IDENTITARI VASLUIENI, ÎNTRE „101…” 
Pentru cine încă nu știe încă, a apărut Cartea de vizită a județului Vaslui, ca o contrapondere la tot felul de neadevăruri despre acest județ. Vă reamintesc o realitate: pe timpul lui Vasile Alecsandri, după plecarea celor „nouă din Vaslui/Și cu sergentul zece” oamenii acestor locuri erau modele de eroism, de jertfă pentru „sărmana noastră țară”, cu binecunoscutul Peneș Curcanul în frunte. Și pentru primul Război Mondial avem eroi reprezentativi pentru istoria națională, iar pentru 1 decembrie 1918 avem credenționaliștii noștri.
Iată că după Revoluție, în presa timpului, numai de rău auzim: pe aici sunt tot felul de violatori, curve, hoți, puturoșii de serviciu ai națiunii. S-a ajuns ca locul de referință pentru ce-i mai rău sau urât în viața socială românească să fie… Vaslui. Nu ne apără nimeni în presa momentului (decât ziarul Meridianul de Iași-Vaslui-Bacău, Tvv-online, Revista M.C.R.), le e rușine deputaților (cu tot felul de pete și ei), altor invitați de prin aceste locuri să spună că sunt de pe aici, că sunt destui cu merite, valoare, reprezentare (dar nu-i pomenesc, să fie ei cei mai…) deci realitatea e altfel decât o prezintă orice fel de smângălitor în presa ahtiată după scandal, accidente, femei, porcăriile spectaculoase.
Volumul identitar, la Centenar, „101 vasluieni pentru 100 de ani” este pe piață, în ed. Pim, 404 pag. la prețul de editare. Subliniem că este cu adevărat identitar prin prezentarea unor persoane și personalități de la țăran la academicieni, cu rol activ în contemporaneitate, deci în viață în 2018, cu activitate social-culturală. N-am inclus nici un politician ținând cont cât de detestată este această categorie socială.
Statistic sunt 11 hușeni, 18 bârlădeni, 8 ieșeni, restul de prin apropierea Vasluiului. Sunt personalități care depășesc 80 de ani, care acoperă două generații (60 de ani) din secolul trecut (Avram D.Tudosie, Ionel Miron Constantin Toma – academicieni, Nicolae Balan, Ioan Baban, Ștefan Boboc-Pungeșteanu, Ion Mâcnea Vetrișanu, Petruța Chiriac, Oltea Rășcanu Gramaticu, Gigi Ilașcu, Gruia Novac, Cornelia Vieru), sunt mai tineri care se impun prin activitate susținută nu în cadrul slujbei lor, ci în afara acestora, ca un surplus de valoare, muncă, pricepere, calitate, fără a fi obligați de cineva: lista e lungă și valoroasă, drept care… la lectură(!).
Ne-am străduit să fie reprezentanți din toate categoriile sociale. Dintre fețele bisericești ne-am oprit la P.S. Ignatie, la preotul protopop Adrian Chirvasă, la pr. Arhimandrit Ștefan Gușă și la preotul-primar Mihai Rebegea, iar dintre primari i-am considerat ca cei mai destoinici pe Toader Dima, Petrică Chiriac, Ionel Iordache, Valeriu Radu.
Nu se putea să lipsească din colierul de aur al reprezentării vasluiene Gh. Alupoaie, dr. Valeriu Lupu, Dan Ravaru, D.V. Marin, Vicu Merlan, Costin Clit,Th. Codreanu, Simion Bogdănescu, Gabriela Ana Balan, Vasile Negură și mai ales Lucian Pârvoiu, Cătălin Striblea; dintre cei plecați cel mai departe Ben Todică (Australia), Valentina Teclici (Noua Zelandă). După cum se vede materie cenușie de pe aici împrăștiată în toată lumea.
Merită evidențiați măcar câțiva dintre tinerii care furnizează deja probe de excelență: Mihai Apostu, Gelu Voicu Bichineț, Laurențiu Chiriac, Luminița Cozmei, Daniela Gîfu, Adina Huiban, Cristian Nicolae Lapa,Valeriu Lefter, Lucian Onciu, Cătălin Simpetru, Pavel Toma, dar putem citi până la capăt „cuprinsul”cărții, cu o copertă ademenitoare.
Iată, dar, selecția noastră, prima de acest fel din istoria locurilor e mult mai impresionantă și infinit mai importantă decât tagma denigratorilor, orideunde ar fi ei: unii greșesc, alții sunt de aprigă reacredință alimentată și de ziariști porecliți de pe la noi care fac tot mai mult rău (ca fără mamă, fără tată, ce sunt, niște simbriași inculți). Ne ridicăm prin aceste exemple din „101 vasluieni pentru 100 de ani” spre un rang intelectual pe care-l AVEM, nu-l cerșim , și, până la urmă l-am demonstrat. În țară și peste hotare. Într-o Coloană spirituală a acestui timp, ca eșantion din marea spiritualitate a României.
O carte pentru individualitatea noastră, pentru NUME ȘI RENUME în țară și în lume: 101 vasluieni pentru 100 de ani, adică suta trecută, dar și cea viitoare.

[ add comment ]

<<First <Back | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | Next> Last>>