ZIUA ZBORULUI sau intalnirea absolventilor ! 


In piata civica din Vaslui, adica la statuia lui Stefan cel Mare, miercuri, 9 iunie, s-au reunit absolventii liceelor vasluiene intr-o ultima adunare ca elevi si intalnire cu oficialitati locale. Vreo 1000 de tineri inca obisnuiti cu scoala (de care vor sa … si scapa !), inca disciplinati cu aere de teribilism (unii), asteptand sa … intre in viata.
Mai ales, imbracati cat de frumos a putut fiecare, ca la mare sarbatoare.
Si, si mai important, cu emotii unice !
Intr-o voliera cresc porumbei albi, rotati. O pereche a crescut un superb exemplar care zilele acestea a inceput timid sa zboare pe distante mici, dupa ce saptamani intregi a invatat sa-si controleze aripile si coada. La prima saritura era sa-l inhate pisica. Absolventii astia au invatat 12 ani (deci au 18 - 19 ani) sa se stapaneasca, sa invete, sa viseze, sa planga, sa rada si mai ales ce si pe cine sa iubeasca. Poate !
Sper ca au descoperit cum sa fie frumosi, sensibili, importanti si ca au o anumita vocatie ! Ca betiv ajunge oricine !
Sper sa fi inteles ca nimeni, dar, nimeni, nu-i asteapta cu flori si fanfare si au un mare noroc de iubirea adevarata a cuiva. Marea majoritate e carne de tun pentru tot felul de "intreprinzatori" incepand cu industria sexului (ce fete frumoase am vazut !) si terminand cu beneficiul cersetoriei.
"Multe flori sunt …" in piata publica, dar cate-n lume rod or sa poarte ? (Nu-i vorba de rodul pantecului, ca la asta mai tot prostul se pricepe !)
Inteligentia vasluiana s-a imprastiat in lume. Dintre ACESTI destepti, cati vor ramane localnici si cati vor intelege ca nu-i va imboldi nimeni sa fie inteligenti si creativi ci doar la munca fizica, ori de rutina, ori … sex !
Copiii acestia sunt, de azi, aruncati in viata ca grauntele pentru rod. Mai destepti, mai prosti, mai frumosi - urati, mai educati sau nu, vor descoperi dusmania vietii (repede !) vor invata sa nu cracneasca si nu vor vrea sa fie liberi, ci doar sa, aiba loc de munca !
Poate vreunul cu steaua lui - norocoasa - am vrea si cu luceafarul lui … sa-si gaseasca rostul pe care-l viseaza si sa nu se trezeasca ratat peste un timp ori inselat de viata cu ale ei. Cati vor gandi la suflet cand e batalia cu foamea ? Cam 10% din vasluieni au cunostinta de momentul (o mie de prezenti, cate 2 parinti, ceva frati) care trece observat doar de ei. De fapt toata viata lor va depinde numai de ei.
Dincolo de ceva filosofie a vietii, entuziasmul, cu tipete si fluieraturi din piata publica, a insemnat o despartire a fiecaruia (oricate juraminte ar face) de tot ce-a fost, de inocenta, de prieteni dezinteresati, de … multe. S-a produs (evenimentul) cu cantece (inclusiv cor) cu vorbe, dar vorbe ale profesorilor, cu urarea primarului, cu uniforme si sepci speciale cu … suflet !
Ca porumbelul din voliera si ei se vor trezi in cusca vietii (mereu altfel decat in filme) si daca uita ca homo homini lupus - sunt pierduti (ca sfasiati de pisica !) incepand cu "bacul" pana la care au mai ramas doar cateva zile.
E frumoasa o ZI A ABSOLVENTULUI si noi le dorim realizari frumoase, viata alba, dragoste cat incape, reusite care sa-i inalte si pe ei si pe noi.
Drum bun in viata, copii !


[ add comment ] ( 22 views )
BUCURIE PESTE TRISTETE - sau invers ! - 


Miercuri la pranz Casa Corpului Didactic a lansat volumul de fotografii si impresii (de la fata locului) ale unor personalitati de suprafata intelectuala, intr-un ALBUM original.
Pe acelasi palier aniversarea lui Teodor Pracsiu care a tipat pentru prima data pe 2 iunie 1946 si care are cuvinte lamuritoare si de valorizare pentru multi conjudeteni in calitatea sa de critic literar si de arta, de mare autoritate.
Ascultand si meditand la ce-a spus si ce-a cantat lumea (VOCES - admirabil grup vocal, bravo Cristin Ciubotaru) am fost incantat sa se confirme (direct si implicit) Curentul Cultural - Informational vasluian pe care-l promovam si noi prin grupul de presa. Cele peste 300 de carti, cu peste 150 de autori (si interpreti valorosi), si cele peste 60 de publicatii nu-s decat dovezi concrete ale localismului creator cu recunoasteri nationale. Theodor Codreanu, Theodor Pracsiu, Dumitru V. Marin deja sunt valori de dictionare sau sinteze cunoscute. Dr. Constantin Teodorescu, Ioan Baban, Avram D. Tudosie, P.S. Corneliu, Dan Ravaru si mai ales Marcel Guguianu sunt pilonii acestei elevate miscari moldave. Toti acestia au avut (si au) posibilitatea sa influenteze destine umane prin ce-au spus, scris, indrumat, salarizat, premiat. Cineva spunea ca acesta este manunchiul de valori a judetului.
BUCURIA Momentului este data si de revarsarea sufleteasca a tineretului scolar (la sfarsit de etapa) in serbari si alte manifestari specifice (e nemaipomenita aceasta doamna profesoara, Anusca - Doglan Elena, care organizeaza a XXVI-a (!!!) editie a Festivalului international de gimnastica si dans "Prietenia …") prin care mii de copii transmit incredere si speranta pentru ca:
TRISTETEA e prezenta ! Cine nu poate sa tina cont de situatia grea a tarii (datorita unor guvernanti incompetenti) cu taierea salariilor (25%) si pensiilor (15%) si evidenta regresiune economica. Grijile se inmultesc, datoriile cresc, sperante se naruiesc. N-am ajuns la bors cu stir, dar, la ceapa da, la mamaliga stramoseasca si la apa de izvor, ...
Veti zice ca inca nu e cel mai rau. Dar … de ce sa suferim toti din cauza unor hoti ? Cine a mai vazut ca un scarta - scarta pe hartie sa ia un miliard pe luna (altii si mai mult) cand salariul minim e de 600 lei ? O fi societate bazata pe inegalitate sociala dar astia sunt platiti din bani publici !
Grevele mai mult sau mai putin fasaite nu vor rezolva mare lucru, protestele-s cu securisti acoperiti si cu "ordin" de la prefectura, revoltele-s imposibile; doar am votat pe portocalii ! O. Goga: "la noi, sunt cantece si flori …/ si multa jale-n casa !"
"Florile recunostintei" ca manifestare organizata de Casa Corpului Didactic are un fel de motto: ridicati privirea si dati aripi bucuriei !
Cumpaniti fiind, nu ne putem lasa coplesiti de tristete iar bucuriile sa fie masurate ca niste firisoare de aur peste acest nisip miscator. Pana la urma si alternanta lor face bine spiritului nostru.
De fapt, traim vreme de rastriste si e un noroc sa mai avem si bucurii. C-asa-i viata !




[ add comment ] ( 14 views )
CRIZA subiect si obiect ! 

Romania cea de toate zilele traverseaza o situatie grea, grea.
Daca tot romanul e necajit, cum sa fim noi mai altfel ? Se duc din ce in ce mai repede clipele pentru suflet, pentru distractie si … pentru ai nostri.
CRIZA = NEVOIA a navalit aspru, a inchis societati comerciale, a afectat agricultura, ne acapareaza gandurile si energiile. Firesc, face obiectul atator dezbateri, de catre avizati sau nu, in emisiuni televizate sau radiofonice.
Nu pare a fi pe agenda parlamentului, iar deputatii si senatorii de Vaslui care ar trebui sa planga (in numele nostru) pe langa guvernul prapadit printre afaceri oneroase, sa mai scoata ceva pentru amaratii din dealurile vasluiene … NU-S ! Ii mai aude cineva sa clantaneasca, macar ? Ii mai vede cineva dupa ce au obtinut ce-au vrut ?
SUBIECTUL e la moda si probabil, va ramane de actualitate o buna vreme pentru ca ne priveste pe fiecare. Dar, e doar teoria.
PRACTICA insa, ingrijoreaza (pana la groaza) pe toti, toti, pentru ca viata de zi cu zi, eforturile de a rezista, de a realiza ceva, de a lucra undeva, e totul.
OBIECTUL crizei (nevoii grele) este cel mai greu de rezolvat: taranul e pe camp si n-are nadejde in progres; intreprinzatorul isi pierde marfa sau productia pentru ca n-are desfacere; functionarul (bugetarul) se asteapta la (curba de) sacrificiu pentru cei 25%; in spitale e de groaza (cu medicii care stiu ce sa faca dar n-au cu ce, mai ales farmaciile sunt goale, etc. etc.
Un exemplu: In Spitalul Judetean Vaslui dr. Carmen Rotaru ne-a istorisit un caz cutremurator: tanara Margean Ionela - Ramona e pe moarte la 21 de ani cu toate eforturile dumneaei si colegilor (fara destule medicamente, doar cu stiinta, nici Dumnezeu n-ajuta) …
Alt exemplu: tanarul angajat Popa de la Primaria Vaslui se poarta nepotrivit cu solicitantii, ba chiar fata de noi a avut iesiri necontrolate (poate a terminat la Casa de copii si n-are educatie, mi-am zis) si se crede Cristosul pamantului. Am aflat ca i s-a schimbat biroul si era stresat omul (il scuz de data asta !).
Tot in obiectul nevoii este comportamentul aberant dar si sabia concedierilor, restrangerilor de activitate. Tot am vorbit ca am anticipat ce va fi in presa, iata, incep sa se destrame alcatuiri solide altadata. Vine, vine jalea cea mare pentru ca presa este aparatoarea marelui public.
In sinteza OBIECTUL preocuparilor noastre este acest razboi modern, numit acum criza, deci lupta pentru supravietuire !
Subiectul e teoria, foamea e practica, deci OBIECTUL actiunii romanilor, oriunde s-ar afla ei. Subiectul si obiectul, pana la urma tot un drac pe care nu-l putem izgoni nici cu cea mai curata credinta in Dumnezeu. Nu-i asa ca acestea trebuie sa ne preocupe ?

Mare realizare pentru sportul vasluian. F.C. Vaslui in finala Cupei Romaniei.


[ 1 comment ] ( 22 views )
JUDECATORITA ! 

S-au ivit niste copii si copile care, cred ei, reprezinta inceputul lumii sau macar autoritatea ei suprema. Unii dintre ei au diploma universitara pe baza de portbagajul plin al masinii …
Judecatorii reprezinta un segment social de o structura aparte al dracului de tare infatuati, mult prea singuratici, destul de temuti si teribil de neapreciati. Justitia mai este, inca, in topul coruptiei. Socialmente ei nu exista decat intr-un anturaj restrans, restrans si arareori inteleg ce este omenia, traind `n cercul lor de legi si barfa !
Sunt singurul ziarist din judetul Vaslui, in ultimii 20 de ani, care m-am exprimat despre "tribunalisti" sau "judecatoristi" in termeni mai mult sau mai putin favorabili, in functie de tarele castei si realitatile din sedinte PUBLICE. N-am laudat eu, intemeiat, pe un tanar judecator de la Barlad si pe atatia de la Vaslui ?
Dar, vad cu mare regret, ca pe scaunul presedintelui de instanta se cocoata adesea cate cineva cu totul nepotrivit(a) ai asta in toate Instantele din judet. Un exemplu:
Tanara Mihaela - Roxana Romila (singura scuza, tinere]ea) deschide sedinta de judecata. Dupa un timp, in buzunarul unuia din sala suna telefonul. Cucoana din jilt il cheama repede pe strapontina (cu militianul alaturi), il legitimeaza, al amendeaza si pentru ca omul nu intelege de ce, ii dubleaza amenda, il da afara din sala (politistul il in[faca) si … ii respinge si cererea in Dosarul cauzei !
Au mai contat, scuzele, intamplarea, nestiinta, daca n-a existat bunavoin]a ? Sa nu credem ca presedintele unui complet poate da orice verdict vrea el ?
Presedinta "locului" a inteles ca dovada ei de mare autoritate este sa dea amenzi si sa puna politistul pe om !
Mi s-a parut ca e destul de tinerica sa nu realizeze ca omenia judecatorului nu e sa dea amenzi, sa condamne la maximum prevazut de lege, sa fie nu numai autoritara ci terorista (mai sufla vreunul in sala cand "presedintele instantei" are manifestari schizofrenice ?) sa intimideze, etc. ?
Stiu ca nominalizand vreun judecator, acesta nu mai uita niciodata si cand "te prinde" om te-ai facut ! Dar cand opera, valoarea, experienta si autoritatea mea de lider de presa atatea decenii pot indrepta un om, risc. Eu condamn un principiu, un comportament, nu persoana.
Am mai criticat pe cineva acum vreo zece ani si astazi este o excelenta profesionista. Poate si "presedinta" Mihaela - Roxana Romila va ajunge pe urmele Mihaelei, in fata careia ma-nclin, sa inteleaga ca DOMNUL are putere sa-i ajute, nu sa distruga pe prapaditi ! Ca poate fi si printesa gandului dintr-un magazin de vise a cuiva dar si simbolul dreptatii intr-o roba mereu neagra. Cumpana dreptatii poate fi tinuta si de un stramb. Si apoi, dumneaei, ca fiinta feminina trebuie sa fie neaparat gingasa si iertatoare. Altfel, ce sa caute acolo ?
Am dat un exemplu nu cu rautate (gaseam cuvinte mult mai aspre pentru ca judecatorul e o persoana publica si, in presa, ai nostri sunt !) ci ingrijorat ca noul val din judecatoria Vaslui ar avea destui neaveniti, ca actul de justitie poate fi influentat absolut hotarator de un veninos sau rau reprezentant al institutiei.
In societate si pe strada fata asta e frumoasa. De ce sa nu fie si ca judecatoare ?
Ca, daca nu vrea sau nu poate sa inteleaga, va ramane doar … o judecatorita.

Va dam drept la replica, domnisoara.


[ add comment ] ( 32 views )
APA, FLORI SI SOARE (pe multe, multe parale) ! 
Invitat de fiul meu Sergius - Lucian (fost director la Unison Radio), acum cetatean canadian, am efectuat aproape 10 zile o croaziera in Mediterana. Abia la intoarcere mi-am dat seama cata nevoie am avut de aceasta odihna.
De pe oriunde am fost (Moscova, Londra, Ankara, Paris, etc.) am incercat sa scot concluzii care sa ne ajute pe toti romanii sa gasim calea catre mai bine; vazand, gandind, comparand, imitand, inventand. Macar sa visam, dar sa stim la ce.
VENETIA mareata odinioara (cu ceva bani l-au sprijinit pe Stefan cel Mare) cu urmele de opulenta (icoane sau picturi celebre, taverne in aur, numeroase piese de patrimoniu) cu aerul ca se ofera spre desfatarea omenirii, inseamna turism pe multi bani, inclusiv pe canalele brazdate de mii de barci si pe ici pe colo de gondole exclusiv pentru turisti. Are trei porturi mari dintre care unul pentru vase mari de croaziera.
Tot Venetia inseamna si MURANO, vestit pentru cristalul si confectiile sale, pictorii si comertul sau. O vizita pentru portelanuri, oglinzi (de la 1000 de euro la 60 000) si tot felul de reprezentari din sticla aprinde imaginatia si dorul de aventura.
Hotelul VENEZIA, care ne-a gazduit o noapte, pare ferecat in aur, pietre pretioase, sculpturi celebre.
ANCONA, cu castelul de la marginea marii paleste in fata splendorii in aur, mai prezent pentru vizitatori.
Insula CORFU, vestit cuib de pirati (cam 1000 de ani), cu soarele si legendele dar si piata de fructe, peste si legume, e un oras modern cu cetate conservata in promotoriu. Circulatie, nu gluma, amestec de limbi, liniste, soare ,flori.
SANTORINI, pe greceste (ca e insula greceasca) Fila, are 43 km patrati, e o insula cu smocuri de iarba pe stanci, cu multi catari pentru transport de persoane (ce miros urat degaja prezenta sutelor de animale pe traseul turistic …) urca mii si mii de oameni pe varful alb (case cu pereti subtiri de o palma) cu marea ademenitoare imprejur si tufuri vulcanice rosii, negre, albe, cu mici porturi la dispozitia marilor actori (din toata lumea) au bogatasi care-si retrag iahturile la pofta.
MYKONOS (pe aproape) cu case mici si ulite stramte, abia de incap 2 oameni alaturi, e interesanta tot ca VEDERE pentru ca in afara de comertul pentru vizitatori, n-are decat crasme cu serviciul impecabil.
ATENA si PIREU raman visuri si legende cu tot felul de zei care ar mai salaslui si azi, iar ACROPOLE, un simbol unic vegheaza ca grecii sa tot prospere din mituri si pietroaie. Am revazut a 3-a oara un simbol al puterii navigatorilor lumii, mereu gata "sa dea daruri" ca sa intre in cetate.
Colonadele de mii de tone, restaurarea in curs (un imens santier) si greva de miercuri ne-au lasat doar o ora sa admiram stiinta (cum sa urci pe un munte coloane de 60 de tone), ambitia (sa se infatiseze lumii - mari cuceritori), fantezia (mii de statui si arabescuri, legende, legende).
DUBROVNIK - cetate (special organizata pentru turism, pe care o depaseste castelul Huniazilor) e sufletul CROATIEI, unde nu ne-am putut intelege nici in limba franceza, nici in rusa. Ca peste tot engleza-i la putere. Am vazut aici cea mai veche farmacie din lume (functioneaza si azi) din 1316 (cu alambicuri si masuri de greutate, retete pentru oameni si pentru … obtinerea aurului !). Sa nu uitam ca biserica romaneasca din Sanstrei de Mures dateaza din 1313 si e cea mai veche cladire din Romania, atestata.
NAVA Costa Victoria, 76 000 de tone, 14 punti deci cu mult mai inalta (si maiestuoasa) decat orice cladire din Vaslui, cu 3100 persoane la bord. Mancare multa si gratis, bautura pe foarte multi bani.
PARTICIPANTII: de toate natiile, 60% peste 50 de ani, doar cativa copii, stare sociala medie inclusiv someri, pensionari. Activitati in aer liber, concursuri, inot si excursii zilnice.
Pe scurt, concluzii:
- Nu se construieste in Europa. N-am vazut absolut nici o constructie.
- Se vinde bine imaginea (locurilor) legenda, visul pe taxe mari, mari.
- Populatia batrana; tineretul roman revigoreaza … locurile.
- Marea nu mai hraneste (n-am vazut 1, macar unul, pescar) decat din "monstri" frumosi plini de turisti.
Noi, care avem de toate, care avem marea si cu raurile, muntii cu prapastiile si flori de tot felul, cand invatam … TURISM ?



[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | Next> Last>>