ALEGERI 2016 
A trecut acest prim val de cheltuieli nationale, moment de manifestare a democratiei romanesti. Localele ar fi trebuit sa tulbure apele in fiecare oras, fiecare comuna sau satuc, ca modalitate de descoperire a scanteilor productive dintr-un mediu la acest moment. Ar fi fost momentul analizei numirii alesilor de acum 4 ani. Ar mai fi trebuit ca evaluarea „electorala” sa le mai taie din nasul mincinos al celor care se cred vesnici in frunte.
CONSTATARI fugare:
A fost cea mai linistita campanie electorala. Asta in care foarte multi oameni cu mari calitati morale si intelectuale n-au putut sa miste in front din cauza restrictiilor legale. Cei 5% independenti arata ca n-a existat destul curaj pentru o batalie atat de mare!
Spre deosebire de anii anteriori, au fost putine candidaturi, legea avantajandu-i pe cei in functie. N-am priceput de ce mai multe partide recunoscute prin hotarari judecatoresti, au avut nevoie de liste de sustinere. Aceasta prevedere i-a oprit pe foarte multi pentru ca e un nonsens: daca e recunoscut ca partid, e treaba lui cum sta cu sustinerea, de ce sa aiba liste de sustinere? Iata cum s-a limitat simplu si concret accesul democratic la functii eligibile!
Cele 1 - 5 candidaturi au fost diferentiat sprijinite. Silviana Bahrim din Vutcani era primar din 5 mai - declansarea campaniei - o felicitam. Ceilalti s-au mai zbatut cumva, dar foarte multi erau siguri ca vor iesi din nou primari. Surprize: Tacuta, Calin pierde (cam dureros pentru el, pe un val de simpatie pentru noul primar), Vetrisoaia, Dodesti, Dragomiresti, Pogonesti, Tatarani, tot la mari surprize se incadreaza (foarte buni primari, nevotati corespunzator). Poate cei care au venit, vor putea fi mai buni! Cele mai mari surprize sunt la Barlad (Vaslui) si Prisacani (Iasi).
La Consiliul judetean:
Dumitru Buzatu a fost si este noul presedinte. E si un strateg foarte bun, inconjurat de o echipa tare disciplinata. Profesorul Buzatu va mai fi presedinte vreo 16 ani!
ELECTORATUL:
Ca si in alte campanii, prostimea a ales cu lipsa de discernamant! Sunt atatia penali, cum sa-l preferi pe cel din puscarie? Mari sunt minunile tale, Doamne! E cam acelasi lucru ca atunci cand vecinul, colegul se iubeste cu cineva (imoralitate), dar asta trezeste simpatie si nu reactie negativa, tot asa si cu betivii!
Nu avem electorat corespunzator care sa-i impuna pe cei cu valoare ridicata! Prostii nostri ne voteaza! Destui tampiti aplica stampila aiurea, crezandu-se tare puternici.
Nu-l prefera pe cel cu mintea stralucitoare ci pe acel cu mintea mai apropiata de nivelul lor, care nu va fi niciodata capabil sa obtina pentru comunitate rezultate de exceptie. E cazul celor de la Prisacani (Iasi) care au renuntat la un om de mare exceptie!
Minciuna electorala e la mare cautare inca. Minte-ma frumos si te aleg!
Procentual s-a adeverit ce-am prognozat, dar prin renuntarea vechilor primari s-a depasit numarul celor schimbati, din 2016.
Ar fi de asteptat un pas inainte in viata sociala dupa aceste alegeri locale. Nu tin cu nici un partid, cu nici un personaj. Dar cand vezi ca 90% il voteaza pe Mihai Moraru (Stefan cel Mare) sau peste 70% PSD (la Vaslui), faptul merita nominalizat.
Dar ramane intrebarea: INCOTRO, oameni buni?


[ add comment ] ( 16 views )
DE FINAL... electoral! 
Tot hartia suporta... ambitiile diverselor personaje care se cred indreptatite sa castige in alegeri.
Forta petecutului de hartie numit buletin de vot, ca singur vot e neglijabila, ca picatura in ocean. Numai ca bucatelele astea se aduna, se impart si hotarasc cine se afla in frunte si cu cat se aleg din cascaval, ceilalti.
Unele publicatii au acumulat averi prin pacea platita in aceasta campanie, care, legal ii platesc pe cei care i-au tot criticat.
Cum mai toti ziaristii sunt cu foamea-n glanda, ar fi gura de oxigen, macar pentru o perioada. Pana la aparitia unei legi a presei care sa ofere un statut de independenta prin masuri sociale, harabrambureala actuala avantajeaza... pe candidatii care vor cumpara - indirect - bunavointe si autoritate si pot influenta populatia inspre un vot favorabil.
Mai spun o data ca se va mentine status quo-ul actual ! Cele 10% modificari sunt previzibile si fara alegerile atat de costisitoare. (Mai ales ca anul acesta avem 2 randuri de alegeri !) La alegerile de acum vor participa intre 40 - 50% dintre votanti; la toamna circa 30%, cu lehamitea cunoscuta !
- Cascada minciunilor menite sa-i mobilizeze pe oameni n-a fost prea impetuoasa.
- Liderii nationali se zbat, se zbat si se tot zbat sa-si promoveze partidele pe baza comentariilor la comentarii si nu pe platforme. L-am vazut intr-o seara pe Tariceanu. Ca liberal omul acesta m-a sprijinit direct in campania electorala venind special pentru mine la Vaslui, nestiind ce jigodie e Dan Marian. Acum si el e penibil, adica sa fie „liberal” sustinand P.S.D. si pe prietenul sau Ponta. Are un partid doar cu un lider: el!
- Avalansa penalilor ! Pana la urma fenomen infricosator pentru ca multi vor fi condamnati dar dureaza ani si ani, ei beneficiaza de salarii grase si pedepse mici! Doar e coruptie, nu ?
- Din pacate, „cursul social” se va mentine si in toamna !
- Banii negri nu lipsesc de loc, ba, dimpotriva. S-au organizat zilele localitatilor, petreceri aniversative ,,personale” cu bauturi si stimulente!
- Multi candidati au fentat Legea intr-o sumedenie de forme. Cum lumea e flamanda, nemultumita, descurajata, si cam infeudata (sa nu spunem proasta !), inca se face o politica de carciuma !
- La talpa !, adica se merge cu mana-ntinsa dupa voturi. Ar fi cea mai corecta activitate electorala ! Ca oamenii sa-i cunoasca pe cei interesati sa-i conduca. Si asa nu-i vede decat la 4 ani, fiecare afirmand mincinos ca „las faptele sa vorbeasca”. Aiureala ! Cei mai multi n-au decat vreo infractiune „sa vorbeasca” !


[ add comment ] ( 16 views )
ALEGERI VS DEMOCRATIE 
Se cam „duce” democratia la mama dracului, asa cum am inteles-o mai toti: libertatea cuvantului, libertatea de deplasare si actiune, libertatea de a muri de foame. Cand e vorba de drepturi si libertati, le vrem pentru noi iar la obligatii... cerem de la altii !
Perioada electorala ar fi cu mai multa slobozenie la gura, dar nu cu iresponsabilitate. Ar mai fi posibilitatea de primenire a administrativului si momentul de curaj al OPOZITIEI, de orice fel.
In sfarsit, tot „de alegeri” ca la o sarbatoare la 4 ani ar trebui sa existe o emulatie intre oameni care sa miste masinaria statului, sa iasa solutii de viitor din scanteile produse de minti in competitie.
Care-i „starea natiei”, adica a Moldovei noastre, azi?
Marti am facut un raid-ancheta de vreo 400 de km in judetul Iasi prin preajma Pascanilor si spre Roman. Cu cateva zile mai inainte, in judetul Vaslui, pe la vreo 15 primarii. Ce-am gasit:
a) Alegerile intr-un tur avantajeaza primarii in functie, ii descurajeaza pe cei care ar mai cuteza sa iasa de la cutie! Acestia din urma nu pot avea fondurile care sa-i impuna. Cestilalti isi pot subventiona serviciile cu ordin de plata.
b) „Senatori de drept”, cativa satrapi adevarati care stiind valoarea contracandidatilor, acestia se poarta ca niste mojici. Simtindu-si scaunul lipit de fund, sunt stapanii locului nu prea de drept, dar de fapt.
Dintre cei aproape 300 de primari cu care stam de vorba, cam vreo 20 se poarta dictatorial si se exprima ca arendasii de odinioara, pornind din bici si zbierand la salariati si la oameni. Au instaurat democratia personala.
c) E o frica teribila intre functionarii primariilor! Din cauza ca-si tem functiile, sunt fricosi, mincinosi, umili, fara initiativa !
Daca le ceri numarul de telefon... mai bine le dai o palma: n-au voie, sau nu-l stiu, asa cum nu stiu nici unde-ar fi edilul.
d) Alesii spun ca-s unde-ar trebui, dar se afla unde au nevoie. I-s la Prefectura, la Consiliul judetean, la Bucuresti, dupa proiecte, de fapt la rezolvarea unor probleme personale cu masina si benzina primariei.
e) Cand le cade vreo spaga... iar e bine !
Cel mai grav este ca naravurile cam incetatenite nu se schimba nici in perioada electorala!
Amenintati, timorati, influentati, oamenii si mai ales functionarii primariilor nici nu cracnesc.
As fi nedrept, insa, daca n-as aminti de niste primari cu totul exceptionali pe care i-am intalnit. La Prisacani - Iasi, dr. ing. Constantin Chirila zice clar: „nici nu pot consilierii vota cate pot eu face”. Si comuna e ca o floare !
Dumitru Prigoreanu de la Deleni - Iasi = un fel de orasel langa oras, e un tip extraordinar! De curand ne-a invitat la inaugurarea unei noi gradinite si a unei biblioteci monumentale! Economist de profesie, e un excelent organizator si om al comunei !
Tot din judetul Iasi, ing. Gheorghe Pricopie din Lungani „s-a lipit” de administratie ca marca de plic. E sfatuitorul populatiei si vegheaza asupra treburilor bine facute.
Din judetul Bacau primarul Gheorghe Andries de la Plopana, alt agronom de profesie, face performanta intr-o comuna saraca, tare saraca. Chiar e un primar deosebit.
Din judetul Vaslui nu-i uitam pe primarii de la Bogdanesti, Ivesti, Codaesti, Murgeni, Duda Epureni, creatori preocupati de interesele comunelor !
Ne-am referit cumva la culorile politice?
Am pomenit (in partea ultima) doar cativa primari si oameni !


[ add comment ] ( 18 views )
MEREU... DE LA CAPAT ! 
Orice fiinta vie din lumea aceasta trebuie sa manance. Pentru ca orice fiinta vie este asemeni unui motor care are nevoie de combustibil pentru a produce. Vita produce carne, omul, pe langa munca, mai are ganduri, preocupari, vise care nu sunt elemente materiale dar sunt produse ale dezvoltarii superioare a creierului. Din cand īn cand apar geniile ca forma superioara de evolutie umana.
Ca sa „produca”, masinaria asta umana are nevoie sa se hraneasca si pentru asta trebuie sa munceasca. Poti manca intr-o zi un bou dar iti trebuie ziua urmatoare macar un ou. Botul de mamaliga se obtine greu (cu eforturi fizice!), iar sa-l poti insoti cu o friptura, e nevoie de mai multa munca. Astfel se declanseaza batalia pentru mai mult si mai bun. „A lumii-ntregul sambur/ Dorinta-i si marirea” (Eminescu); deci dragostea si pofta de a fi cineva intre semeni.
Unii dintre noi pot, stiu si vor, asa ca reusesc. si in raport cu cat sunt de destepti in fiecare zi a saptamanii pentru ca, chiar nu putem fi „destepti” in toate zilele saptamanii. Prin urmare si dupa o sarbatoare, si dupa „croaziere”, tot la munca ne intoarcem. Tot la insamantari, pe ici pe colo mai sunt campuri nearate dar din ce in ce mai putine acum, de cand strainii ne tot cumpara tara: tot la erbicidari - din ce in ce mai multe, mai aspre, mai daunatoare; la primele recolte, cele pomicole (ciresele sunt deja mari) sau capsune (cati au?!?) ori legume in primavara bine instalata. Cam in fiecare anotimp oamenii o iau de la capat, pentru ca mereu sunt alte probleme. Oamenii trebuie sa manance, sa se lupte, sa viseze, sa iubeasca. Talentul e pentru alesi, metafora pentru creatori, iubirea pentru indragostiti, doar ura e pentru toata lumea!
Filosofie la un ziar? Drept cam ciudat vine; dar aceasta e cea mai simpla cugetare despre viata si necesitatile ei. Pana la urma, altfel nu se poate!
Gata cu filosofia!
Trebuie sa ne gandim la ziar. Incredibil ca acest ziar ajunge la prieteni din America, Australia, Europa, Romania si in Israel! Nu ne hazardam sa spunem cat e de citit, dar raspandit e. Si apreciat.
Am organizat un Simpozion national, am aniversat cei 75 de ani (inclusiv 2 carti, de fapt 3), o luam de la capat: urmeaza campania electorala. De maine incepe balacareala sub motiv ca-si fac loc spre primarii oameni de diverse capacitati si pregatire. In judetele Iasi si Vaslui sunt intre 2 si 14 pretendenti!
Ma distreaza incercarile independentilor. O catime dintre ei pot reusi.
La alegerile trecute am prognozat ca 80% dintre primari isi vor mentine fotoliile. La acestea, intr-un singur tur cel putin 90% isi vor continua activitatea de primari! Cam 40% dintre ei isi merita functia. Din pacate unii sunt cu totul redusi incat ma mir cum se poate sa fi ajuns acolo.
Foarte multi sunt siguri pe reusita pentru ca si-au distrus adversarii, altii pentru ca opozitia este aproape inexistenta.
Populatia judetelor noastre (cele 4 din Moldova) NU MAI ARE AMBITII ELECTORALE. Fiind „locale” si antrenandu-se persoane ambitioase, s-ar putea sa avem un procent de participare de aproximativ 45%. Lehamitea de politica e mai mult decat clara! Televiziunile centrale au de lucru totusi, radiourile locale ceva mai putin, ziarele ar trebui sa fie pline. Momentul romanesc insa este doar o manifestare a saraciei. Daca dispar pixurile, galetile, mititeii, dispar si voturile!
Si cata gargara si minciuna „se macina” acum?!
Mai conteaza cultura?
Mai conteaza performanta? Cine are timp... de lectura?
Poate o pagina de ziar cu portretul cat masa a cuiva sa imprime vreun nume intr-o minte saraca.
Constientizarea voturilor e marea problema a societatii romanesti!
Dintre partide?
Destabilizarea P.S.D. cu luptele interne ar fi in avantajul P.N.L., rupt si el din aceleasi motive. Se duce U.N.P.R., vine ALDE si P.S.R.O, dar scoruri de peste 5% vor obtine 3 - 4 - 5 formatiuni politice.
Democratia?
Mare iluzie in disputa vietii cu „ochiul dracului”. Daca pana si biserica are atitudine politica desi declara contrariul!
Din lume, singurul lucru bun e prezenta americanilor in Republica Moldova.
Cat despre risipirea romanilor pretutindeni si atacul in forma continua asupra limbii romane, vom tot reveni!


[ add comment ] ( 12 views )
Azi, punct. Si de la capat... 
Probabil ar fi ultima data cand, in acest colt de pagina mai scriu despre acest personaj unic, numit D. V. Marin. Cauzele ar fi urmatoarele:
1) Azi 28 aprilie, catre asfintit, D.V. Marin implineste cei 75 de ani de la primul tipat in lumea asta. E oricum, o zi importanta, macar pentru familia acestuia. Dupa mesajele primite si respectul afisat nu numai de cateva mari personalitati ale Moldovei si ale tarii pare o zi de aniversat de catre jurnalisti, scriitori, politicieni (hm!), folcloristi, de manageri etc. etc. Pana la urma nu e ambitia unui om ci incercarea de a gasi elemente de actiune si de stabilitate.
2) In noianul de indiferenta, invidie, ura care inconjoara o personalitate, trebuie sa ai o structura „de fier” sa rezisti, altfel „te-or intrece nataraii/chiar de-ai fi cu stea in frunte” (M. Eminescu). Pai cand sunt „doruri vii si patimi multe” chiscuitul gainilor, bazaitul mustelor, indiferenta animalelor pot fi infruntate in numele unui ideal, al drepturilor de viata, al necesitatii de a exista prin actiune („o lupta-i viata/Deci te lupta!”)
3) Nu e vorba de a semana vant spre a culege furtuna! E capacitatea de a face in pofida celor care nu stiu, nu vor, nu pot, dar cartesc, uneltesc denigreaza sau innegresc. Cum s-ar zice, carcotasi actionand, analfabetizati nascuti suparati si negativisti care daca nu fac (ceva, orice) ei, nici nu lasa pe altii, iar in cazul unor marimi locale, acestia se comporta ca antimateria: demoralizanti, mincinosi, jigodii, care n-au meritat si nici nu merita vreun cuvant de multumire ori apreciere. Pentru ce?
S-a iscat o discutie despre cel mai de seama jurnalist vasluian din toate timpurile. Sustin ideea dr. ing. Avram D. Tudosie, poeta Gabriela Ana Balan, jurnalisti din Iasi, Bacau, Bucuresti. Guita impotriva, vasluieni obisnuiti sau cu oarecare merite culturale! Ba unii cred ca-si pot atribui lor asemenea inaltime, oarecum ametitoare pentru ei. Negatia simpla e „dar ce-a facut asta, bre...?” Iata, cam ce:
a) Ca personalitate, D.V. Marin n-a fost niciodata gluga de coceni in peisajul judetean. Pe vremea comunismului n-a trecut la bacalaureat pe fiica secretarului II, Tolescu, alti copii de ofiteri, politisti si alte loaze! Nu cumva a fost indelung ostracizat, desi era singurul doctorand in stiinte dintr-un judet?
b) Nici un ziarist in lumea asta nu intruneste multe simpatii. Un arbitru de fotbal multumeste o echipa, un om al legii acorda castig cuiva, un politist... e si el om. Ziaristul incearca sa arate un adevar si, de regula, sfarseste injurat de toti! Se poate deci vorbi de o particularitate umana, de un mod de a privi si actiona in societate.
c) Iata criterii de analiza pentru stabilirea unei ierarhii locale, tocmai ca publicul sa-si poata face o parere:
- pregatire pentru meserie: daca omul are pregatire superioara (deci facultati) vizibila in activitatile sale absolut diversificate si afisate (publicate);
- vechime: debut in 1958, deci aproape 60 (saizeci de ani!), iar in ultimii 25 conduce cel mai complet grup de presa din Moldova (o mai fi vreunul in tara?) cu tv, radio, ziar si chiar o revista de cultura, i se pot nega meritele? Nu indraznesc nici aplaudacii, nici postacii, nici marunteii dimprejur dar adopta pozitia comunista cunoscuta: omisiunea!
- DURATA de munca in domeniu: MARE. Au fost lucratori in domeniu, cel mult 17 ani, dar peste un sfert de secol, niciunul! Niciodata! Cu cea mai mare siguranta, pentru ca intre 1944 - 1989, la singurul „Vremea noua” erau schimbati des pentru ca nu se putea respecta intotdeauna disciplina de partid. Ca sa reziste intr-o redactie (si era doar una singura) trebuia sa aiba vreunul mari deficiente de gandire. Sa dau nume? Avram, Necula, Iosub si altii, care-au disparut dupa 1989 (ca ziaristi).
Grupul de presa, repet de presa, rezista in piata din 5 decembrie 1990. si totusi se mai gaseste cate un scelerat sa nu-i recunoasca existenta desi i se pune sub nas ziarul, poate asculta radio Unison, se poate vedea pe tvv.ro si chiar poate publica in M.C.R.
Un sfert de secol e o perioada mare? Este! E dovada de munca? Sigur! E dovada de competenta?
- Calitatea muncii in presa. Daca de peste 25 de ani are editoriale in ziar (e cel mai vechi editorialist din Romania) a fost vicepresedinte a U.Z.P.R. si presedinte a filialei Vaslui din 2003, daca a publicat articole si carti, daca a fost reprezentant inclusiv al natiunii romane la intalniri internationale (2 decembrie 2001), e dovada de calitate. Dar interviuri de Guinness Books cu cu presedinti de stat, prim-ministrii si cele dintai fete bisericesti (Papa, Patriarhii, mitropoliti, episcopi...) e dovada de inalta calitate?
CINE, CAND si CUM vor mai putea realiza vreodata acestea?
- Complexitatea preocuparilor, vasazica omul este sofer, reporter, manager, reprezinta un GRUP DE PRESA, UN JUDET, O TARA, in peste 30 de tari ale lumii (ca sa nu spunem ca mai ales in Romania), e dovada de valoare?
IMPORTANTA acestei activitati, de la simplu la complet:
- Dupa Revolutie au mai fost incercari de a scoate publicatii, disparute insa. Nu spun ca Gazeta de Est cu cele cateva numere n-ar fi fost importanta. Nu se poate nega rolul ziarelor locale ca Vremea noua, Monitorul, Obiectiv care se mai mentin astazi. Ba, si un Informatorul Moldovei trebuie pomenit ca exista. Dar ele reprezinta unul cate unul actanti in piata! Important e ca mai rezista si mai au si ziaristi buni ca Mihaela Zarnescu, Romeo Cretu, Daniel Tanasuc, sau Simona Mihaila (Est News), Cristi Lapa sau Clara Bisoc (de la Obiectiv de Vaslui).
Dar...
Cand rezista Grupul de presa cu toate sectiunile lui, nu cumva e cu totul mai IMPORTANT?
Nu cumva rezultatele jurnalistice sunt reale si autoritare prin simpozioane nationale, interjudetene, locale, prin lansarile de carte, prin cultura (pagina cultural - literara) difuzata permanent; joaca un rol mai aparte?
Si:
Intr-un peisaj valoric interjudetean locul fiecaruia si toate la un loc reprezinta varful piramidei? Care ar mai putea fi situat in varf si pe ce criterii?
ALTE DOVEZI de INALTA VALOARE:
- In frunte e un doctor in stiinte filologice. Deci atestare si de catre comisii dedicate.
- Tot in frunte e un poet, un romancier, si un epigramist ca Val Andreescu.
Alti colaboratori de valoare mare si verificata ca Anca Moldoveanu, Timona Balmus, Emil Lupu, P. David si mai ales ALPI, adica o grupare literara de exceptie din Iasi, condusa de Mihai Batog - Bujenita, la care adaugam bacauani exceptionali ca Dumitru Braneanu, Ioan Danila, Cornel Galben... Ce ziceti? Cine a facut sau poate face mai mult?
Dar ca D.V. Marin a realizat prima si singura {coala de presa (cca. 500 de persoane), conteaza? Ca toate mijloacele sale de presa au fost martore si ilustreaza 25 de ani de framantari sociale - culturale - literare si nu numai... pot fi merite?
... Dar cand suntem intr-o hora internationala cu mari personalitati ca Georg Barth (Germania), Adrian Grauenfels (Israel), Stefan Racovitza (Geneva), M. Rusu (New York), (N. Dabija - Chisinau) si multi altii. Ce mai zice un oarecare?
Dumneavoastra ce spuneti, e mai important un ziarist care scrie despre violuri, betivi, hoti pe plan local si numai de rau, sau ca LUMEA AFLA de valorile Moldovei si ale tarii de la persoane autorizate prin munca lor de o viata?
Cum e cu cel mai mare jurnalist vasluian din toate timpurile? Au dreptate Avi Tudosie, Gabriela Balan, poetul Petrus Andrei, Georg Barth si atatia altii chiar de peste hotare care afirma aceasta?


[ add comment ] ( 31 views )

<<First <Back | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | Next> Last>>