ANIVERSAM, de ce nu ? 


Intrebarea e cum, ca pana la urma poate fi numai cu gandul !
De Buna Vestire, an 2000, s-a ivit seria noua a ziarului MERIDIANUL dupa o prima incercare in noiembrie 1996. I-am putea gasi mama, bunica, strabunica pe la inceputul secolului trecut, asa, ca sa ne batem tare in piept, ce buni suntem noi, dar cum nu vad vreo legatura cu defunctii, constatam ca atat am putut face NOI, in vremurile tulburi de dupa Revolutie cu oameni pregatiti pentru jurnalistica la masina de la Mecanica sau strungul de la CFS (si astia erau mai bunicei) sau cu oameni care nu pusesera mana pe vreun condei sau macar cu gandul la vreo afirmare in presa. Puteti intui cat era de greu pentru directorul general al publicatiei sa indrepte, sa schimbe, sa corecteze grafia si gramatica unor astfel de oameni ?
Cred ca exista pentru totdeauna urmatoarele merite:
- Curajul inceputului. Azi am putea gandi ca, oricum, ar fi venit altii sa organizeze treaba. Atunci, insa: cu cine sa risti (si sa pierzi) cand frica si dusmania faceau casa buna cu intelectualii mai subtiri sau mai grosieri ai locului. Un fel de viermuiala locala, unde nu se putea patrunde, oricate merite ai fi avut. Din nou, curajul lui Alexandru Macedon care a taiat cu sabia nodul gordian. De aici, dusmanii, barfa si... respect !
- Scoala de presa vie si adevarata. Peste 500 (cinci sute !!) de voiajori, aspiranti si… valori au poposit in proprietatea mea si in viata Dvs. pentru a-si deschide aripile in presa. Timizi, natangi, lepre, chemati si nechemati, smecheri de Vaslui, Iasi, Bucuresti, Vatra Dornei, au adastat cate un pic sa ciuguleasca ceva de pe aici…
E de mirare ca un fost puscarias (eu l-am scapat din penitenciar, dupa doar 5 luni din 3 ani si 4 luni), (si) cu toate juramintele lui, asta m-a furat cel mai mult !
Dintre atatia insa, au fost si candidati valorosi, ii vedeti, ii auziti, ii cititi. Cu certitudine am descoperit mereu pe altii, n-am luat pe absolut niciunul de la alta publicatie sau mijloc media.
- Seria noua a ziarului a devenit axa Curentului Cultural - Informational pe care-l promovam si astazi ! Se cam disipeaza acum.
Ziarul acesta s-a bucurat de ritmicitate perfecta (bisaptamanal, trisaptamanal, cotidian, saptamanal), de colaboratori, incepand cu academicieni, doctori in stiinte, scriitori si terminand cu cei sarmani de la tara, altfel spus, cu ce-am gasit mai bun in intregul spatiu romanesc (referitor la Vaslui), indrumare unitara pentru toate cele 6 mijloace de presa din care am renuntat, acum, la TV.V. si Unison Radio Vaslui care si-au schimbat si numele si proprietarul, si sediul, si programele.
Ramanem la TVV.RO (editie on-line) cu Unison Radio Barlad (si on-line) si MERIDIANUL (de fata si on-line).
- Istorie culturala, informativa, literara. De maine TV.V., adica televiziunea Vasluiului, ca si Unison Radio Vaslui, devin istorie. Pentru rolul jucat in doua decenii, nu putem fi decat mandri. Cine n-ar face macar o parte din ce-am reusit noi, de-ar putea ? Impreuna cu mine in aceasta istorie locala intra oricare nume important din Vaslui si destule personalitati raspandite in tara.
20 de ani de mare avant cultural local !
Avem destule alte cauze sa aniversam Meridianul, depozitarul fidel in scris, al celorlalte mijloace media.
Sarbatoarea, insa, o facem in felul nostru: linistiti, modesti si muncitori.
Nu credem ca istoria locului (daca cineva o va face vreodata !) va fi dreapta cu noi.
Stim insa, ca am purtat faima (buna !) a Vasluiului oriunde in lume cu pricepere, patrio-tism, dragoste, autoritate.
Meridianul dintotdeauna este martorul Dvs. si al nostru pentru batalia cu viata si relele ei.
Sa-l aniversam, deci !


[ add comment ] ( 7 views )
ANIVERSAM ? 


Unii, pesimistii spun ca nu merita sa aniversezi ceva in vremurile astea de rahat, nici macar consumul nervos ...
Ca traim vremuri grele, e clar. Am zis ca de fapt CRIZA este razboiul generatiei noastre, pe care, insa, trebuie sa-l castigam oricate greutati ar trebui sa parcurgem. De fapt, nu exista alternativa cu sculele in pod si nici nu putem pune mainile pe piept.
Au mare dreptate, insa, pentru ca nimic nu misca. E starea de descurajare in toate mediile, cum n-am mai parcurs vreodata, pe care am semnalat-o adesea in acest colt de pagina. De la Consiliul Judetean Vaslui, care are bugetul blocat din interesul tampit al PD-L-ului si pana la ultimul intreprinzator, toti sunt in galeata. Cam cate zambete mai vedeti pe strada (si ala nu costa nimic) si de ce tot mai multa lume vorbeste in gusa, adica ferit, semn ca arunca injuraturi sau vorbe grele ...
Altii, optimistii, cam cu aceleasi vorbe dar fac alte afirmatii: de ce sa nu ne aniversam zilele de nastere (nu-i destul ca si comemorarile sau ingropaciunile-s foarte scumpe?) Da' cat avem de trait !! O parte din tineret, inca fara responsabilitati dar si fara munca, parca nu poate decat "cu spor" la galagie sau la sex. Destui se poarta ca niste golani sadea.
~ntelept, taranul stie ca borsul cu stir nu e cea mai grea problema a sa. Mamaliga sa fie ! Ca nici anul trecut n-a prea semanat, ca nici de acum nu-si face prea multe griji. Functionarul tremura din ce in ce mai serios pentru ca TREBUIE strans surubul fie ca-s dati afara de prin primarii, fie ca va fi alta reforma administrativa.
Ce-ar fi ca Judetul Vaslui sa aiba doar vreo 40 de comune ?
Sefimea ... si de ea.
Mai senini sunt elevii, ca nu stiu, dar vor avea vreme.
Si atunci ?
Noi, cei de la MERIDIANUL, aniversam de Buna Vestire aparitia acestui ziar in serie noua, in martie 2000.
Destin interesant pentru aceasta publicatie: suport pentru mijloacele media, TV.V. si Unison Radio; pagina cultural – literara permanenta, cum nu a mai avut alta publicatie, aparitie re-gulata, colaborari de mare valoare si diversitate, incurajarea atator talente si Axa in cadrul Curentului Cultural – Informational vasluian.
E clar ca n-a trait pentru mancare ...
E clar ca ar merita sarbatorit, dar pentru asta ar trebui alt climat, alti bani, alti oameni, nu atatia parveniti si nu atata dusmanie !
Putem sa vorbim (ca, macar ramane scris) de rolul sau in epoca aceasta cu destula mandrie, nu numai pentru ca au fost ziaristi adevarati aici ci pentru ca e "foaia pentru minte, inima si literatura" pe care o cititi in acest an XIII (dupa anii calendaristici) si dumneavoastra, cei din orase si cei de pe la tara (cel putin doua abonamente intr-o comuna) si cei de pe internet.
~nstiintam pe cei care nu stiu, ca Grupul de presa are TV.V. online, Unison Radio Barlad – Vaslui si online, Ziarul MERIDIANUL si online. Le mai spunem ca in aceste saptamani se creeaza reteaua statiilor locale PE INTERNET.
Poate ati vazut ca vinerea trecuta am avut prima transmisie. Vineri 19, urmeaza, alta, tot de la Prima TV Iasi.
Altfel spus, mai facem ceva nou pentru judet: STRUCTURA TV pe INTERNET.
Pana la urma nu prea aniversam, ci muncim si atat, desi n-ar strica vreo chermeza, sau ceva sa-i stimuleze pe acesti flamanzi numiti ziaristi. Daca vorbim de aparitia (cu intrerupere pana in 2000) a MERIDIANULUI , din 1996 (deci, 14 ani!) trebuie subliniat ca acesta a fost scris si de profesionisti si, de altii, cu profesionala !
ANIVERSAM, deci, cu grija in suflet, cu bani prea putini, cu nadejdi mari si cu siguranta ca suntem aici, cu Dumneavoastra inca o vreme buna !
Al Dumneavoastra,
Dumitru. V. MARIN


[ add comment ] ( 11 views )
LIBERTATEA, FIR-AR ... ! Cuvant mereu demonetizat cu revigorari spre dramatism in vreme de zavera, LIBERTATEA ar trebui sa fie starea de fapt ( adica pentru actiune ) a omului, in general, intr-o batalie pentru materializarea ideilor.
In numele libertatii merge moartea calare pe cel mai frumos cal, cu coasa in mana, in fruntea trupelor, in numele acesteia au fost cele mai nimicitoare razboaie sau cele mai frumoase povesti de dragoste ... tot asa, cele mai cumplite jafuri sau crime.
Aproximativ la fel si in numele credintei.
Se dovedeste (repede) ca nici popoarele si nici indivizii n-au ce face cu ea. La Revolutie bojogii nu mai ajung, ca dupa un timp urletul plin de naduf sa re-apara; eventual al celorlalti.
Avem azi, libertatea de a striga, dar, a striga, nu gluma. Pana de curand tinta erau vecinii, rudele, sotia, aproapele, acum dupa ceva oranduieli (instaurate) putem tipa impotriva guvernului.
Dar, chiar, impotriva guvernului si partidelor avem de ce urla, de ce blestema, de ce actiona !
Poate nu sunt toti tampiti in formula guvernamentala actuala, poate nu-s toti lichele sau jigodii, poate nu-s toti rai ... Dar prin ce fac, numai rau fac acestei natii ! In numele libertatii ( cuvant aproape golit de continut ) apar tot felul de gorobeti, cu tot felul de idei trasnite, cu materializarea unor propuneri (sau ordonante !) care duc la dezastru un popor viteaz la vremea sa, harnic in alcatuirea sa naturala. Acum inrait, ba chiar din ce in ce mai inrait cand vede nesiguranta zilei, abuzurile puterii, calamitatile naturii. Cine-i poate potoli ?
In judetul Vaslui, in partidul conducator e liniste, liniste. Ba, din cauza luptelor dintre membri care se pandesc ori cu pistoale (sa omoare la distanta) ori cu cutitele in maneca, nimic nu misca.
Daca ar fi alegeri maine, s-ar devora intre ei, iar Dan Marian ar fi un gunoi in vant. Ando Iftime pregateste (poate) vreo razbunare fantoma, Carare (a fi, nu pare !), Vasile Pintilie a disparut, Mihalache mucles ! Nu mai e nimeni vocal asteptand sa vina darurile de la centru ...
Liberalii vasluieni se pregatesc de alegerile locale. Ei par a nu avea vreun lider care sa-i depaseasca pe fantomaticii imbarcati in caruta lui Basescu.
In saptamanile urmatoare PNL-istii vor alege, ca sa-si puna structurile la punct. Vom vedea daca va cuteza careva sa se infrunte cu stapanii judetului, dupa realegerea lui Crin Antonescu intr-o lupta apriga.
Social Democratii s-au aciuit prin colturi si birouri. Ar fi re-organizarea de dupa ... Ponta. Mitica Buzatu si ai lui au datorii banesti mari (inclusiv la noi) si morale si mai mari. Dar una era in campanii si alta acum, la plata ... Oricat ar parea de capabil, Vasile Mihalachi face tot felul de exhibitii sa cumpaneasca un buget nenorocit. Mai transmite el cate un mesaj incurajator, dar e mereu in camasa de gheata ...
Mare surpriza cu Corneliu Bichinet: om de destul caracter, vicepresedintele Consiliului Judetean poate fi lucrat ca la carte ...
Pana la urma, ce-au astia toti cu libertatea ? Raspuns: ar reprezenta cam tot atatea moduri de opinie si actiune. De fapt "toate" optiunile sunt 3, cam cate partide mari se infrunta.
Si, cand nu e macar purtator de cuvant ... ?!
Eu, badia Gheorghe, tata Ileana putem tipa dupa libertate pana crapam de foame. Ei, si ?
Dar dupa cum stim, si mortul se pune intr-o anumita pozitie in sicriu. Deci, nici acolo nu e libertate adevarata !
Fir-ar ... !!!

[ add comment ] ( 6 views )
ZAMBETUL STRAMB AL PRIMAVERII 
Au trecut 4 babe din cele 9 cu momentul nesemnificativ (de aceasta data) de pe 1 martisor. Nesemnificativ pentru ca n-am mai vazut nici macar pe profesoare si invatatoare incarcate cu flori sau martisoare si pentru ca in martie acesta s-au vandut cele mai putine atentii de aceasta zi.
Se spune ca iubita cuiva are multe feluri de zambete. Anul ar trebui sa aiba 365 daca nu de doua ori pe atat. 2009 ne-a zambit asa de stramb incat, nu cred, ca in Tara Romaneasca mai este vreunul din locuitori ne-stressat. Saracul nici macar intr-un dinte nu-si prea permite, si vesel e doar ... beat ! Functionarul e amenintat cu concedierea, la privati cu datul afara, iar patronii mari si mici sau foarte mici se gandesc la soarta acumularilor din perspectiva falimentului.
Am mers pe strazile judetului zilele astea si n-am vazut nici un zambet larg si linistit; nici macar la elevi. Deci, ingrijorarea a pus stapanire pana si pe visuri ...
Vad dezastrul national de pe caile de comunicatie si TOTI dar, TOTI soferii sufera pagube insemnate indiferent de categoria masinii; pentru ca sunt gropi, gropane, borte si cratere mai peste tot. Pe langa pagubele produse proprietarilor de masini, e vorba de cheltuieli suplimentare, incarcatura bugetara serioasa pentru carpeala temporara a soselelor.
Prin orase, cea mai mare nevoie e la Barlad (mai ales IRB - centru) desi, circulatie normala nu e nicaieri. Mai "vine" si o conducta sparta (Vasluiul a stat marti fara strop de apa) mai un vajgarau de primavara si adauga ceva la pagube.
Ne-am gandit, poate, zilele acestea mai mult, la tovarasa de viata, mama, iubita, fiica etc. Am fost in stare sa ne bucuram de tihna familiei sau a iubirii ? (Aici, gresesc, fiecare iubire are zbuciumul ei orice s-ar incerca; dar clipele unice trebuie sa existe).
Am planuit si inca mai socotim ca trebuie sa semanam, sa lucram pamantul, sa facem orice altceva din care sa iasa banul.
Prieteni buni care lucreaza in agricultura se tot intreaba ce ar mai putea face sa-si pastreze afacerea, ca nimic nu misca. E o intepenire cumplita in deznadejde, o lipsa de credibilitate a Statului mereu in cautare de bani cu bratul sau lung si nemilos, FISCUL, gata sa-i stranga de gat pe toti. Si luna aceasta peste 100 de societati comerciale au dat faliment !
Credeti ca-l doare pe vreun guvernant de dramele multora ? Daca va uitati ce fac astia din parlament, aveti imaginea sobolanilor pusi sa-si captuseasca propria camara. Ei n-au nevoie nici de "sporul de polonic" pentru ca si-au votat din timp privilegiile. Fuga unora din opozitie spre putere e porcarie curata si inselatorie. Pai, daca l-am votat pe Sarbu pentru P.S.D., de ce sa reprezinte PD-L-ul ? Respecta in vreun fel vointa Dvs., stimati alegatori ?
Observati cam cate feluri de zambete avem pana acum. Credeti ca nu tot stramb zambim cand e sa ne aparam munca si sufletul ? Ca un facut, nu mai exista nici cuvant (de onoare, ce sa mai vrem !). Abia ai batut palma cu cineva si-n sfertul urmator al orei isi schimba atitudinea ! Am luat la ferma niste prapaditi ai soartei, cu mancare, utilitati, transport, salarii, si li se pare taaare, tare greu sa ingrijeasca 8 capete de vaci ! Ar vrea numai paznici (probabil stiu cat e de scumpa sudoarea de paznic !) dar cu salariul mai mare (pe vreme de criza !!!). Alt zambet stramb ! Si, fiecare dintre Dvs. aveti diverse probleme.
Si, uite-asa, din zambete in zambete ne-alegem cu toata primavara stramba.


[ add comment ] ( 8 views )
Vine, vine, primavara !... sau FE – MARTE  


Mi-as dori sa scriu mai frumos ca in romanul meu "Zapada pe flori de cires" despre IUBIREA din noi, zagazuita de atatea si atatea neplaceri, dar, gata sa erupa cand are ocazia ! Pana la urma omul este nascut din iubire (chiar daca numai unul din doi) este crescut cu chin si dragoste (de familie sau bunici) e educat cu afectiune de catre pedagogi (si familie) e invatat de mediul in care reuseste sa se stabilizeze si deprinde cel mai adesea sa fure, sa distruga, sa urasca, sa ... faca altceva, din cauza ca raul e mai puternic. Pe parcursul unei vieti dragostea exista chiar si in cel mai nenorocit om, macar sub forma de instinct ...
Ne-am bucurat de zapada groasa, chiar la -20 de grade sarutandu-ne lacom, cald, catifelat, salbatic tavalindu-ne departe de lume pe covorul inocent intr-un varf de deal sau intr-o vaioaga.
Ne-am bucurat si trebuie sa mai avem bucuria tihnei familiale pe gerul "de foc" in decorul intim al casei; sau am simtit efectele viscolului care ne-a trimis sa iubim, abia atunci cu adevarat, cand am fost primiti cu bratele deschise. Inima n-a inghetat nici cand am descoperit pe aproape dusmani periculosi pentru ca stiam de locul nostru in vreo inima minunata.
Februarie 2010 a fost aspru – aspru (-24 de grade, nu !), bogat in ninsoare dar si in pagube inbunandu-se in partea a doua. A completat diferit prima luna a anului greu in care ne aflam. A topit multe sperante, inclusiv ale celor plecati peste mari si tari sa adune vreun ban. A contribuit la trecerea prematura a unora in campiile cu vesnica verdeata. Ne-a intarit insa fara sa ne omoare. {i atunci ?
Indreptam un simtamant aparte pentru cea privita ca raiul sau iadul existentei vazand-o calma si domestica, harnica si zambitoare, atat de frageda si pura. EA, care ne daruieste trupul, ne inaripeaza mintea, ne impinge la ambitii masurate sau se retrage cu noi in sfera impersonala a iubirii.
Ce ne-am face, noi barbatii, fara sfintele daruri ale femeii ?
Albinele care au iesit la soarele bland al ultimelor zile, ne aduc aminte ca mai avem cel putin o luna de iarna, cu sau fara zapada, cu ghioceii care-s pe-aproape si pe care nici de Dragobete nu-i daruim, din diferite cauze ...
Vanzoleala strazii vasluiene nu e pe potriva oamenilor care trebuie sa iasa din hibernare pentru ca pardalnicul de stomac cere si tot cere ...
Visurile de marire nu pot lipsi nici in cele mai geroase nopti. Dragostea sub orice forma a ei face parte din alcatuirea umana si se descatuseaza, mai ales acum in luna sperantelor, cu martisorul in deschidere, cu sarbatoarea din 8, cu paharele din 9, cu "babele" fara nameti, cu soarele mereu mai vesel, mai cald, mai aproape de noi.
Ne-am tot plans de greutati, am scrasnit din dinti vazand ce se intampla in tara dezastrului national unde semanaturile-s parjolite (totusi), drumurile toate distruse, fiscul apasat si neiertator, politica neinvelita - goala - aprinsa, porcoasa.
De ce nu am starui macar putine momente asupra frumosului din noi, din societate, din viata ! Adica sa ne bucuram de ce avem; sa vrem mai mult pentru toti si pentru noi, sa fim crestini sau pagani, dar oameni gata sa mangaie, sa ierte, sa iubeasca. Ne intoarcem tot la dragostea care trebuie sa fie (fara dragoste nimic nu e ... ?!), tot la omenie, tot la flori, verdeata, natura, la viata ...
La tinerete, mereu la tinerete in suflet.
Sa uitam capriciosul februarie si sa ne luminam fata in martie ... Adica lasam totul la o parte macar pentru o clipa ... sa ne bucuram !
Vine, vine, primavara, prieteni !


[ add comment ] ( 11 views )

<<First <Back | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | Next> Last>>