Hora din străbuni 
Ca HORĂ din Vaslui până departe în lume…
De 51 de ani de când a avut șansa să reprezint cultura vasluiană, mai întâi ca Inspector în proaspătul județ Vaslui (înf.în 1968), deci oficial și împuternicit, alergător, administrator și actant, apoi activ profesor de liceu, și mai ales om de presă în acești ultimi 31 de ani, azi, cu 51 de cărți tipărite, cu ziar, tv-online și revistă internațională de mare prestigiu MERIDIANUL CULTURAL ROMÂNESC onorată de 755 de colaboratori din 32 de țări (4 continente), deci om de o autoritate recunoscută în materie… ei, eu, scriu pentru cei care mereu vin că, iată, în 2021, am urmărit cu cea mai mare satisfacere intelectuală, personală și sufletească, această ediție a Festivalului HORA DIN BĂTRÂNI care vine după cumplita secetă=pandemie din perioada precedentă. În municipiul Vaslui.
Până la cuvenitele felicitări, iată câteva observări (sau „băgări de seamă” cum le-ar zice un Golescu) chiar fugare, datorită spațiului tipografic mereu restrâns. E totuși o mărturie istorică pentru munca folositoare a unor oameni, ai acestui timp. E o constatare care onorează poporul acesta de vasluieni mereu huliți și ajunși ca loc de referință negativă din arealul românesc. Pe care i-am slujit cu viața, pana, munca, și mintea peste o jumătate de secol, tocmai pentru că au putința și calitatea de a face. Bravo, tinere Lucian Onciu.
Între 30 iulie – 1 august 2021, au existat 3 zile (de fapt seri) cu exemple din cultura lumii. Echipa culturală condusă de actorul Lucian Onciu, ne-a înfățișat etaloane cultural-valorice de pe aproape, adică de pe la noi, – Rândurile- Munteni de Sus, Cimpoierii–Perieni, Zăstrea Muntenilor-Munteni de Jos, Rapsodia Vasluiului-Vaslui, Trandafir de la Moldova-Huși, Plaiurile Prutului-Drânceni, Pădurețul-Oșești, Hora Vasluiului-Vaslui, Obârșii negreștene-Negrești, Codrenii-Târzii.
I-au înfățișat pe unii din țară, Ansamblul Constantin Arvinte - Iași, Ansamblul folcloric Transilvania și… Mioara Velicu au fost la înălțime ?!!
Ni i-au adus într-un spectacol strălucitor pe frații noștri de peste Prut…Ansamblul JOC – Chișinău, strălucește serios în întreaga lume încă de pe timpul vestitului Nicolae Botgros.
S-au întins prin Europa de unde au reușit să-i aducă în spectacole care se țin minte pe cei din Polonia (Byclewianca), Serbia (Diogen), Ucraina (Soneciko), Albania (Myzeqeja) cu elemente de mare virtuozitate artistică, chiar dacă unele formații n-au inclus dansuri sau jocuri populare ci prelucrări (polonezii).
Manifestările au cuprins și Parada ansamblurilor folclorice pe traseul Parcul Copou – Centrul Civic și manifestările de mare simpatie ale vasluienilor pentru fiecare formație în parte, mai ales că tinerii prezenți în festival erau foarte frumoși și respectuoși, gata să exemplifice câte ceva din dansul lor chiar dacă nu înțelegeau ce li se cere, și aplauze, aplauze, aplauze.
Spectacolele prelungite destul după miezul de noapte au „ținut” piața civică plină, până la terminare, deci au fost tare interesante. Încheierea Mioarei Velicu a fost cât se poate de fericit aleasă, deși „venea” după JOC- basarabean, adică o formație cu totul de excepție cu dansatori imposibil de egalat în toată lumea. Eu, personal, i-am urmărit în vedetă, la încheierea Jocurilor Olimpice de la Moscova unde au fost promovați tocmai pentru recunoașterea virtuozității lor. Bravo, bravo, bravo!
Despre liniște și oficialități: nici un episod negativ în toate zilele Festivalului.
Urmărind la televiziunea TVR Iași, transmisiile în direct, am observat ușor că destui oficiali au onorat cu prezența spectacolele, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu și primarul Municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, având prezența necesară și apreciată.
Cunoscând și particularități interne ale organizării, pot scrie pe scurt:
- Misiune grea, de care echipa condusă de Lucian Onciu s-a achitat pe deplin. Mă bucur de evoluția și profesionalismul lui Lucian.
- Acțiune culturală de răsunet național (cu ceva reverberații peste) care înfățișează o față creativ-artistică a centrului reședință de județ.
- HORA DIN STRĂBUNI a fost o acțiune dintre acelea visate și realizate de o întreagă generație, inclusiv de aceea în care am activat eu (atunci,printre întemeietorii Festivalului Umorului, și Festivalului Fanfarelor), ca element de referință : ȘI LA NOI SE POATE. Felicitări tuturor inclusiv spectatorilor.




[ add comment ] ( 4 views )

<<First <Back | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | Next> Last>>