HRISTOS A INVIAT ! 
Formula traditionala de salut si recunostinta pentru vremurile de la inceputurile civilizatiei. E recunoastere ca suferintele omenesti au fost transmise de cel de la dreapta Domnului.
Pastele sau momentul reinvierii sau momentul de sarbatoare ar fi odihna si ganduri cucernice, nu neaparat distractie desi, existau candva horele de Paste care dadeau liber la casatorii, aliante si mai ales la munca. Pastele fudulul inseamna nu schimbarea hainelor (la oameni), nu schimbarea infatisarii naturii ci schimbarea mentalitatii, energizarea umana, optimism.
Om fiind, am trait cele trei zile mai ales cu nepoteii mei de aproape 2 ani, incantatori, gratiosi, instruiti, intr-un cuvant, grozavi.
La copii, la slujba, aproape nu m-am mai gandit …
Cand Dumnezeu a facut lumea i-a dat omului libertatea de a-si organiza viata (stapanii si pe a altora) pentru care trebuie sa munceasca, indiferent cum. Omul sta la masa trei ore, doarme 7, mai pierde vremea 2 si cam 12 face ceva. Deci raportul ar fi ca pentru a manca o ora muncesti 4 (deci 4 -1). Si, pana la urma nu avem incotro ! Libertatea inteleasa ca manifestare independenta exista numai in carti si numai in anumite minti, pentru ca in rest NECESITATEA se impune. De Paste, Dvs. v-ati dus chiar unde ati vrut, ati facut ce-ati simtit din nevoia mintii?
Suntem, cum s-ar zice, robii cerintelor vietii in toate momentele zilei si in toate zilele, chiar daca ne imbolnavim, chiar daca avem o anumita CREDINTA.
De Inviere am fost sa iau lumina la o biserica noua, impunatoare din Bucuresti. Un preot balbait, fara voce, un cor de vreo 10 - 12 persoane si sute de spectatori printre care vreo 4 tigani beti bine, pusi pe scandal si insultand oamenii. Slujba "intoarsa" in sensul ca vizitatorii si-au luat anafura si paharelele cu un fel de mica gustare imediat dupa ce a iesit cu lumanarile aprinse si i-a indemnat "ve-veniti d-de luati lumina-a !"
Am evitat cuvantul "credinciosi" pentru ca din acestia au ramas doar cativa sa asculte sfanta slujba; dupa ce si-au aprins lumanarile, pe jos sau in masini mai toti s-au repezit spre case.
O fi manelizarea tarii un fapt concret, o fi saracia clara, dar si lipsa credintei adevarate e o realitate !
Prea Sfintitul nostru episcop Corneliu, afirma de Pastele trecut ca omul fara credinta nu e om, observand insa subtirimea acestui sentiment, evlavia mentinandu-se, pe undeva, pe la tara.
Din pacate, lipsa credintei (pilon stabil in umanism) slabeste automat valorile altor institutii: familia, serviciul, viata de calitate. Libertinismul, ne-acceptarea educatiei, goana dupa hrana slabesc si statul roman cu tot ce inseamna el. O televiziune dadea 10 motive de plecare din tara si niciunul pentru a ramane. Si daca nici TARA nu mai e, atunci ce mai e ?
Sub influenta multiculturalitatii (e un paradox, de fapt se schematizeaza, se schilodeste), a revolutiei tehnice cu telefoane de orice fel si emisiuni TV pe saturate, principii morale in desfiintare, folclor pe cale de disparitie si simtaminte "subtiri" si animalice si socialitatea romaneasca se indreapta spre altceva !
Grija pentru noi si ai nostri a fost dintotdeauna. Cat putem fi de ingrijorati si mai ales ce putem face ?
Ca schimbare a formulei de salut, ca urma de credinta, sa zicem cu totii
Hristos a inviat !


[ 1 comment ] ( 14 views )
TV.V. mai face istorie ? 

Fara cateva luni, TV.V., televiziunea Vasluiului pornita de vasluieni (saraci si idealisti) face 2 decenii de activitate.
Doua decenii de activitate pentru cel mai important mijloc media de la Revolutie incoace. Lider al presei locale, ca mai vechi (a aparut la 5 decembrie 1990, cu prima emisiune pe 24 decembrie, de Ajun), mai reprezentativ prin cei care au condus Televiziunea vasluienilor (fie si un doctorat vorbeste de calitate, ca sa nu spun de spiritul de initiativa si de competitie), cu sustinerea celorlalte componente (2 posturi de radio si ziarul), ca initiativa intr-o vreme in care bateau vanturile dusmaniilor cu intensitati maxime (ca idee: limba comuna a dusmanilor !), in care capitalismul era in mare cumpana: sa revina sau … socialismul !
Doua decenii cu merite si scaderi. Am suferit pentru lipsa de fonduri, pentru sustinerea firava de catre autoritati, pentru calitatea indoielnica a ziaristilor cu profesionala. Dar au trecut pe aici peste 500 de oameni si sita i-a retinut pe cei mai buni pe care i-a format (pornind de … la gramatica) si impus.
Realizarile de exceptie sunt destule sa-i asigure locul in istoria cultural - informationala si sociala a perioadei dintre Revolutie si Criza; {coala de presa vie, actiuni social - umanitare de amploare (intr-un an s-au dat 16.000 de ajutoare la cetateni din tot judetul ori au fost sprijiniti amarati ai soartei sa-si revina, sau sa moara …)
Au fost incurajati toti, absolut toti artistii locali, elevii fruntasi, oamenii de afaceri, specialistii si … necajitii.
A fost si vremea (in 2005) cand la sarbatoarea populara din Centrul Civic au venit circa 25.000 de vasluieni sa sarbatoreasca "Vocea Vasluiului". E greu sa se mai fi realizat acest fapt pe vreo undeva sau aici, de acum in colo. Chiar pare incredibil … daca n-ar fi fost absolut adevarat ! Cititi presa timpului !
TV.V. a dat ora exacta la Vaslui, cam fara exagerare, ani buni.
Dincolo de controverse, ca post deschis si neangajat a prilejuit oricarora sa se vada pe sticla. Dar sa vada si de prin lume ce-am filmat in Polonia (inclusiv binecuvantarea Papei, Ioan Paul al II-a), Rusia, Turcia, Franta, Anglia etc.
Ritmicitatea, punctualitatea, obiectivitatea au fost primordiale.
Cand s-au putut realiza transmisii directe, deja era alta etapa, de veridicitate, in comparatie cu concurenta (care chiar daca a beneficiat de cortelul de autoritate sau finantele politicienilor) care nu ne-a putut depasi in calitate, inventivitate, indrazneala.
Desigur, am dobandit dusmani puternici, tenace, distructivi. Desi, nicaieri in lume presa (… concept) nu are simpatia umana necesara pentru ca politistii si presarii sunt "cu legea lor", cu interesele, cu …
Aici, la TV.V. a existat si un paradox: televiziunea locala si Unison Radio s-au bucurat de toata aprecierea si simpatia in timp ce patronul, nu prea: pentru ca era capitalist in devenire (azi e un merit), pentru ca facea si politica (a condus 18 ani un partid, ecologist) si ceilalti l-au innegrit intocmai si la timp, mai ales ca ei au avut partide mai mari si mai multe ("mandre si cornute"). {i pentru ca nu l-au putut ingenunchea !
Noul post V24 (adica Vaslui, emisiune 24 din 24) are nevoie de ISTORIA lui, si nu poate fara TV.V. care a dobandit Licenta 001 pe tara (PRO TV, numarul 6, la cativa ani !), care a determinat si sustinut Curentul Cultural-Informational din judetul Vaslui unic, deci irepetabil dar clar si consistent !
Noii spectatori - e, si asta o realitate - gustul public s-a schimbat ca si poezia vremurilor, deci publicul tinta trebuie sa fie altul.
Mediul si momentul se schimba in criza si dupa criza.
Or, lucratorii care au facut TV.V. nu s-au schimbat indeajuns. Conducatorul TV.V. si Unison Radio raman oameni ai timpului lor reprezentativi (orice s-ar spune) pentru aceste doua decenii.
Nu li se va putea reprosa niciodata, absolut niciodata, lipsa de pasiune, competenta, indrazneala, autoritate pentru ce au realizat, cu cele mai slabe mijloace posibile, o imagine publica a unui loc incarcat de istorie dar amarat care demonstreaza ca si aici sunt oameni adevarati si de valoare.
TV.V. on - line va face, cred, inca un timp, ISTORIE, sociala - cultural - informationala !


[ add comment ] ( 12 views )
ANIVERSAM, de ce nu ? 


Intrebarea e cum, ca pana la urma poate fi numai cu gandul !
De Buna Vestire, an 2000, s-a ivit seria noua a ziarului MERIDIANUL dupa o prima incercare in noiembrie 1996. I-am putea gasi mama, bunica, strabunica pe la inceputul secolului trecut, asa, ca sa ne batem tare in piept, ce buni suntem noi, dar cum nu vad vreo legatura cu defunctii, constatam ca atat am putut face NOI, in vremurile tulburi de dupa Revolutie cu oameni pregatiti pentru jurnalistica la masina de la Mecanica sau strungul de la CFS (si astia erau mai bunicei) sau cu oameni care nu pusesera mana pe vreun condei sau macar cu gandul la vreo afirmare in presa. Puteti intui cat era de greu pentru directorul general al publicatiei sa indrepte, sa schimbe, sa corecteze grafia si gramatica unor astfel de oameni ?
Cred ca exista pentru totdeauna urmatoarele merite:
- Curajul inceputului. Azi am putea gandi ca, oricum, ar fi venit altii sa organizeze treaba. Atunci, insa: cu cine sa risti (si sa pierzi) cand frica si dusmania faceau casa buna cu intelectualii mai subtiri sau mai grosieri ai locului. Un fel de viermuiala locala, unde nu se putea patrunde, oricate merite ai fi avut. Din nou, curajul lui Alexandru Macedon care a taiat cu sabia nodul gordian. De aici, dusmanii, barfa si... respect !
- Scoala de presa vie si adevarata. Peste 500 (cinci sute !!) de voiajori, aspiranti si… valori au poposit in proprietatea mea si in viata Dvs. pentru a-si deschide aripile in presa. Timizi, natangi, lepre, chemati si nechemati, smecheri de Vaslui, Iasi, Bucuresti, Vatra Dornei, au adastat cate un pic sa ciuguleasca ceva de pe aici…
E de mirare ca un fost puscarias (eu l-am scapat din penitenciar, dupa doar 5 luni din 3 ani si 4 luni), (si) cu toate juramintele lui, asta m-a furat cel mai mult !
Dintre atatia insa, au fost si candidati valorosi, ii vedeti, ii auziti, ii cititi. Cu certitudine am descoperit mereu pe altii, n-am luat pe absolut niciunul de la alta publicatie sau mijloc media.
- Seria noua a ziarului a devenit axa Curentului Cultural - Informational pe care-l promovam si astazi ! Se cam disipeaza acum.
Ziarul acesta s-a bucurat de ritmicitate perfecta (bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, saptamanal), de colaboratori, incepand cu academicieni, doctori in stiinte, scriitori si terminand cu cei sarmani de la tara, altfel spus, cu ce-am gasit mai bun in intregul spatiu romanesc (referitor la Vaslui), indrumare unitara pentru toate cele 6 mijloace de presa din care am renuntat, acum, la TV.V. si Unison Radio Vaslui care si-au schimbat si numele si proprietarul, si sediul, si programele.
Ramanem la TVV.RO (editie on-line) cu Unison Radio Barlad (si on-line) si MERIDIANUL (de fata si on-line).
- Istorie culturala, informativa, literara. De maine TV.V., adica televiziunea Vasluiului, ca si Unison Radio Vaslui, devin istorie. Pentru rolul jucat in doua decenii, nu putem fi decat mandri. Cine n-ar face macar o parte din ce-am reusit noi, de-ar putea ? Impreuna cu mine in aceasta istorie locala intra oricare nume important din Vaslui si destule personalitati raspandite in tara.
20 de ani de mare avant cultural local !
Avem destule alte cauze sa aniversam Meridianul, depozitarul fidel in scris, al celorlalte mijloace media.
Sarbatoarea, insa, o facem in felul nostru: linistiti, modesti si muncitori.
Nu credem ca istoria locului (daca cineva o va face vreodata !) va fi dreapta cu noi.
Stim insa, ca am purtat faima (buna !) a Vasluiului oriunde in lume cu pricepere, patrio-tism, dragoste, autoritate.
Meridianul dintotdeauna este martorul Dvs. si al nostru pentru batalia cu viata si relele ei.
Sa-l aniversam, deci !


[ add comment ] ( 6 views )
ANIVERSAM ? 


Unii, pesimistii spun ca nu merita sa aniversezi ceva in vremurile astea de rahat, nici macar consumul nervos ...
Ca traim vremuri grele, e clar. Am zis ca de fapt CRIZA este razboiul generatiei noastre, pe care, insa, trebuie sa-l castigam oricate greutati ar trebui sa parcurgem. De fapt, nu exista alternativa cu sculele in pod si nici nu putem pune mainile pe piept.
Au mare dreptate, insa, pentru ca nimic nu misca. E starea de descurajare in toate mediile, cum n-am mai parcurs vreodata, pe care am semnalat-o adesea in acest colt de pagina. De la Consiliul Judetean Vaslui, care are bugetul blocat din interesul tampit al PD-L-ului si pana la ultimul intreprinzator, toti sunt in galeata. Cam cate zambete mai vedeti pe strada (si ala nu costa nimic) si de ce tot mai multa lume vorbeste in gusa, adica ferit, semn ca arunca injuraturi sau vorbe grele ...
Altii, optimistii, cam cu aceleasi vorbe dar fac alte afirmatii: de ce sa nu ne aniversam zilele de nastere (nu-i destul ca si comemorarile sau ingropaciunile-s foarte scumpe?) Da' cat avem de trait !! O parte din tineret, inca fara responsabilitati dar si fara munca, parca nu poate decat "cu spor" la galagie sau la sex. Destui se poarta ca niste golani sadea.
~ntelept, taranul stie ca borsul cu stir nu e cea mai grea problema a sa. Mamaliga sa fie ! Ca nici anul trecut n-a prea semanat, ca nici de acum nu-si face prea multe griji. Functionarul tremura din ce in ce mai serios pentru ca TREBUIE strans surubul fie ca-s dati afara de prin primarii, fie ca va fi alta reforma administrativa.
Ce-ar fi ca Judetul Vaslui sa aiba doar vreo 40 de comune ?
Sefimea ... si de ea.
Mai senini sunt elevii, ca nu stiu, dar vor avea vreme.
Si atunci ?
Noi, cei de la MERIDIANUL, aniversam de Buna Vestire aparitia acestui ziar in serie noua, in martie 2000.
Destin interesant pentru aceasta publicatie: suport pentru mijloacele media, TV.V. si Unison Radio; pagina cultural – literara permanenta, cum nu a mai avut alta publicatie, aparitie re-gulata, colaborari de mare valoare si diversitate, incurajarea atator talente si Axa in cadrul Curentului Cultural – Informational vasluian.
E clar ca n-a trait pentru mancare ...
E clar ca ar merita sarbatorit, dar pentru asta ar trebui alt climat, alti bani, alti oameni, nu atatia parveniti si nu atata dusmanie !
Putem sa vorbim (ca, macar ramane scris) de rolul sau in epoca aceasta cu destula mandrie, nu numai pentru ca au fost ziaristi adevarati aici ci pentru ca e "foaia pentru minte, inima si literatura" pe care o cititi in acest an XIII (dupa anii calendaristici) si dumneavoastra, cei din orase si cei de pe la tara (cel putin doua abonamente intr-o comuna) si cei de pe internet.
~nstiintam pe cei care nu stiu, ca Grupul de presa are TV.V. online, Unison Radio Barlad – Vaslui si online, Ziarul MERIDIANUL si online. Le mai spunem ca in aceste saptamani se creeaza reteaua statiilor locale PE INTERNET.
Poate ati vazut ca vinerea trecuta am avut prima transmisie. Vineri 19, urmeaza, alta, tot de la Prima TV Iasi.
Altfel spus, mai facem ceva nou pentru judet: STRUCTURA TV pe INTERNET.
Pana la urma nu prea aniversam, ci muncim si atat, desi n-ar strica vreo chermeza, sau ceva sa-i stimuleze pe acesti flamanzi numiti ziaristi. Daca vorbim de aparitia (cu intrerupere pana in 2000) a MERIDIANULUI , din 1996 (deci, 14 ani!) trebuie subliniat ca acesta a fost scris si de profesionisti si, de altii, cu profesionala !
ANIVERSAM, deci, cu grija in suflet, cu bani prea putini, cu nadejdi mari si cu siguranta ca suntem aici, cu Dumneavoastra inca o vreme buna !
Al Dumneavoastra,
Dumitru. V. MARIN


[ add comment ] ( 10 views )
LIBERTATEA, FIR-AR ... ! Cuvant mereu demonetizat cu revigorari spre dramatism in vreme de zavera, LIBERTATEA ar trebui sa fie starea de fapt ( adica pentru actiune ) a omului, in general, intr-o batalie pentru materializarea ideilor.
In numele libertatii merge moartea calare pe cel mai frumos cal, cu coasa in mana, in fruntea trupelor, in numele acesteia au fost cele mai nimicitoare razboaie sau cele mai frumoase povesti de dragoste ... tot asa, cele mai cumplite jafuri sau crime.
Aproximativ la fel si in numele credintei.
Se dovedeste (repede) ca nici popoarele si nici indivizii n-au ce face cu ea. La Revolutie bojogii nu mai ajung, ca dupa un timp urletul plin de naduf sa re-apara; eventual al celorlalti.
Avem azi, libertatea de a striga, dar, a striga, nu gluma. Pana de curand tinta erau vecinii, rudele, sotia, aproapele, acum dupa ceva oranduieli (instaurate) putem tipa impotriva guvernului.
Dar, chiar, impotriva guvernului si partidelor avem de ce urla, de ce blestema, de ce actiona !
Poate nu sunt toti tampiti in formula guvernamentala actuala, poate nu-s toti lichele sau jigodii, poate nu-s toti rai ... Dar prin ce fac, numai rau fac acestei natii ! In numele libertatii ( cuvant aproape golit de continut ) apar tot felul de gorobeti, cu tot felul de idei trasnite, cu materializarea unor propuneri (sau ordonante !) care duc la dezastru un popor viteaz la vremea sa, harnic in alcatuirea sa naturala. Acum inrait, ba chiar din ce in ce mai inrait cand vede nesiguranta zilei, abuzurile puterii, calamitatile naturii. Cine-i poate potoli ?
In judetul Vaslui, in partidul conducator e liniste, liniste. Ba, din cauza luptelor dintre membri care se pandesc ori cu pistoale (sa omoare la distanta) ori cu cutitele in maneca, nimic nu misca.
Daca ar fi alegeri maine, s-ar devora intre ei, iar Dan Marian ar fi un gunoi in vant. Ando Iftime pregateste (poate) vreo razbunare fantoma, Carare (a fi, nu pare !), Vasile Pintilie a disparut, Mihalache mucles ! Nu mai e nimeni vocal asteptand sa vina darurile de la centru ...
Liberalii vasluieni se pregatesc de alegerile locale. Ei par a nu avea vreun lider care sa-i depaseasca pe fantomaticii imbarcati in caruta lui Basescu.
In saptamanile urmatoare PNL-istii vor alege, ca sa-si puna structurile la punct. Vom vedea daca va cuteza careva sa se infrunte cu stapanii judetului, dupa realegerea lui Crin Antonescu intr-o lupta apriga.
Social Democratii s-au aciuit prin colturi si birouri. Ar fi re-organizarea de dupa ... Ponta. Mitica Buzatu si ai lui au datorii banesti mari (inclusiv la noi) si morale si mai mari. Dar una era in campanii si alta acum, la plata ... Oricat ar parea de capabil, Vasile Mihalachi face tot felul de exhibitii sa cumpaneasca un buget nenorocit. Mai transmite el cate un mesaj incurajator, dar e mereu in camasa de gheata ...
Mare surpriza cu Corneliu Bichinet: om de destul caracter, vicepresedintele Consiliului Judetean poate fi lucrat ca la carte ...
Pana la urma, ce-au astia toti cu libertatea ? Raspuns: ar reprezenta cam tot atatea moduri de opinie si actiune. De fapt "toate" optiunile sunt 3, cam cate partide mari se infrunta.
Si, cand nu e macar purtator de cuvant ... ?!
Eu, badia Gheorghe, tata Ileana putem tipa dupa libertate pana crapam de foame. Ei, si ?
Dar dupa cum stim, si mortul se pune intr-o anumita pozitie in sicriu. Deci, nici acolo nu e libertate adevarata !
Fir-ar ... !!!

[ add comment ] ( 5 views )

<<First <Back | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | Next> Last>>