UN AN BUN ! LA ANU' ? 
Mai degraba peste multi ani, dupa cum se vede treaba ! Pe unele posturi de televiziune razbate cate o soapta: la anu' vom scapa de criza ...
Am vorbit de aproape doi ani despre sosirea musafirului nepoftit (CRIZA), care nu vine cu mana goala ci si cu gripa porcina ! Parca nu i-ar fi de ajuns cate locuri de munca se desfiinteaza, cate firme dau faliment, cate tragedii se petrec...
E rau, dar sa ne bucuram: va fi si mai rau, desi, oamenii trebuie sa traiasca in orice fel de conditii. Si sa spere. Bazat pe faptul ca tot ce-am scris in acest colt de pagina s-a adeverit si constatam ca am coborat 10 gradatii fata de nivelul lui 2008, cadere brusca si (inca) neterminata, presupunem ce va fi in anul acesta si la anul, ba chiar inca vreo 7 - 8 ani dupa aceea, pentru ca la nivelul lui 2008 nu vom re-ajunge inainte de 2020. Deci:
- Urmeaza criza bancilor cu inerente falimente (romanesti) influentate de concurenta acerba din strainatate. N-am cifre si nu mi le comunica nimeni, dar lesne constat ca circulatia banilor in banci a scazut cu peste 40%, ca numarul deponentilor si clientilor a scazut dramatic si ca recuperarea creditelor devine problema zilei pentru cativa ani buni. Care banca va cadea prima si cum vor rezista celelalte ? Ca... vor concedia dintre angajati, e mai presus de indoiala, ca si micsorarea salariilor acestora si a dobanzilor la depozite (2% - deja BCR) si nu numai ...
- Criza imobiliara e in toi. Aproape nimic nu se mai vinde, ceva – ceva trocuri, ceva – ceva evaziune fiscala, vanzari ilegale si furturi. Costructori reputati din Vaslui ca Antrecons (excelent ma-nager), ISCIR (al lui Safir), Corevas s.a. nu mai au nimic de lucru si nici sperante. Mai toti au de incasat de la stat, care nu le poate plati iar lor le cresc arieratele !
Iarna, oricum, sunt probleme in constructii, dar orice perspectiva de viitor ca acum, n-a existat in ultimii 60 de ani ! Poate se mai misca ceva cu fondurile europene, micsorate si ele, datoria politicilor guvernamentale.
- Agricultura e marea durere. Baietii astia din fruntea judetului sunt tare de treaba, Ardeleanu e un manager excelent ! Dar, n-au pe ce pune mana, de vandut nu mai au nimic, de coordonat - indrumat... pe cine, taranii nu mai au nici o incredere in guvern s.a.m.d.
AU DISPARUT FORMELE DE SPRIJIN in agricultura: concret, la culturi de camp nu se mai subventioneaza motorina, nici creditele, nici resursele materiale, nici productia marfa; la horticultura si industrie alimentara, nimic, nimic, dar s-a infiintat o minciuna greu de dovedit: ajutor de minimus !!! La calitatea semintelor sau tratamente fito-sa-nitare, absolut nimic (din 21 de forme), la zootehnie ar fi "o masura noua la... bunastare porcine si pasari" (!!), imbunatatiri funciare, cer-cetare, alte ... NIMIC ! (16 forme).
- Se fac "eforturi guvernamentale" pentru slabirea invatamantului, desfiintarea culturii si cheltuirea pentru turism (!)
- CRESTE EXODUL populatiei catre tinuturi ale teparilor din Europa si Africa.
Martori oculari spun ca in Spania e mare jale (agricultura la pamant, deci nici la capsuni n-avem ce cauta ...) iar in Italia mai merge doar munca la negru, grecii duc pe romani la munca in Maroc s.a.
Si totusi, omul trebuie sa manance, chiar se mananca unul pe altul. O doamna Oltea, spunea, marti, cat de delicioasa e carnea de caine sau sobolan (sau viermi) dintr-o tara asiatica (din care s-a infruptat...) ! Aferim, cucoana ! Ar fi de adaugat ca ne putem intoarce la borsul cu stir, la mamaliga – pandispan, la fierturi simple.
Afirm ca suntem pe un drum greu, din pacate fara intoarcere si presarat si la propriu si la figurat cu gropi si ratacani !
Sa fim constienti ca nu putem altfel, decat sa trecem hopul, ca pe vremea saraciei, cu omenie si intelegere. De la Razboi ne-au trebuit aproape 2 decenii sa ne revenim. Poate va fi mai putin acum, cu toate ca nu vom fi ajutati de nimeni.
Sunt trist, scriind cele de mai sus !
Sunt optimist... ca vom trai mai bine in acest an, cat de rau se arata ...
Trebuie sa traim pentru noi si ai nostri, chiar pentru dusmanii nostri, nu numai in 2010, ci si LA ANUL, si LA MULTI ANI !


[ add comment ] ( 13 views )
AL XII – lea 

An, la inceput, al ziarului de fata. Intr-o lume unde instabilitatea afacerii e caracteristica, un ziar mentinut pe piata peste 10 ani, e o raritate, chiar pentru un secol. Pentru cine se intreaba, anul I este 1996, cand au aparut 3 numere, iar din anul 2000 a fost bisaptamanal, cotidian, trisaptamanal iar acum saptamanal, in editie tipografica si electronica.
Pentru cine nu stie, MERIDIANUL a completat informatia din TV Vaslui (in prezent online) si reteaua Unison (si pe internet) constituindu-se in scripta manent a imaginii si sunetului – cro-nica evenimentelor – si ca mijloc de presa independent, cu autoritatea, implinirile – neimplinirile lui. Cred ca prin pastrarea paginii culturale (de incurajare a creatorilor locali), ziarul acesta a indeplinit rolul de axa culturala (Vaslui – Barlad) si nu numai (vezi Meridianul Vaslui – Barlad – axa Cultural – Informationala).
La un moment bilantier ca acesta, ne-am putea lansa in destule consideratii favorabile: interviuri si materiale cu si despre mari perso-nalitati ale lumii contemporane; gama extrem de variata a informatiilor, diversitatea (maxima) a interlocutorilor. Ne-am mentinut constant in propunerile articolului - program si am servit competent comunitatea locala. LOCAL| !
Dar e de ajuns in conditiile internationalizarii vietii tuturor romanilor ?
E de ajuns ca in acest Grup de Presa s-a constituit o scoala de jurnalisti ?
Ce-ar mai trebui, sa rezistam ?
Sa cerem ajutorul cuiva (cine si pe cine mai ajuta, cand homo homini lupus) sau sa devenim NECESARI, cu informatie corecta sau exprimare inca romaneasca, fara tabloidizare si scandal. Daca n-am scris ca maharul cutare s-a culcat cu cine nu trebuia, crime sau furtul in banci, suntem interesanti ?
Anul al XII lea, nu inseamna ceasul din urma pentru acest mijloc de presa, ci maturitate, competenta, profesionalism. Si alta, alta si alta batalie, continua, pentru cresterea unor ziaristi... chiar cu scoala profesionala. Ceva talent sa aiba !
Ca presedinte al Filialei Uniunii Ziaristilor profesionisti am acordat cateva Diplome aniversative cu prilejul implinirii celor 90 de ani de la infiintarea acestei organizatii profesionale. Cui am dat, a meritat: e recunoastere oficiala ! Probabil, voi organiza cursuri de pregatire si examen de atestare. Sa le fie recunoscuta valoarea la cei mai merituosi. Nu avem perspective pentru Gala Ziaristilor, editia III.
Gandurile de inceput, pentru 2010, se opresc atat la prieteni, cat si la dusmani, in conditiile in care si "prietenul" care zambeste, poate infinge cutitul ! Re-indusmanirea de care m-am temut dupa Deceniul Dusmaniei (vezi TVV – 15... explozia) e izbucnita din cauza crizei, adica razboiul generatiei cu viata.
Portia asta de lupta ar trebui sa fie a creierelor, nu cu cutitul, speraclul pentru furat sau ghioaga pentru omorat, pentru ca inter arma silaent musae, deci creativitatea nu e posibila in inclestare pe viata si pe moarte. Sa-i probozesc pe guvernanti, ca ne-au adus aici ?
Ma opresc, deci, la cititorul de azi si de maine: raiul pe pamant nu va fi niciodata, deoarece omul trebuie sa manance. Cum si cat, depinde de alergatura, faptele, mintea si libertatea fiecaruia.
Sa nadajduim ca in 2010, va fi mai bine, fata de cat rau se arata !
Daca avem sufletul bun, nu putem vrea raul nimanui !

Stimati cititori, ascultatori si telespectatori (online), nu pot decat sa va doresc sanatate presarata cu ceva fericire, nu numai in acest An, ci si la anul si LA MULTI ANI !


[ add comment ] ( 12 views )
AZI, - 19 -> TV.V. 
Azi, 20 de ani Revolutia: AZI 19 -> TV.V.
Iarna ca si acum, furtuna de zapada, incat Valerica Anitei, plecat cu caseta 0 la Epureni unde era emitatorul, a manuit de cateva ori lopata, sa ajunga in preajma. Se comunica greu.
In dimineata Ajunului, cel putin 1/3 dintre locatarii Vasluiului (si din alte localitati) erau pe receptie la ora 7, cand rasuna gongul TV.V.. S-a cerut imediat reluare dupa amiaza pe 25. A fost, probabil, cel mai important moment de dupa Revolutie, bine popularizat timp de aproape 2 saptamani, mai ales ca lumea ne privea ca si cum am avea probleme psihice: ceva de genul unei calatorii in Australia.
Cele mai mari si permanente incurajari: de la populatia judetului.
Cei mai mari dusmani: marimile judetului care asteptau sa puna mana pe noi.
Cele mai interesante reportaje: la Moscova (Expozitia V.D.N.H.), Istambul (Topkapi), Londra (BBC), Paris (Turnul Eiffel s.a.), Krakovia (Binecuvantarea Papei Ioan Paul al II-lea).
Cel mai greu moment: 13 aprilie 1991, cand m-au parasit toti, si daca nu era Luminita Lazarescu sa monteze, inchisesem poarta !
Cele mai solicitante momente: interviurile cu 6 presedinti de stat (in functie), cu 13 prim-ministri, cu prefectul provinciei Lorraine – Franta, la BBC, printre cei mai buni profesionisti.
Cele mai frumoase clipe: reusitele, de care nu am avut timp sa ma bucur.
Cel mai (de) regretat: invitatia ambasadorului Ghanei, de a organiza televiziunea lor nationala.
Cea mai entuziasmanta: sarbatoarea TV.V. la 15 ani, cu cel putin 20.000 de persoane la spectacolul din centru.
Cea mai mare raspundere: sa cresc profesionisti. Pe multi i-am facut eu harnici, capabili, oameni.
Cele mai mari succese politice: candidaturi la Senat, Camera Deputatilor, Primarie, Consiliul Judetean (4 legislaturi), Consiliul Local; presedinte de partid 1990 - 2008.
Cele mai frecvente pierderi: prieteniile; s-au tot dus, ba chiar dintre cei pe care i-am facut oameni au devenit vectori de imagine negativa. Bine ca nu toti !
Cele mai mari daune materiale: unul cu parul valvoi si cu cioc, care a furat cateva sute de milioane, dupa ce l-am scos din puscarie (pentru furt in forma continuata) si l-am plantat sef la ziar.
Cel mai bun prieten: Dumnezeu.
Cel mai dureros moment: de fapt, mai multe, cand oameni carora le-am dat din sufletul meu, m-au tradat, trecand activ in tabara dusmanilor. E de asteptat sa mai fie dintre cei fara caracter ... si nu m-astept la recunostinta, pentru a nu fi pierdut.
Cea mai mare realizare: Curentul Cultural – Informational, pe care si orbul il vede. Deschizator de drumuri in mass-media, frecvent sustinator al creativitatii locale. Fiecare cu bobul lui de merit, cativa cu steaua lor, poate vreunul cu luceafarul lui.
Cel mai cunoscut principiu aplicat: Omul nu mai poate, doar cand pune mainile pe piept; daca altul poate, atunci musai si eu.
Putem vorbi de batalia vietii cu: furtul intelectual (si material), omisiunile voite (tocmai, sa para pigmeii mai mari); selectarea informatiei, detaliilor, evenimentelor si destul de prost al oamenilor. Istoria cultural – jurnalistica a ultimelor 2 decenii (am debutat la un ziar in 1958), de la Revolutie si TV.V. incoace inglobeaza si indiferentism paternalist al unora cu posibilitati, oricum necesare in plan secund. Dar NOBLETEA INCEPUTULUI, romantismul sau, poate trece in istorie acum dupa exact 19 ani ! Daca vorbim de "Revolutie furata" (ce non-sens!), cu cel mai justificat temei, vorbim, insa, de o efervescenta unica in judetul Vaslui, Curentul Cultural – Informational (care tinde spre disipare din cauza vremurilor si a re-indusmanirii oamenilor.) TV.V. – online e alt inceput "electronic".
In liniste, insusi TV.V., ca si mentorul sau, pot trece in istorie !


[ add comment ] ( 14 views )
20/19 -> 17 (adica) ATUNCI SI ACUM 
Azi, 17 decembrie 2009, la aparitia ziarului nostru, se implinesc 20 de ani de la aparitia TV a Ceausestilor care anuntau... revolutia ! Atunci era in Timisoara, a urmat in toata tara...
La un an, adica, dupa inceputul din 5 decembrie 1990, strangeam fire electrice, televizor, reostat, becuri (si oameni) sa incepem montarea primei emisiuni TV.V.
Faceam "colective", planuri, ne scocioram dupa bani ! Pe 24 decembrie 1990, prima emisiune in eter.
TV.V. a intrat in 20 de ani pe 5 decembrie, iar de cateva zile continua pe internet. Deci, un alt inceput pe www.tvv.ro . De doua luni, Unison Radio Barlad a implinit 15 ani, iar peste putin timp Meridianul trece in anul XII.
Azi, deci, Grupul de Presa se mentine in slujba telespectatorilor, ascultatorilor, cititorilor, toate mijloacele si pe internet.
Nu stiu daca trebuie sa vorbim de aniversari, ci despre inceputuri. Vlastarul, Teleradioeveniment au prefigurat Meridianul ca Axa a Curentului Cultural – Informational prin pagina sa culturala, prin stabilitate, autoritate stiintifica. Am tot scris despre realizarea fiecarui mijloc de presa in cateva editoriale si in cele doua carti consacrate (TVV – 15 si Meridianul). Acum, insa, putem vorbi si despre AUTORITATE.
Aceasta care a permis sa strabatem lumea-n lung si larg, sa sustinem un partid politic, respectiv ecologistii, sa realizam interviuri si transmisii de mare impact mediatic si mai ales sa ne mentinem lideri in mass-media locala, doua decenii.
In concurenta capitalista nu se putea mai mult si e de asteptat sa fie si mai putin. Facem si noi ce putem in vremurile astea de razboire nationala, cand 5 milioane si ceva se dusmanesc cu alte 5 si ceva in galceava presedintilor.
Am prevazut ca va veni CRIZA, inclusiv cea morala.
Am prevazut ca vor urma zile foarte grele pentru natiune, presa, minte si literatura, cu generatia de analfabeti cu diploma. N-am crezut ca exodul creierelor va fi asa de mare si ca ideea nationala va pali asa de accentuat. Ne intoarcem la indo-europeana ?
Revenim:
Azi, 20 de ani incepea Revolutia. Cat, cine a pornit-o, cine a castigat ... Discutii.
Acum 19 ani am infiintat TV.V si am pornit Curentul Cultural - Informational.
Acum 16 ani am infiintat un post de radio (si un ziar), acum 15, altul.
Acum aproape 12 ani, am tiparit Meridianul (si apar alte carti) ...
Acum aproape 2 saptamani (6 decembrie), primele alegeri prezidentiale fara parlamentare sau locale (mare porcarie) care l-au intronat pe Traian Basescu, omul care are tot sub comanda, in Romania, dar, inca, nu un guvern sa ne scoata din Criza.
Are rost sa presupunem ce va fi in 2010, cand nu poate fi decat jale si tristete ? Sau ce va fi in 10 ani ?
Nu ma poate absolut nimeni invinui de lipsa de optimism si patriotism.
Dar roata istoriei se tot invarteste si cand suntem noi dedesupt, cand ea e deasupra. Tot un DAR al lui Dumnezeu suntem, mereu pentru altii !
Revolutia a trecut, reforma se tot face, Curentul de care tot vorbim se face adiere, nadejdile localnicilor pier una cate una ...
Dar pentru ca vine Mos Craciun si Anul Nou:
Sa ne dorim cu toti un an mai bun, sanatate la Anul si "La Multi Ani" !


[ add comment ] ( 14 views )
JUCATORUL ANULUI: Wesley 
Grupul nostru de presa a hotarat sa acorde locul I in ierarhia sportiva a judetului si titlul de JUCATOR AL ANULUI, fotbalistului – simbol pentru Vaslui – Wesley.
Pana vom realiza radiografia sportului (in general) in judetul Vaslui, cand putem observa lesne ca antrenorul anului e luptatorul Dumitru Beligan iar cel mai bun manager este Mihaela Lefter, directorul Liceului cu Program Sportiv (LPS) cu foarte bune rezultate si in 2009, pana la consideratiile generale despre fiecare sport, doar cateva constatari.
Fotbalul a acaparat interesul maxim. Adrian Porumboiu si ai lui au reusit o echipa competitiva, cu lot si antrenor valoros (Marius Lacatus). Locul VI, acum, intr-o formatiune de asi e destula performanta ca sa nu uitam locul V la incheierea celuilalt campionat si participarea in Cupele Europene.
La aceste reusite a contribuit si brazilianul Wesley Lopez, cu evolutii din ce in ce mai bune de la meci la meci. Am considerat ca i se cuvine, de drept titlul de JUCATORUL ANULUI 2009.


[ add comment ] ( 10 views )

<<First <Back | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | Next> Last>>