DIN NICOSIA, pentru Dvs ! 
Am insotit echipa noastra, FC Vaslui, la meciul cu Omonia Nikosia. Adrian Porumboiu a asigurat jucatorilor si invitatilor conditiile cele mai bune posibile: avion charter, cazare la hotel Hilton (unde lucreaza 15 romani, printre care Orzan de la Cretesti).
Selectez dintre impresii:
- Insula Cypru este cam de marimea judetului Suceava, unii spun cu 800.000 locuitori, altii cu peste 2 milioane. Adevarul nu-l stiu nici cipriotii impartiti in Ciprul turcesc si cel grecesc. Important e ca aici lucreaza aproximativ 45.000 de romani, printre ei, soferul fostului sef al politiei (Lupu), bucatar ferice la un hotel din Limasol, unde am poposit in excursie.
- Am aterizat la Larnaca, aeroport care "intra in marea Mediterana", am mers cu autobuzul pana la Nicosia, a doua zi am facut turul insulei prin Limasol si alte cateva orase, dar mai ales peste pamantul sterp al insulei (de ce s-o fi numit insula Afroditei... la saracia locurilor ?), doar usor inverzit spre mijloc datorita unor munti asemanatori cu Macinul din Dobrogea.
- Temperatura este de aproximativ 50 de grade Celsius la umbra, ziua, 35 noaptea. Vegetatie corespunzatoare, adica saraca si numai unde este apa; si nu este. Cipriotii desalinizeaza apa de mare (incredibil de limpede) si n-o beau ! E apa menajera, de baut importa.
- N-am vazut oameni pe strada nici ziua, nici noaptea. Filmul meu e fara personaje, pentru ca doar cei de prin magazine, baruri, respira si... spera sa le calce excursionistii pragul. Amabili si... atat ! Unde-or fi traind, ca nici la ferestre n-am vazut lumini.
- Toate blocurile si casele au rezervoare/ schimbatoare de caldura, perdele si bunastare, venitul pe cap de locuitor fiind de aproximativ 1000 euro pe luna; ai nostri castiga intre 500 – 800, rar, mai mult, si sunt slugi, tacute si disciplinate.
- Infrastructura (drumurile) exceptionala. Se cunoaste ca tot ce inseamna civilizatie moderna li se datoreaza americanilor care au implantat cele doua baze militare/ NATO; alte natii decat ciprioti si excursionisti nu prea exista.
- Traiesc din turism, cel prin aer (deci scump si banos) si chiar nu pot intelege de ce turismul e asa de dezvoltat... decat daca ma gandesc la pozitia geo – strategica ! In orase cresc tuia, un fel de chiparosi, platani, rar palmieri, s.a. Dar in copaci exista un fel de cosasi (lacuste) de-ai nostri care fac un zgomot asurzitor, ca pompele care stropesc iarba, obositor. Ma intreb cum pot lighioanele sa inceteze brusc, toate, zgomotul, si tot asa sa-l reia.
- Baietii nostri au jucat ce trebuia. Dupa golul lui Wesley, publicul si-a incurajat intens echipa, dar fara greseala lui Kuciak, mai puteam sta o saptamana fara gol.
Ce-am invatat ?
• Ca viata e frumoasa cand au si altii interes. Nu cumva daca ramaneam tara neutra ne ajuta si estul si vestul ?
• Ca turismul e sursa de bani: cipriotii aproape n-au ce vinde, Nicosia este un oras cumplit de plictisitor si gri, grecii vand legende, cehii vand istorie, noi ... ?
• Ca sportul face mai mult decat orice pentru re-cunoasterea noastra. Am vazut acolo cel mai tampit consul de ambasada, ca si batalia romanilor cu viata si... cu autoritatile romane.
• La caldura care-i acolo, e greu sa-ti mai lucreze mintea ...
• Nicosia, de la capatul lumii, e placa turnanta pentru Europa.
• ...
Urmeaza dubla cu AEK Atena !
Hai, Vasluiul !


[ add comment ] ( 8 views )
Was–ley / sau ... Porumboiu al nostru ! 
Vasluiul tinde sa aiba ca emblema sportiva pe brazilianul Wesley, mijlocasul formatiei care aduce faima europeana. In meciul retur de la Nicosia a reusit golul care a linistit atmosfera, fierbinte si la propriu si la figurat. Baietii nostri au iesit la constructie in cea de-a doua repriza si fara greseala lui Kuciak, mai puteau juca o saptamana fara sa primeasca gol. Mai tot meciul, Wesley nu s-a prea vazut (marcat sever) dar a strecurat mingea in plasa dintr-o lovitura libera din afara careului si... gata calificarea !
Remarc patru jucatori: Gabi Canu, un sufletist destept, stapanul careului, cu mare devotament pentru echipa, Bogdan Buhus, iute, decis, cu joc inteligent si pase la meserie, pe Silviu Balace, in vana, istet si bataios cu zvacniri ofensive. Va rog sa tineti cont de valoarea ridicata a adversarilor la fiecare !
Cel de-al patrulea este Lucica Burdujan, un atacant pur sange, dar trimis undeva pe dreapta, unde a fost adesea "fluturas", adica sarea la minge in dorul lelii, doar sa se faca de bafta sau... sa se uite aparatorii la el. Doar cateva zvacniri i-au aratat clasa. Daca-i iesea driblingul si lui Gerlem, in careu, il saltam in slavi.
Una peste alta, flacaii nostri, mai albi sau mai de culoare, au respectat sarcinile de joc ale lui Cristi Dulca, un tanar antrenor de mare perspectiva pe care l-am vazut nedormit si framantat. Bravo, Adriene, ca ti-ai selectat sufletisti ca baiatul asta !
Eroul nostru e insa Adrian Porumboiu. Incapatanatul acesta face pentru imaginea pozitiva a Romaniei, mai mult decat alti ambasadori, delegati la congrese, politicieni si multi alti calatori pe banii statului, la un loc.
Auzind de atatia romani in Cipru (circa 45.000! care au si un ziar al lor) m-am infiintat la ambasada. Nu prea binevoitor, consulul Traian Plescan si "consulita" Cristina Zamfirache, n-au stiut nimic, n-au spus nimic, decat sa ne trimita la site-ul Ministerului de Externe. De fapt astia nu stiu nimic si se poarta cu romanii ca niste oameni de nimic. Rar mi-a fost dat sa vad asa tampiti, sau, care voiau sa para astfel, ca la aceasta ambasada ! La iesire am filmat romance care i-au spurcat rau, rau ! Daca astia ne reprezinta, vai de voi si de noi !
Ma intorc la Vaslui > Waslui > Wasley > Wos-ley (prima atestare de la 1375, Wassiulach), adica la brazilianul care ajuta Vasluiul sa aiba fata in lume, descoperit de finantatorul echipei, care cheltuieste enorm pentru iesirea in Europa a Vasluiului. In Cipru era mai cunoscut el decat judetul !
Calificarea aceasta m-a entuziasmat si pe mine ca si pe toti membrii delegatiei, practic toata crema judetului si lucratori merituosi de la firmele lui Adrian. (Ca o paranteza, rar mi s-a intamplat sa ascult atatea glume reusite, decente ca in acest cerc: capelmaistri Fanica Coser si Vasile Popa). S-a vazut astfel si sustinerea (sper nu numai verbala) care se poate materializa din partea oficialitatilor.
Se va realiza, oare, vreodata ca selectia noastra in lume, adica pe langa academicieni (Viorel Barbu, Constantin Toma) savanti si alte mari spirite IN LUME, Porumboiu da acesteia bune sau marunte de peste tot... suflet romanesc ?
Sa nu-si inchipuie cineva ca-l flatez pe fostul mare arbitru international. Dar sa nu scriu despre rolul ACTUAL in plan economic si sportiv al acestuia, mi se pare o nedreptate !
Dupa 1 – 1 la Nicosia, oastea sarbo-braziliano-moldoveana a lui Adrian mai are destule de spus in fotbal.
Succes, baieti !


[ 1 comment ] ( 9 views )
Romanii din Cipru reclama autoritatile ... romane ! 
Aproximativ 45.000 de romani se afla in Cipru, insula Afroditei care ar numara circa 800.000 de locuitori. Deci, peste 4% sunt slugi romane (mai multi decat tigani la noi) ajunse dupa un castig mai bun, acolo unde se bat interesele strategice ale marilor puteri.
Altminteri insula e un loc preponderent stancos si neproductiv, Nicosia e un oras cu totul obositor prin lipsa unor monumente ... de legenda. Daca nu luam de vestigii banda de blocuri distruse de bombardamente reciproce din razboiul greco-turc, nelocuite azi.
Consulul Traian Plescan n-a reusit sa comunice mai nimic desi, am vorbit vreo 40 de minute. Izolarea in care s-a situat personalul (gripa porcina !), a fost constant reclamata de romanii aflati aici.
Materialul filmat de noi ii arata pe "ambasadorii nostri" inactivi, birocrati si nepregatiti, chiar rauvoitori.
La Limasol am intalnit pe fostul sofer al comandantului de politie Lupu, foarte prosper bucatar, iar la Hilton Park, pe o absolventa de facultate, ospatarita, din Cretestii Vasluiului, fiica lui Vasile Orzan. Ne-a rugat sa le transmitem un mesaj la cei de la Husi si Cretesti. Asteptam sa ia legatura cu noi familia Orzan.
Romanii nostri de peste ... Mediterana se simt abandonati de autoritatile romanesti din Cipru. Ne mai miram ca le merge faima de neseriosi, cersetori si hoti ?
Pacat de cei care-s "romani buni" cum spun ei, cu lacrimi in ochi, si-s cu dorul de tara in suflet !


[ add comment ] ( 10 views )
BISERICA, adaptata, modernizata, informatizata ! 
Un efect invers al crizei de saracie: inmultirea constructiilor de biserici si dezvoltarea invatamantului teologic. Reinfiintarea Episcopiei Husilor a insemnat revigorarea institutiei spirituale si a ... Seminarului Teologic de la Husi.
De cativa ani buni Prea Sfantul Parinte Corneliu vicar (de pe 29 iunie, episcop) a condus cu autoritate cinul preotesc si pozitionarea clerului in fata comunitatii.
Credem ca Biserica din judet (formula generalizanta) este cea mai profitabila si exacta intreprindere economica (chiar cu elemente de evaziune fiscala). Atatea donatii din partea politicienilor si a enoriasilor s-au concretizat prin drumuri de acces la toate manastirile si bisericile, icoane si podoabe, dar mai ales la construirea a numeroase lacasuri de cult, astfel, ca in prezent nu exista nici un sat fara biserica (sau troita).
Multe dintre ele sunt inzestrate cu aparatura fono si video pentru sustinerea unor slujbe atractive. Preotii au autoturisme si celulare, de fapt sunt oameni moderni cu tipicuri vechi ... Pentru ca nu exista nici un fel de alta institutie (chiar si armata) cu o disciplina mai liber consimtita. Educatia germana a episcopului, de altfel un mare spirit al timpului nostru, desi e tanar, a impus o disciplina pe masura ! Rezultatele se vad !
Catedrala episcopala si Muzeul Episcopiei precum si Seminarul, sunt modele ilustrative pentru saltul calitativ al actului confesional pentru o populatie ortodoxa de circa 96,7%.
Cateva procente din populatie sunt CATOLICI sau adventisti. Dat fiind ca si pastorii sunt persoane de valoare (Vaslui, Eugen Profir - adventist), presa Grupului Cvintet Te-Ra i-a sprijinit, popularizat, incurajat, fara vreun fel de imixtiuni.
Meridianul, TV.V si Unison Radio au transmis in direct manifestari de tip pelerinaj la Braul Maicii Domnului, adus la Vaslui, in piata centrala, vizitele unor inalti ierarhi ca ~nalt Prea Sfintitul Daniel sau Teofan – mitropoliti, prezenta, slujba si interviul special (pentru TV.V.) a Prea Fericitului parinte Patriarh Teoctist, interviuri cu episcopul vicar (si alti episcopi), stareti, protopopi, preoti, fie cu ocazia tarnosirii bisericilor ca cele de la Vinetesti, Feresti, Satu Nou, Munteni de Sus si multor altora, fie la marile sarbatori religioase de peste an. De Pasti TV.V. a transmis total slujba de inviere. Editii speciale au realizat cele 5 mijloace ale Grupului de Presa, cu ocazia instalarii episcopului Corneliu.
Efectul spiritual, cultural, informatic la care se adauga cresterea autoritatii morale a posturilor, nu se pot nicicum nega.
P.S. CORNELIU
Intronizat pe 29 iunie 2009 sub titulatura de mai sus. Corneliu Onila, mireanul s-a nascut in com Albesti si a dovedit de mic aplecare catre cele sfinte. Din 1999 a fost ales si hirotonisit episcop vicar; si-a continuat studiile in Germania (doctorat). A condus si conduce Seminarul de la Husi, devenit important factor de cultura si spiritualitate romaneasca. Seminaristii se intorc anual cu premii judetene si nationale; au un cor exceptional.
Episcopia are cele cinci Protopopiate (Vaslui, Barlad, Husi, Negresti, Falciu) care sunt responsabile pentru cele peste 220 de parohii.
A luat un mare avant construirea de biserici, dotarea si informatizarea lor.
Fara indoiala, P.S. Corneliu, episcopul de Husi si ca mare personalitate, are o influenta majora in indrumarea spirituala a tuturor cetatenilor din judet.


[ add comment ] ( 18 views )
“ISTORIE” USOR POLEMICA (in cartea Meridianul, Axa Cultural - Informationala) 
De fapt, consideratiile despre animatorii locali sau de suprafata mai mare trebuiesc extinse si mereu amendate. La nivelul unor localitati din judetul Vaslui sunt pasionati de cultura ca invatatorul Temistocle Diaconu (Padureni) care conduce un titrat ansamblu, STEJARELUL, cu sumedenie de iesiri in tara si in strainatate si care in calitate de primar a inflorit comuna; Vasile Bulai din Miclesti, director de camin cultural si sotia sa, Maria, bibliotecara, "intretin " un ansamblu ceva mai cu putina faima, dar prezenti mereu la ziua satului (din octombrie), Aurel Spataru din Viisoara conduce VOINICELUL, ansamblu special pentru stimularea talentelor locale. Sunt mai multe asemenea initiative (locale), demne de toata lauda, ca cele de la Pogonesti, Murgeni, Buda (Stemnicul condus de Romica Rusu, comuna Osesti), papusarii lui din Muntenii de Jos ai lui Romica Bunchi sau ziarul Viata Satului de la Valeni, al lui Dan Ailincai.
Purtatoare de folclor viu si pastratoare de traditii sunt Rapsodia Vasluiului si Trandafir de la Moldova (Husi); dar judetul Vaslui s-a bucurat de statornicia lui Gigi Ilascu, un impatimit al jocului popular moldav pe care l-a promovat, ca instructor, din Novosibisk (Rusia) si pana la Londra cu diverse ansambluri artistice din judet si din Moldova.
VIATA ca un joc, (editura Sfera, Barlad, 2008), cuprind memoriile unui haiduc pe scena si e un binemeritat omagiu pentru o fire prietenoasa, calda, creativa. Perechea lui artistica este Prof. Nicolae Balan... alta viata inchinata folclorului si artei. Daca Gigi Ilascu a implinit 70 de ani (cand il vezi are... 50 !) un alt prieten al nostru sculptorul Cristi Pantea a implinit de curand 60. Cartea – album Pasiune si Destin, (editura Panfilius, Iasi, 2007) ilustreaza alta valoare de Dictionar al artistilor plastici. Sculptorul cu autoportret in ipsos (1964), maternitate in marmura (1968), Alexandru Ioan Cuza, ciment patinat (2006), Mihai Eminescu (ciment alb, 1997), Mihail Sadoveanu (2002) si mai ales {tefan cel Mare (2004) este... exceptional !
Daca dansul lui Ilascu antreneaza multimi, din pacate, opera oricat de valoroasa a lui Cristi (care mi-a facut si mie bustul si un basorelief) este doar pentru initiati !
Mi-a facut onoarea sa ma viziteze la redactie Nastasa Fortu, un tip mare si la propriu si la figurat, artist plastic recunoscut in tara si peste hotare, autor a numeroase expozitii, ultima vernisata la Iasi in luna iunie, un pictor exceptional de actualitate si mare interes. Jurnal de atelier (Editura Printco, Iasi, 2009) sintetizeaza o complicata viata de artist inca in evolutie si pictura revolutionara.
La un alt nivel se situeaza unii dintre cei cu atributiile functiei de indrumare a creatiei populare si incurajarea traditiilor ca Lucian Onciu, tanar actor dar si tanar la Centrul Judetean de Creatie, speranta pentru viitor. Pe langa casele de cultura sunt diversi indrumatori care sustin sau instruiesc formatii (Ionel Rosu - Balada din Barlad) dar fara indoiala directorii caselor de cultura sunt animatori autorizati si importanti (i-au amintit pe Emil Rascanu din Vaslui si Virgil Giusca din Barlad, adaug pe Sergiu Gaina din Husi) si pe cei de pe langa cluburile elevilor.
Pe alt palier ar putea fi "presarii" adica ziaristii locali de toate soiurile care reprezinta macar un "sector spiritual" dat fiind ca si in presa locala putem vorbi de tabloidizare si alergatura dupa... scandal !
Daca segmentul nu reprezinta nicicum factorul cultural, el este insa principalul vector informational. Cu impliniri si rateuri, dar cu indeplinirea unui rol necesar unei societati, romanesti, inca nesituata in normalitate !
Ne intrebam iarasi: dintre sute de... ziaristi, cati vor ajunge vectori culturali, cati poarta pe umeri responsabilitatile liderului – animator ? Adica o capacitate de a mobiliza si pe altii, de a-i indruma, sau, macar, influenta ?!
Revenim la palierul superior: dintre sutele de nume afirmate deja, CARE are influenta in mediul cultural vasluian ?
Mai intai, dintre cei "plecati".
a) Diaspora. Colegii de la Biblioteca Judeteana lucreaza la o biobibliografie cu aproximativ 200 de nume. Care, oare, comunica intr-atat cu familiile si cu prietenii sa determine vreo reactie locala ? Cand a revenit Anghel Rugina dupa ani si ani, chiar a existat o inviorare, inclusiv in presa vasluiana. Din cand in cand mai comunica si Constantin Clisu din Canada. O valoare ca tanarul medic chirurg, Marius Titi Moruzi, din Paris, acum nu poate face mai mult decat sa-si construiasca o cariera. Altii cu alte cateva reveniri, sporadice si... atat !
b) Stabiliti in alte orase, vasluieni se afirma in toate marile orase. Se pare insa ca fara prea multe foloase pentru noi si pentru ai nostri. Artistul plastic Nicolae Suciu este presedintele Uniunii Artistilor Plastici din Maramures. Noi, doar, abia am auzit de el... Marta Miclescu (nascuta la Gugesti, 1926) are o bogata "prezenta tipografica", respectiv volume de proza, poezie, aforisme, in ultimii ani de viata. Prezenta in comuna ? Petru Cimpoesu e, se zice, mare si respectat scriitor in judetul Bacau. Cat beneficiaza cei din Puscasi (unde s-a nascut, in 1952) de valoarea lui ? Macar, un spectacol cu Teatrul de animatie, Bacau, cat a fost director, a organizat in comuna natala ? Dar, cei din Tg. Mures, Cluj, Timisoara, Giurgiu, Constanta ce legaturi mai pastreaza cu judetul Vaslui ? Informatia afirmativa ne lipseste.
O rapida evaluare impune atentiei zeci de nume, fapt ce demonstreaza integrarea noastra cultural – informationala in peisajul national. Cei din Iasi sunt chiar activi si influenti. Vasile Arhire, redactor la TVR – Romania. Transmite meciuri de la Vaslui dar participa si la evenimente culturale; Mircea Ciubotaru, negrestean ramane lipit de conjudetenii lui; Vasilian Dobos, (n. 1953), mare artist plastic si poet este un fel de "Dumnezeu in Direct" (Iasi, 1999) inclusiv prin editura lui; C. Parfene (m. 2004) era un excelent animator cultural si comunicator respectat; Elvira Sorohan (tot prof. univ. dr. nascuta in 1934) a participat la intalniri si bacalaureate in judet, a indrumat competent numerosi studenti,; Cassian Maria Spiridon (n. 1950, la Negresti) e o prezenta activa si stimulativa si ca sef al Uniunii Scriitorilor; Lucian Vasiliu cel molcom, tare placut la vorba si la vedere (n. 1954, Puiesti) e un sufletist de exceptie; Laurentiu {oitu (n. 1945, {uletea) e un adevarat model de patriotism local recunoscut pentru valoarea sa in mediile aca-demice straine; Titus Raveica (n. 1935, Scheia), fost presedinte CNA intruchipeaza "Umanismul Renasterii" (2001) si ne ramane, ca si ceilalti, prieten de suflet. L-as detasa putin pe Ioan N. Oprea (n. 1932) care scrie carti despre Vaslui si e un impatimit de cultura judetului.
Dar tot la Bucuresti sunt cei mai multi stabiliti dintre marile valori vasluiene, "emigranti". As enumera pe Valentin Silvestru (n. 1924), un reper imposibil de egalat pentru ce poate face pentru ai lui un fost vasluian, Marin Aiftinca (n. 1940), Ion Mungeanu, Mircea Colosenco (felicitari pentru dinamism si realizari), Mihai Ogrinji (n. la Brodoc, 1954) si dupa cum am scris se afirma Lucian Parvoiu, Catalin Striblea, Catalin Lenta s.a.
Intrebare "de final". Putem cuantifica si stratifica ori determina contributiile majore ale localnicilor ?


[ add comment ] ( 17 views )

<<First <Back | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | Next> Last>>