23 august …! 
A fost odata... ca niciodata, ca daca n-ar fi, n-am avea ce povesti: Pana la 23 august 1989 era sarbatoarea nationala a Romanilor urmare a ,,insurectiei” realizate de cei vreo 1.000 de comunisti in toata tara (!), dar… cu ajutorul tancurilor sovietice.
Era prilejul marilor manifestatii populare pentru preamarirea conducatorului iubit. Trecea osul prin os stand de la ora 5:00 pana catre ora 10:00 ,,in dispozitiv”, in picioare si cu multe pancarte in maini. ,,Traiasca 23 august” scria pe cea purtata de mine in 1989. Dupa cum se vede… n-a mai trait.
Poate pentru ca toti injuram si blestemam in gand. Cand m-am exprimat intr-un cerc de 3, adica 3 persoane, eu, Pracsiu, Apostolache, la cateva zile am fost chemat de col. Stefancu la securitate si batut putin sa nu-mi uit datoria de a-mi iubi partidul si pe Nicolae Ceausescu. Care din astia doi m-au turnat? Ori amandoi…
De mareata zi ne pregateam toti la licee si scoli cadrele didactice fiind, de regula, ascultatoare,supuse, fricoase. Cum teroarea nu lipsea, mai fiecare isi temea viitorul. Se putea sa faca altfel? Nici macar nu stiai de cine sa te feresti, ca erau… prea multi ,,lupii cenusii” si chiar printre elevi (destui) ... Bran si ai lui faceau repetitii cu noi pana stiam si cand sa intoarcem capul sau sa facem coregrafie pe asfalt. Cum au cazut astia cu un sistem opresiv asa de bine pus la punct, n-am sa pricep niciodata!
Vineri, 23 august 2013, nu cred ca vom defila (!). Nici macar in gand, si fara nici un regret pentru defilarile somptuoase de atunci.
Dar, cu regretul ca e tare greu in toata Romania! Tot spunem ca nu-s lucrurile asezate, n-avem… ce? Ba, avem regimul de tara ocupata si spoliata: mica Austrie se infrupta bine din BCR sau petrol, Grecia din comunicatii, germanii din specialisti, Europa din forta de munca tanara, viguroasa, creativa, procreativa! Tot se cam depopuleaza ea, batrana, iata a fost socul romanesc (care se stinge si el…).
Ce credeti, ca daca as lua un steag cu stema si as defila cu pancarte m-ar impiedica cineva?
numai ca acum e alta societate, alta viata sociala, alta politica. Gestul singular nu conteaza, chiar nici de vechea zi nationala. Oricat am striga, tot putem sa murim linistiti de foame!
*
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL VASLUIAN (II)

Exista deja o carte dedicata acestuia (TVV – Vaslui – Romania – Europa, 2011), care n-a prea starnit comentarii. Asta inseamna acceptare?
Precizez ca scopul cartii urmatoare pe aceasta tema este sa evidentieze munca, talentul, influenta si eficienta celor DE AICI, de pe aria acestui judet cu prea rare zvacniri intelectuale de aceasta autoritate si productivitate. Oameni ai locului care au avut cu ce, si-au exercitat o influenta (fie si locala), au avut personalitate si mai ales opera. Acei care au trait si o duc rau aici dar lasa ceva in urma lor inca de pe acuma!
Poate nu vom gasi particularitatile acestor creatori. Sigur ca ii vom pune in balans cu cei plecati de pe aici si afirmati in tara sau in strainatate. Vom acorda atentie si celor cu mai putine realizari sau incepatorii care-si marcheaza un drum al devenirii.
Documentul final ar putea sa mascheze nulitati dar, mai sigur va creiona talente sau personalitati care vor ramane in istoria locului sau in plan national.
Va invitam sa va spuneti punctul de vedere!


[ add comment ] ( 33 views )
CURENTUL CULTURAL - INFORMATIONAL VASLUIAN 
Putem, linistiti, sa vorbim de o epoca de afirmare - renastere - dezvoltare si mai ales de mari eforturi ale scriitorimii vasluiene (a intregii lumi culturale) avand in componenta si explozia informationala (nu numai locala ci a intregii societati). Personalitati locale s-au implicat in derularea unor proiecte culturale importante cu largi implicatii in actul de creatie si exemplificam cu mass-media (ziar, televiziune, radio), cu diverse cercuri si cenacluri literare (cu numeroase reviste efemere ca Est, Gazeta de Est, Ecouri Literare, Baaadul literar etc.) si dezvoltarea fara precedent a comunicatiei in masa (calculatoare, telefoane mobile, operatori IT). S-a incercat si Asociatia Creatorilor Vasluieni cu activitate efemera.
Ideologie:
Intr-un deceniu al dusmaniei aprige, dupa oprimarea dinainte de ’89 e greu de spus daca cineva ar mai fi adoptat o anume linie ,,ideologica”. Revarsarea din prea plinul creativ individual a fost pe masura timpului si fiecare creator a abordat cele mai variate teme, genuri (ori specii), modalitati de exprimare. Inregistram cazuri cand numai si numai dupa Revolutie unii autori realizeaza zeci de scrieri preponderent in domeniul prozei; cazul Ioan Baban e peremptoriu.
Revista sau...
Cele 4 puncte din ,,Vlastarul”, 1990 si ,,Monografia Liceului Mihail Kogalniceanu” sunt fara indoiala, un punct de pornire; le reamintim: conditia omului modern; idealuri pentru noi si altii; cartea si civilizatia; informatia tehnico-stiintifica (orice subiect); experiente stiintifice interesante pentru toti. In plus, se mai lanseaza cerinta unor lucrari etnofolclorice legate de obiceiurile de iarna (v. pag. 36). Chiar nu se afla alte orientari pana in 1996, cand se impune pe piata ziarul MERIDIANUL. Acesta are pagina cultural-literara de la primul numar si pana azi, promovand valorile locale si nationale. Nici un scriitor important din judetul Vaslui si Moldova nu lipseste din paginile sale. E prea mult sa spunem ca reprezinta framantarile si realizarile acestor 23 de ani ?
Directii:
- Proza este ilustrata de peste o suta de nume cu scrieri inegale si ideatie variata. Cele mai interesante opere apartin lui Val Andreescu, Simion Bogdanescu, Ioan Baban, Dumitru V. Marin, I. Gh. Pricop, Daniel Dragomirescu s.a.
- Poezia are nume diverse, unele de prima marime in constelatia nationala ca Lucian Vasiliu, Vasilian Dobos, Val Andreescu, Ioan Baban, Leonard Ciureanu, Ioan Macnea.
- Dramaturgia mai slab reprezentata dar cu un nume prestigios, Daniel Dragomirescu.
- Critica literara, un capitol amplu avand in varful piramidei pe Theodor Codreanu, eminescolog recunoscut.
- Istoria culturala este ilustrata de lucrari ca Meridianul, Festivalul National al Umorului, TVV – 15, TV Vaslui – Romania – Europa.
- Monografistii momentului sunt, fara indoiala, intr-o constructie piramidala in varful careia se afla Dan Ravaru.
- Cultura de masa, confundata cu arta spectacolului cu doi lideri, N. Balan si G. Ilascu.
- Pictura lui Nastase Fortu, Nelu Gradeanu, Silviu Craciun. readuce in prim plan motive nationale dar abstractionismul lui Fortu e evident supraevaluat in plan universal.
- Sculptura si Marcel Guguianu sau Cristi Pantea mai exista!
Ar trebui un capitol special pentru IT-istii locali sau afirmati ca valori din Canada pana in Marea Britanie! Ne lipseste insa informatia necesara unor consideratii mai ample.
Material faptic: aproximativ 400 de volume cu valoarea intrinseca a existentei. Cat reprezinta arta, talent, facatura pentru cei aproape 200 de autori, ramane sa vedem.
Va invit la o dezbatere deschisa preferand sa urcati spre munte, nu sa stapaniti o caruta de cartofi!


[ add comment ] ( 33 views )
Fotbal, regionalizare si necazuri ! 
Caldura prea mare ! Norocul e ca ce s-a plamadit in trupul plantelor s-a cam implinit, si porumbul ori strugurii trebuie sa se coaca la soare !
Recolta se strange cu problemele de rigoare. Oricum, agricultura e curata pierdere (grau 0,6 – 0,7 lei per kg, floarea soarelui aproximativ 1 leu, celelalte... nu-s) !
Din presa centrala reiese ca se cam amana atat Revizuirea Constitutiei, cat si regionalizarea.
REGIONALIZAREA ar fi tema actuala si necesara!
Argumentul ca noii stapani ai Europei ne cer faramitarea unui teritoriu adunat astfel de sute si sute de ani ca sa ne dea bani, adica sa mai returneze ceva din ceea ce platim noi ca pret al capitularii – e un argument pernicios si neadevarat.
Ca s-ar guverna mai bine e si mai neadevarat. S-ar mari aparatul birocratic si administrativ, s-ar cheltui fonduri suplimentare (ca si in cazul ,,micsorarii” parlamentului dupa alegeri), ,,s-ar ingrasa” alti burtosi care fac parte din lantul oficial! Ar creste aparatul de opresiune si mai ales CORUPTIA.
Ceea ce e si mai grav, s-ar clatina apartenenta la un neam prin dezavuarea provinciilor istorice (observati propunerile lui Dragnea, nu mai includ denumirile traditionale). Nu se face altceva decat jocul strainilor pe care cu greu ii mai putem inlocui sau izgoni. Cine nu vede statutul de tara ocupata a Romaniei, ori e orb, ori un sarlatan.
Constiinta de neam e aproape desfiintata si presa sapa serios infatisandu-i pe cei care neaga apartenenta. Or fi ducand-o prea bine pe acolo unde-si fac matul gros. N-am auzit sa vina si cu vreo carte sau alte elemente de cultivare spirituala.
Cum ne putem opune valului?
a) Pastrand limba romana si pamanturile pentru noi si ai nostri. Cu mari greutati, cu plus de instructie, educatie, profesionalism si... vointa!
b) Incurajand inteligenta romaneasca! 500 de lei nu e egal cu 500 de euro, dar atenti, cu leii romanesti, putem realiza ceva mai mult decat cu valuta. Voi reveni!
c) Invocand istoria si trecutul familiei! Nu e usor in conditiile in care principalul vector cultural, televiziunea, darama tot ce inseamna traditie, onoare, adevar. Toti hotii de pe lume-s mediatizati cu insistenta si devin modele de viata.
d) ,,Eu imi apar saracia si nevoile si neamul...”, in diversele forme posibile. Cineva ar zice ca stapanirea turceasca, fanariota, ruseasca nu ne-au desfiintat. Da, dar comunicarea atunci, permitea acest lucru. Unificarea educationala, informatizarea cu tot felul de neologisme e nivelatoare si pagubitoare.
De ce Regionalizare? Romanilor, din ce in ce mai putini, oricum nu le foloseste!
FOTBALUL ne-a adus lunea trecuta o mare satisfactie. Cele cateva mii de oameni de pe stadion au vazut cel mai frumos meci al echipei favorite.
Indiferent cine ar fi in fruntea clubului, Adrian Porumboiu are tot meritul! I-l recunoastem si-l sfatuim sa continue!
Necazurile de care voiam sa ma plang se reduc la 2 elemente: parca nimic nu misca in tara (oricum, investitiile-s lipsa) si in judet si lipsa banilor de consum, de la vladica pana la opinca!
Cum naiba sa mai faci ceva daca darile se inmultesc si se diversifica?
E clar, am intrat intr-un deceniu gata sa ne desfiinteze, ca oameni, cu tot cu idealurile noastre!
Totusi, trebuie sa rezistam, trebuie!

[ add comment ] ( 33 views )
Proiecte de vara 
Altfel spus, proiecte vechi, pentru ca vara e pe sfarsite desi august a fost foarte calduros in ultimele decenii! Oricum, dupa Schimbarea la fata (6 august) vremea se mai schimba. Dupa cum se vede, prognozele ultime nu prea s-au adeverit. Deci... sperante.
Sa ramanem in campul Dvs. vizual si afectiv. Dupa cum se observa, si in editiile on-line si in cele tipografice suntem cat putem de actuali si vrem sa va fim alaturi in incercarea fierbinte-fierbinte a acestui an cu macar un pas mai departe de saracie. Ne ajuta si Cel de sus cu o recolta buna in acest an la mai toate culturile. Si daca mamaliga e, aproape toate sunt!
Seceta din presa, am vrea noi, sa nu ne afecteze. Dupa cum se vede, avem reteaua on-line binisor pusa la punct si e destul un click sa aveti stirile si sufletul nostru in palma. Numai ca ziarul, cu mirosul sau tipografic si materialitatea lui e diferit ca si vizionarea unui meci la televizor sau pe stadion.
IMPOTRIVA REGIONALIZARII ne vom exprima constant! Suntem cam impotriva curentului care ne deznationalizeaza (ce de emigranti avem!) si ne desfiinteaza ca forta si stat national. Statele unite ale Europei au nevoie de o constitutie ,,federativa”, drept care unii se agita, urla chiar, sprijiniti de afara dupa principiul ,,probleme noastre - victoria lor”. Cat mai putem sa mentinem statul, limba si traditiile? Nimeni nu stie, dar pericol mai mare pentru romanism decat e acum, n-a mai existat vreodata.

Trece sezonul APICOL. Depun marturie pentru acum si pentru mai tarziu ca ,,politica” europeana ne distruge familiile de albine. Nu se permite tratamentul pentru bolile grave si, mai mult, nu se furnizeaza informatii despre noua boala de origine afro-asiatica in plina expansiune. Cum 4 decenii, ,,am trait” cu albinele, sper ca stiu exact ce spun. Stapanii astia nu stiau, oare, pentru ce ne dau bani sa crestem albine?
SPORT, deci afacerea numita fotbal. I-am vazut pe ai nostri cu Dinamo! Poate fi si o eclipsa de moment, dar unii dintre jucatori sunt clar, de dat afara! Ilie Stan face ce poate, dar astia se tot menajeaza pentru... altii! Oare nu exista niste clauze contractuale specifice obiectului muncii?
Totusi: Hai Vaslui !, Hai Iasiul !

[ add comment ] ( 33 views )
TVV - Vaslui - Romania - Europa (VI); Localismul creator 
Cu iunie 1994 - inaugurarea cu fast a postului Unison Radio (desi, s-a emis inca din decembrie 1993, de sarbatori) se afirma si mai mult activitatea cultural - sociala si economica a intregului Grup prin completare cu transmisiile radio, iar din 1996, cu consemnarea evenimentelor in ziarul Meridian Vaslui - Barlad (din martie 2000, bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, bisaptamanal, saptamanal), (vezi „MERIDIANUL - Axa culturala...”,2009, 416 pag.).
Constatari succinte:
- N-a existat eveniment cat de cat important in viata judetului, fara a nu fi fost consemnat. Presedintii de stat, ministri, ambasadori, regele (in 3 randuri), oameni de afaceri, politicieni, intrigantii locali, personalitati cultural - artistice, festivaluri, concerte etc. dar si viata simpla a locuitorilor, toate si-au gasit reflectarea in aceste mijloace de presa.
- Deplasarile in strainatate (numai si numai prin mijloace proprii) au conferit un plus de sentiment al apartenentei la comunitatea europeana. Conducerea Grupului a transmis (de regula, si in direct) din 17 tari europene.
- Perspectiva unei meserii cerute si moderne, jurnalistica, a determinat afluenta de tineret catre TV.V. in special, desi, unii stateau rau, rau cu gramatica. Aproape tot ce exista pe profil in judetul Vaslui a trecut pe aici, la TV.V., noi spunem ca peste 500 (care se pot nominaliza) dar au fost mult mai multi. Se sustine astfel afirmatia: SCOALA de PRESA !
- Actiune culturala de apostolat chiar pentru ca incurajarea talentelor locale a fost litera de evanghelie. Poate si datorita profilului sefului (profesor de limba romana) poate creatorilor in domeniu. Ziarul Meridianul este doar marturia scrisa ca majoritatea dintre cei peste 150 de autori au fost descoperiti sau incurajati, prin popularizarea operelor lor.
E greu de crezut ca fara acest aport s-ar putea vorbi de Curentul Cultural - Informational Vasluian, ca fapt indubitabil !.
Presa ca martor al devenirii, adica al trecutului si prezentului, poate sustine sau nu mentinerea acestui CURENT UNIC, dar nu cotidienele care apar azi, mereu opozante.
E dificil de catalogat valoarea catorva jurnalisti si cu oarecare realizari literare si / sau cu functii oficiale. De pilda Prof. Theodor Pracsiu, 20 de ani redactor si sef la Vremea Noua, fost inspector scolar, autor a doua volume de cronici teatrale si alte studii interesante, care a ramas mai tot timpul ca autoritate de referinta cu prezenta in manifestari literare, Gruia Novac, intelectual rasat dar si prezentator de spectacole comuniste, un tip de comunicare deschisa, Dumitru V. Marin, directorul singurului grup de presa din judet, editorialist, deci de decenii in atentia provinciei, asadar mereu expusi analizei publice „in balanta”cu Petru Necula, autor al Dictionarului personalitatilor vasluiene impreuna cu Mihai Ciobanu sau Daniel Grosu, cu o serie de romane. Sau Marina Costea care-si aduna volume de maculatura drept piedestal pentru ... poeta, sau Constantin Jomir,Constantin Slavic care-s oameni la locul lor, meseriasi la ziarul comunist pe care l-au slujit, dar cu talentul in curs de afirmare, ca prozatori, la batranete. Poeta cu adevarat, Daniela Oatu isi face datoria de profesoara si atat; alta poeta mare, Adina Huiban revenita la Vaslui, dupa Bucuresti, acum e redactor TV ... Roxana Vasile,poeta, a disparut, prozatorul si epigramistul Daniel Dragomirescu e un distins profesor de liceu, Stefan Boboc - Pungesteanu e din aceeasi categorie.
Asa ca o principala calitate a studiului de fata va fi, cu alta interpretare tot SEMNALUL, ierarhizarile mai corecte ramanand, poate, pe mai tarziu, datorita criteriilor oarecum volatile relativ la personalitatile locale si valoarea lor pe plan national mai putin cunoscuta.
Mircea Colosenco, autorul unei monografii consacrata lui Ion Barbu, a fost un gazetar de mare merit; mazilit pentru indisciplina fata de partid, nu fata de meseria pe care o stia bine. Director politruc, Vasile Avram a condus ziarul 17 ani. E o ilustrare a autocenzurii pe care si-o propuneau angajatii de la Vremea Noua care-l aveau cu „aprobare”si pe Petru Necula cu „bun de tipar”(vestitul T) in buzunar. Regretatul Ion Al. Anghelus era un poet in toata puterea cuvantului cu care am realizat Cenaclul Judetean (Asociatie a Creatorilor Vasluieni) dar a murit de tanar (a fost si un bun ziarist). Theodor Codreanu,tanar profesor la Sarbi, a ajuns la Husi unde a dat opere fundamentale pentru literatura si critica literara. D. Husanu era un tip activ care-l eclipsa in fata lumii pe Mihail Harea (mare critic de arta), Catalin Ciolca era mare poet si cand scria la ziar, iar Coriolan Paunescu, azi profesor universitar la Galati, era echilibrat si intelegator, dar aspru la condei. Prea multe legaturi cu Vasluiul nu a avut profesorul universitar N. Cretu (n. la Barlad) de la Universitatea „Al. I. Cuza”din Iasi, dar el reprezinta sigur, ca multi altii, o valoare initial locala afirmata in context national.
Buchetul „mandriei provinciale”cu cei reusiti pe podiumul national, dupa Revolutie, include fara indoiala pe acad. C.D. Zeletin - om de stiinta (medic) si autor a 45 de volume cu productie literara, Laurentiu Soitu, ajuns universitar iesean de mare notorietate nationala, pe Marcel Guguianu (sculptor de talie mondiala), peTheodor Codreanu (critic literar recunoscut), Ioan Baban, Dan Ravaru monografist cu prezenta activa la mari manifestatii culturale si literare,Dumitru V. Marin (singurul vasluian in Dictionarul etnologilor romani si in Dictionarul presei romane),Corneliu Bichinet, Cristian Simionescu, Simion Bogdanescu, Avram D. Tudosie s.a.
Aproape fara exceptie toti acestia si-au castigat painea la ziar sau la catedra si si-au pastrat creatiile in sertar, stiind ca fara ode, cui trebuia, nu se putea reusi.
Ar fi fost de mare mirare sa nu fi iesit ca ghioceii (sau alte flori) imediat dupa 1989.
Nu vrem sa provocam un bal al ipocritilor sau o lista a uitarii, ca sa apara fiorosii sa se dea mareti, sau mai modestii, sa se vada ei insisi mai mari. Asteptam reactiile cele mai diverse, totusi. Intelegem sa combinam perceptiile noastre, valoarea, autoritatea, prezenta (nu numai fizica) in batalia intelectualilor.
Pentru presa locala de dupa Revolutie doar o idee: in (cele) peste 63 de publicatii identificate, si, mai ales in MERIDIANUL, se observa avantul curentului cultural-informational ca expresie a localismului creator.
Cartea - document aparuta in 2006, despre care au aparut mai multe cronici, analizeaza ceva mai in detaliu momentul.

[ add comment ] ( 45 views )

<<First <Back | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | Next> Last>>