M.C.R. ... cel de azi! 
M-a sunat Vasile Larco din Iasi, un mare poet, un si mai mare epigramist si un exceptional om de caracter.
- Domnule profesor, va sun asa tarziu (pe la ora 21:00), ca nu vreau sa mai tin la mine felicitarile pe care le meriti!
- Pentru ca-s primul european cu interviuri cu 9 presedinti de stat, ca am înfiintat prima televiziune privata din tara (Licenta 001/ TV) sau pentru roman (psihologic) din istoria Vasluiului...
- Si pentru astea, dar eu consider ca Meridianul Cultural Romanesc este o realizare cu totul de exceptie si vreau sa te felicit din toata inima pentru valoarea ei, inca de la primul numar...
De la Bacau, pretentiosul conf. univ. dr. Ioan Danila zice ca ma imbratiseaza cu sufletul si nu uita sa descopere ceva virgule, puncte si... idei, lipsa.
Din Australia, Ben Todica, ne trimite un set de materiale, sa tot avem de reprodus un an. Draga vasluianule, mi-ai devenit foarte drag, chiar daca esti departe...
Din Geneva, domnul Stefan Racovitza ne trimite multumiri. Le primim dar, sigur vor veni si ceva propuneri de imbunatatire.
Familia Mihai Batog Bujenita, adica si doamna dr. Cornelia ne congratuleaza pentru munca noastra comuna: „o revista impunatoare ca asta nu e de ici - colea”.
Ne-a atacat direct si un paduche I. M., ingrozit de babilonia ce s-ar inregistra in revista cu atat de multe rubric si atat de multi colaboratori. Pentru asta n-am raspuns! Paduche !
Pana la urma, lansarea de marti, 10 martie 2015, ora 13:00, la Casa Corpului Didactic Iasi a fost un succes cuvenit pentru o revista de reala noutate in peisajul romanesc. Daca vom reusi, va fi dupa munca noastra, daca nu, vina e numai a mea. Cu certitudine: SUNTEM in viata spirituala a acestei natiuni... incorect, a acestui popor vorbitor de limba romana. Desi vom avea creatii si in alte limbi, cred ca „puterea” va fi pe creatorii seriosi dintre granitele limbii romane.
Va instiintam ca pe 24 martie 2015, revista Meridianul Cultural Romanesc va fi lansata la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, iar pe 31 martie 2015 va fi lansata in judetul Vaslui. Pe 25 martie 2015, prietenul nostru Val Andreescu isi lanseaza ultimul sau roman „Pedeapsa iubirii”.
Unor critici: In afara productiilor spirituale, eu sunt si manager. Si cum e cumplit de greu in aceste vremuri, e de alergat, gandit, inventat. Ba, ma si chinuie o gripa tare aspra.
Cum gripa, ne-gripa, trebuie sa muncim. Tot inainte, zicem noi.
Ramane bucuria mare ca am reusit prima revista dinspre jurnalusmul cultural, pe care, speram, s-o internationalizam tot mai mult!


[ add comment ] ( 18 views )
M.C.R. ... la aplauze ! 
E fapt implinit: revista internationalizat Meridianul Cultural Romanesc este lansata pe piata intelectuala intr-un cadru adevarat, Casa Corpului Didactic Iasi, cu public ales (peste 100 de persoane in sala), cu un mare entuziasm al publicului si al celor de la roate si un comperaj excelent pentru un spectacol al mintilor, cum s-ar zice, o mare petrecere cu vorbe.
Cateva date:
Din cele aproximativ 30 de persoane cu opera in spate, aproape 20 au sustinut prin cuvant, fragment de creatie sau epigrame, o desfasurare de forte intelectuale coordonate de prof. drd. Luminita Cozmei, prof. dr. Dumitru V. Marin, c-dor Mihai Batog - Bujenita si Silviu Iordache, tanarul director al CCD Iasi. N-a lipsit redactorul sef Val Andreescu, primarul comunei Prisacani, judetul Iasi, Constantin Chirila si o majoritate din Academia „Pastorel”; cu rabdarea necesara si cu interesul de a invata, elevi din clasele superioare ale Liceului „Costache Negruzzi” si Liceului de Informatica.
Cele peste 70 de reviste distribuite au atras privirile si mintile tuturor incepand de la copertele inspirate si prin calitatea si diversitatea materialelor incluse... si foarte numeroase: 92 de autori.
Rubricile/ sectoarele sunt usor de descoperit, inclusiv pe ultima coperta a revistei de 152 de pagini! Pana la urma, O OPERA adevarata a zecilor de semnatari.
Cate ceva despre aplauze:
Mai intai aplaudam noi pe doamna profesor documentarist drd. Luminita Cozmei, de la Liceul „Costache Negruzzi”, pentru multe, foarte multe merite de organizator, autor si promotor al revistei. Chiar daca nu le auziti, ele exista.
Rareori astfel de sarbatori ale mintii, creativitatii, au fost insotite de atatea aplauze. Vorbim de toate categoriile de aplauze: cele de apreciere si participare afectiva pentru elevii rostitori de cuvinte de salut doveditoare de talent, pentru cuvintele multora, daca nu cumva toti, care s-au constituit in partile comunicante pentru valoarea unei reviste care si-a luat zborul in lume.
Va instiintam ca am primit confirmari de la Geneva, Montreal, Roma, Madrid s.a.
Revenind la aplauzele care n-au fost de loc de complezenta in nici un moment din cele 76’ cat a durat lansarea Meridianului Cultural Romanesc.
Aprecieri, multe, toate pozitive, destule entuziaste; „este un moment istoric, fapta remarcabila” (Mihai Batog - Bujenita), „M.C.R. mi se pare foarte ambitioasa” (Daniel Corbu), „un document in calea anilor ce vin” (Constantin Chirila), „sper ca va ajunge in toata lumea si va dainui de-a pururi” (Dan Teodorescu), „cine o deschide, se simte ca acasa” (dr. Valeriu Lupu), „paleta larga de adresabilitate” (Val Andreescu) s.a. Toti au adresat cuvinte de apreciere pentru conducatorul revistei.
In concluzie:
Din centrul cultural iesean „pleaca” in toata lumea o revista dinspre jurnalismul cultural. Fara credinta ca fiinta ei va fi durabila, nici n-am fi declansat acest nou front in batalia tuturor pentru maica noastra Limba Romana.
*
Ziarul Meridianul de Iasi - Vaslui - Bacau - Galati va sustine total aparitia noii reviste, multe dintre materialele receptionate vor intra mai intai in acest mijloc de comunicare. Pana cand M.C.R. va dobandi notorietatea (si independenta financiara) ne bazam pe cei peste 18 ani de la aparitia ziarului, pe valoarea colaboratorilor si pe dorinta noastra de a realiza o TRIBUNA A VALORILOR ROMANESTI, indiferent in care parte a lumii se afla acestea.
Credem in steaua unei reviste bazata pe sudoarea noastra, creativitatea si vointa noastra. Subsemnatul sunt doar un garant ca asa va fi.


[ add comment ] ( 16 views )
M.C.R.!!! 
Un eveniment exceptional, la care va invitam sa luati parte: PRIMA REVISTA INTERNATIONALIZATA, de cultura, din Vaslui!
86 de condeieri, cu opera in spate, cu fantezie debordanta cu talent afirmat, va propun sa asistati la deschiderea unui nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA!
O revista trimestiala (deocamdata), care, tiparita si online (ca donatie), va pleca in 4 continente, circa 20 de capitale europene, in multe localitati din tara si mai ales... spre sufletele dumneavoastra! Ale tuturor care comunicati in Limba Româna, visati in aceeasi limba si sperati intr-un viitor mai frumos.
Intre granitele Limbii Române, adica pretutindeni in lume! 86 de oameni intr-un altfel de asalt pentru limba noastra aparata de localnici si de Diaspora, de europeni si de pe alte continente: Africa, Australia, America de Nord...
Pornim un drum greu, tare greu, dar cu vointa nemarginita si creativitate neobosita!
Va avem alaturi?

*
M.C.R.
O revista mai altfel cu:
- Studii si Istorie Literara;
- Poezie;
- Proza
- Teatru
- Interviuri
- Eseuri
- Stiinta si Educatie
- Aforisme si Panseuri
- Comentarii politice
- ,,Pastorel” (cenaclul) are cuvântul! Ridente dicere verum!
- Istorie
- Tinere condeie
- Pagini din lupta anticomunista
- Opinii, fise de autori etc.

Un segment (moment) din batalia pentru Limba Româna cu arma cuvântului si sensibilitati omenesti.
86 de semnatari pentru METAFORA - IDEE - INTELEPCIUNE - UMOR, altfel spus, pentru istorie, pentru viata!
CITITI
DIFUZATI
SCRIETI


[ add comment ] ( 14 views )
MERIDIANUL CULTURAL ROMANESC (An I, nr. 1/ 2015) 
O revista cu unic grad de universalitate pleaca in martie 2015 de la Vaslui, sediul grupului de presa care sustine TVV.RO, Unison Radio Barlad - eter si online, ziarul Meridianul - tipografic si online. Acum si revista de cultura cu titlul de mai sus care, insa, este administrata de societatea nonprofit UJPI ECOMAR Vaslui.
Zestrea intelectuala: 3 academicieni, 18 profesori doctori, 60 de colaboratori cu opera in spate, multa vointa si fantezie.
Aparitie: trimestriala. Deja sunt materiale pentru trimestrul II.
Difuzare: 4 continente (Europa, Africa, Australia, America) peste 20 de mari orase ale lumii (Montreal, New York, Sidney, Ierusalim, Paris, Geneva, Stuttgart, Roma etc) colaboratori romani si straini.
Componente: Poezie, proza, eseuri, pictura, viata spirituala, stiinta, umor (capitol... PASTOREL), informatie la zi etc.
Particularitate: vine dinspre jurnalismul cultural, deci nerv si comentarii. Revista... mai altfel!!!
Deschidere: Catre orice creator dintre granitele limbii romane, adica de pretutindeni. Vom avea grija si de noi posibile talente.


[ add comment ] ( 15 views )
O REVISTA DINSPRE JURNALISMUL CULTURAL 
Ce facem noi !
O REVISTA ca DOVADA SCHIMBARILOR impuse de istoria lumii care influenteaza evolutia limbii.
Este clipa noastra, a celor vii, spre consemnarea stadiului modificarilor în exprimare - scriere - comportament - aspiratii. Cred ca si zbaterea unui organism viu (care este limba unui neam) nevoit sa lupte pentru ,,limba veche si-nteleapta” subminata din ce in ce mai serios de imprumuturi lingvistice sau tehnice.
Acum 100 de ani, Tudor Pamfile consemna (in cartile si revistele sale) ,,firisoare de aur” din folclorul care nicicum n-ar disparea... dar nu mai este acelasi.
Procesul de modernizare de atunci, globalizarea de astazi impun alte moduri de comunicare deci si alte instrumente lingvistice: o limba din ce in ce mai impusa de conditiile politico - economice, deci, alterata, tehnicizata, foarte sigur alta decat acum un secol, in viitor previzibil alta decat cea de azi! Efortul nostru, poate, nu va fi doar arhiva intr-un ,,joc” al grupului unic de limbi in circulatie.
Meridianul Cultural Romanesc e astazi o oglinda a momentului romanesc intr-un timp al prefacerilor, al creatorilor crescuti eminescian, intr-o societate caragialiana cu aspiratie blagiana in exprimare personala. Talente ale unei culturi romanesti contemporane.
Ce speram:
O revista mai altfel, mai vie (venind din multiculturalitate), cu prezente din toata lumea deci dintre granitele limbii romane. Se observa rolul scazut astazi al Academiei Romane (acum un secol incuraja consemnarea folclorului si infiinta colectia din vieata poporului roman) care nu mai e un for pentru zecile de publicatii si nicidecum pentru miile de ,,lucratori” pe internetul care devine cumplit instrument de modificare. Daca lumea va fi alta, cum sa nu fie si limba de comunicare altceva?
Vom salva si noi ,,firisoare de aur”?
Deschidem, deci, un nou front in batalia pentru maica noastra LIMBA ROMANA.
Dumitru V. MARIN


[ add comment ] ( 14 views )

<<First <Back | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | Next> Last>>