180 de ani de ISTORIA PRESEI 
Am prezentat judetul Vaslui, si pe mine, in Congresul International de Istorie a Presei, de la Iasi, intre 2-4 aprilie curent. Bine spre foarte bine! Au comunicat, in afara de oficialitati, 93 de cercetatori din 5 tari, din 27 centre universitare si din mai toate judetele tarii. ”Companie”extrem de valoroasa care m-a reconfortat si pentru care m-am simtit onorat. .
La sectiunea I ”ISTORIA PRESEI“ am expus al 5-lea dintre cei 58 argumentand existenta Curentului cultural-informational in dezvoltarea istorico-sociala a judetului Vaslui, am integrat MERIDIANUL si intregul grup de presa in istoria presei locale si nationale si am marcat apropiata aniversare de 140 de ani de presa locala, in contextul celor 180 de ani de istoria presei nationale.
Se considera cei 180 de ani de la aparitia Curierului romanesc la Bucuresti (8 aprilie 1829) scos de Heliade Radulescu si respectiv, Albina romaneasca, Iasi, 1 iunie acelasi an (cu caractere kirilice).Cu aceasta ocazie Asociatia Romana de istorie a presei, cu sediul la Cluj, a hotarat sa realizeze Dictionarul presei din Romania (unde vom avea 5 mentiuni) si Tratatul de Istorie a Presei. Sub egida aceleeasi Asociatii se va continua Revista Romana de istoria presei, ajunsa la anul III, nr.1/2009 (5 numere), editata la Constanta de Aurelia Lapusanu.

Sufletul acestei manifestari a fost prof. univ. Marian Petcu de la Universitatea Bucuresti, redactor sef, sprijinit de prof. dr. Ilie Rad presedintele Asociatiei.
Orice participant intr-un asemenea Congres simte imediat daca a facut ceva bun sau nu. Si dincolo de materialele de presa realizate (nu puteam pierde ocazia, nu?) am constatat pe loc buna primire a comunicarii ”Meridianul, fila din istoria presei vasluiene si nationale" aspect al presei de provincie ca miza importanta pentru istoricii de pretutindeni.
Am insistat asupra acestor elemente pentru a sugera dimensiunea de exceptie a Congresului (si cei din Austria si cei din Olanda au vorbit despre presa romaneasca si receptarea ei acolo!) cu dezvaluiri dintre cele mai interesante legate, pana la urma de istoria romanilor in Europa si amprenta culturala ce razbate in presa altor natiuni.
Martori la ce minunatii relateaza presa scrisa si mass-media despre romanii de peste granita, mi s-a parut necesar sa accentuam diversitatea si creativitatea noastra, a tuturor chiar, si in cadrul localismului cultural-informational (in forma de avant semnalata). Simtim o “lume” asezata cu radacini onorante si manifestari de premiat, nu de blamat. Cei de la Chisinau mi s-au parut mult mai stresati si obijduiti (iata-i rasculati !), cei din Bulgaria descurajati, cei din Ucraina neglijati si discriminati, nota in care constiinta valorilor noastre actuale si aportul la civilizatia lumii nu sunt de neglijat.
Am avut momente de mandrie si... incredere in noi si ai nostri.
Am credinta ca alergatura aceasta pentru pastrarea ”bucatii” din sufletul nostru merita efortul chiar daca e greu, foarte greu.
Congresul International de Istorie a Presei a insemnat un pic de ne-moarte a spiritualitatii vasluiene in context istorico-social-cultural-informational, absolut necesar a fi exprimata.
Facem si noi ce putem, sa nu ne reproseze inimile noastre. Si nici cei care vor veni.

[ add comment ] ( 42 views )
VASILE PAVAL, PRIMAR 
Caisii au inforit repede si prea frumos in aceasta primavara. Strazile din dimprejurul Primariei au capatat haina asfaltica noua, noua! Spre marea bucurie nu numai a locuitorilor de pe strazile D. Gherea, Frunzelor, Racovita, S. Haret s.a. ci a tuturor locuitorilor din municipiu.
Adaugand ca si parcurile ori parculetele (cum e cel de pe Frunzelor colt cu Dobrogeanu Gherea) au capatat “haine” si flori noi, ba chiar arbori ornamentali si... mai ales satisfactia de a-i vedea activi, pe maturatorii de strada, mi se pare o normalitate sa spun ca ing. Vasile Paval e PRIMAR.
Primar cum trebuie!
P.S. Sa n-aveti vreo grija ca-l voi lauda cand greseste.
Acum e bun si ma bucur pentru el, dar mai ales pentru noi toti.


[ add comment ] ( 12 views )
MERIDIANUL XI - Chiar asa ? 
Am afirmat ca principalul producator si sustinator al CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL ivit la cumpana dintre ani, secole si milenii, adica in preajma lui 2000 a fost si ramane Grupul de presa CVINTET TE-RA si implicit ziarul MERIDIANUL care a trecut cu fruntea sus in anul XI de aparitie.
Comentarii:
De la Monitorul ca mai serios, si cu oarecari merite, telefonic:
“Chiar poate fi adevarat ce-ati scris ! Ba chiar este. Dar nu trebuiau mai multi ziaristi locali printre valorile momentului ?” Adevarul ca Vremea noua, tot cu gandacii de balegar vechi, tace. Nici pe editia noastra electonica nu apare nimic. Dupa falimentele in serie si echipa de santajisti, ce-ar putea zice ? Obiectiv, cu problemele interne pe care le are, ramane rezervat ! Nu l-am gasit pe dr. Teodorescu, ocupat cu politica.
Din cenaclurile literare: la lansarea cartilor lui Val Andreescu, miercuri, 25.03: am citit textul comunicarii si mai toti au fost de acord. Ba, Val Andreescu, Marina Costea s.a. au afirmat ca fara imboldurile si autoritatea jurnalistica, stiintifica si sociala de la noi n-ar fi ajuns niciodata oameni de condei valorosi. Directorul Bibliotecii Judetene, prof. Gelu Bichinet a considerat comunicarea "scanare riguroasa a exploziei cultural-informationale de la Revolutie (1990) incoace. In aceasta perioada foarte framantata cand tot ce se rostea la televiziune (mai ales la TV.V. si Unison) avea statut de lege iar mesajele din presa cantareau enorm in orientarea fenomenului social-cultural-stiintific”.
Dintre "altii" : prof. dr ing. Avram Tudosie: "Ati surprins foarte corect si interesant atat rolul Dvs. cat si al Curentului cultural-informational in care m-ati inclus prin operele mele. E prima lucrare de sinteza pe aceasta tema pe care o cunosc, se vede gena ta de scriitor !" Lucian Onciu, director la Centrul judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui: "Nu se poate exclude contributia hotaratoare a TV.V. + Unison Radio + Meridianul, cum nu se poate infirma ceva din consideratiile prof. dr. D.V. Marin. Eu, ca martor si actant, confirm excelenta conlucrare cu acest Grup de presa si cu directorul sau ! Curentul cultural-informational vasluian e o certitudine si speram sa continue..."
Ilustrarea aprecierilor poate continua... ca dovada a existentei acestei miscari social cultural-informationale in plina dezvoltare ! Cartea TVV 15... explozia... e alta secventa demonstrativa...
Desigur, se pot, destui, intreba: de ce in frunte TV.V., de ce Marin, de ce Meridianul ? Din cei 12 care am cutezat sa visam pe 5 decembrie 1990, la post TV in Vaslui am ramas singurul. Din peste 500 care au cochetat cu "meseria" ori au ajuns jurnalisti, cu reputatie, doar cativa sunt aici, la roate, la haiala, la presiune, la lipsuri si la munca.
Un profesor pensionar, fost coleg cu mine, m-a intrebat ironic ieri: chiar ati creat si condus un curent cultural ? L-am intrebat ce-a mai scris si a raspuns ca a ramas doar cu 2 carti (manuale) de atunci de dupa 1989... Pai, Gigi, tu nu esti tot un spirit din acest CURENT ? La intamplare, un cetatean de pe strada, dupa salut imi raspunde sincer: "nu prea stiu ce e ala dar, sigur, daca sunteti si Dvs. acolo, e treaba serioasa !"
Ca un fel de concluzie:
Explozia CURENTULUI CULTURAL-INFORMATIONAL este o realitate care ne bucura pe toti, pentru ca in vremurile astea neprielnice "parlitii" din judetul Vaslui fac ceva mai presus de varsta, conditiile si timpul lor, dar nu si de talentul lor.
Sa dam nume (-s destule !) opere (nu toate de valoare dar toate-s autodepasiri ale autorilor) cenacluri (chiar sunt multe si marunte), institutii ? (care ar fi trebuit... s.a.m.d.) sau sa spunem clar: MERIDIANUL a adunat aproape toate numele mari, din judet, la creatie si productie, in ajutorul TV. Vaslui, Unison Radio Vaslui si Unison Radio Barlad, a mobilizat si... n-a criticat cultura. Am vazut ca toti creatorii locali au vrut, chiar daca n-au stiut, si atat au putut. Adica vorba lui I.H. Radulescu (180 de ani de la aparitia Curierului romanesc): "Faceti si nu stricati..."
Si aceasta ar fi partea scrisa (de noi sau altii) dar din munca reala cateva nume trebuiesc evidentiate: prof. Dan Magureanu (2 decenii director la Liceul de constructii "Ion Mincu"), prof. de matematica Romel Vicol (16 ani director la Liceul "{tefan Procopiu"), prof. matematica Jenica Durchi, Liceul "Mihai Eminescu" Barlad, prof. chimie Vasile Bahrim, etern adjunct la "Emil Racovita" si o armata (negalonata) de slujitori ai invatamantului (cu educatoarele "facem" an de an Tip-Top !)... Acestia sunt oamenii care au sprijinit constant aceasta miscare cultural-informationala ! Ca si Emil Rascanu, de 3 decenii director la Casa de cultura Vaslui sau Virgil Giusca de la Barlad.
In anul XI Meridianul, fara a fi revista culturala, fara a fi cotidian ESTE ilustrarea (grafica) scrisa si mai ales sintetica ba chiar si reprezentativa a tot ce s-a difuzat in TV.V. (Televiziunea Vaslui) ca imagine, sunet, emotie autentica sau prin posturile Unison ca eveniment imediat, cald, folositor... cu detasarea unui timp pentru deconectare.
Pana si noi ne-am autodepasit: Scripta manent !

[ add comment ] ( 5 views )
SA DAM ANI VIETII si viata anilor ! 
Marturisesc sincer: mi-a placut mult indemnul de mai sus pe care l-am citit pasind in clinica Sanrecom de pe langa E-on Vaslui.
Multe clinici sau microclinici ca aceasta n-am prea vizitat eu, desi mai am dureri, pe ici pe colo... prin punctele esentiale !
Cand vezi, insa, ordine desavarsita (chiar incepand cu gradina) dotare multipla si de ultima generatie, personal medical nu numai cu bunavointa dar si cu pricepere si profesionalism, incepi sa crezi ca te poti "face" sanatos cat mai repede.
Sa dam ani vietii... cu ajutorul acestor cuceriri ale tehnicii medicale, dar mai ales al oamenilor care servesc viata !
Sa dam viata anilor... depinde de noi, de cumpatare, de munca noastra, de vointa noastra. Deci, medici foarte buni, personal asisderea, dotare de exceptie la care sa ne subjugam spre a rezista mai mult intr-o viata activa. Folositoare noua si celor de langa noi.
Poate nu scriam aceste randuri daca n-as fi fost si mai tare impresionat de doctorita Felicia Atanasie, managerul acestei uzine de sanatate. O zi intreaga garzi, solicitari, interventii si... tot proaspata, frumoasa, indatoritoare, primitoare catre sfarsitul innoptat al zilei. Doctor in medicina (unul dintre cei 14 doctori in stiinta din judet), medicul Felicia Atanasie e prezenta la datoria vietii ei: sa dea ani vietii celorlalti si sa-i faca productivi multi ani pe pacienti.
Ma iertati ca prea mi-a placut pentru ca se potriveste si la munca noastra: sa dam...

[ add comment ] ( 7 views )
MERIDIANUL, 10 - FILA din ISTORIA PRESEI VASLUIENE si nationale (III) 
Sintetic:
MERIDIANUL poate fi considerat principlalul exponent (scris) al curentului cultural-informational vasluian intr-o unica expansiune la cumpana dintre ani, secole si milenii. De ce? Paginile sale culturale au ilustrat valorile mai rasarite ale momentului. Din lista de 43 periodice editate dupa 1990 (fara Adevarul de Vaslui, Monitorul, Obiectiv, care au dat stiri, uneori, despre cultura, MERIDIANUL cu pagini consacrate) doar cateva sunt de mentionat pentru ceva condeieri de valoare sau realizari artistice ori contributii stiintifice. Sa zicem "Ecouri literare" (An I, 2008), Est expres (I, 2001), Vlastarul (I, 1990), EST(2001) restul sunt revistele liceenilor (sau de la scoli generale) si ale profesorilor ambitiosi. Daca le-am sti si pe celelalte, am putea trage aceeasi concluzie: In saptamanalul nostru a colaborat tot ce a avut mai valoros judetul.
Aceste contributii au fost, de regula, in mare extensie in emisiunile Unison Radio Vaslui sau Barlad, ori la Televiziunea Vaslui. Subiectele de exceptie de la aceste mijloace media au ramas doar prin scurte mentiuni scrise pentru viitorime. Interviuri sau emisiuni in direct cu 6 presedinti de stat (in functie !): Ion Iliescu, Mircea Snegur, Emil Constantinescu, Petru Lucinschi, Traian Basescu si mai ales cu François Mitterand; cu 13 prim-ministri, sute de ministri sau parlamentari, cu Guvernatorul (prefectul) regiunii Lorraine (Franta), ministrii culturii din Turcia sau Republica Moldova si toti politicienii locali, de la prefect la consilieri locali si... mai ales... multimea interlocutorilor de rand, toate acestea, si altele, arata valoarea, profesionalismul si munca intregii echipe.
Scoala de presa "Marin TV" care EXISTA a determinat "prin actiune" afirmarea unor nume noi in toata presa si cultura romaneasca. I-as cita pe Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Catalin Lenta dar si pe Val Andreescu, Sorin Saizu, Cristi Lapa, Catalin Simpetru, Gabi Oprita, Luminita Lazarescu, Mirela Popa, Timona Balmus, Emil Lupu, de ce nu pe Aurina Petrea, Loredana Ciobanu, Romeo Cretu, Teodor Istrate, Mihaela Manu sau Mara si Mircea Popa, Clara Bisoc, Lili Trifu s.a. care au intemeiat si alte elemente mass-media. Multe flori sunt, dar putine rod in lume or sa poarte...
Ceea ce s-a nascut ca reactie la realizarile noastre, tot elemente ale acestui curent cultural-informational sunt ca alte valori cu alte conotatii care imbogatesc dimensiunea manifestarii iscate in cadrul grupului de presa CVINTET TE-RA. Romancierul Daniel Dragomirescu, poetul Mihai Apostu, fratii Corneliu si Gelu Bichinet, mai ales dr. Constantin Teodorescu. Consider ca nume grele, academicieni (Eugen Simion s.a.) si personalitati nationale: Mihai Miron, Valentin Silvestru, Alexandru Mironov, prof. dr. Alexandru Ionescu ( 62 carti), prof. dr. Mihai Ciubotaru s.a. valori ce nu pot fi puse la indoiala. Numele cele mai grele ale momentului, mare mandrie pentru noi, sunt prof. dr. Teodor Codreanu (sustinator si al A.C.V.), Teodor Pracsiu (recunoscut teatrolog si jurnalist), Dan Ravaru (vesnic tanar si proaspat in monografiile catorva comune), Ioan Baban (bun romancier si spirit mereu activ), prof. dr. Dumitru V. Marin (etnolog, monografist, romancier, editorialist etc.), Marin Rotaru (un invatator cu mult mai presus de conditia creatorului), Val Andreescu (exploziv ca jurnalist si poet), Ion Gh. Pricop, Cristian Simionescu, Samson Bogdanescu, Gruia Novac, Dan Grosu - condei sprinten in 3 volume, Maria Cozma (intre timp parizianca) 5 carti, Marina Costea, 6 carti, caricaturistul Nicolae Viziteu, sculptorul Cristian Pintea s.a. s.a. Scripta manent: peste 300 de volume, peste 150 de autori la peste 50 de publicatii, in aproape 20 de ani.
Toti acestia au "poposit" in mijloacele mass-media ale Grupului de presa atat de activ (si controversat, nu ?), si-s statuati in cadrul Curentului cultural informational care, insa, a incurajat arderea etapelor si informatizarea intreprinderilor, institutiilor, scolilor etc. Aproape nu exista unitate sociala fara calculator si alte sisteme informationale - TV, radio si e de apreciat ce a facut Elena Poama pentru Biblioteca Judeteana, “capabila” azi sa fie consultata prin internet !
Relatia cu presa si cultura nationala este simplu de extras: toti cei mentionati, si multi altii, reprezinta ceva in domeniul lor de activitate la nivelul Romaniei si nu numai (prof. Gabriela Cretu este europarlamentar... din Vaslui) pentru ca Fantasia, Mioara Velicu si numeroase formatii artistice, fanfare, dansuri, obiceiuri - au colindat lumea in lung si in lat. Putem fi convinsi ca pe multi i-am facut noi harnici !
In devenirea istorica, dupa zvacnirea grupului creator la Barlad la inceputul secolului al XX-lea (G. Tutoveanu, T. Pamfile, episcopul Iacov Antonovici, G.G. Ursu, Gh. Vrabie etc.), dupa palpairea mai vioaie dintre cele 2 Razboaie Mondiale la Vaslui si Husi (prof. Constantin Capra, ministrul C. Angelescu, acad. Gh. Vranceanu, C-tin Ciuhodaru, Alexandru Mironescu etc.) si cei 50 de ani de lentoare sub comunism, iata in preajma lui 2000 municipiul Vaslui straluceste mult mai puternic prin grupul de intelectuali cu initiativa, ambitie si noroc, realizand ceea ce, cred, va ramane unic in istoria locului, CURENTUL CULTURAL INFORMATIONAL ca expresie a localismului creator, usor integrabil in valorile nationale.

[ add comment ] ( 18 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>