LA MUNCA... tineret ! (nu la taiat frunze la caini!) 
Tineretul nu vrea sa munceasca ! Am declarat ce-am constatat ! Vreti sa credeti c-as jigni-o pe Nastea sau pe Alexandra care au declarat cam cu lacrimi in ochi c-ar vrea sa munceasca si ca aspira la postul de asistent manager ? Ori pe care as discredita dintre cei 21 de inscrisi la 3 posturi, dintre care, la interviu, s-au prezentat cinci, iar la munca 1... ?!
Am participat la Bursa locurilor de munca organizata de AJOFM Vaslui – buna organizare, civilizata, profesionista, in curtea Liceului "Mihail Kogalniceanu", unde intre 500 si 800 de persoane au venit ca la un spectacol cu gandul aproape marturisit: am plecat ca sa muncesc, da, Doamne, sa nu gasesc ! Erau mai multi tineri, cativa spre par carunt, destui betivi si nestatornici, daca nu si hoti (am recunoscut doi dintre cei care au furat chiar din curtea mea). Erau si parinti pe langa fete absolvente chiar de facultati, probabil cu examene in portbagaj, prieteni, iubiti, soti ! Erau tineri cu cercei in ureche si atitudini provocatoare solicitand munci neca-lificate; erau diversi ... ca si la Husi sau Barlad.
Dar erau si patroni de societati care voiau sa gaseasca personal pentru intreprinderea lor, deci oferta diversa si interesanta.
Erau mamici care vorbeau (sau optau) in locul mutilor de 16 – 38 de ani, unii vizibil neinteresati si mistocari.
Mi-am cheltuit, ca si alti patroni, timpul si mintea sa le sugerez frumusetea muncii pe care le-o propun, posibilitatea de a obtine bani si satisfactii pe oricare dintre posturile in concurs: asistent manager, reportera TV si secretara. M-am rugat in sinea mea sa-l gasesc pe cel care chiar vrea SA MUNCEASCA ! De invatat il invatam noi, aici !
Reactii din curte: mamele catre doritori (oare) de slujbe: "astia (patro-nii) s-au imbogatit inseland statul si pe oameni. Sunt niste hoti. Dau salarii de mizerie la bietul tineret care nu are unde munci..."; tinerii cu figuri foarte destinse, cativa comentand ca organizarea-i proasta, ca se plateste prost, ca ce-au vazut ei in Italia, Spania, nu e ca la noi... ; o fata blondinizata, cam buzata, destul de tare sa aud si eu: "Diseara o fac cu "ala"(nume) si-i iau milionu' ! ..."; un betiv usor de categorisit de la o posta: "Vreun sprit mai gasesc eu, mai am ajutorul social, mai fur oleaca..., de ce sa ma angajez, da-i in... masii!".
Revin: la redactie m-au asteptat trei din cei cu care mi-am stabilit intalnirea, cu studii superioare; pana seara au mai venit patru, a doua zi, trei, din totalul de 21. Toti au fost intrebati ce salariu vor si au pomenit de minim pe economie. Niciunul nu a acceptat munci in agricultura, doua basarabence pareau ca chiar sunt interesate de o slujba.
Am vorbit de piata muncii de la Vaslui si particularitatile muncii in presa si publicitate.
A ramas la angajare 1 (unul !), dupa ce cinci s-au prezentat pentru perioada de proba din cei 21. Au trecut de joi pana miercuri inca sase persoane intreband de "servici", dintre care doi accepta agricultura.
In crasma din colt, preponderent persoane pana in 40 de ani care descanta ceasuri intregi o sticla de bere. La porcaria numita sport "Local kombat", pe 27 aprilie, tinerii s-au calcat in picioare pentru un bilet, sa vada violenta si sange.
Oameni buni, tinerii vor sa lucreze ? Oare chiar ii educam in spiritul muncii sau sa stea cu mana intinsa la statul care din cauza perioadelor electorale ii mai incurajeaza la ne-munca.
Pamanturile-s parloaga, agentii economici ofteaza greu ca nu se misca nimic in judet, fir-ar Aai dracului, sa fie ! si tinerii nu accepta si nu se zbat pentru slujbe.
Cine le poate da salarii, si mari, si pe ne-munca ?
Gresesc eu, vazand ca tinerii nu vor sa se-nhame la datoria vietii ?
LA MUNCA, tineret ! LA MUNCA !


[ 2 comments ] ( 48 views )
Scurta ISTORIE A PRESEI LOCALE (I) 
Semnalul, deci criteriul "nominalizarii" ar fi, poate, cel mai nimerit in aceasta etapa de inceput a cercetarilor, dar, in final, vom distinge intre ziar, calendar, almanah, asa cum vom tine cont si de rolul jucat in vremea respectiva, ca si de durata aparitiei.
Dupa cum se stie primul text romanesc este de la 1521, Scrisoarea lui Neacsu din Campulung (cu caractere chirilice) dar abia peste 200 de ani incoace putem vorbi de primele ziare in Principate.
Inceputul presei romanesti se deruleaza de la Curierul romanesc (8 aprilie 1829) al lui Ion Heliade Radulescu, in Muntenia, si Albina romaneasca a lui Gheorghe Asachi (1 iunie 1829) in Moldova, daca nu-l credem pe Ion Hangiu care considera Courier de Moldaviae (apare intre 18 februarie - 1 aprilie 1790, la Iasi) ca act de nastere a presei nationale. Precizam ca, la Iasi, intre 2-4 aprilie 2009, s-a desfasurat Congresul International de Istorie a Presei si s-au marcat cei 180 de ani de presa romaneasca, cu discutiile de rigoare si comunicarea noastra.
Primul ziar din judetul Vaslui a fost SEMANATORUL, foaie saptamanala (intre 27 sept. 1870 - pana in 1876, la Barlad, cu o "trupa regala" prin redactie: I.C. Codrescu, St. Neagoe, I. Pop Florantin, Ion Popescu s.a. si cu un continut variat de invidiat si astazi. Este meritul desavarsit al intaietatii.
Pe 30 august 1873, apare VOCEA HU{ULUI, publicatie politica saptamanala (pana la 13 decembrie 1873), iar la VASLUI, apare prima "publicatie saptamanala" ALBINA VASLUIULUI (iunie - decembrie 1875), urmata de Expunerea Situatiunei Judetului Vaslui pe1874-1875, numar unic, iar in mai, 1876, DESTEPTAREA, gazeta politica.
Indiferent de consistenta lor acestea reprezinta INCEPUTUL pentru fiecare dintre cele 3 judete care erau atunci Tutova, Vaslui, Falciu-Husi si prin aceasta, ca si prin rolul jucat in epoca, ele sunt foarte importante. Incercam o succinta enumerare a titlurilor de publicatii pentru Vaslui pana la sfarsitul secolului: Vocea Racovei (1878), Rezistenta (1881), Hygiena (1882), Vasluiul (31martie - 23 iunie 1886), Trompeta Racovei (1888), Liga Culturala (1894) din nou, Vasluiul (3 saptamani, 1895) si Muncitorul (2 numere, august 1900).
Tot sub beneficiu de inventar, dupa 1900: Ordinea (1902), Glasul Adevarului (1906), Democratul (1906 cu intermintente pana in 1918), Tribuna li-berala (1908), Cuvantul Vasluiului (1913), Vasluiul (1914), Propaganda (1914), Vocea Vasluiului (1918), Vremea noua (1918), Poporul (1918-1920), Gandul nostru (1920), Lumina (1920).
Dintre cele doua Razboaie Mondiale mai amintim: Anuarul Liceului Mihail Kogalniceanu (1930, director Al. Manciulescu, profesor, scriitor, autor de manuale iar printre colaboratori: Constantin Cihodaru, S. Ciornei, C. Capra, C. Calmulschi, Ion Mitru, Sterie Radoi, I. D. Laudat), reluat dupa 12 ani. Expresia avantului cultural in toata zona a ramas VL|STARUL (1932-1946), continuat de N|ZUIN}A, reaparut sub redactiunea profesorului Ion Moraru in 1965, dar mai ales seria noua din 1990 (sub conducerea lui D.V. Marin). Au mai aparut Frangurele (1933), Invatatorimea vasluiana (1934) si o foaie din Vremea noua (1944), inlocuita de Cronica, jurnal de informatie generala.
Dupa 1947: Buletinul oficial al judetului Vaslui (1947), precum si alte publicatii - ("tiparituri") oficiale comuniste, si, apoi, la formarea judetului Vaslui in 1968, Vremea Noua, pana in 1989. Desigur, "Buletin" sau "Monitor oficial", amprenta e aceeasi: limba de lemn si mareata epoca de aur. Practic nu se poate vorbi de libertatea de expresie si nici de varietate tematica (doar opera de constructie socialista), nici de critica sociala. Era o presa de stat si pentru partidul conducator, ca sa nu mai vorbim de osanalele pentru Ceausescu.
S-ar mai putea adauga diverse calendare si reviste ale liceenilor ca: Zorile (Husi 1967), Nazuinta (LMK, 1968), Aripi tinere sau Faclia (Barlad, 1970) etc. etc. ~n 1979 apare Anuarul Muzeului "Stefan cel Mare" Acta Moldaviae Meridionalis, mentinut pana astazi.
Toata presa anilor 1946-1989 insemna consemnarea maretelor realizari ale poporului roman pe calea construirii socialismului si comunismului si erau subventionate de stat. Cateva nume dintre cei afirmati in aceasta perioada dar care au dat, insa, masura valorii lor dupa 1989: Ioan Baban, Petru Necula, Petrea Iosub, Ioan V. Murgeanu, Vasile Iancu, Dan Ravaru, Dumitru V. Marin, Mircea Colosenco, Vicentiu Donose, Teodor Pracsiu, Ion Enache, Mihai Ogrinji, Corneliu Bichinet, Constantin Slavic, Alexandru Poama, Constantin Manea, si mai tinerii Mihai Apostu si Daniel Grosu.
Pentru presa locala de dupa Revolutie doar o idee: in cele peste 57 de publicatii identificate, si, mai ales in MERIDIANUL, se observa avantul curentului cultural-informational ca expresia a localismului creator.


[ 1 comment ] ( 23 views )
FALIMENTE si FALIMENTATORI 
Avertizarile de CRIZA au venit tarziu, dupa declansarea ei. La noi aceasta a venit odata cu alegerile si respectiv noul guvern care, colac peste pupaza, a intarziat si cu bugetul.
Numai intr-o saptamana 600 de someri; numai intr-o luna zeci de firme si magazine inchise, cu sau fara procedura de faliment; numai in cateva saptamani zeci si zeci de infractiuni generate de foame si lipsa locurilor de munca; tare multi tarani care scrasnesc zdravan cand a revenit in alimentatie purul (o planta salbatica asemanatoare usturoiului), urzicile, stevia si... borsul ! Mamaliga sa tot traiasca si tot romanul mai gaseste de-un rachiu. Eventual din ce da statul sau ajutorul de somaj, sclipuieste el ceva sa-si aline arsita...
Chestiunea e ca si marile intreprinderi (ca Rulmenti S.A., Racova Com Agro Pan, ca altele care-s ?) sufera, iar I.M.M., adica cei cu cifre mici de afaceri, sughita rau, isi dau oameni afara sau inchid portile.
Cauzele ?
- Statul care n-a facut la timp platile, "ajutandu-i" pe mai toti sa faca arierate, adica si datorii + dobanzi chiar fata de stat.
- Caraliii de serviciu adica Finantele, politia, I.T.M. s.a. au pornit vanatoarea foametei si-n muntii Carpati. Au "izbucnit" controale inopinate cu scopul de a stoarce amenzi.
- Falimentarea voita a multor intreprinderi si societati comerciale autohtone pentru a se face loc celor transnationale.
- Scurgerea banilor in afara judetului ! Proxima, Penny si alte mall-uri colecteaza destui bani pentru ... Elvetia ! Asa ca, ce castiga amaratul locului se ingroapa in ne-folosul lui, inselat cu jocuri de lumini si lux aparent. Faptul ca parcarile mari ale celor amintiti sunt mai mult goale sunt emble-matice ! Pentru ei nu sunt bani si nici nu trebuie sa fie !
Saracirea populatiei prin salarii din ce in ce mai mici e... concreta.
Cand o vanzatoare de magazin castiga pana in 500 de lei, o muncitoare in confectii iese cu 4-500 pe luna iar cei de la lopata 6-800 (din constructii) e clar ca piata muncii e slaba la noi si angajatii umbla dupa mici afaceri, sau, furat ! Patronii saracesc repede si sigur !
Concluzie ?
Principalul "falimentator" este statul prin guvernul sau care ne mai aduce pe cap "fumaritul" adica IMPOZITUL MINIM. Altfel spus ii ia intreprinzatorului si ultima posibilitate de a rezista in porcaria asta numita economie de piata cand nu mai exista cineva de care sa nu te temi !
Sperante ?
Pai, de unde? Capsunarii din Spania s-au intors cam cu ofuri grele, maslinarii din Portugalia cu punga goala, tiganii din Franta – cu avionul, fugarii din Italia cu huiete si injuraturi, cei din Grecia-s din ce in ce mai putini ! Deci nici in Europa nu mai gasim... bani.
Totusi: dat fiind ca in seceta sau razboi, taranul moare ultimul pentru ca mai gaseste bors, ceapa, mamaliga, ar insemna ca avem 2 variante: ori sa ne luam dupa mincinosii care vantura sectorul constructii ca prosper si sa trecem la roaba (la alte munci sunt veneticii !), ori... la sapa, plug, vite, legume... adica la agricultura.
Din pacate ne-am invatat sa muncim putin sau deloc !
Dar, cum foamea da de-a dreptul... la pur, tot ajungem.
Nu mor caii cand vor cainii.
Cu toate falimentele si toti falimentatorii zilei !
*
P.S. Ma doare inima de cate se intampla dincolo de Prut. Chisinaul fierbe si Vladimir Voronin pune tunurile rusesti pe populatie aratand spre Romania.
Ai mari n-au vrut Podul de flori pe care Iliescu si Snegur n-au avut curajul sa-l faca... zidul Berlinului (prabusit !) si la noi.
Cortina cenusie se instaleaza din ce in ce mai deasa si mai antiromaneasca ! As vrea sa n-am dreptate: Adio, Basarabia !

[ 1 comment ] ( 27 views )
SEMNALE pentru valoare! 
Cu cateva zile in urma am vazut “Orizonturi” nr. 17/martie 2009. Prietenul nostru Vasile Cozma, de la Chircesti, mai da o dovada a muncii sale de calitate: Revista elevilor cu semnaturi si de academicieni!

“Monumente in piatra si bronz din comuna Miclesti” pe 4 pagini e un mod laudabil de a aseza pietre in calea uitarii si a... rautatii!
Programul zilelor “Ion Creanga” si publicarea de valoroase creatii ale poetilor vasluieni, sau destule adnotari de actualitate, fac revista Orizonturi, absolut interesanta.
Stimate coleg Vasile Cozma primeste te rog imbratisarea mea de suflet!
Sa nu cumva sa te lasi!

[ add comment ] ( 175 views )
Radacinile Continuitatii 
Prieten de peste 30 de ani, Stefan Boboc de la Pungesti de loc, reface vechiul si publica noul roman “RADACINILE CONTINUITATII” (editura Pim, Iasi, 2008, 294 pagini).

Mi-a facut o mare placere sa-l revad, la Iasi, cu ocazia Congresului International de Istorie a Presei. Arata bine, dar mult mai bine arata volumul prefatat de prof. Dan Ravaru care-i observa caracterul memorialistic, cu elemente de Saga si Bildungsroman dar care, sigur, “reprezinta in totalitatea sa taranimea de pe Valea Racovei”.
Desi nu i-am recitit cartea, nu ma pot impiedica sa va rog, sa va indemn sa gasiti aceasta carte izvorata de la pamantul nostru cel spre fiinta si tare bucuros ca Fanica al meu si al nostru SCRIE, adica FACE si lasa si altora nume bun, frumos si drag.
Stefan Boboc-Pungesteanu mai are multe de scris!

[ 10 comments ] ( 85 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>