Expozitia parnaiasilor ! 
Penitenciarul are lumea lui pestrita, dura, murdara, rea.
Aici se aduna, de regula, ce e mai urat intre oameni, uneori si rataciti de o clipa sau mai multe. Vietasii, homosexualii si criminalii reprezinta hazenia pe pamant. Pretutindeni !
Dar,
Exista si aici sensibilitate, talent si visare. Omul nu poate fi atat de animalizat incat sa nu spere.
Cred ca Expozitia "Traditii si Obiceiuri" deschisa intre 15 – 21 decembrie 2009 la Casa Corpului Didactic Vaslui, infatiseaza tocmai aspecte ce pastreaza fondul bun al oamenilor rai, din fire sau pe moment.
Icoane sculptate (Hamtariu Florin, Belecciu Vasile, Ungureanu Vasile), Icoane pictate (Marcu Victor – Marian) si Masti (Ungureanu, Aftinici, Boboc, Balaban, Iosub, Barbu si Constantin Ungureanu) ar fi rezultatul coordonatorului de program, fostul ziarist, Catalin Luncanu, ajuns paznic la hoti.
Mi-au placut cuvintele de incheiere ale directorului adjunct Eusebio Brinza, o prea placuta cunostinta pentru mine:
"Felul cum ii privim si tratam, ne reprezinta ca civilizatie. Asadar, avem de ales: ori le intindem o mana de ajutor, ori ii ajutam sa revina printre noi ca cetateni responsabili si utili, ori le intoarcem spatele si ii condamnam sa fie clientii permanenti ai penitenciarelor. Noi decidem ..."


[ add comment ] ( 7 views )
RECITAL DE CRACIUN 

Impreuna cu parinti, rude, ziaristi "am inregistrat" invitatia prof. Galina Parfeni, de a fi prezenti in sala de auditii a Bibliotecii Judetene.
Deci, marti, 15 decembrie 2009, ora 17:00, cam prea racoare in sala plina si cu cei 18 copii interpreti, dintre care 16 au interpretat 1 – 2 piese la vioara sau, cei mai multi la pian, am ajuns la a IV-a editie, la Recitalul de Craciun, care a fost o rara reusita.
Desigur, ca mai pretentiosi, apreciem evolutiile dezinvolte ale Andradei Trufia (clasa a V-a) si Alex Gabriel Trufia (clasa a IV-a), magicieni deja ai pianului si deja cu premii prin concursuri. Copilasii acestia, toti 16, au cel putin doua calitati: sunt seriosi, si, un grad de buna pregatire.
"Multe flori sunt / Dar putine / Rod in lume or sa poarte / Toate bat la poarta vietii ..." (Eminescu) si acestia bat zdravan clapele pianului.
Cati dintre ei se vor si impune ?
Niste copii, ai unor parinti acolo si ei, cu niste sustinatori, cu ceva nume isi prezerva un loc in suflet pentru tarzia inseninare cu muzica clasica ! In valtoarea vietii in care, inevitabil, intra micii interpreti de astazi, macar amintiri frumoase vor avea, daca nu cumva talentul ii va obliga sa izbandeasca.
Asta si datorita prof. Galina Parfeni, care stie, vrea si poate SA FACA. Adica are har, chiar daca n-au destul sprijin.
Si ca interpreta, Galina e chiar profesionista. Am ascultat "Lebada" (Saint – Saens) si "O sara la stana" de Ciprian Porumbescu: numai cuvinte de lauda.
Sa va tina Domnul patima, Doamna, si voua copii ai bucuriei ! Tuturor, Craciun Fericit, nu numai anul acesta ci la multi, multi ani !


[ 1 comment ] ( 12 views )
Interviu sentimental: MA RETRAG ... 

Interviu sentimental:

MA RETRAG ...

Rep. (R) 28 aprilie 1941, comuna Podu – Turcului ?
Rasp. (r): M-am ivit printre pamanteni, intr-o dimineata de Duminica Tomei.
R: Ceva studii ?
r: Folclorul, generale, liceale, 2 facultati, un doctorat in etnologie, scoala lumii.
R: Venetic in Vaslui ?
r: Desigur, ca si 3/4 dintre concitadini. Din 1970, tot pe aici, profesor, inspector, jurnalist, manager, politician, parinte, cetatean ...
R: Ce partide, in afara de P.C.R. ?
r: Unul singur ... ecologist fuzionat cu Actiunea Populara, fuzionat cu P.N.L. Consilier judetean.
R: Din 1989, 4 legislaturi, e ceva.
r: Niciodata balamagiu, totdeauna activ, negativist dar constructiv.
R: Va cunoaste lumea ...
r: Desigur, oriunde merg sunt recunoscut, cat e respect, teama sau altceva ... dar sunt salutat !
R: Am auzit si de o revolta a elevilor ...
r: Au fost mai multe: cand trebuiau sa invete, cand am trimis sa studieze pe fiicele comunistilor de la Kogalniceanu. Crezi ca am fost vreodata "gluga de coceni" ? N-am avut an fara premiu national !
R: La Revolutie ?
r: Am fost in piata centrala imediat dupa ora 12:50, in Comitetul judetean de Partid, am transmis la Radio Iasi.
R: Tranzitie ori cultura, sau afaceri ?
r: De toate, mai ales indrazneala, risc, realizari ! Munca si tot munca !
R: Dusmani ?
r: Multi, dar toti valorosi si foarte puternici.
R: TV.V. – ul ?
r: Mare indrazneala: "s-ar putea sa nu mearga, dar, daca iese ?" {i Televiziunea Vaslui a devenit emblematica: Licenta 001/ 6 ianuarie 1993, prima din Moldova (a 3-a din tara). De pe urma TV.V. n-am adunat decat multa autoritate morala si calatorii in lung si lat.
R: Unison Radio era ceva nou ...
r: Desavarsea, implinea, exprima restul de viata de dupa imagine. Mai ales ilustra efervescenta cultural – sociala in preajma noului mileniu prin mobilizarea tineretului in jurul unei tribune si dovada libertatii prin cuvant.
R: "Meridianul" e chiar axa culturala ?
r: Nuante: "Meridianul" Vaslui – Barlad e axa judetului Vaslui, mai ales culturala; ziarul "Meridianul" e pagina creativa permanenta, e rezumatul materialelor difuzate la TV.V. sau Unison Radio Vaslui, Unison Radio Barlad, e oglinda vie a principalelor evenimente sociale din ultimii 11 ani. Acusi trece in anul 12.
Cred ca intreg Grupul de Presa este expresia Curentului cultural – informational, si prin natura lucrurilor am fost in centrul evenimentelor. Nu se poate nega ca am fost lideri de presa.
R: Nu prea sunteti modest ... !
r: Ba sunt foarte modest. Nimeni si niciodata nu va mai putea face ce-am realizat eu, pentru ca mediul si momentul nu se poate repeta aidoma. Ziare, carti, televiziune, radio nu e clar ?
R: Argumente, nu vorbe, nu-i asa ?
r: Sa existi ca profesor de referinta peste 2 decenii (profesor, director, inspector) si peste 20 de ani sa reprezinti in judet, in oras, in tara si in lume breasla pestrita, incontrolabila si ... "variabila" a ziaristilor e dificil, frumos, benefic !
R: Cum adica benefic ?
r: Pai, daca aproape toti ce-s in judet presari au trecut pe la noi; daca am incurajat constant tineret, batranet, harnici si puturosi, destepti – tampiti, cinstiti si hoti, valori si non - valori ... este CEVA ? Pe multi i-am facut eu harnici si talentati !
R: {i, ce ?
r: {i mai sunt vreo 150 de autori, peste 300 de carti tiparite, peste 60 de reviste.
R: Schimbam registrul, mai iubiti ?
r: Bineinteles, am si eu legenda mea, buna, rea, reala sau nu, dar daca dragoste nu e, ce mai e ?
R: Mai faceti afaceri ?
r: Mai pot, nu-mi lipseste, mintea, indrazneala, optimismul si conditia fizica.
R: Ati facut multe la viata Dvs. Enumerati cele mai importante momente.
r: Multe: in 1944, toamna, l-am salvat pe tata de la moarte. Rusii voiau sa-l impuste pentru ca nu le-a dat vinul, vitele si cand ridicau pustile, m-am repezit la tata si n-au mai tras.
In 1955 – La Concursul de literatura la Bacau, l-am invins pe Fanus Neagu si altii ...
In 1971 – Am dat mana cu Ceausescu, la Vaslui. Pana in 1989 mi-a intins mana de 3 ori.
Doctoratul si cartile au insemnat ceva. {ase intalniri cu presedinti de stat, este, nu.
Cel mai important moment din cariera politica: 2 decembrie 2001, la Budapesta, eu conduceam delegatia ecologistilor romani, preopinent Iosckha Fischer, ministrul de externe al Germaniei, care propunea Constitutia Europei ... Dar nici lansarile de candidati la parlament (3) sau primarie (3) n-au fost de ici de colo. Am trei copii foarte buni.
R: La cate ati realizat, ce ... mai ... faceti ?
r: Mai am destule de realizat, dar deocamdata MA RETRAG ~N ISTORIE


[ add comment ] ( 26 views )
Tot UNISON RADIO,adica o perioada magica  
Reluam unele date despre aceasta prestigioasa unitate media (de fapt doua, cu identitati diferite, Vaslui si Barlad). Chiar daca navetistii schimbau frecventa (107, 2 – Vaslui, 103,3 – Barlad), perceptia generala era de un singur mijloc media de mare audienta.
Dupa Licenta audiovizuala 001/1993 (6 ianuarie), si dupa cea de Radio Vaslui cu nr. 100/ 20 octombrie 1993, pe 13 octombrie 1994 C.N.A. acorda Licenta si pentru Barlad. Postul barladean a inceput sa emita din decembrie 1994, de sarbatori, cu incercari de vreo 8 frecvente, din cauza ca erau probleme pe banda 5.
Cat de serios era privita noua unitate de cultura, se demonstreaza si prin modificarea ordinei de zi a Consiliului Local Barlad, din noiembrie 1994 pentru "aprobarea" intrarii in functiune intr-o baie de bloc: "Apoi ordinea de zi a fost modificata, in sensul ca prima problema dezbatuta a fost legata de aprobarea functionarii pe raza municipiului Barlad a unui post de radio local sub patronatul S.C. CVINTET TE-RA S.R.L. si Televiziunea Vaslui. Postul este inregistrat la C.N.A. si poseda Licenta de emisie si grila de programe aprobate de forurile in drept.
Evenimentul a fost apreciat drept istoric si ca deosebit act de cultura, in consecinta fiind votat in unanimitate. "Era in noiembrie 1994 ! Acum 15 ani."
Cred ca a fost un entuziasm mai aparte, pentru ca "s-a lipit" de radio lumea culturala a urbei, cu tot ce a avut ea mai valoros. Populatia Barladului a gasit la Unison sprijin, alinare, informare, muzica si... dragoste ! S-a format si o echipa de valoare exceptionala condusa de Daniel – Cernat Marin. Primarul de atunci, Aurel Gavan, a sprijinit cu toata bunavointa noul mijloc media. Un prieten foarte apropiat a fost si a ramas Costel Nituc.
Ar trebui un capitol special consacrat primarului actual, Titi Constantinescu si fostului vice, Adrian Solomon, actualmente parlamentar, care au incurajat permanent, cel putin verbal, evolutia unitatii. In capitolul memorialistic vor fi mai multe episoade cu bune si rele...
Rolul postului de radio in promovarea culturii locale, unde Timona Balmus are preocupari serioase, iar Virgil Giusca (de la Casa de Cultura), Toni Iosipescu (director la Biblioteca Stroe Belloescu), Gruia Novac (chiar director intr-un timp) s.a., s.a. sunt mereu alaturi. Multilateralitatea informatiei este asigurata de Emil Lupu, mare impatimit de radioelectronica. Diversitatea informatiei este insa faptul cel mai imbucurator. Invatamantul local are partea leului, divertismentul... a tigrului ! Adica destul ca in cele 24 de ore din 24 sa se asigure un program interesant si audiat in masina, acasa sau la serviciu.
Subliniem ca dincolo de importanta locala a fiecarui mijloc mass – media a existat o constanta: incurajarea talentelor si a copiilor. Faptul e rasplatit prin numarul mare de membri ai Uniunii Scriitorilor, membri ai Uniunii Ziaristilor Profesionisti si destui doctori in stiinte care se adauga la numarul de prestigiosi autori barladeni.
De fapt, Unison Radio Barlad a fost si este VOCEA municipiului intr-o concurenta serioasa si nu totdeauna loiala.
Absolut sigur, aparitia tuturor mijloacelor media ca si a diversificarii presei sau tematicii literare, nu este altceva decat efectul CURENTULUI CULTURAL – INFORMATIONAL, unic in evolutia istorica a acestui judet.
I-am zis acestei perioade de 15 ani, magica, pentru ca nicicand nu va mai exista un timp atat de framantat si un mediu efervescent ca cel promovat la radio.
Generatia UNISON mai are inca destule de spus.


[ add comment ] ( 11 views )
La UNISON: Vaslui – Barlad si ... restul ! 
Fiecare perioada culturala are copilaria ei, in sens de inocenta actantilor dar si a publicului. La 1870 “Semanatorul” din Barlad anunta gloria municipiului de pana la primul razboi mondial. La cativa ani, Gheorghe Ghibanescu, prin revista sa culturala (George Lazar), inaugura studiile (locale) etnofolclorice si literare. Fat Frumos deschidea cartea secolului XX, iar revista ION CREANGA (1908 – 1921) dadea masura reala (uriasa pentru acea vreme) a localismului creator cu personalitati de exceptie ca G. Tutoveanu, Tudor Pamfile, Vasile Parvan, Alexandru Vlahuta, Iacov Antonovici cu OPERA serioasa si cu prezenta publica absolut impresionante. Ofiterul folclorist a ramas sa repre-zinte curentul arhivistic in timp, (mai ales prin Mitologie Romaneasca si revista ION CREANGA) prin cele 40 de volume ale sale. Copilaria Barladului cultural era inainte de 1900, maturitatea, dupa.
Vasluiul vine tare dupa 1989. Oras de venetici, adica tot felul de ambitiosi, dezvoltat urbanistic la foc automat, centrul de judet si-a creat mai greu elita culturala care trebuia sa dospeasca sub comunism. Care ziarist de la Vremea Noua, organul partidului, nu visa la cariera si intaietate ?
Pe vreme de seceta e buna si ploaia cu gheata: dupa seceta comunista s-au dezlantuit ploaia cu pietre dar si posibilitatile de creatie literara. DECENIUL DUSMANIEI s-a prelungit alti cativa ani si se revigoreaza in prezent datorita crizei economice care nu poate da de mancare la oameni.
Duruiala de dupa 1989 s-a concretizat in peste 300 de carti, peste 150 de autori, peste 60 de publicatii si mai ales dezvoltarea mass-mediei locale. Un oras ca Vasluiul mentine 4 publicatii (scrise), 4 televiziuni locale, 2 posturi de radio. Sa se ajunga aici a fost nevoie de atmosfera, spirit intreprinzator, visuri.
Se poate nega curajul inceputului ? Si nu era firma comerciala, numai.
"Veneau" vechi visatori cu literatura de sertar, veneau sa se afirme prin radio elevii cu profesorii lor, macar unii cu veleitati de scriitor.
Dar, ce cred eu ca a fost determinant, a fost acel orizont de asteptare al populatiei de pe orice treapta culturala trezita la viata de vocile indraznete ale tinerilor care au invadat la UNISON RADIO (Vaslui si Barlad) spatiul de emisie. A fost un fenomen de receptare a emisiunilor care se pierde din ce in ce mai mult, desi se construiau antene speciale pentru TV.V. si Radio.
Sa nu creada cineva ca totul a fost perfect. Ar trebui sa dam exemple negative de cati dobitoci credeau ca-s destepti; de puturosi care se credeau inteligenti sau de hoti de varste diferite care plecau cu orice le cadea sub mana. Ar fi si un exemplu clasic: un pseudo – jurnalist care a furat camera video, aparat foto, calculatoare si vreo 300 de milioane pana sa fie dat afara (dupa ce a fost scos din puscarie). Oricum, nu de exemplificari negative ne ocupam. Esentialul ca posturile Unison Radio au ajuns lideri de piata si au dat tarii nume mari in publicistica.
Din ce-am citit si trait, nu cred ca a existat si nu se va mai ivi vreodata starea aceasta de gratie cand o intreaga populatie sa incurajeze un mijloc mass-media.
Cultural prin esenta sa, social prin functia de doua decenii, stimulator al economiei judetene, promotor al Curentului Cultural – Informational UNISON RADIO (atat cel de la Vaslui, cat si cel de la Barlad) ramane unitatea de presa cea mai audiata, apreciata pentru un timp emblematic in dezvoltarea sa istorica.
*

Tatal (presedintele Basescu) si mama (Guvernul) sunt parintii natiunii, in prezent bolnavi de schizofrenie. Parlamentul e in mare discordie cu "parintii". Populatia e in mare suferinta, criza in mare dezvoltare. Cam o luna mai dureaza durerile, adica pe 6 decembrie, cand e turul II. Caderea Guvernului Croitoru de miercuri, nu mai e o catastrofa, dar ne arde rau la punga si la stomac. Dupa aceea, jale, jale !
*

FC Vaslui e la egalitate de puncte cu prima din clasamentul Ligii I. Nimic nu e usor pentru marea performanta.
Un plus de satisfactie, daca vor trece si in cupa de "International" pe care i-a intrecut duminica doar cu 1 – 0. Hai, baietii !


[ add comment ] ( 10 views )

<<First <Back | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | Next> Last>>