FESTIVALUL DE UMOR, fara Umor (!) 
La fiecare doi ani tip sa-mi afirm dreptul de organizator la primele editii ale acestei Institutii culturale, de sprijin permanent al brandului cultural cel mai cunoscut pentru judetul Vaslui. Acum, dupa ce a disparut ceva din sufletul lui Adrian Porumboiu, echipa de fotbal FC Vaslui, mai ramane sa ne mangaiem cu ce am initiat in 1970. 44 de ani am alergat, gandit, scris despre Festivalul National al Umorului ,,Constantin Tanase”. Din echipa de atunci mai sunt 2 supravietuitori: Dumitru V. Marin si George Stoian. Vezi si ,,Memorialul Umoristic” al lui Dan Ravaru.
Un actoras, ajuns directoras, cu ceva pile in oras a considerat ca noi am expirat uitand ca intreg Grupul de Presa i-a fost... nas.
Propunerile si discutiile cu el au fost neglijate de acela, deci n-a admis vreun fel de implicare. Unii spun ca altcineva ar fi ridicat paravanul, dar el e vinovatul.
Personajul asta a deturnat esenta manifestarii dinspre organizarea confruntarilor artistice inspre agentia teatrala, cu aducerea unor trupe slabe si foarte slabe, dupa mintea lui necesare pentru un anume public de subdezvoltati. Vasazica, cei din Consiliul Judetean gasesc ceva fonduri de sprijin si asta aduce actori si trupe nici macar de 2 lei! El a pre-vizionat spectacolele si dupa criterii numai de el stiute le-a adus pe scena vasluiana.
- Piese straine, nici macar acelea bune, pentru a ,,sustine” limba romana si umorul! ,,Doctor fara voie” al lui Moliere din secolul al XVII-lea ar fi bun pentru secolul XXI; sau ,,Hronicul... gainarilor”! Ce interese are ,,mestesugarul” nostru? Ce idei favorabile ar fi sa prezinte ,,spectacol” Radu Gheorghe sau Razvan Vasilescu, care, in afara de trivialitati... n-au existat! Stupefiant !
- Sa credem ca am revenit la scalambaielile bulevardiere transferate pe scena vasluiana? Asa rau am ajuns? La comedii pentru tampiti? Deci, Stagiunea teatrala, mare bulibaseala.
Concursul de interpretare e alt fiasco... Din 18 numere, jumatate reprezentate de minori si premiul cel mare acordat unui copil de clasa a VI-a; Cand Nelu Norocea de la Vetrisoaia avea 9 ani a fost preferat, nu se putea prevedea ca va ajunge doar sofer in Brasov. Andrei Filibiu, ce va ajunge? Publicul ,,select” din Negresti se giugiulea printre scaune cand se prezenta ,,Show pe ei!” sau Alina Rosca striga pe scena ,,jos pantalonii”! Ce mai, a fost un ,,spectacol pe cinste” cu tot felul de poante rasuflate sau aforisme trunchiate... Unde esti tu, George Stoian, sa le arati cum se face spectacolul...!
Au reaparut aplaudacii: Niste tineri organizati (nu pe degeaba) sa-si rupa mainile aplaudand, spectatorii la iesire. Daca acestia n-aveau ce aplauda de pe scena cred ca erau aplaudati pentru rezistenta lor disciplinata, in numele respectului pentru teatru.
In perioada electorala, chiar ca au prins la public aplauzele pentru cei care vor sa distruga ce-am fondat noi. Asta observa si maestrul Stefan Popa Popa’s si multi altii. Unde esti tu, Ioan Mancas ?!
Martor la mai toate editiile, pot scrie ca doar sectiunea pentru literatura a fost bine organizata. Si o nota de trecere pentru Poama junior cu sperantele sale. Domnule presedinte Buzatu, chiar n-ati analizat ce se intampla cu Festivalul Umorului?
*
FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI
SAU CONTRA LIMBII ROMANE CU PIESE STRAINE !
Festivalul Umorului (romanesc!) cu... comedii bulevardiere straine! Sau: Masca sub Semnul ingerului, pentru subdezvoltati!
Hronicul gainarilor - o superprostie din care se astepta rasul spectatorilor pentru humorul care sa vina de la Chisinau. Macar, pe acolo sunt gagauzii.
Dineu cu prosti - umorul lui Malaele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru si acoperire de o piesa frantuzeasca, uneori cu replici nimerite. Infiorator cati bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, ca era piesa ,,lu’ masa!” Ce-i pe scena, nu-i public, nu?
Liniste, sarut, actiune! - straina si ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l ingroapa pe Pavel Bartos, un fel de regizor al nimanui. Umorul se lasa asteptat prea mult de la o trupa tanara si fara orizont!
Pensiune completa - un fel de brambureala cu actori slabi pentru privitori fara cultura. Noroc de invitatia (pe bani destui) de la Vaslui, sa aiba si necunoscutii, astia ce sa joace pe scena! Incredibil de slabi, si acesti repeziti!
Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e infatisata de niste necunoscuti la Vaslui. Umorul sa traiasca, chiar daca nu-l avem!
Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomima pana la super-saturatie. Daca familia Huluba se oprea la steep, era bine, totusi cred ca Dan Puric (cel foarte destept) si-a gasit cum sa distreze neinitiatorii de la Vaslui. Ca altfel astia ca formatie, someaza si merg doar pe unde mai pot.
Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirati. Radu Gheorghe s-a ingrasat la trup si a slabit... la talent, iar Razvan Vasilescu ramane doar cu performanta de a-si fi aratat organele sexuale in aparitii publice (filme). Ca talent... de unde? ,,Horror” au zis, la iesire, spectatorii. La fel vicele judetului!
ARTA: nici macar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezerva n-a aratat ceva. Au incercat si ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
Doctor fara voie, ca alcatuire speciala pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce daca e Teatrul de la Barladul nostru? Tot piesa straina ca atac direct la Limba romana! Tot foarte prost regizata si grotesc jucata!
Net culturi, net limba romana, la cap de lemn ii mai trebuia cap de oaie, sau invers!
Un Festival cu o stagiune teatrala salvata, oarecum, de Sorin Poama si ai lui in ,,Sala Studio”. Cel mai clar festival de umor, fara umor !

[ add comment ] ( 31 views )
FESTIVALUL UMORULUI PE BANII POPORULUI SAU CONTRA LIMBII ROMANE CU PIESE STRAINE ! 
Festivalul Umorului (romanesc!) cu... comedii bulevardiere straine! Sau: Masca sub Semnul ingerului, pentru subdezvoltati!
Hronicul gainarilor - o superprostie din care se astepta rasul spectatorilor pentru humorul care sa vina de la Chisinau.
Dineu cu prosti - umorul lui Malaele (mare artist!) transformarea craiului Caramitru si acoperire de o piesa frantuzeasca, uneori cu replici nimerite. Infiorator cati bani a cerut Caramitru, care n-a acceptat filmare sau fotografiere a spectacolului, ca era piesa ,,lu’ masa!” Ce-i pe scena, nu-i public, nu?
Liniste, sarut, actiune! - straina si ca spirit, ca replici, ca sens, ca umor, care-l ingroapa pe Pavel Bartos, un fel de regizor al nimanui. Umorul se lasa asteptat prea mult de la o trupa tanara si fara orizont!
Pensiune completa - un fel de brambureala cu actori slabi pentru privitori fara cultura. Noroc de invitatia (pe bani destui) de la Vaslui, sa aiba si necunoscutii ce sa joace pe scena. Incredibil de slabi si acestia.
Bani din cer, de fapt pe banii de la Vaslui, piesa lui Ray Cooney e infatisata de niste necunoscuti la Vaslui. Umorul sa traiasca, chiar daca nu-l avem!
Passe - Partout Dan Puric - Rencontres: pantomima pana la super-saturatie. Daca familia Huluba se oprea la steep, era bine, totusi cred ca Dan Puric (cel foarte destept) si-a gasit cum sa distreze neinitiatorii de la Vaslui. Ca altfel astia ca formatie, someaza si merg pe unde mai pot.
Stand up comedy - cel mai prost spectacol din Gala teatrelor din cele 8 zile cu doi actori expirati. Radu Gheorghe s-a ingrasat la trup si a slabit... la talent iar Razvan Vasilescu ramane doar cu performanta de a-si fi aratat organele sexuale in aparitii publice (filme). Ca talent... de unde? ,,Horror” au zis, la iesire, spectatorii. La fel vicele judetului!
ARTA: nici macar Teatrul Bulandra, cu echipa de rezerva n-a aratat ceva. Au incercat si ei, cumva, sensibilitatea publicului vasluian.
Doctor fara voie, ca alcatuire speciala pentru copii de 6-9 ani, Moliere (1622 - 1673) grosier reprezentat la Vaslui. Ce daca e Teatrul de la Barladul nostru? Tot piesa straina ca atac direct la Limba romana! Tot foarte prost regizata si jucata!
Net culturi, net romana, la cap de lemn ii mai trebuia cap de oaie, sau invers!
Un Festival cu o stagiune teatrala salvata, oarecum, de Sorin Poama si ai lui in ,,Sala Studio”.
D.V. Marin


[ add comment ] ( 14 views )
AR FI... 
La cate evenimente culturale sunt ,,in piata”, ne trebuie o scurta trecere in revista a acestora, evident si cu doza de apreciere personala.
FILIT - Iasi
A ajuns sa fie principalul eveniment cultural moldovean prin prisma concentrarii fortelor intelectuale din tara și din strainatate. Rezultatele meritorii ale acestei editii care sa se transforme in traditie, tin de varietatea manifestarilor, substanta lor si strangerea unor valori extra-nationale pentru schimburi culturale in prezenta publicului. Tot se lauda cu ,,echipa” lor prietenii nostri, asa ca... fara evidentieri. Inca.
Zilele (culturale ale) Bacaului includ numeroase actiuni ale altor buni prieteni care au ,,arcusul de la vioara” pe poetul si prozatorul Dumitru Braneanu. Vazand eforturile organizatorilor care mobilizeaza ansambluri, Filarmonica, tineri la Cros si mai ales tineret scolar la asistenta nu se poate sa nu-mi scape cuvinte de lauda. Mai impart niste laude pentru Carmen Mihalache, coordonatoarea aniversarilor legate de Revista Ateneu - Bacau. O toamna cu Zilele Bacovia si cu personalitati de marca umple spatiul cultural al municipiului cu dulceata limbii nationale comparabila parca oricum sugerand, aroma florilor de toamna si buchetul vinului in fierbere (ca tot n-am mai vazut nicaieri campanie de recoltare a strugurilor).
Festivalul Umorului de la Vaslui pare mai mult decat interesant in efortul organizat de a-i schimba profilul initial. In iulie 1970, la prima editie (am fost ,,alergatorist” la primele 3) scopul organizarii era (pentru) descoperirea si promovarea talentelor din judet si din tara, stimularea creatiei locale.
Ca om care am sprijinit 44 de ani acest Festival nu-mi pare prea fericita schimbarea Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale in agentie teatrala. Oricum voi reveni cu concluzii.
Simpozionul interjudetean ,,Meridianul - Tudor Pamfile” - Tepu, judetul Galati
Aveti programul in interiorul ziarului. Trebuie sa va declar ca sunt tare multumit ca autoritatile locale, inimoasa Gina Obreja si directoarea scolii au percutat la timp sa celebram la timp disparitia unui monument al etnofolcloristicii romanesti - Tudor Pamfile, nascut la Tepu, 10 iunie 1883, decedat la Chisinau, 16 octombrie 1921.
Adevarat act de cultura pe 26 octombrie 2014, chiar la un centru cultural dintr-o comuna, tine de indrszneala, competenta, suflet. Invitatii de marca, expunerile, programul artistic impun atentiei noastre, din nou, ca centru cultural Tepu, de langa Tecuci.
Ziua recoltei
La scoala Sticlaria, comuna Scobinti - Iasi unde o directoare inimoasa isi sa-si educe elevii si sa-i impresioneze pe cetateni printr-un ansamblu de manifestari cultural-artistice si o expozitie cu produse agricole. Olga Hritcu ne-a vorbit cu dragoste si caldura despre oamenii locului, despre Constantin Curecheru, artistul popular, despre profesorul Costica Musei, pensionar, despre munca ei si a colectivului didactic. Pentru ca odinioara, la inceputuri, am fost profesor la Sticlaria, unde am lasat putin din sufletul meu,ma bucur mult sa aflu despre invatamantul de calitate din comuna Scobinti.
Un caz negativ: La Rachitoasa - Bacau pe primarul Ovidiu Ivanciu il doare in ,,cotul pisicii” de cultura locala. Inginerul mecanic ajuns primar nu da nici doi bani pe orice act cultural necesar a fi organizat si nu crede in rolul presei. si cand ma gandesc... la ceva laude in cartea mea recenta ,,Personalitati de pe Valea Zeletinului...”!

[ add comment ] ( 20 views )
OF, OF, OF ! 
Intr-o snoava, evident populara: Un tigan vine cu o carte postala la un caporal care stia carte: ,,manca-ti-as, scrie asta la familia mea!” Gradatul gaseste creionul chimic, se aseaza la masa si asteapta: ,,ce sa scriu, ma?” Dupa un timp soldatul zice: ,,scrie...of!” Mai trece un timp: ,,mai scrie un of”. Dupa un alt timp: ,,mai scrie un off!” Iar asteptare: ,,ce sa mai scriu, ma?” ,,Apoi, domn capural, ramane cat ai scris ca inteleg ei ai mei cum o duc eu aici...!”
Dupa cum se stie, redactorii Meridianului bat coclaurile judetelor Iasi - Vaslui - Bacau.
Cei care ne indeamna sa tot scriem ,,of”, ba chiar de mai multe ori, sunt primarii, de toate culorile care n-au banii necesari pentru proiecte incepute, intocmite sau visate. Oftatul lor se aude de la Costesti - Iasi la Gohor - Galati sau la Podu Turcului - Bacau. Alesii chiar ar vrea sa demonstreze electoratului capacitatea si vointa lor. Dar...
Prevederile bugetare sunt din ce in ce mai reduse, la mai toate capitolele, in special la invatamant si cultura. Marea majoritate n-au directori de Camin cultural iar daca unele bibliotecare reusesc greu cate ceva e de domeniul marilor sacrificii iar ziua comunei e realizare exceptionala cu fanfara, cantareti, discursuri, promisiuni.
Agricultura - durerea romanilor! OFF!
Locuri de munca... OF, OF!
Nivelul salariilor - OOOF!
Iata, cum putem concluziona repede: Vai de mama noastra!
OF, OF OF, ce mai politicieni avem!!!
Cine si pentru ce sa ne auda ca toti oftam? Nici in biserica n-are rost pentru ca si aceasta adevarata putere in stat (acum depaseste forta armatei) a devenit vector electoral.
Ajunge daca, doar, oftam? OF!


[ add comment ] ( 20 views )
Poetul George Bacovia... selectionerul (!) 
Si, a fost editia de toamna a Bacalaureatului. Si a trasnit cu subiectul la limba romana: George Bacovia! Si, le-a cazut cerul pe cap (si in cap) celor care n-au prea pus mana pe carte... si 80% dintre participanti au picat...
Limba romana ca proba de BACALAUREAT, adica acel examen la care tinerii sa dovedeasca nu numai maturitate trupeasca, ci si intelectuala, un fel de punte nu prea ingusta care desparte valoarea de nonvaloare (adica incearca!), mai mult un drumeag spre afirmare in viata. Limba nationala, cea a parintilor si stramosilor, cea mai sigura cale de comunicare a devenit puntea suspinelor pentru niste tineri care nu realizeaza duritatea proverbului ,,ai carte, ai parte”. Bac-ul, cu acest obstacol (devenit imens, de groaza, de netrecut) care pana la urma este capacitatea de exprimare, isi imprastie spaima nu prin matematica cea rece, nu prin alte obiecte ,,mai usoare” ci prin metafora cea calda si fierbinte care in loc sa-i duca spre fericire pe tineri, ii imbraca in ,,camasa de gheata”. Cine-ar fi crezut?!
Sunt intre 20 si 40 de subiecte (scriitori si opere) care se pot insusi in atatia ani de scoala sau chiar in tot atatea zile, ca sa fie temeinic retinute. T. Arghezi, G. Bacovia, L. Blaga, G. Calinescu, M. Eminescu, M. Sadoveanu, N. Stanescu, L. Rebreanu sunt din cartea de capatai a acestei natii numita Romania. Daca nu se stie nimic despre valorile de baza care reprezinta un neam in concertul artistic al lumii, de ce ,,sa treaca” acei care-si refuza efortul personal, mandria personala (,,ce prost e un ala fara Bac!”) si integrarea in randul oamenilor cu glagorie la cap?
Pana la urma, severitatea unui asemenea moment e absolut necesara!
Poetul bacaoan, la 133 de ani de la nastere, a fost selectionerul (iertati-mi apropierea cu fotbalul...) national care a dat voie doar la 20% dintre absolventi inscrisi sa paseasca mai mandri intr-o viata cu multe necunoscute. Trebuie spus ca subiectul ,,George Bacovia”, oricum s-ar formula el, e dintre cele mai usoare, accesibile... Dar cand limba romana e supusa unui proces de alterare, cu pretentii - dezvoltare - e sustinut de insusi sistemul de invatamant, cand ideea efortului personal si mai ales a creativitatii (in orice plan) e pierduta in spatiul capsunarilor si al muncii necalificate, cand ispita metaforei nu exista intre liceenii indragostiti de trupuri si nu de minti, in aceste conditii Bacovia devine munte greu escaladat.
Ca fost profesor de liceu atatea decenii, care am apreciat particularitatea fiecarui scriitor, nu pot decat sa indemn: inapoi la carte, la studiu.
Veti spune ca nu-i trebuie amaratului, Bacovia, cand impinge la roaba sau tine de sapa! Ignoranti veti putea zice ca stiinta de carte e inutila cand europenii ii asteapta pe tinerii nostri sa-i ingrijeasca pe batranii lor sau si mai rau, acum cand suntem subjugati si sub talpa lor, cand dimineata bem ,,ce-ai”, la pranz mancam ,,cum pot” iar seara ,,gem” pe niste pamanturi ale acestei tari blagoslovite de Dumnezeu.
Ca sa ne pastram, ca sa-i infruntam pe astia, ne trebuie LIMBA ROMANA si MULTA STIINTA DE CARTE, ca altfel tinem doar de coada harletului.
George Bacovia i-a selectionat pe cei care pot ajunge in fruntea societatii: ,,si aud materia plangand” si care nu trebuie sa ramana ,,singuri”. Oricare dintre marii nostri scriitori putea fi arbitrul la Bacalaureat.
In toamna bacoviana s-a dovedit ca avem nevoie de limba romana.


[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | Next> Last>>