslui era "sfantul" care statea ore intregi in cabinetul primului secretar, Tanase. N-a existat mare artist sa nu treaca pe la Vaslui si nici un teatru sa nu aiba reprezentatie in judet, ba, chiar la Barlad, a organizat Zilele teatrului, adevarata competitie intre valori. A promovat, cu adevarat, CULTURA NATIONALA.

AMINTIRI

Multe si ... numarate ca la Valentin Silvestru se intra greu, primea acasa si mai greu, avea o autoritate sociala exceptionala, pretuit de Ceausescu.
Cand m-a servit cu o cafea (rara, rara, pe atunci) in apartamentul sau somptuos cu mobila a bijuterie din Piata Kogalniceanu, nr. 7, etajul 1, eram deja un favorit al sau ... acolo am pus la cale editia a 3-a pe care eu o am in totalitate inregistrata la magnetofon. Apoi am ramas la catedra (din 1974).
Desi eram doar profesor de liceu, si organizam practica agricola pe plaiuri judetene, in perioada festivalurilor trimitea dupa mine sau ma duceam sa-l intalnesc. Era prietenos, foarte prietenos, dar ma temeam de influenta si mai ales de condeiul sau (intr-o emisiune m-a luat in furculita) si eram circumspect. Dupa 1991 am sprijinit cat am putut Festivalul, pe Valentin Silvestru si pe organizatori. Am realizat sumedenii de interviuri cu invitatii purtati ca pe urs in orase si comune care nu cracneau sub bagheta maestrului. Mi-a acordat destul timp, inclusiv o inserare pe dealurile de la Gura Bustei, cand in linistea noptii am ascultat impreuna sunetul unic al graului din spic. Detin destainuiri de senzatie sub beneficiul confidentei.
V.S. (ca si prescurtarea VasluiaVS) era un liric, un ironic, un prieten de suflet, constient ca nu prea are prieteni, bucuros sa-si descopere devotati, tocmai pentru ca totdeauna cuvantul sau conta prea mult.
Se adevereste, azi, ca tare multi pentru care si-a pus in joc autoritatea, prea "multi prieteni" au uitat fie si sa-l pomeneasca.
Pentru mine n-a pus nici un cuvant, ca nu ma inghitea Bran sau }olescu, dar pentru Ioan Mancas, Theodor Pracsiu s.a. a intervenit, chiar daca nu s-ar recunoaste. Mi-a daruit din gandurile lui si asta ma onoreaza si astazi. Pentru ca n-a fost oricine !

AZI, adica si marti 20 octombrie 2009

Theodor Pracsiu constata, cu regret, ca posteritatea lui critica e tare subtire, ca e intr-un con de umbra, daca nu si uitat, Brandusa Silvestru fiind indurerata de asemenea situatii dar completandu-l pe profesorul vasluian: e uitat in sintezele momentului atat ca autor de carti, piese de teatru si cronici dramatice, cat si ca om de actiune si reprezentare romaneasca in toate continentele lumii.
Stefan Cazimir ii gaseste debutul poetic sub un pseudonim, Dumitru Radu Popescu, "enervat de Pracsiu" n-a spus de fapt nimic, desi asteptam sa se destainuie sau sa spuna ceva ca academician ce este; Ioan Cocora, fost colaborator si acum editor la Palimpsest, a zis cate ceva sa-si faca reclama. Mircea Radu Iacoban a incercat sa-i sustina autoritatea critica iar Ion Muscalu l-a evocat prin prisma primarului de la Scanteia.
Brandusa Zaita Silvestru a incalzit amintirea sotului ...
Vasluienii au acum bustul lui Valentin Silvestru, sculptat de Liviu Muscalu, dar bustul lui Cristi Pantea unde o fi ? Cativa dintre concetatenii nostri s-au intalnit cu scriitori din Bucuresti adusi de Ioan Mancas ...
Din 1996 Valentin Silvestru nu mai e, moartea desteptului fiind in mana unui ... taximetrist.
Cat mai putem face pentru el, de fapt pentru noi, valuienii care trebuie sa avem si suflet, nu numai burta ? Nu stiu daca Nicolae Iorga nu este cel mai actual cand scrie: daca astepti recunostinta, esti pierdut !
Prietenul nostru de fapte si spirit, ramane, oare, numai in cartile noastre ? Pentru ca avem ce invata de la el. Observa Emil Boroghina, directorul Teatrului National din Craiova: "Valentin Silvestru nu era o persoana. Pentru majoritatea dintre noi, cei din teatru, el era o institutie, as spune chiar un Minister al Competentei."
Pentru vasluieni (el a incurajat si TV.V, respectiv Unison) prin tot ce a facut, e o EMBLEMA, dar mai ales un prieten fara prieteni.




[ add comment ] ( 19 views )
ZIARISTII si viata lor, azi ! 
Peste tot in lume breasla aceasta are un anumit staif, dar viata grea.
Peste tot in tara sunt multi si prost platiti; cateva exceptii la numarul lor nu inseamna mare lucru. Cei, cam 200, din judetul Vaslui ar fi "reprezentati" de cei a-mintiti in cartea Meridianul – Axa cultural – informationala, ca mai talentati si indrazneti. As fi vrut ca la lansarea cartii, joi, 24 septembrie, sa-i am in fata si sa rostesc ceva cuvinte de apreciere si imbarbatare. As ! In afara celor de la TV.V. si Unison, n-a fost macar unul, unul dintre cei care se ingramadesc la lansarea unui anonim cu metafore furate ! Si eu care credeam ca ar fi careva interesat de autoritatea morala personala !
Stiu ca tot ce e ziarist in acest judet a trecut, fie si pentru o ora pe la TV.V. Asa ca pe multi i-am facut eu harnici si pe destui ... destepti, adica i-am incurajat si i-am ajutat sa se autodescopere. Jurnalisti cu adevarat sunt putini si foarte putini.
Ii re-starnesc acum, dar realitatea e si mai cruda: chiar cei potriviti pentru aceasta activitate sociala nu-si pot face meserie adevarata pentru ca depind de bani ! Ai oricui, pentru ca toti trebuie sa traiasca; pentru asta e in pericol coloana vertebrala a fiecaruia. Sistemul social este cel care-i condamna ! Sa mai aiba si alte preocupari culturale... nu se afla !
Criza e-n toate dar mai ales in randul celor care se vor "a - 4 a putere in stat". Vax! Scrisul e de porunceala ! Minte bine cel care spune altceva !
Foamea insa ii disciplineaza mai pe toti.
Pentru ca prea a disparut respectul pentru cei cu merite reale ! Ce-am castigat eu din incurajarea atator amatori decat ima-gine negativa ? I-am laudat si ei m-au hulit, i-am considerat demni de o carte care ramane... si ei ?
Poate recunoaste tampitul ca-i handicapat, si sa nu acuze pe altul ? Intr-o cearta celalalt e rau, intr-o nereusita altul e de vina. Negarea inaintasului face parte din normalitate fara ca individul sa se intrebe: in comparatie cu... eu cu ce-s mai bun ?
Situatia actuala a presei vasluiene este dramatica, daca nu falimentara. Tot a vrut Basescu desfiintarea presei. Cu resursele din judet, un singur ziar si un singur grup de presa e prea de ajuns ! Nici in aceasta situatie nu stim cat vom mai exista sau cat vom mai fi liderii de presa.
S-ar putea sa sara vreun nichipercea de pe aiurea sa spuna ca nu-i asa ! Va previn ca e mult mai rau ! Dar cine rezista acestei incercari va fi mult mai puternic (peste 3 – 4 ani).
Pe scurt:
a) La banii care sunt, vor fi falimente !
b) Presarii din judet, buni sau rai, vor avea viata grea.
c) "Ziaristi din toate zarile, uniti-va !" Hm !
d) Orice se va intampla, Curentul Cultural – Informational vasluian a fost reprezentat de acest grup de presa iar in vremurile care vin nu va mai fi posibila aceasta explozie de ordin cultural, informational, comunicational si UMAN.
In viata lor de astazi ziaristii vasluieni mai respira !


[ add comment ] ( 15 views )
CRIZA ... in epicriza (!) 
CRIZA ar fi nume de rau, greu si saracie, o stare generala de lipsuri generatoare de somaj, nesiguranta si... sinucideri ! Epicriza e un termen medical care inseamna informatiile generale pentru medic in vederea stabilirii diagnosticului. Titlul ar insemna ca inca nu suntem in criza adevarata care a devenit subiectul politicienilor (fara solutii) si... vantul din buzunarele carpite.
Cred ca aceasta cadere in gol nu s-a incheiat si ca principalul vinovat pentru apasarea suplimentara pe care o resimtim cu totii e Traian Basescu, mereu pus pe rupte in loc sa colaboreze cu Tariceanu. La nivel de judet putem invinui pe cineva ? Dupa optica nou-capitalista, cei mai vinovati suntem noi, dar putem injura in liniste guvernul ! Tot asa, e atata libertate incat oricine poate muri de foame, ... dar liber !!!
Pot fi liberi, liberi cei care nu vor sa munceasca, dar... fura !
Pot fi tare liberi somerii de la Moldosin, Mecanica, Varotex si aud ca si la I.A.M.C. – Badotherm e gata !
Si mai liberi (sa tremure !) cei care-s gata sa fie dati afara desi au salarii tare mici. Cam pe aproape sunt si patronii lor care vad rodul muncii topindu-se (dar nu-si pot lua nici "zile libere").
Cam liberi sunt cei care-si pot transfera conturile in strainatate. Cei mai liberi sunt... hotii, dar si alde Patriciu, Voiculescu, Becali s.a. Prin inchisori, smenarii si praduitorii au cele mai putine griji !
Al dracului libertate si asta: cultivi porumb si-l poti vinde cu 82 euro tona (peste 0,3 lei kg!), cartofii 50 – 60 bani (en-gross), strugurii 50 – 80 bani, vinul mai ieftin ca berea si apa minerala. Oricat de performanta, agricultura pierde !
Economia, PIB-ul, finantele... ce sa zic ! Ii felicit pe astia de la finante ca au salarii mari, ocupa locurile fruntase pe tara pentru ca-i saracesc pe oameni. Stiti cate intreprinderi s-au auto-suspendat (1020, radieri - 209) si cate au falimentat in 2009 ? Real nu stie nimeni pentru ca marea majoritate sunt in faza de disparitie !
Invatamantul... vorba tiganului: of, of, of !
Cultura din judet ? Bani n-are, personaj de promovare pe sponci, tineret care sa apara in vizor, nici; stiti ce se intampla cu cei ramasi dintre producatorii de cultura (destui spala vase sau duc plosca prin strainatate !) de pe plaiurile moldave: daca altii tipa de foame, ei scriu de foame ! Cam asa e si prin alte parti, unde o lansare de carte e eveniment local !
Apropo, azi in sala Consiliului Judetean, ora 15,30 "masa rotunda social – literara" inseamna lansarea a 2 carti si spectacol cu valori locale. Sa dea Dumnezeu sa nu fie dintre ultimele manifestari de acest gen, Curentul cultural – informational local se disipeaza vazand cu ochii !
Revenind, la toate acestea se adauga caderea presei (de oriunde !). Primariile nu pot sustine publicatii, Consiliul Judetean e in afara, marii intreprinzatori inregistreaza pagube imense. Cine si de ce sa sustina presa locala ? Doar cei care-s din ce in ce mai nemultumiti de relele sociale si-s satui de necazuri. Sunt subiecte cu duiumul dar nu-s bani pentru publicatii si mass-media.
Intrebarea e, cand se va opri alunecarea !
Afirmam ca nu suntem decat in "epicriza" momentului de CRIZA sociala, umana, culturala, de educatie, etc. etc.
Cea mai mare criza e, insa, cum spunea si Episcopul Corneliu, in ceea ce numim OMENIE.


[ add comment ] ( 14 views )
CRIZA e-n toate ! 
Ma intereseaza ce simtim noi cei loviti de criza, nu cei care cred ca trece pe langa ei. Ma interesez de amaratul care n-are ce manca si atunci trebuie sa fure sau sa dea in cap cuiva. Sustin pe, la fel de, amaratul care a jertfit si sanatate si familie, si liniste pentru vreun fel de afacere cu nadejdea ca-si va asigura un viitor (eventual o batranete linistita) si-si vede pierduta munca, putin cate putin sau toata dintr-o data. Mai jelesc pe cei care au muncit o viata si-si vad sfarsitul prin foame... !
Criza asta e un razboi; al nostru ca oameni in putere, neatinsi de gloante dar cutremurati de evenimente, dardaind de nesiguranta si... saracie.
Am scris, cu multe luni in urma, ca a inceput DARDAIALA NA}IONALA, bine dirijata spre noi din exterior, prost gestionata de un guvern bun de... cascadorii rasului ! |stia au compartiment de prognoze si programe, au informatii si, uneori, minte, azbuchea cartii ! Daca au stiut asta de ce "au programat" cate 2 alegeri pe an ? De ce au lasat agricultura prada stihiilor si au desfiintat (cu stiinta?) productia (sens generic) romaneasca ?
Spre capitalism, am inteles; sa vindem pe nimic altora Petrom, B.C.R., Telefonia nationala, Rulmentii, sa falimentam sumedenie de intreprinderi ca CFS, Varotex, Mecanica... s.a., s.a. Dar unde s-au dus banii ? De ce nu stim cat, macar, s-a furat ?!
Din datoria nationala zero, ne apropiem acusi de suta de miliarde.
Ne spun guvernantii ca suntem in criza, ei sunt in criza de solutii, noi in criza existentiala; natiunea in razboi cu foamea.
Iata ce-si asuma guvernul Boc:
- Sa distruga si mai tare cata agricultura mai avem. Cred ca si ei stiu ca ultimul care moare intr-o tara infometata este taranul (ca mai are bors cu stir !). In afara de ceva fonduri europene, care unitate agricola e pe profit ? Unde esti, ma, ala din judetul Vaslui, sa ma inchin la tine !
- Sa continuie dezinteresul pentru industrie. Am umblat destul ca sa vad ca mai niciuna nu e competitiva european sau mondial...
- Turismul e ? Pai nu veneau de peste mari si tari la Marea noastra, la Geriatrie, la munte, la ape vindecatoare s.a.m.d. Trebuie sa-si arate sanii si coapsele Elena Udrea Cocos, sa avem imagine trasnet in loc de servicii ?
- Acum e la rand INVATAMANTUL. Asta se re... formeaza de 2 decenii, se prosteste tot de atata, arunca afara "materia cenusie" si da pe banda elevi cu nota zece care nu stiu nici de cinci. Tot asa cu autoritatea lui; iar cu plata e de groaza ! La asa bani, asa invatamant... dar, e rau, rau, rau, ca nu mai avem COMPETENTE !
- E criza... de sentimente ! Imponchiosat, neguros, incordat, coltos si saracit in simtiri, oricare devine... rau sau ne-agreabil. In afara de tinerii ceva mai inconstienti; cati viseaza frumos cand n-au ce manca ?!! E si un paradox: la TV vad sex si violenta, in realitate lehamite si violenta interlopilor ! Poetii... pe unde-s; muzicienii ? (cati au curaj ?), cartea (ca un cult ?) pe unde-i ? (Pai, in calculator !). Mamaliga sa traiasca !
Bucurati-­va, totusi ! Ce urmeaza e si mai si ! Ca au altii grija sa fie asa.
V-am intrebat cu vreun an in urma: cum trecem de razboiul asta ?
Peste 1.000 de intreprinderi au dat faliment, acusica alta mie !
Si totusi, ce facem, oameni buni ? Munca nu trebuie sa aiba valoare ?
Criza, e clar, e in toate ! Chiar si in ce va plange maine la soare !


[ add comment ] ( 10 views )
MESAJ (II) 
In jurul Grupului nostru de presa se aduna constant valori, in valurile transformatoare, e usor de demonstrat. Ramane actuala precizarea din cartea din 2006, TV.V. – 15 ... explozia cultural – informationala din judetul Vaslui:
"Demersul nostru se bazeaza strict pe realitatea care impune ca principale realizari in aceasta perioada:
- Dezvoltarea si diversificarea vietii social - culturale si economice, ca exponent SC CVINTET TE-RA fiind un grup modern si modernist sub varii aspecte.
- Introducerea informatizarii (de la telefoanele analogice cu disc la celulare, calculatoare, internet) si nu numai.
- Realizarea unei anumite constiinte de sine a acestei populatii dar si stirbirea, neglijarea sau anularea valorilor locale (un exemplu: parlamentari, straini de aceste locuri);
- Situarea intr-un angrenaj (circuit) national sau mondial a unor valori locale: destui dintre vasluieni s-au afirmat in Bucuresti, in tara sau peste hotare; un fost deputat de Vaslui (Traian Basescu) ajunge presedintele tarii, o deputata din Vaslui - parlamentar european, alti alesi ca parlamentari de Vaslui ajung in functii importante, destui tineri din judet lucreaza la mari companii nationale, in lume, destule talente in diaspora.
Credem ca:
a) Televiziunea Vaslui si celelalte mijloace de presa ale Grupului reprezinta si un important element de continuitate si diversitate.
b) Este emblematica situarea ca lider de opinie in constiinta publica a primei Televiziuni din Moldova (TV.V.).
c) Prin aceste mijloace mass-media si ziarul MERIDIANUL exista un cronicar permanent, este parcurs un segment de istorie locala. Este adevarat, o istorie marunta, detalii ale istoriei neamului dar reprezentativa pentru un esantion al populatiei romanesti.
d) Prin unitatea de vederi a celor 4 mijloace de presa (TV.V. era mai putin fara radio si ziar) s-a creat un model cultural ilustrativ.
e) Aici s-a creat o adevarata scoala de jurnalisti, oriunde s-ar afla ei astazi !
MERIDIANUL e un ziar... rezumativ ! Adica sintetizand ceea ce a aparut mai reprezentativ in Televiziunea Vaslui, si din ce s-a difuzat pe posturile de radio Unison (Vaslui +Barlad) ca si viata publica la zi.
Un ziar... cat un ziar adevarat, dar si cat o revista de cultura datorita paginii permanente consacrata localismului creator.
Un ziar, din an II (martie 2000) bisaptamanal, trisaptamanal, saptamanal care insoteste istoria mijloacelor mass-media din judet, dar mai ales ilustreaza curentul cultural-informational devenit emblematic prin reunirea celor mai de seama creatori din judetul Vaslui.
Un inceput de secol si mileniu framantat (dupa Revolutie !) in care curajul si mai ales munca a prilejuit formarea si avantul localismului creator cu rezultate de exceptie.
Ne bucuram ca am fost in centrul evenimentelor !
Incercam deci, un crampei de monografie a timpului care poate trezi nostalgii la cei de aici si… poate mentine din spiritul national la miile si miile de conjudeteni din toate colturile lumii ... Pentru ca:
Granitele limbii romane nu se mai suprapun cu cele de stat.
In context mondial vasluienii nu contam, in cel european am fi vreo virgula, pe plan national macar un cuvant. Cat de cuprinzator si apasat, veti decide Dvs. !
Noi gandim si simtim romaneste nu numai pentru cei de aici ci si pentru cei de departe; nu numai pentru astazi ci si… pentru viitor.
Cat vom reusi ?".



[ add comment ] ( 11 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>