NE - LINISTE ! 

Soare, cald, cald, zapuseala si … dupa cateva minute, tunete, ploaie, vijelie, calamitate ! Si unii, saracii, au gheata in spate desi n-a plouat cu gheata, dar apa le-a luat avutul ! Si din cauza fenomenelor meteorologice neasteptate, destui din judetul Vaslui nu pot dormi linistiti.
Cum sa doarma profund ala care obtine la rapita 3 - 4 sute de kg in loc de 3 tone ? De unde sa acopere paguba, ca, "asigurarile" dau doar cate putin si cu foarte mare greutate, iar guvernul acesta (Doamne, cati tampiti s-au strecurat si acolo, ca si in parlament !) nu poate, repet, nu poate, sa ajute ca n-are pe ce pune mana. Decat pe 25% din salarii (hm, hai bugetarii !) si pe impozitul pe pensii. O goana mai mare dupa bani a unui guvern e greu sa existe.
Nu e calm nici cultivatorul de grau sau alte cereale: ploile prea dese pagubesc pe toti. Ar fi usor sa strangi, paioasele, dar trebuie sa intri in teren.
Alerta in vii. Eu am scapat mana, dar am doar 2,5 ha. Ce fac cei cu suprafete mari, cu cheltuieli si mai mari, cu marfa in stoc (oare, vinul, azi mai ieftin ca berea si apa minerala, va mai avea cautare ? si cand ?), loviti acum si de bolile culturilor ! Cu pomii e acelasi lucru: stropiti la timp, dar fructele crapa, cad crude, nu folosesc.
Deci, mergem, ca de cativa ani incoace, pe PAGUBA !
APICULTURA e in jale mare, mare. Ne mai scapa el, zaharul, la "poliflora", dar de care, pentru ca la tei nimic, la salcam nimic, la floarea soarelui nimic. Precizez ca am peste 100 de stupi si marti la 63 de stupi, zburau 64 de albine ! In fata lor, 200 ha cu floare.
N-am vazut vreodata (sunt apicultor din 1975) an mai prost, cu rezultate mai proaste, cu pierderi in efectiv mai mari.
In presa e mare panica. Am pus afis ca angajez muncitori necalificati. Puzderie de telefoane si oameni dupa slujbe, cu salariu minim pe economie !! Se mai schimba ceva, cand ii chem la agricultura (si nici acolo nu e loc !). Asta cu slujba, nu e neliniste, e disperare pentru ca oamenii trebuie sa manance, sa se imbrace, etc.
S-a incheiat ciclul scolar pentru unii care au devenit studenti. Felicitari colaboratoarelor noastre care si-au pus galoanele inteligentei pe umarul reusitilor. Dar nu prea au loc la camine iar sutele de euro la gazde lipsesc. Desi sunt cam inconstienti ca abia au terminat viata fara griji (liceul) dar pot fi linistiti ?
Invatasem candva ca e jale in tara atunci cand e razboi. Pot constata ca generatia aceasta este ca intr-un razboi cu numele criza, ca ea e peste tot, ca noi nu putem strange decat din dinti si sa ne bucuram ca nu ne mor cei dragi, chiar daca pleaca in strainatatea neagra. Cei plecati tot ne-linistiti sunt.
Mi-a reprosat cineva, ca nu dau nume, nu sunt mai aspru cu jigodiile inconjuratoare.
Imi fac datoria de observator pentru vremurile pe care le parcurgem, cand nici macar ploile nu ne ajuta ! Ca sa nu mai amintesc de cele 36 - 37 grade, caldura !!!
Sunt, acestea, vremuri de LINISTE ?


[ add comment ] ( 9 views )
FESTIVALUL FANFARELOR 
40 DE ANI au trecut de la I-a editie a Festivalului Fanfarelor din judetul Vaslui desfasurat la Vaslui in cinstea zilei de 1 Mai. Ploua si totusi defilarea fanfarelor a adus in Copou cateva mii de oameni care, ca de obicei, se tineau dupa fiecare formatie, ca dupa urs.
Am fost desemnat sa organizez acest FESTIVAL, unic in tara, in cadrul caruia am mobilizat 14 formatii cu un fel de jurizare dintr-un donjon rotund cu banci vechi din lemn. Locul I a fost adjudecat de fanfara din Gherghesti Manoiu, care era foarte numeroasa si bine armonizata; aprigul Manolea se impunea cu mare forta. Veneam dupa inregistrari la Toflea - Brahasesti pentru Radio Iasi asa ca stiam ce era de facut, inclusiv in cazul in care tiganii se ciomageau intre ei, ca la Cretesti.
Primele 3 editii le-am organizat eu, la Vaslui, Paiu - Vaslui si Brodoc. Duminica am descoperit (la Ivanesti) un supravietuitor din fanfara laureata atunci.
Festival inseamna participare (chiar si in dorul lelii), concurs - competitie - intrare libera. Asa ca am combinat termenii sa le putem da interpretilor macar un pachet si o indemnizatie.
In acesti ani FESTIVALUL, ca atare, si-a intrerupt de cateva ori desfasurarea, asa ca "s-a descoperit America", adica au luat-o de la "prima editie" alti cativa oficiali (noi) de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale (cu diverse alte nume si persoane) fapt, de altfel, pozitiv si, care ar fi acum la a VI-a editie, de fapt 3 + 4 + 7, adica al 14-lea moment in derularea unei incercari de a tine in viata, nu pe tigani sau alti interpreti, ci formatii competitive peste tot in lume.
Mai toti au auzit de 10 PRAJINI, de TOFLEA (mai au foarte putini muzicanti), de VALEA MARE, de COZMESTI si pe ici pe colo de cate o alcatuire care moare cu zile: la a II -a editie am avut 21 de formatii !!!
Ultima editie a FESTIVALULUI FANFARELOR de la Ivanesti a reunit 11 grupuri, doua din Valea Mare (grozav bazin de interpreti), cu multi "integrati" in alte formatii, cu cate 7 pana la 23 de actanti, si bineinteles destui puradei primprejur. Fara indoiala e o mai mare reusita decat la Husi (doar 7 formatii) cu ecouri in toate satele de pe Valea Racovei (Garceni - Slobozia s-a prezentat bine, cu Mircea Scutelnicu, primarul !), desi s-au adunat doar 9000 lei pentru premii, din sponsorizari (!).
Marele premiu a fost obtinut de Gherghesti, surpriza placuta cei din Cozmesti (care cantau de parca unii bausera vin si altii tuica !), Rotaria s.a.
Observ usor ca existenta fanfarelor e la mare cumpana.
Muzicanti adevarati, repertoriu autentic si tineret sa preia, aproape nu mai exista !
Asa ca fie o editie proasta, e mai buna decat nimic. In conditii de accentuare a crizei, curajul doctorului - primar Vasile Novac e demn de toata lauda ca si a slujitorilor culturii locale in frunte cu neobositul Dan Ravaru, Lucian Onciu si familia Iacob. O nota speciala pentru vesnicul tanar prof. Nicolae Baban (tare drag mie) presedintele juriului (pe viata, Nicule ?).
In decursul anilor numele meu se leaga, printre altele, de Festivalul Fanfarelor, Festivalul Umorului (prima editie in 1970) si Cenaclul judetean (doua perioade).
Cum as putea sa nu laud activitatea continuatorilor mei ?


[ add comment ] ( 12 views )
MANDRIE SI … NEJUDECATA ! 


Pentru agricultura 2010 este foarte bun, in sensul caderii ploilor si a umezelii in sol. Era chiar o satisfactie ca, in sfarsit, avem un an bun, roditor. Si era tare, tare necesar !
Numai ca am dat si de scarba: rapita s-a innegrit si se scutura, graul incepe sa incolteasca in spic, orzul si orzoaica s-au maturizat si combinele nu pot intra, in fine, paioasele sunt in mare pericol. Pana si porumbul neerbicidat, scapat in dudau nu prea revine. E jale mare in gradinile de legume unde imburuienarea e totala oricate erbicide ar fi.
Intreprinzatorii din agricultura sunt negri de necazuri ! Nu mai pot face fata cheltuielilor, nu gasesc mana de lucru desi costul acesteia a crescut. Sunt foarte multi "necajiti" cu aproape tot ce le trebuie acasa, dar primesc ajutoare la Legea 416. Astia sunt cei mai mandri: decat sa lucreze cu 30 de lei ziua, mai degraba stau in crasme multe ore si consuma de 50 de lei. La Costesti, ziua in amiaza mare barurile-s pline iar cand mos Serafim i-a oferit unuia 20 lei (200.000 lei vechi) sa incarce 16 stupi, i-a raspuns mandru: "incarca-ti-i, daca poti !" Deci, 1/2 ora de treaba, dar nu si-a miscat fundul ! Toti carciumarii tot de astia au nevoie !
S-a tinut de mine unul Ion, cam o saptamana, sa-i dau de lucru. Vorbaret foarte, slabanogul se tot lauda cu ispravile din armata si succesul la femei (dar Ileana il bate zdravan ca nu munceste !). L-am trimis cu altul la prasit si doi oameni au prasit trei randuri, adica 130 metri liniari (pe randuri), toata ziua sporovaind si facand pauza de bere (lunga) pentru ca le-am dat bani de mancare. Seara n-a avut cum sa-si motiveze munca pentru bani, nici deplasarea la crasma, unde n-a uitat sa spuna cat de gospodar e el, la bloc !
Doi absolventi de liceu au dat piept cu nevoia pentru ca parintii i-au trimis la treaba: "! ce stii sa faci (la 18 ani !!) - orice !", raspuns cu nonsalanta si … a doua zi nu mai vin !
Astia tineri le au cu cafelele si bauturile tari. Un prieten se plange ca "fermierii" pe care-i are, adica o familie la ferma, se cred imparatii locului, comunica la celulare in nestire, lasa vitele flamande si-s tare preocupati de campionatul mondial de fotbal (si eu, n-am vazut decat un meci !)
Apicultura vasluiana e in mare nenorocire desi multi nu se dau prinsi: unul a obtinut 16 kg la salcam, altul 60 la tei (pe familie). Mai, sa fie, precizez ca am stupine in cinci locuri :Balteni, Balesti, Viisoara, Idrici, Ivanesti si i-am adus din pastoral mai usori decat i-am dus. Care (mai) tot minti, ma … ? Doar sa-ti motivezi "poliflora" din zahar ?
Doar tot vorbim de miere, poate sa fie la floarea soarelui … ca altfel e jale sau dezastru. Om vedea !
Vedeti, fiecare are mandrie: intreprinzatorul sa aiba recolta mare, puturosul ca-si vinde forta lui de munca pe cat mai multa bautura (ca acolo-i ajunge tot ce castiga), politicianul sa promita cat mai mult, apicultorul sa obtina miere, nu gluma iar vreun harnic sa se miste repede dupa orice fel de ban.
"A fi domn e o-ntamplare, a fi om e lucru mare !" imi tot recita, odinioara, un prieten care tragea strasnic la masea, desi era sofer.
Ma rog, fiecare cu mandria lui, cu … judecata lui ![ add comment ] ( 6 views )
FRUMOSII NEBUNI AI COMUNELOR NOASTRE ! 

Se spune ca un nebun nu e si prost. Dimpotriva !
Se mai spune ca vreunul care realizeaza acel ceva care depaseste puterea de intelegere a omului de rand "e nebun", dar nu peiorativ, ci, ca sfideaza regulile si modul obisnuit de viata. De regula exista o admiratie secreta pentru acel cineva care are si o stabilitate financiara si intelectuala dar mai FACE si ALTCEVA de care beneficiaza toata comunitatea. E cu atat mai respectat cu cat nu are functie publica (pentru care s-a pierdut stima si a ramas amenintarea).
Din pacate numarul acestora este mic, in scadere, ba chiar, pe cale de disparitie.
Din cele 86 de unitati administrative din judetul Vaslui, putem enumera pe degete astfel de oameni cu autoritate morala, realizari artistico - muzeistice sau prezenta nationala (ori, macar judeteana).
Generate de ansamblul de manifestari de la Vetrisoaia "Macnea 75", randurile de fata ar fi o, doar una, consemnare a catorva indrazneti, chiar foarte aprigi, cu autoritate in judet. Sa fie clar, nu vreun betiv care mai zmangaleste hartia si se crede romancier, poet, pictor sau cine stie ce artist !
Voiam sa incep cu Petrus Andrei, un profesor - poet care face onoare targului Puiesti. El are poezie adevarata, prezenta impunatoare si talent.
Andrei Dumitru din Pogonesti, e din ce in ce mai singur dar a reusit un muzeu local si sa-si mentina grupul de coristi; Costache Marcuta se tine aproape. Aurel Spataru din Viisoara tine in spate ansamblul "Voinicelul" cu zeci de elevi stimulati in concursuri, prof. Mihai Andon din Berezeni e dintre cei care "face" dupa sufletul lui: ansamblu la camin, creatie personala … pentru el, autoritate artistica pentru comuna. De la Chircesti, com. Miclesti, prof. Vasile Cozma scoate o revista, intretine un grup folcloric, e o autoritate locala (nu publica, ci individuala !)
Marin Rotaru, dintr-un sat amarat, Giurcani, a strans mii de obiecte pentru Muzeu, a realizat 100 de numere dintr-o revista locala ELANUL, intr-o singuratate inspaimantatoare pe care o numeste "academie" … Temistocle Diaconu din Padureni reuseste cu un ansamblu artistic + echipa de fotbal.
Din Vaslui i-as mentiona pe prof. Ioan Parfeni (un tip modest si de treaba care mai scoate cu elevii o revistuta sezoniera) si Galina Parfeni, o interpreta sensibila si tare talentata. Am scris despre Daniela Adam si Muzeul ei de la Muntenii de Sus … si Dan Ailincai cu "Viata satului" Valeni (sprijinit de Dan Ravaru si Gheorghe Safir).
Se detaseaza vetrisoianul Ion Macnea. La cei 75 de ani e activ, viguros, limpede. Si-a lansat duminica trecuta (27 iunie) trei carti intr-o adunare de peste 300 de invitati.
Muzeul personal e o adevarata bijuterie, in orice caz, unicat in judetul Vaslui. Despre acesta se poate vorbi numai laudativ. Dar … cati concetateni ai sai ii recunosc valoarea, ii viziteaza muzeul sau ii citesc vreo carte ?
Ion ii aduna pe cenaclistii vasluieni (unii se cred … artisti !), a adus ansambluri, a invitat personalitati mari din cultura, literatura si arta nationala ! Cheltuieli materiale, de timp, de suflet … impresionante. Bine, tare bine ca si-a demonstrat harul de A FACE !
Nu "vorbim" de cei cu atributii oficiale acum.
Pana la urma "rarefierea" acestor indrazneti este ilustrativa pentru regresul Curentului Cultural - Informational pe care l-am semnalat ca foarte real in acesti ultimi 20 de ani in judetul Vaslui, sprijinit constant de Grupul de presa si ziarul Meridianul. Cu toate vremurile grele insa, acesti frumosi, care nu sunt nebuni, reusesc evenimente, opere, fapte cu mult mai presus de conditia lor dar, clar, nu si de talentul + chemarea lor de viata !
Suntem bucurosi sa putem consemna cat mai multe astfel de nebunii ! Cu indrazneti pe care unii ii considera mari nebuni din micile noastre localitati.


[ add comment ] ( 20 views )
MANIE … 

Pamantul se lucreaza cu manie si nadejde !
Anul acesta a fost exceptional pentru agricultura si doar neatentii (ca mine), nestiutorii sau puturosii nu vor scoate recolte bune.
Cu peste 20 de ani in urma, unul Barladeanu, atragea atentia ca agricultura poate fi primul sector performant din economia noastra. Noii politicieni au distrus-o, inclusiv prin vanzare, dar mai ales prin politica preturilor. Asa ca dupa ani si ani … o bruma de speranta (pentru potolul cel de toate zilele), cu manie si nadejde … la pamant !
Prin magazine bate vantul tare dusmanos. In 8 magazine, marti, pana la ora 11:00, nu intrase nici un cumparator, la cauciucuri, ieri nu se vanduse nimic. La second-hand-uri rar si slab se mai vinde ceva. Patronii tremura, vanzatoarele si mai tare. Mai toti micii intreprinzatori disponibilizeaza din personalul putin pe care-l au. Tremura binisor si cei cativa intreprinzatori mari din judet. Pentru comercianti si producatori nu poate si decat manie si deznadejde.
Pensionarii par sa se miste cel mai mult, desi sunt cei mai varstnici. Desigur, protestele lor nu prea pot fi auzite nici de Basescu, principalul vinovat, nici de guvernul marioneta (prea-plecat si incompetent). Personal, nu stiu alt vinovat decat pe presedintele recent votat (bravo, celor care l-au sustinut) care a intretinut starea conflictuala si apoi dicteaza din ce in ce mai mult si mai rau. Asta ca sa apropie momentul de dictatura.
Revenind la pensionari, presedintele lor pe judet zicea ca e atentatul criminal la adresa vietii lor. Ioan Stamate era foarte hotarat si considera ca protestele, judecata (inclusiv la CEDO) trebuiesc urmate ! Cu toata mania !
Crescatorii de animale sunt … in plop. N-au cui vinde, nu prea au ce, doar 13 cereri acopera cerintele pentru obtinerea subventiilor. Sa ne miram de injuraturile la adresa "animalelor" (!) care-i necajesc ?
La televizor asistam la dezbateri dintre cele mai desantate, opozitia criticand, pedelistii si "independentii" aparand masurile guvernamentale ! Astia n-au nici o manie pentru ca n-am auzit sa li se micsoreze salariile si indemnizatiile. Auzim, in continuare de retributii nesimtite si de castiguri fabuloase. Ce-o fi facand ala care are 1 miliard pe luna, adica peste 30 de milioane vechi pe zi - SALARIU ? Ca, urmeaza masina la scara, ciubucurile, influentele, vizitele, etc. etc. … Astia-s maniosi ca-s luati la ochi de presa !
Mania cereasca vine si ea pe ici pe colo: ploua cu piatra sau furtunile si puhoaiele. Am trait astfel de momente de groaza si n-am priceput de ce Dumnezeu poate fi manios de vreme ce el poate ierta mai mult decat pacatuim noi.
Pana la urma noi, toti, traim razboiul acestei generatii numit criza, mai adanc decat alte popoare, datorita nulitatilor din conducerea tarii, datorita "ajutoarelor de stat" care-au secatuit visteria pentru puturosii natiei (crasmele-s pline si acum, toicarii - cei care vand cu toiul si pe caiet o duc bine !), atrasi la vot, datorita vanzarii tarii si a bunurilor ei.
Eu cred ca sute de ani vom ramane datori vanduti si nici STATUL EUROPEAN nu ne va scapa.
Ramanem totusi, cu nadejdea chioara, dar si cu toata MANIA !


[ 2 comments ] ( 23 views )

<<First <Back | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | Next> Last>>