DE PASTE, 2015 
Pe 12 aprilie 2015, cade Pastele ortodox, iar cu o saptamana inainte a fost cel catolic. E o sarbatoare a crestinatatii cand fiecare isi aduna ganduri, familie, avere intr-o liniste de 2-3 zile, cand sa nu-si faca griji zilnice, sa nu se mai gandeasca la mancare si gatit, la dusmani, la cerintele vietii. „Pastele fudulul” trebuie sa insemne si un fel de schimbare la fata si asa se si intampla datorita vanturilor de primavara, a soarelui care devine mai generos, a campului si padurilor, care pot hrani oameni (cu produsele lor vegetale sau animaliere).
Pana la urma, niste cuvinte din editorial raman pentru mai tarziu, macar ca amintiri. Pe 15 aprilie 1988 au fost 2 zile de furtuna de zapada incat aceasta umeda, se lipise de florile de cais si de cires (atunci am gasit titlul romanului meu ,,Zapada pe flori de cires”). N-a scapat nici o floare, n-au fost fructe din pomi cu floare de primavara. Pusesem o tabla cu lalele rosii, mari si bine inflorite insa rasarind din zapada cu reflexe verzi-albastrui. Era o perceptie unica si infioratoare pentru ca lalelele respective au inghetat dupa cateva ore si au cazut!
Anul acesta, pe 6-7-8 aprilie intre 4 si 6 dimineata am dat foc la paie si alte materiale de facut fum, spre a salva floarea de la un cais frumos inflorit. Poate...
In zilele din urma am avut si noi, cei dinprejurul Meridianului, a Unison Radio Barlad si a TVV.RO, satisfactia de a reusi cu primul numar din M.C.R. foarte bine primit, cu aprecierile cele mai magulitoare. Poate academicienii Mihai Cimpoi sau Nicolae Dabija s-au exprimat si prieteneste, dar fiecare a zis ca n-o spun sa ma flateze ci chiar ca e o revista ,,tare buna”.
Sper ca i-am prins de colaboratori, ba ne-au onorat si cu autografe pe cartile lor (vezi autograful lui Dabija in pag. 2).
Ne-am inhamat la o alta munca grea, onoranta si de ceva viitor!
Pe 4 aprilie, am participat la sarbatoarea celor 70 de ani ai lui Theodor Codreanu.
M-am bucrat mult de omagierea eminescologului Theodor Codreanu ca om, nu pentru ca a adunat aproape 100 de personalitati in jurul sau (ca asa am facut si noi pe 15 octombrie 2013, de Ziua culturii vasluiene) ci pentru ca au fost oameni de calitate de la Chisinau, de la Cernauti (Ucraina), din multe orase ale tarii.
M-a incercat mandria ca unul dintre noi, scriitorul Theodor Codreanu are asemenea pretuitori, printre care si grupul nostru de presa, constant pretuitor al muncii familiei („clanului”) Theodor Codreanu. Neaparat sa-l laud pe primarul de Husi, domnul Ioan Ciupilan, pentru sprijinul ,,divers” acordat.
Intr-o vreme de seceta culturala actiunea de pretuire a lui Codreanu este semn bun si de normalitate.
Ma gandesc si la cateva informatii de interes peste timp. Nu s-a insamantat nici un bob in Moldova, deci intarzieri in campania agricola; Fizicienii - elevi din Vaslui au obtinut rezultate de exceptie la olimpiadele scolare; Val Andreescu si-a lansat un mare roman ,,Pedeapsa iubirii”; Niste nimeni formuleaza critici la adresa noastra si a revistei care a fost lansata de Bacau, TVR-Iasi, Vaslui, Husi.
E tare greu cu banii, ca nu ne subventioneaza nimeni.
E tare greu cu valorificarea produselor agricole, drept care e saracie lucie.
Iarasi sunt vremuri grele. De fapt, continua cele de care ne plangem de destula vreme!
Sarbatori Pascale fericite !


[ add comment ] ( 20 views )
UNII NU REALIZEAZA: M.C.R. e in lume! 
Am avut zilele trecute o discutie cu un presedinte de Consiliu Judetean, pe tema reprezentarii noastre in strainatate si legatura cu Diaspora. Dincolo de functie, omul e un intelectual adevarat, preocupat si de probleme culturale. Am ramas surprins ca:
O revista culturala (oricare), nu prea pare de interes, nu intr-atat sa-i atraga atentia, avand in vedere sarcinile multiple si diversitatea lor. In conditiile in care problemele banesti, tot felul de reclamatii, tot felul de visuri ajung si la el, problematica oricarei alcatuiri tiparite pentru public sau biblioteca nu pare de actualitate.
L-am informat de aparitia Meridianului Cultural Romanesc, O ALTFEL DE REVISTA in peisajul romanesc, izvorata din nisa jurnalismului cultural, cu siguranta mult, mult mai usor de consultat si de infinit mai multa lume. Nu e vorba numai de rubricile cele mai diverse posibil (cand e totusi, vorba de lectura), nu e vorba nici de numele mari si faimoase care semneaza, nu e vorba nici macar de pret, 10 lei pentru 152 de pagini/ carte!
E vorba ca deja M.C.R. isi face loc in lume! si vom avea grija sa patrunda oriunde se poate, inclusiv in Asia, desi nu stim limba chineza, japoneza, coreana etc. (Stim ca sunt romani si pe acolo!)
Spre mandria noastra, ne-au raspuns cei de la „Lumina Lina” (New York), verbal cei din Montreal, scris din Germania si Roma. Pana la jumatatea lunii mai, la nr. 2, vom avea o colectie de aprecieri frumoase (apropo, multumiri domnule academician Toma! Multumesc australianule Ben!)
Ce vrem sa demonstram?
Cel mai simplu fapt: impunatoarea revista de cultura romaneasca si-a luat zborul in lume si oricati vor mai carti, doar ne vor ajuta prin asta, asa cum niste pseudoziaristi ne ajuta la popularizare, tot criticandu-ne. astora le raspund: iarta-i Doamne, ca nu stiu ce fac! (Sau poate stiu pentru ca foita lor e numai cu porcarii, scandaluri, greseli de informare si de cele ortografice! Astia si cu plastograful Ionescu, si cu Paduche Mititel, par a fi emblema unui judet care-o duce numai in violuri si hotii!)
Dupa ei, n-ar trebui sa facem nimic spre cinstea unui judet si a Moldovei!
Deci:
Stimati cititori de pretutindeni:
a) M.C.R. exista in piata inteligentei romanesti si intre granitele aceleasi limbi.
b) Sunteti invitati s-o cititi on-line sau sa ne-o cereti tipografic.
c) Pregatim nr. 2 si va asteptam cu orice contributie, o creatie nimerita. Pentru valoarea ei noi suntem raspunzatori!
Daca sunteti constructivi, sunteti alaturi de noi toti, de comoara nationala.
*
Revista a fost lansata la Iasi (Casa Corpului Didactic - 10 martie) la Bacau, pe 24 martie, la Universitatea ,,Vasile Alecsandri” si s-a prezentat pe 25 martie la Vaslui, cu ocazia lansarii romanului ,,Pedeapsa Iubirii” al prietenului nostru Val Andreescu (de altfel si redactorul sef al M.C.R.), la Biblioteca Judeteana Vaslui.
Sambata, 4 aprilie la Husi, alaturi de aniversarea emblemei noastre culturale, domnul Theodor Codreanu, va fi prezenta si prezentata M.C.R.
Va invitam la un regal cultural la Husi, pe 4 aprilie 2015.


[ add comment ] ( 22 views )
M.C.R. ... ESTE ! 
Fapte:
Ne straduim sa binemeritam laudele cu care si prietenii si mai putin prieteni insotesc revista nou aparuta! In momentele de prezentare, noi nu putem fi altii decat ceea ce vad cei care privesc la noi sau ne asculta! Pana la urma, niste oameni muncitori care viseaza mai mult decat le ingaduie mijloacele si posibilitatile, in conformitate cu talentul si puterea noastra de A FACE.
La Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, in Amfiteatrul „D. Alistar”, ne-am adunat in fata studentilor de la filologie, cei din Bacau care am infiintat acest MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC si in capul listei se afla Dumitru Braneanu, care a primit cu deschiderea sufleteasca, aceasta impunatoare revista culturala, desi poetul organizeaza in intregimea ei, Toamna culturala si Zilele bacoviene, deci e mult prea ocupat; ba, acum traverseaza gripa romaneasca de peste 2 saptamani. Poetul, prozatorul si... criticul nostru Calistrat Costin, de langa el (la „prezidiu”), le-a citit celor peste 50 de participanti, din poezia sa dar si din volumul lui Iancu Grama, fostul meu profesor la Podu - Turcului. L-am simtit cu sufletul pe domnul Iancu Grama, ca si pe conf. univ. dr. Ioan Danila, in organizarea caruia ne-am deplasat cu totii. Adica si eu, si Val Andreescu, si Anca Moldoveanu, si Andrei Anton, si mai ales poeta Mihaela Babusanu, experta la Muzeul bacauan.
Cred ca atat studentii, cat si publicul asistent au realizat ca dintre cei peste 90 de semnatari ai primului numar, atatia cat erau acolo, pe podium (si) am sustinut si reprezentat corespunzator noua aparitie.
Miercuri dimineata, dupa ora 08:00, la TVR Iasi, cu cele doua coloane pe coperta (a Infinitului de C. Brancusi si Coloana Dorului de Tara a lui P. Mateescu) M.C.R. a fost prezentata la cererea redactorilor, de altfel, foarte binevoitori. Asteptam reactii si vom urmari reluarea TVR Iasi.
Tot miercuri, dupa ora 14:00, alaturi de lansarea romanului „Pedeapsa iubirii” a lui Val Andreescu (la Biblioteca judeteana Vaslui), am prezentat unui public ales si cu totul avizat, primul numar al noii publicatii.
M-am bucurat si de calitatea publicului, si de aprecierile oamenilor si mai ales de sarbatorirea lui Val si de ziua de nastere, pentru lansarea romanului, ultimul din trilogie si pentru ca este redactorul sef al publicatiei.
Interpretari:
a) Revista dinspre jurnalismul cultural exista si e cel putin buna si interesanta.
b) A inceput sa se vorbeasca despre ea la modul onorant, apreciativ, invidios chiar.
c) Vreun paduche mititel sau alti neputinciosi, nu ne pot intuneca senzatia deplinei noastre reusite.
Tocmai de aceea credem in viitorul ei si n-avem cum sa n-o sustinem si din partea ziarului Meridianul si din partea oricarui doritor sa razbata peste mari si tari cu ajutorul ei.
Inceputul e bun, Doamne ajuta!


[ add comment ] ( 20 views )
M.C.R. ... cel de azi! 
M-a sunat Vasile Larco din Iasi, un mare poet, un si mai mare epigramist si un exceptional om de caracter.
- Domnule profesor, va sun asa tarziu (pe la ora 21:00), ca nu vreau sa mai tin la mine felicitarile pe care le meriti!
- Pentru ca-s primul european cu interviuri cu 9 presedinti de stat, ca am înfiintat prima televiziune privata din tara (Licenta 001/ TV) sau pentru roman (psihologic) din istoria Vasluiului...
- Si pentru astea, dar eu consider ca Meridianul Cultural Romanesc este o realizare cu totul de exceptie si vreau sa te felicit din toata inima pentru valoarea ei, inca de la primul numar...
De la Bacau, pretentiosul conf. univ. dr. Ioan Danila zice ca ma imbratiseaza cu sufletul si nu uita sa descopere ceva virgule, puncte si... idei, lipsa.
Din Australia, Ben Todica, ne trimite un set de materiale, sa tot avem de reprodus un an. Draga vasluianule, mi-ai devenit foarte drag, chiar daca esti departe...
Din Geneva, domnul Stefan Racovitza ne trimite multumiri. Le primim dar, sigur vor veni si ceva propuneri de imbunatatire.
Familia Mihai Batog Bujenita, adica si doamna dr. Cornelia ne congratuleaza pentru munca noastra comuna: „o revista impunatoare ca asta nu e de ici - colea”.
Ne-a atacat direct si un paduche I. M., ingrozit de babilonia ce s-ar inregistra in revista cu atat de multe rubric si atat de multi colaboratori. Pentru asta n-am raspuns! Paduche !
Pana la urma, lansarea de marti, 10 martie 2015, ora 13:00, la Casa Corpului Didactic Iasi a fost un succes cuvenit pentru o revista de reala noutate in peisajul romanesc. Daca vom reusi, va fi dupa munca noastra, daca nu, vina e numai a mea. Cu certitudine: SUNTEM in viata spirituala a acestei natiuni... incorect, a acestui popor vorbitor de limba romana. Desi vom avea creatii si in alte limbi, cred ca „puterea” va fi pe creatorii seriosi dintre granitele limbii romane.
Va instiintam ca pe 24 martie 2015, revista Meridianul Cultural Romanesc va fi lansata la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, iar pe 31 martie 2015 va fi lansata in judetul Vaslui. Pe 25 martie 2015, prietenul nostru Val Andreescu isi lanseaza ultimul sau roman „Pedeapsa iubirii”.
Unor critici: In afara productiilor spirituale, eu sunt si manager. Si cum e cumplit de greu in aceste vremuri, e de alergat, gandit, inventat. Ba, ma si chinuie o gripa tare aspra.
Cum gripa, ne-gripa, trebuie sa muncim. Tot inainte, zicem noi.
Ramane bucuria mare ca am reusit prima revista dinspre jurnalusmul cultural, pe care, speram, s-o internationalizam tot mai mult!


[ add comment ] ( 30 views )
M.C.R. ... la aplauze ! 
E fapt implinit: revista internationalizat Meridianul Cultural Romanesc este lansata pe piata intelectuala intr-un cadru adevarat, Casa Corpului Didactic Iasi, cu public ales (peste 100 de persoane in sala), cu un mare entuziasm al publicului si al celor de la roate si un comperaj excelent pentru un spectacol al mintilor, cum s-ar zice, o mare petrecere cu vorbe.
Cateva date:
Din cele aproximativ 30 de persoane cu opera in spate, aproape 20 au sustinut prin cuvant, fragment de creatie sau epigrame, o desfasurare de forte intelectuale coordonate de prof. drd. Luminita Cozmei, prof. dr. Dumitru V. Marin, c-dor Mihai Batog - Bujenita si Silviu Iordache, tanarul director al CCD Iasi. N-a lipsit redactorul sef Val Andreescu, primarul comunei Prisacani, judetul Iasi, Constantin Chirila si o majoritate din Academia „Pastorel”; cu rabdarea necesara si cu interesul de a invata, elevi din clasele superioare ale Liceului „Costache Negruzzi” si Liceului de Informatica.
Cele peste 70 de reviste distribuite au atras privirile si mintile tuturor incepand de la copertele inspirate si prin calitatea si diversitatea materialelor incluse... si foarte numeroase: 92 de autori.
Rubricile/ sectoarele sunt usor de descoperit, inclusiv pe ultima coperta a revistei de 152 de pagini! Pana la urma, O OPERA adevarata a zecilor de semnatari.
Cate ceva despre aplauze:
Mai intai aplaudam noi pe doamna profesor documentarist drd. Luminita Cozmei, de la Liceul „Costache Negruzzi”, pentru multe, foarte multe merite de organizator, autor si promotor al revistei. Chiar daca nu le auziti, ele exista.
Rareori astfel de sarbatori ale mintii, creativitatii, au fost insotite de atatea aplauze. Vorbim de toate categoriile de aplauze: cele de apreciere si participare afectiva pentru elevii rostitori de cuvinte de salut doveditoare de talent, pentru cuvintele multora, daca nu cumva toti, care s-au constituit in partile comunicante pentru valoarea unei reviste care si-a luat zborul in lume.
Va instiintam ca am primit confirmari de la Geneva, Montreal, Roma, Madrid s.a.
Revenind la aplauzele care n-au fost de loc de complezenta in nici un moment din cele 76’ cat a durat lansarea Meridianului Cultural Romanesc.
Aprecieri, multe, toate pozitive, destule entuziaste; „este un moment istoric, fapta remarcabila” (Mihai Batog - Bujenita), „M.C.R. mi se pare foarte ambitioasa” (Daniel Corbu), „un document in calea anilor ce vin” (Constantin Chirila), „sper ca va ajunge in toata lumea si va dainui de-a pururi” (Dan Teodorescu), „cine o deschide, se simte ca acasa” (dr. Valeriu Lupu), „paleta larga de adresabilitate” (Val Andreescu) s.a. Toti au adresat cuvinte de apreciere pentru conducatorul revistei.
In concluzie:
Din centrul cultural iesean „pleaca” in toata lumea o revista dinspre jurnalismul cultural. Fara credinta ca fiinta ei va fi durabila, nici n-am fi declansat acest nou front in batalia tuturor pentru maica noastra Limba Romana.
*
Ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau - Galati va sustine total aparitia noii reviste, multe dintre materialele receptionate vor intra mai intai in acest mijloc de comunicare. Pana cand M.C.R. va dobandi notorietatea (si independenta financiara) ne bazam pe cei peste 18 ani de la aparitia ziarului, pe valoarea colaboratorilor si pe dorinta noastra de a realiza o TRIBUNA A VALORILOR ROMANESTI, indiferent in care parte a lumii se afla acestea.
Credem in steaua unei reviste bazata pe sudoarea noastra, creativitatea si vointa noastra. Subsemnatul sunt doar un garant ca asa va fi.


[ add comment ] ( 20 views )

<<First <Back | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | Next> Last>>