SCHIMBARE LA FATA: 
a) Sarbatoarea de ieri.
Experienta amarului de ani a condus mintile agere sa programeze viata, munca, visurile si manifestarile omenesti. Sarbatorile cu data fixa sunt ca piloni printre care sa-si organizeze viata fiecare: pana la … sa realizez cutare munca, de la cutare pana la cutare sarbatoare sa realizez altele. Sarbatorile cu data oarecum nefixa ar suplimenta informatiile dupa un horoscop mai mult sau mai putin stiut de altii.
Schimbarea la fata, Pobrejeniile, Pobrejele marcheaza sfarsitul (inchipuit calendaristic al verii) ca atentionarea cea mai serioasa pentru recoltare.
De acum ar urma racirea vremii, alte griji…
Nu e mare sarbatoare in comparatie cu Sf. Gheorghe, Santamariile, Sf. Dumitru sau Craciun. E borna de orientare a anului.
b) In agricultura.
Ar trebui sa fie gata cu fanurile, secerisul, culesul fasolelor, recoltarea paioaselor, pregatirea familiilor de albine, branza la burduf si araturile de toamna. Preponderenta recoltarii.
Ca si in viata, fiecare proprietar de pamanturi ramane singur cu pagubele sale pentru ca pana in prezent, n-am auzit ca din munca pamantului sa se obtina si profituri. Unii isi rup hainele si carnea de pe ei cand realizeaza deficitul intr-un an agricol bun deoarece ploile bune dar prea multe au stricat fanul, paiele, graul (care a incoltit in spic), rapita care s-a scuturat etc. Cu vitele, porcii si alte animale, alte probleme… de rezolvat!
c) In politica.
Mare framantare, mare. Campania electorala prezidentiala a inceput: ilegala dar foarte prezenta! Posturile TV sau radio, ca si ziarele s-au cam pozitionat in raport nu cu stanga si dreapta, ci de candidatii importanti ai ,,scenei”. Sunt destule candidaturi de fripturisti, fara vreo alta sansa decat sa-si vanda pielea (voturile pro pe functii, pozitii, avantaje) dupa puteri, indrazneala, bani. Credeti ca are vreo sansa Catarama (si ce prostii mai spune!), Dan Diaconescu (ce mare mincinos) sau Monica Macovei?
Cu partide: PSD il sustine pe Ponta. El este favoritul! Depinde cat il vor dezbraca - dezgoli presarii si contracandidatii. La dezinteresul public existent batalia e dinainte castigata!
Iohannis e principalul oponent. Pare. Dar va fi sapat chiar din interior, de Predoiu si mai ales de Monica Macovei. Neamtul romanizat pare mult prea stapan pe sine, chiar da siguranta ca-l poate altoi pe pesedist.
Tariceanu e al treilea cu sansa de a-l infrunta ca iepuras pe Victoras. Asta a rupt halca cea mai mare din PNL, are sprijinul PSD si media lui Voiculescu. Asta e pericolul pentru PNL lui Crin Antonescu !
Nicicum n-ajunge presedinte, cu tot sprijinul celorlalti care au plecat mai toti de la liberali cu bani cu tot!
Politica in luna august a fost tulburata de posibila puscarie pentru Voiculescu, figura - simbol antipatizata si de referinta negativa. Incartiruita la bulau ar primi nota maxima de la public.
Dar cand omul are de recoltat, cand caldurile sunt mult mai mari decat in luna lui Cuptor, cand la prea multa lume ii merge prost… de politica-i arde…?!?
Si dupa Schimbarea la fata, viata merge inainte cam tot asa de rau!

[ add comment ] ( 27 views )
GALCEAVA ,,REGELUI” PONTA cu lumea (noastra) ! 
Dupa nazurile de rigoare, care sa stimuleze interesul pentru prezenta sa intr-o competitie electorala, iata-l pe Victoras incalecat pe bividiul baronilor inarmat cu distrugerea USL (ce lovitura..., din care a iesit in mare castig, el fiind de vina pentru dezmembrarea aliantei si nu numai!), avand lancea mereu inspre Basescu, din nou important vehicol electoral si armura protectoare a baronilor (de loc locali, la cata influenta, putere si avere au).
Social - democratii (hm! ii reprezinta pe cei saraci… au averile lor foarte mari!) vor si reusesc sa reprezinte stanga speciala a acestor vremuri romanesti. Ei sunt de departe cei mai organizati datorita lui Ion Iliescu, social - comunistul tuturor timpurilor!
Teribil, Ponta are acum calea netezita pentru Cotroceni.
,,Nimeni n-avea ceea ce el avea! si n-au invins!” (Jebeleanu) dar batalia lui Victor Viorel nu inseamna un ,,Hanibal ante pestas” ci flutura un steag imens si o idee moderna, in concepte care de care mai palpabile. Mititeii si carnatii (eventual, cu fasole) vor determina multimea (era sa zic prostimea) sa iasa la vot in noiembrie mai ales ca si vinul va fi mai ieftin atunci.
De ce acum despre prezidentiabil?
Ca putini altii Ponta care influenteaza viata acum la modul cel mai prezent: preturi mici (40 - 60 de bani pe kg la cereale), ducand in continuare prapadenia din agricultura si mai mici si mai descurajante in alte domenii: cresterea vitelor, cultura vitei de vie, apicultura.
Politica preturilor mici (o sa spuneti ca-i piata libera... dar nu e!) ii loveste rau - rau pe acestia din urma, anul fiind aproape dezastruos.
Viata politica in curvasareala ei influenteaza clar tot ce misca in neamul romanesc, inclusiv in emigratie.
Batalia electorala e parte a existentei noastre, dar cea mai puternica e la alegerile locale nu la prezidentiale. Are fonduri - si le are - are sprijin pe bogati (si-l are!), are succese in justitie, are carisma si are buni consilieri - habemus presedinte!
In fapt captivul PSD-istilor este pe cai mari si de dinainte invingator. Pe drum l-a pierdut pe Crin Antonescu, Predoiu nu poate, Diaconescu nu-i de talie si nici bani nu are, independentii isi promoveaza afacerile (Catarama si Ghise), cativa se zbat sa mai fie in atentie.
La numaratul bobocilor ar fi tare bine sa fie macar doua adica un tur in care cel care vine din dreapta, Iohannis cred, sa spuna ce pierdem cand il alegem pe… ,,favorit”!
Cand aud de alegeri fac par mistert: 2 - 3 - 4 campanii de alegeri inseamna alte miliarde pe cap de locuitor pe care tot noi amaratii le suportam. Macar avem aluzia democratiei in paralel cu deziluzia rezultatelor muncii noastre!
Batalia (cearta) domnilor bucurie nebunilor! Galceava lui Victor Ponta e artificiala, dar cu lumea nestiutoare, paguboasa si inutila. Dar… altfel, azi, nu se poate!


[ add comment ] ( 24 views )
COMUNICARI COMENTATE… 
Redactorii Grupului de Presa care faptuiesc ziarul Meridianul, Unison Radio Barlad si respectiv TVV - online, s-au aflat prezenti la cateva manifestari prestigioase desi sunt situate la multi kilometri distanta ca desfasurare. In acelasi timp ne-am bucurat de toata atentia nu numai ca oameni de presa ci si ca scriitori sau personalitati recunoscute (fiecare cu destula opera, destui ani, destula experienta...) si ,,recuperate” `n Dictionare. Recunoastem ca ne-a facut placere si la randu-ne daruim din inima noastra.
BARNOVA - IASI
Primarul Gheorghe Cazacu se dovedeste (din nou…) un excelent organizator (si conducator) de evenimente. Sa-i ai alaturi pe majoritatea cetatenilor comunei, cele mai valoroase oficialitati din judetul Iasi, sa-i acorzi titlul de Cetatean de Onoare lui Boris Craciun (de curand are… 75 de ani!), sa-i multumesti pe mai toti cu fanfara si concursuri, este cu adevarat ceva.
Primaria, parcul dimprejur, stadionul si padurea Barnovei (scena chiar la umbra acesteia) a fost cadrul natural CURAT, chiar daca fumul de mititei si carnati era prezent intre teii cu floarea trecuta. Cred ca cea mai mare realizare a domnului Gheorghe Cazacu au fost momentele de socializare cu desfasurare graduala (inclusiv cu un concurs de sarmale) pe trepte ,,functionale”. ,,Un adevarat exemplu” a exclamat ing. Constantin Chirila, primarul de la Prisacani, la unison cu Martinus de la Dobrovat si cu altii. Cristian Adomnitei n-a stat la masa dar a avut cuvintele de salut atat pe scena cat si pentru cei cateva zeci bune de prezenti in cortul special.
Intr-un cadru natural rarisim, manifestare de nota 10, cu felicitari!
GLAVANESTI - BACAU
In alt judet, Bacau, timidul primar Gheorghe Tilibasa, sprijinit de toti cei din comuna (ce sarmale si ce friptura a pregatit doamna Primar!!) si mai ales de foarte numerosii participanti din comuna, din judet si din tara, a prezentat o capacitate de organizare exemplara. In sunetele de alamuri ale fanfarei (incepand cu ora 13:00) duminica, 20 iulie 2014 a fost fierbere la Glavanesti! Dar si liniste, ordine, voie buna, respect intre oameni. S-a vazut si simpatia tuturor pentru jr. Tilibasa si familia sa: sotia foarte activa, actionand cu discretie, fiica proaspat absolventa la ,,V. Alecsandri” cu media 10 si fiul absolvent de facultate.
Momentul special a fost cel al unor luari la cuvant al deputatului Ion Melinte (alt preferat al publicului), al prof. Popa, fost director al Scolii din comuna 25 de ani, al altor invitati de departe, insa, s-a considerat ca mai plin de semnificatii acordarea titlului de Cetatean de Onoare dr. ing. Constantin Popa, nascut la Glavanesti, primul doctor in montanologie din tara. Om cu importante realizari profesionale, familiale si in afaceri, Constantin Popa nu s-a despartit niciodata de ,,imaginea satului, a copilariei, a valorilor ridicate de pe aici, pe oriunde a umblat in lume” (ca paranteza: la aceasta sarbatoare a fost prezenta si sotia sa, Rodica Popa, fiica invatatoarei mele Tita Tatarascu din Giurgioana). Impresia ca primarul Gheorghe Tilibasa a vrut sa ofere contemporanilor (si poate viitorimii) MODELUL de succes social - necesar tineretului foarte prezent - a fost cea pregnanta!
PUSCASI - VASLUI
Nicolae Ignat, primarul, reuseste din nou sa-i stranga pe consateni la Sarbatoarea comunei desi ,,criza asta ne-a omorat”. Probabil cel mai vechi in administratia publica, organizatorul a vegheat atent la desfasurarea programului si linistea manifestarii desi avea de lucru cu diabetul sau. ,,E nevoie de manifestari cultural chiar daca-s numai cu resurse locale. Ne-a sprijinit si directoarea scolii.”
Intr-o comuna cu resurse umane si materiale reduse, chiar langa o stana, la marginea padurii, s-a amenajat scena si e un teren de fotbal, Nicolae Ignat arata ca... se poate!
Desigur lista noastra e mai mare si foarte bogata, dar azi, doar aceste trei momente, din trei comune, din trei judete!


[ add comment ] ( 24 views )
SPERANTE PENTRU CEI CARE SPERA 
,,Speranta” e pana la urma, un cuvant fatidic. Sa ajungi doar cu speranta inseamna epuizarea mijloacelor reale, umane, materiale. Cine ajunge la acest ultim sentiment uman este sigur ,,dezbracat” de posibilitatile imediate de succes sau de actiune care crede ca i-ar veni in ajutor cineva, de acolo, de sus (ori ,,unchiul din America”) si poate, poate careva, vreun pamantean binevoitor. Cand apuca sa devina alcoolic omul e pierdut aproape definitiv. Pana acum n-am prea cunoscut vreunul cu atata vointa sa se lepede de bauturica.
Firile mai tari, nici nu-si pun problema sa renunte la cele ale vietii, sa abandoneze batalia. Farama asta de viata numita speranta ii dramuieste existenta, il ajuta sa gaseasca puntea salvatoare si cel putin sa-si revina, daca nu, chiar sa invinga.
Din pacate toata existenta noastra actuala se leagana pe acest fir existential care pare a se rupe de istov si daca n-ar fi familia ne-am prabusi imediat.
Am cunoscut # convorbit # imprietenit cu o serie de primari din judetele Moldovei care funciarmente (adica de la mama natura) sunt numai sperante pentru ei si pentru altii: ing. Constantin Cernescu (Harlau), ing. Gheorghe Pricopie (Lungani), ing. Constantin Chirila (Prisacani) - judetul Iasi, Neculai Moraru (Falciu), Relu Brasoveanu (Balteni), Silvestru Carjontu (Costesti), ec. Mircea Scutelnicu (Garceni), Dumitrache Nistor (Ivesti), Emilian Agafitei (Laza), Valerica Radu (Rebricea), Paula Hultoana (Zorleni) - judetul Vaslui, Gelu Ciorava (Podu - Turcului) - judetul Bacau si alti cativa raman purtatorii reprezentativi de sperante. Pe cine reprezinta? Comunitati mai mari sau mai mici dar aproape toate lovite de nevoi.
Un fel de paradox: recoltele de anul acesta sunt bune si foarte bune, dar, preturile de valorificare (60 bani/ kg de grau) nu acopera nici pe departe cheltuielile si nicicum traiul cultivatorului.
Ar fi un fel de intrebare: de ce nu se lasa de agricultura daca nu iese macar cu cheltuielile? Si, atunci, ce sa faca omul? Sa plece din tara, sa fure, sa omoare? Deci, oricare om trebuie sa munceasca pentru a face sa functioneze masinaria asta, adica trupul care inghite ,,valori” materiale, sa poata produce ganduri, visuri, idei sau alte elemente spirituale.
Un fel de concluzie:
a) Unii oameni sunt facuti sa reprezinte sau sa semene sperante.
b) Primarii sunt stegarii sperantelor multimii.
c) Scriitorii, uneori si jurnalistii pot si trebuie sa fie pozitivi.
Cum se spune ,,inter arma silent musae”, deci, in liniste, in pace si intelegere exista nevoia de a visa. Cine viseaza nu greseste niciodata!
*
Pentru prof. Gruia Novac, tare greu lovit de soarta!
Draga Gruia, regret ca sufletul tau e grav - grav lovit de moartea fiului tau. L-am cunoscut si eu, l-am pretuit ca actor, poet, om.
Viata sau cine o carmuieste ti-a adaugat o tragedie la neplacerile ei. Desi vreau, nu te pot ajuta decat cu cuvantul. ~ti doresc sa treci si de acest moment cu incredere ca ai facut tot ce omeneste se putea.
Ca intotdeauna ai intacta prietenia mea si gandul cel mai Bun.
Dumnezeu sa-l ierte iar tu trebuie sa fii tare
D.V.M.


[ add comment ] ( 27 views )
CARTE - CALDURA - CULTURA - AGRICULTURA 
Vara aceasta e ca vara adevarata dintotdeauna si nu prea. Pana in prezent ploile au cazut exact la timp si asta se vede in campul… Moldovei. Culturile de paioase sunt ochioase, rapita inca nu s-a scuturat, porumbul e bine dezvoltat si… erbicidat (chimicalele au patruns masiv si in tot ce inseamna viata) iar galbenul aprins arata imense tarlale de floarea soarelui. Ca niciodata in judetul Vaslui cultura aceasta se arata melifera.
Campul bun nu inseamna ca-s bune rezultate in apicultura: la salcam productie slaba ori foarte slaba, la tei pe alocuri, doar, se inregistreaza folosul muncii albinelor, dar productie slaba sau de loc, floarea soarelui ,,produce” doar in sudul Moldovei (in judetul Vaslui de la Rosiesti spre Tecuci). Exista o cunoscuta relatie intre mersul albinelor si oilor, adica slab intr-o parte - slab si in cealalta, deci branza de oaie e putina si cu probleme in piata, laptele de vaca nu-l cumpara nimeni, dar se consuma in gospodarii (mierea se vinde in jur de 10 lei kg., cam la fel cu casul). Productie buna, buna la fanuri, de oricare fel, in special lucernier.
Caldura verii aduce ingrijorari si nesomn investitorilor in agricultura (ploi, furtuni, grindina) si liniste doar cand recolta e in hambare. Pe campuri e forfota masinilor in aceste zile in toata Moldova.
,,De cultura ne arde noua, acum?” mi-a raspuns la o intrebare un primar din judetul Iasi. Omul si-o fi inchipuit ca s-ar organiza ore de cultura ca la scoala...
Initiativa primarului Gheorghe Cazacu de a organiza Sarbatorile Barnovei (duminica, 13 iulie) mi se pare salutara pentru ca putini se mai gandesc afectiv la concetatenii lor care, daca n-au ceva mai bun de facut, creeaza cultura berii adica stau prin crasme si descanta o halba de bere ore bune! Participarea de la Barnova o s-o prezentam intr-un numar viitor. Esentialul ca, iata, se infaptuieste.
Culturalizarea populatiei e un proces permanent si cei din Barnova merita felicitari, ca si cei din Epureni, Stefan cel Mare, Muntenii de Jos - Vaslui.
Ne intoarcem la agricultura pentru ca de acolo vine papica. Nu neglijam deci efortul, stiinta, mecanizarea, chimizarea si mai ales vointa oamenilor. Caci fara munca si pricepere hrana nu prea e, iar daca mamaliga (painea) nu e, chiar nimic nu e!


[ add comment ] ( 25 views )

<<First <Back | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | Next> Last>>