CULTURA PARALELA IN ROMANIA (?) 
Cultura de baza adica cea promovata prin limba romana nu mai e catusi de putin, azi, bazata pe vechile bucoavne, pe literatura istorica (Alecsandri, Sadoveanu) pe metafora scanteietoare dupa model eminescian desi isi mentine cultul eminescian si caragialean.
Cultura nationala presupune existenta unor piloni puternici ai unui imens arc de triumf al existentei in timp: 1) creatia populara si 2)cultura si arta culta. Momentul spiritual de acum e insistent atacat de elementele noii culturi existentiale, asa de puternice incat ii afecteaza stabilitatea si permanenta de la o zi la alta.
IDEOLOGIA Ortodoxa este destul de permisiva si prin urmare suportabila. Disciplina este insa cumplita. Tot cinul preotesc trebuie sa respecte canoanele (bisericesti) si sa se roage pentru sanatatea si existenta „stapanilor” lor incepand de la episcop in sus. Ca sa carteasca vreun preot impotriva superiorilor? Nu se afla! Comunicarea se face respectand normele academice.
Vorbind despre structura acestui sistem paralel, el este foarte eficient, foarte unitar si foarte necesar! Perfectionarea sa ar fi mereu de actualitate si are in cel mai inalt grad atuul vechimii. Se considera candva ca existenta unui popor insemna unitatea de limba si traditii, proprietatea teritoriului si se neglija faptul ca fara BISERICA nu era posibila romanitatea noastra. Acum insa, cu globalizarea si biserica isi mai schimba dogmele si chiar modul de existenta.
ADERENTA POPULATIEI la modul de manifestare si propovaduirea ortodoxiei este remarcabila, dar in mare scadere. Pana si preotii, adica slujitorii neconditionati sunt ademeniti de „ochiul dracului” care face legea in capitalismul din ce in ce mai bazat pe castigul material si cu totul ocazional pe cel spiritual (si numai daca aduce profit!). Daca celelalte oranduiri sociale n-au ucis credinta in Dumnezeu, nici biserica, acum un dusman din ce in ce mai periculos (e)... capitalismul.
Cultura paralela impune o limba paralela. Actualmente ambele sunt in destule modificari, fiecare cautandu-si „luntrea” sa reziste in fata englezismelor tehnice (in primul rand), a transformarii ne-simtite, dar inrobitoare! Cine poate ramane in actualitate fara sa stie ceva din ”limba universala” a computerului?
O „ambarcatiune” cu trecut, prezent si mai putin clar viitor, limba romana isi ia in sprijin limba vechilor ceasloave dar si arsenalul muzicii populare care nici el nu se simte prea bine.
Constienti sau nu cantaretii, interpretii sunt ca aripi unduitoare in sprijinul limbii, literaturii, poeziei, exprimarilor „etnografice”.
Costumul popular are si el un rol mic in pastrarea identitatii nationale: salutara sarbatoarea iiei romanesti din zilele trecute, de Sanziene. (iie, nu ie)
Dar nici cantecul popular, nici portul, nici arheologia din partea ei spectaculoasa, comerciala si cu atat mai mult in intregimea ei cultura scrisa (cu scriitori contemporani de mare valoare) nu pot ramane in acelasi pas cu modificarile din limba care hotarasc perimarea limbii nationale si inclusiv a culturii traditional-istorice.
Batalia pentru limba romana se afla astazi la rascruce sub ciocanele necrutatoare ale globalizarii ca latura a istoriei lumii!


[ 2 comments ] ( 61 views )

<<First <Back | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | Next> Last>>