MAI CU FOLOS … ZABAVA ! 


De cand ma stiu, ritmul vietii mele este foarte alert. Cand vad prin crasme sau betivi la marginea santului, ma intristez mult.
Lunile astea trebuie sa alergam mult mai mult pentru ca ce facem azi nu mai e egal cu maine, ce trebuie strans azi se pierde poimaine, ca ne loveste criza si mai tare !
Avea dreptate cronicarul sa spuna ca "nece este mai cu folos, zabava decat cetitul cartilor" si iata, in judet sunt evenimente cultural literare notabile, printre care subfiliala Uniunii Scriitorilor in judet e recunoasterea Curentului Cultural - Informational vasluian, de care vorbim cu destula mandrie (ca fiind in centrul ei). Alegerea la varf a lui Theodor Codreanu si Theodor Pracsiu e si o satisfactie pentru mine, cei doi fiind nominalizati in Meridianul - Axa Cultural - Informationala, cu o contributie de mare valoare.
Cultura promovata in aceste zile de Biblioteca judeteana, muzeu sau cenacluri cu efigia lui Mihai Eminescu face cinste si lui Cassian Maria Spiridon si celor doi Theo si lui Andriescu, Apostu, Bogdanescu s.a.
Cetitul cartilor e o zabava folositoare oricand.
Dar fanul se pierde, albinele roiesc, porumbul e in dudau, pestele e lipsa, vitele ar fi … favorite. Cand sa ai timp de toate ?
Suntem sub zodia timpului care nu mai are rabdare, deci, intr-o vesnica graba: Avram D. Tudosie vrea sa scrie cat mai mult, noi vrem sa facem si management si apicultura, si agricultura, Porumboiu isi aduce spanioli cu care sa realizeze si mai mari performante fotbalistice cu Vasluiul (ce lovitura de imagine cu Caro acesta, de la Real Madrid !), altii vor sa-si realizeze volume tiparite mai repede si cat mai multe s.a.m.d.
Din pacate sunt si dintre cei care n-au destul timp decat sa bea sau sa taie frunza la caini. Viitorul lor e in cel mai deplin anonimat si destula saracie !
O veche vorba zice ca pentru a trai o zi rege, trebuie sa muncesti sase ca un sclav. Pilda in sine nu se prea poate aplica, dar realitatea crunta e ca fara multa munca nu e nici o satisfactie, fie ea doar un gratar sau ceva mititei la iarba verde.
Care ar fi deci, cea mai cu folos zabava in actualitate ?
Televizorul, adica ore multe, sub orice motiv - nu e. Sportul, care practic nu-l mai practicam, nu e; cultura spirituala, si aia pentru cel mult 1% din populatie, nu pare; agricultura … e jale. Se pare ca nu avem raspuns !
Totusi, trebuie sa fie ceva mai profitabil. Ca sa-l descoperim, trebuie sa ne cunoastem pe noi insine ca sa ne axam pe sectorul nostru (individual) cel mai productiv.
Sa fie mai cu parale … zabava.


[ add comment ] ( 14 views )
ZIUA ZBORULUI sau intalnirea absolventilor ! 


In piata civica din Vaslui, adica la statuia lui Stefan cel Mare, miercuri, 9 iunie, s-au reunit absolventii liceelor vasluiene intr-o ultima adunare ca elevi si intalnire cu oficialitati locale. Vreo 1000 de tineri inca obisnuiti cu scoala (de care vor sa … si scapa !), inca disciplinati cu aere de teribilism (unii), asteptand sa … intre in viata.
Mai ales, imbracati cat de frumos a putut fiecare, ca la mare sarbatoare.
Si, si mai important, cu emotii unice !
Intr-o voliera cresc porumbei albi, rotati. O pereche a crescut un superb exemplar care zilele acestea a inceput timid sa zboare pe distante mici, dupa ce saptamani intregi a invatat sa-si controleze aripile si coada. La prima saritura era sa-l inhate pisica. Absolventii astia au invatat 12 ani (deci au 18 - 19 ani) sa se stapaneasca, sa invete, sa viseze, sa planga, sa rada si mai ales ce si pe cine sa iubeasca. Poate !
Sper ca au descoperit cum sa fie frumosi, sensibili, importanti si ca au o anumita vocatie ! Ca betiv ajunge oricine !
Sper sa fi inteles ca nimeni, dar, nimeni, nu-i asteapta cu flori si fanfare si au un mare noroc de iubirea adevarata a cuiva. Marea majoritate e carne de tun pentru tot felul de "intreprinzatori" incepand cu industria sexului (ce fete frumoase am vazut !) si terminand cu beneficiul cersetoriei.
"Multe flori sunt …" in piata publica, dar cate-n lume rod or sa poarte ? (Nu-i vorba de rodul pantecului, ca la asta mai tot prostul se pricepe !)
Inteligentia vasluiana s-a imprastiat in lume. Dintre ACESTI destepti, cati vor ramane localnici si cati vor intelege ca nu-i va imboldi nimeni sa fie inteligenti si creativi ci doar la munca fizica, ori de rutina, ori … sex !
Copiii acestia sunt, de azi, aruncati in viata ca grauntele pentru rod. Mai destepti, mai prosti, mai frumosi - urati, mai educati sau nu, vor descoperi dusmania vietii (repede !) vor invata sa nu cracneasca si nu vor vrea sa fie liberi, ci doar sa, aiba loc de munca !
Poate vreunul cu steaua lui - norocoasa - am vrea si cu luceafarul lui … sa-si gaseasca rostul pe care-l viseaza si sa nu se trezeasca ratat peste un timp ori inselat de viata cu ale ei. Cati vor gandi la suflet cand e batalia cu foamea ? Cam 10% din vasluieni au cunostinta de momentul (o mie de prezenti, cate 2 parinti, ceva frati) care trece observat doar de ei. De fapt toata viata lor va depinde numai de ei.
Dincolo de ceva filosofie a vietii, entuziasmul, cu tipete si fluieraturi din piata publica, a insemnat o despartire a fiecaruia (oricate juraminte ar face) de tot ce-a fost, de inocenta, de prieteni dezinteresati, de … multe. S-a produs (evenimentul) cu cantece (inclusiv cor) cu vorbe, dar vorbe ale profesorilor, cu urarea primarului, cu uniforme si sepci speciale cu … suflet !
Ca porumbelul din voliera si ei se vor trezi in cusca vietii (mereu altfel decat in filme) si daca uita ca homo homini lupus - sunt pierduti (ca sfasiati de pisica !) incepand cu "bacul" pana la care au mai ramas doar cateva zile.
E frumoasa o ZI A ABSOLVENTULUI si noi le dorim realizari frumoase, viata alba, dragoste cat incape, reusite care sa-i inalte si pe ei si pe noi.
Drum bun in viata, copii !


[ add comment ] ( 17 views )
BUCURIE PESTE TRISTETE - sau invers ! - 


Miercuri la pranz Casa Corpului Didactic a lansat volumul de fotografii si impresii (de la fata locului) ale unor personalitati de suprafata intelectuala, intr-un ALBUM original.
Pe acelasi palier aniversarea lui Teodor Pracsiu care a tipat pentru prima data pe 2 iunie 1946 si care are cuvinte lamuritoare si de valorizare pentru multi conjudeteni in calitatea sa de critic literar si de arta, de mare autoritate.
Ascultand si meditand la ce-a spus si ce-a cantat lumea (VOCES - admirabil grup vocal, bravo Cristin Ciubotaru) am fost incantat sa se confirme (direct si implicit) Curentul Cultural - Informational vasluian pe care-l promovam si noi prin grupul de presa. Cele peste 300 de carti, cu peste 150 de autori (si interpreti valorosi), si cele peste 60 de publicatii nu-s decat dovezi concrete ale localismului creator cu recunoasteri nationale. Theodor Codreanu, Theodor Pracsiu, Dumitru V. Marin deja sunt valori de dictionare sau sinteze cunoscute. Dr. Constantin Teodorescu, Ioan Baban, Avram D. Tudosie, P.S. Corneliu, Dan Ravaru si mai ales Marcel Guguianu sunt pilonii acestei elevate miscari moldave. Toti acestia au avut (si au) posibilitatea sa influenteze destine umane prin ce-au spus, scris, indrumat, salarizat, premiat. Cineva spunea ca acesta este manunchiul de valori a judetului.
BUCURIA Momentului este data si de revarsarea sufleteasca a tineretului scolar (la sfarsit de etapa) in serbari si alte manifestari specifice (e nemaipomenita aceasta doamna profesoara, Anusca - Doglan Elena, care organizeaza a XXVI-a (!!!) editie a Festivalului international de gimnastica si dans "Prietenia …") prin care mii de copii transmit incredere si speranta pentru ca:
TRISTETEA e prezenta ! Cine nu poate sa tina cont de situatia grea a tarii (datorita unor guvernanti incompetenti) cu taierea salariilor (25%) si pensiilor (15%) si evidenta regresiune economica. Grijile se inmultesc, datoriile cresc, sperante se naruiesc. N-am ajuns la bors cu stir, dar, la ceapa da, la mamaliga stramoseasca si la apa de izvor, ...
Veti zice ca inca nu e cel mai rau. Dar … de ce sa suferim toti din cauza unor hoti ? Cine a mai vazut ca un scarta - scarta pe hartie sa ia un miliard pe luna (altii si mai mult) cand salariul minim e de 600 lei ? O fi societate bazata pe inegalitate sociala dar astia sunt platiti din bani publici !
Grevele mai mult sau mai putin fasaite nu vor rezolva mare lucru, protestele-s cu securisti acoperiti si cu "ordin" de la prefectura, revoltele-s imposibile; doar am votat pe portocalii ! O. Goga: "la noi, sunt cantece si flori …/ si multa jale-n casa !"
"Florile recunostintei" ca manifestare organizata de Casa Corpului Didactic are un fel de motto: ridicati privirea si dati aripi bucuriei !
Cumpaniti fiind, nu ne putem lasa coplesiti de tristete iar bucuriile sa fie masurate ca niste firisoare de aur peste acest nisip miscator. Pana la urma si alternanta lor face bine spiritului nostru.
De fapt, traim vreme de rastriste si e un noroc sa mai avem si bucurii. C-asa-i viata !
[ add comment ] ( 9 views )
CRIZA subiect si obiect ! 

Romania cea de toate zilele traverseaza o situatie grea, grea.
Daca tot romanul e necajit, cum sa fim noi mai altfel ? Se duc din ce in ce mai repede clipele pentru suflet, pentru distractie si … pentru ai nostri.
CRIZA = NEVOIA a navalit aspru, a inchis societati comerciale, a afectat agricultura, ne acapareaza gandurile si energiile. Firesc, face obiectul atator dezbateri, de catre avizati sau nu, in emisiuni televizate sau radiofonice.
Nu pare a fi pe agenda parlamentului, iar deputatii si senatorii de Vaslui care ar trebui sa planga (in numele nostru) pe langa guvernul prapadit printre afaceri oneroase, sa mai scoata ceva pentru amaratii din dealurile vasluiene … NU-S ! Ii mai aude cineva sa clantaneasca, macar ? Ii mai vede cineva dupa ce au obtinut ce-au vrut ?
SUBIECTUL e la moda si probabil, va ramane de actualitate o buna vreme pentru ca ne priveste pe fiecare. Dar, e doar teoria.
PRACTICA insa, ingrijoreaza (pana la groaza) pe toti, toti, pentru ca viata de zi cu zi, eforturile de a rezista, de a realiza ceva, de a lucra undeva, e totul.
OBIECTUL crizei (nevoii grele) este cel mai greu de rezolvat: taranul e pe camp si n-are nadejde in progres; intreprinzatorul isi pierde marfa sau productia pentru ca n-are desfacere; functionarul (bugetarul) se asteapta la (curba de) sacrificiu pentru cei 25%; in spitale e de groaza (cu medicii care stiu ce sa faca dar n-au cu ce, mai ales farmaciile sunt goale, etc. etc.
Un exemplu: In Spitalul Judetean Vaslui dr. Carmen Rotaru ne-a istorisit un caz cutremurator: tanara Margean Ionela - Ramona e pe moarte la 21 de ani cu toate eforturile dumneaei si colegilor (fara destule medicamente, doar cu stiinta, nici Dumnezeu n-ajuta) …
Alt exemplu: tanarul angajat Popa de la Primaria Vaslui se poarta nepotrivit cu solicitantii, ba chiar fata de noi a avut iesiri necontrolate (poate a terminat la Casa de copii si n-are educatie, mi-am zis) si se crede Cristosul pamantului. Am aflat ca i s-a schimbat biroul si era stresat omul (il scuz de data asta !).
Tot in obiectul nevoii este comportamentul aberant dar si sabia concedierilor, restrangerilor de activitate. Tot am vorbit ca am anticipat ce va fi in presa, iata, incep sa se destrame alcatuiri solide altadata. Vine, vine jalea cea mare pentru ca presa este aparatoarea marelui public.
In sinteza OBIECTUL preocuparilor noastre este acest razboi modern, numit acum criza, deci lupta pentru supravietuire !
Subiectul e teoria, foamea e practica, deci OBIECTUL actiunii romanilor, oriunde s-ar afla ei. Subiectul si obiectul, pana la urma tot un drac pe care nu-l putem izgoni nici cu cea mai curata credinta in Dumnezeu. Nu-i asa ca acestea trebuie sa ne preocupe ?

Mare realizare pentru sportul vasluian. F.C. Vaslui in finala Cupei Romaniei.


[ 1 comment ] ( 15 views )
JUDECATORITA ! 

S-au ivit niste copii si copile care, cred ei, reprezinta inceputul lumii sau macar autoritatea ei suprema. Unii dintre ei au diploma universitara pe baza de portbagajul plin al masinii …
Judecatorii reprezinta un segment social de o structura aparte al dracului de tare infatuati, mult prea singuratici, destul de temuti si teribil de neapreciati. Justitia mai este, inca, in topul coruptiei. Socialmente ei nu exista decat intr-un anturaj restrans, restrans si arareori inteleg ce este omenia, traind `n cercul lor de legi si barfa !
Sunt singurul ziarist din judetul Vaslui, in ultimii 20 de ani, care m-am exprimat despre "tribunalisti" sau "judecatoristi" in termeni mai mult sau mai putin favorabili, in functie de tarele castei si realitatile din sedinte PUBLICE. N-am laudat eu, intemeiat, pe un tanar judecator de la Barlad si pe atatia de la Vaslui ?
Dar, vad cu mare regret, ca pe scaunul presedintelui de instanta se cocoata adesea cate cineva cu totul nepotrivit(a) ai asta in toate Instantele din judet. Un exemplu:
Tanara Mihaela - Roxana Romila (singura scuza, tinere]ea) deschide sedinta de judecata. Dupa un timp, in buzunarul unuia din sala suna telefonul. Cucoana din jilt il cheama repede pe strapontina (cu militianul alaturi), il legitimeaza, al amendeaza si pentru ca omul nu intelege de ce, ii dubleaza amenda, il da afara din sala (politistul il in[faca) si … ii respinge si cererea in Dosarul cauzei !
Au mai contat, scuzele, intamplarea, nestiinta, daca n-a existat bunavoin]a ? Sa nu credem ca presedintele unui complet poate da orice verdict vrea el ?
Presedinta "locului" a inteles ca dovada ei de mare autoritate este sa dea amenzi si sa puna politistul pe om !
Mi s-a parut ca e destul de tinerica sa nu realizeze ca omenia judecatorului nu e sa dea amenzi, sa condamne la maximum prevazut de lege, sa fie nu numai autoritara ci terorista (mai sufla vreunul in sala cand "presedintele instantei" are manifestari schizofrenice ?) sa intimideze, etc. ?
Stiu ca nominalizand vreun judecator, acesta nu mai uita niciodata si cand "te prinde" om te-ai facut ! Dar cand opera, valoarea, experienta si autoritatea mea de lider de presa atatea decenii pot indrepta un om, risc. Eu condamn un principiu, un comportament, nu persoana.
Am mai criticat pe cineva acum vreo zece ani si astazi este o excelenta profesionista. Poate si "presedinta" Mihaela - Roxana Romila va ajunge pe urmele Mihaelei, in fata careia ma-nclin, sa inteleaga ca DOMNUL are putere sa-i ajute, nu sa distruga pe prapaditi ! Ca poate fi si printesa gandului dintr-un magazin de vise a cuiva dar si simbolul dreptatii intr-o roba mereu neagra. Cumpana dreptatii poate fi tinuta si de un stramb. Si apoi, dumneaei, ca fiinta feminina trebuie sa fie neaparat gingasa si iertatoare. Altfel, ce sa caute acolo ?
Am dat un exemplu nu cu rautate (gaseam cuvinte mult mai aspre pentru ca judecatorul e o persoana publica si, in presa, ai nostri sunt !) ci ingrijorat ca noul val din judecatoria Vaslui ar avea destui neaveniti, ca actul de justitie poate fi influentat absolut hotarator de un veninos sau rau reprezentant al institutiei.
In societate si pe strada fata asta e frumoasa. De ce sa nu fie si ca judecatoare ?
Ca, daca nu vrea sau nu poate sa inteleaga, va ramane doar … o judecatorita.

Va dam drept la replica, domnisoara.


[ add comment ] ( 16 views )

<<First <Back | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | Next> Last>>